Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora: Turismul electoral de care putem fi mandri

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 15:47
8102 citiri
Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora: Turismul electoral de care putem fi mandri
Foto: Valentin Munteanu/Strasbourg

Romanii aflati in strainatate au iesit la vot in numar mare, formand cozi imense la consulatele din intreaga lumea, nu inainte de a le transmite celor aflati in tara ca doar impreuna putem schimba ceva, in aceasta duminica.

Majoritatea sunt tineri plecati la studii ori la munca, in cautarea unei vieti mai bune, dar care nu uita de unde au plecat si care-i uimesc de fiecare data pe cei din tara cu mobilizarea lor exemplara la urne.

Unii dintre ei au de parcurs sute de kilometri pana la urne, in lipsa unui sistem de vot electronic sau prin corespondenta, iar sectiile de votare din strainatate sunt putine.

Odata ajunsi la sectia de vot, in timpul lor liber si pe banii lor, trebuie sa stea chiar si ore intregi la coada, pentru a-si face datoria si a pune stampila.

Este si povestea lui Valentin Munteanu, un tanar profesionist roman aflat in Elvetia, care ne-a spus de ce vrea neaparat sa iasa astazi la vot si cum a facut din asta o aventura frumoasa, in care mai multi romani aflati departe de casa s-au reintalnit la coada vot.

Nu ne cere nimeni sa ne punem viata in pericol ca sa ne protejam interesele tarii, trebuie sa facem un lucru atat de simplu.

"Consider ca alegerile sunt o responsabilitate si am votat la fiecare scrutin pana acum. La Revolutie eram doar un copil, insa cand am crescut am avut ocazia sa citesc si sa vad multe documentare despre oamenii care au murit pe strazi pentru un ideal, pentru o tara democrata si pentru dreptul de a isi alege conducatorii prin vot.

In plus, amicul meu spaniol, expat in Elvetia si el, caruia i-am spus despre alegerile din Romania si despre faptul ca se desfasoara campanii intense de a convinge oamenii sa iasa la vot, s-a declarat foarte surprins de aceasta si mi-a spus ca la ei 'alegerile sunt cea mai importanta zi a anului si ca este singura sansa prin care oamenii pot schimba conducatorii, in rest fac ce vor'.

Pe de alta parte, la acelasi amic, am vazut ce inseamna votul prin corespondenta si cat de usor este pentru ei sa voteze: a primit un plic prin posta pe care il semneaza si indica optiunea lui de vot si apoi il trimite inapoi prin posta. Simplu, eficient si accesibil pentru toata lumea!

Oamenii trebuie sa iasa cu totii la vot, pentru ca este tara lor, cu resursele lor, cu obiceiurile lor, cu frumusetile lor, in schimb cei care o conduc sunt doar temporar in pozitiile respective si trebuie schimbati si sanctionati, daca nu isi fac treaba sau daca o fac gresit, asemenea unui job intr-o firma, unde esti trimis acasa daca nu iti faci treaba bine si eficient.

Mesajele de genul 'de ce sa votez, oricum nu se schimba nimic' sunt total false si sunt propagate tocmai de cei care nu vor sa fie schimbati pentru incompetenta lor.

Art. 2 din Constitutie ne garanteaza ca poporul este suveran, iar poporul suntem noi, care am mostenit tara de la parintii si bunicii nostri, care au avut grija de ea sau si-au dat viata in razboaie ca sa ne pastram limba, cultura, religia si integritatea teritoriala. Spre deosebire de ei, nu ne cere nimeni sa ne punem viata in pericol ca sa ne protejam interesele tarii, trebuie sa facem un lucru atat de simplu: sa ne deplasam 5 minute pana la scoala din cartier si sa votam.

Insa, atunci cand votam, trebuie sa facem un minim efort si sa chibzuim, sa cantarim daca cei pe care ii alegem sunt onesti, sunt profesionisti, au dovedit ca pot si stiu sa indeplineasca misiunea pentru care candideaza si daca sunt girati si recomandati de oameni onesti. Doar facand acest minim exercitiu, vom putea sa avem conducatorii pe care ii meritam".

Este si o ocazie buna de a socializa cu romanii de aici, asa ca toate s-au legat frumos...

Suntem de putin timp in Elvetia, nu cunoastem foarte multi romani aici, de aceea ne-am gandit sa imbinam utilul cu placutul si sa postam un eveniment pe pagina de Facebook a comunitatii de romani, in care sa invitam pe cei doritori de plimbare sa mearga cu noi sa votam la Strasbourg si sa si vizitam orasul cu aceasta ocazie.

In Elvetia se poate vota la Berna si la Geneva, insa noi am venit cu ideea de a merge la Strasbourg, pentru ca este mai interesant si mai activ, nu foarte multi romani din Elvetia l-au vizitat inca, iar pentru noi este mereu o placere sa il revedem.

Dupa ce am postat evenimentul ne-am dat seama ca este si o ocazie buna de a socializa cu romanii de aici, asa ca toate s-au legat frumos, iar acum ne asteptam ca gasca sa fie in jur de 25 de persoane. Avem si avantajul, vremii care se anunta foarte frumoasa, dar si al unor bilete foarte avantajoase pentru calatoriile cu trenul in weekend in Alsacia: aprox. 7 euro/persoana dus-intors.

L-am gasit chiar inainte de a-si anunta candidatura...

"Am cautat sa aleg un candidat care sa fie in primul rand respectat si recunoscut in Europa, sa fie un profesionist si un om educat, sa fie un om asupra caruia nu exista suspiciuni de niciun fel, si l-am gasit. L-am gasit chiar inainte de a-si anunta candidatura. Intr-un ziar vienez, in avionul de la Viena la Basel, am fost foarte placut surprins si foarte bucuros sa vad ca jumatate dintre pasageri (majoritatea austrieci) citeau cu mare atentie un interviu cu Monica Macovei vorbind despre dependenta de gazele rusesti.

M-a cuprins inca o data mandria ca sunt roman, dar am capatat si o incredere foarte mare intr-un profesionist al Parlamentului European (unul dintre cei mai activi) si intr-un fost ministru al Justitiei, care a pus bazele unui sistem juridic foarte sanatos in Romania si care isi face treaba cu mare succes.

De aceea, cand Macovei si-a anuntat candidatura, am fost foarte incantat. Dar si mai incantat sunt astazi, cand vad atat de multi prieteni si apropiati ca o sustin si au incredere in ea si cred ca ar face o treaba foarte buna ca presedinte, mai ales tinand cont de cata incredere se bucura pe plan international si cat de eficienta este in ceea ce isi propune".

Sunt mandru ca sunt roman, sunt mandru cand intalnesc romani in alte tari si sunt bucuros ca pot sa votez si pot sa imi pun amprenta pe viitorul tarii!

"Romania este o tara fabuloasa! De la traditii, la locuri si peisaje si ajungand la oameni, este un loc binecuvantat si fiecare dintre noi trebuie sa il respectam si sa il protejam.

In ultimii 2 ani am adus 12 turisti straini in Romania, am facut prezentari si intotdeauna am vorbit frumos despre tara mea.

Sunt mandru ca sunt roman, sunt mandru cand intalnesc romani in alte tari si sunt bucuros ca pot sa votez si pot sa imi pun amprenta pe viitorul tarii, care ma priveste si pe mine, pentru ca oricat de departe am fi de tara, casa noastra este tot acasa si asa va ramane intotdeauna".

Valentin Munteanu, Elvetia

Peste 200 de romani au votat la Strasbourg pana la ora 12:00 si inca aproximativ 200 stateau la coada sa voteze. In tara lucrurile sunt mult mai simple - se poate vota si in 3 minute, vremea e buna, iar sectiile de votare sunt la doi pasi. Tu ce mai astepti?

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#alegeri prezidentiale 2014, #romani vot diaspora, #alegeri 2014 diaspora , #Alegeri Prezidentiale 2014