Romanii din Europa, proteste in fata ambasadelor - ne cer si noua sa iesim in strada

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 22:54
5103 citiri
Romanii din Europa, proteste in fata ambasadelor - ne cer si noua sa iesim in strada
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) a anuntat ca va organiza proteste duminica, in mai multe orase din strainatate, si le-a cerut conationalilor din Romania sa dea dovada de solidaritate si sa iasa si ei in strada.

Manifestarile, la care vor participa romanii nemultumiti de modul dezastruos in care s-a desfasurat votul in primul tur al prezidentialelor, vor avea loc in fata ambasadelor din orasele europene, incepand cu ora 18:00, ora Romaniei, se arata intr-un comunicat al FADERE remis marti Ziare.com.

"Din cauza lipsei de raspuns a Ministerului Afacerilor Externe in urma nenumaratelor solicitari facute de romanii din diaspora, pentru a reglementa problema votului la al doilea tur al alegerilor prezidentiale, FADERE, Federatia asociatiilor de romani din Europa, cere tuturor romanilor care au fost nedreptatiti si nemultumiti de organizarea alegerilor in diaspora sa iasa in fata ambasadelor la o manifestare comuna si pasnica, duminica 9 noiembrie, ora 18:00, ora Romaniei.

De asemenea, ii rugam pe cei de acasa si pe bucuresteni sa se solidalizeze cu noi si sa organizeze o manifestatie in fata MAE la aceeasi ora (18:00, ora Romaniei) ", precizeaza reprezentantii federatiei, in documentul citat.

Noi proteste la Ambasada Romaniei de la Paris: "Dreptate si onoare calcate in picioare!"

Vina, in exclusivitate a MAE

FADERE a cerut MAE sa nu mai caute scuze si sa nu mai dea vina pe echipele care au lucrat in sectiile de vot din strainatate pentru ca romanii nu au putut vota, din cauza ca stampilele, cabinele si formularele tipizate au fost insuficiente.

"Vina este in exclusivitate a Ministerului Afacerilor Externe pentru ca nu au pus suficiente sectii de vot in zonele in care comunitatile de romani sunt foarte mari, iar in alte zone le-au desfiintat, in comparatie cu alegerile din 2009", mentioneaza FADERE, care solicita cel putin 1.000 de sectii pentru diaspora si dublarea personalului, a cabinelor si a stampilelor in sectiile de vot deja existente.

"Solicit Guvernului Romaniei sa treaca peste aroganta cu care a tratat de fiecare data liderii comunitatilor romanesti si sa ii invite la intalnirea de vineri, 07 noiembrie, pe care MAE a stabilit-o cu ambasadorii din tarile cu comunitati mari de romani. Presedintii de asociatii romanesti din diaspora sunt cei care stiu cel mai bine unde ar trebui sa fie amplasate sectiile de vot", a declarat presedintele FADERE, Daniel Tecu.

Cozi comuniste la vot, in strainatate

Indemnul la protest vine in contextul in care in mai multe orase europene, dar si la New York, s-au format cozi impresionante in fata sectiilor de vot, iar unii cetateni romani nu au apucat sa voteze, din cauza ca nu au fost suficiente stampile, cabine sau liste suplimentare. Astfel, alaturi de romanii din diaspora care au protestat in fata sectiilor de votare, mai multe persoane au manifestat si la Ministerul de Externe din Bucuresti.

Proteste la Bucuresti si la Cluj: Solidaritate cu diaspora - Vor sa voteze, lasati-i sa voteze!

Coada "comunista" la vot in Paris, Roma, Londra, Munchen si Madrid (Galerie foto)

Alegeri prezidentiale 2014: Cozi impresionante la vot si in New York

Premierul Victor Ponta a dar marti un ultimatum, avertizand ca reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe garanteaza cu functia buna desfasurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Ponta ameninta MAE: Daca nu poate un roman sa voteze in turul 2, plecati toti!

Ulterior, Titus Corlatean a declarat ca a propus Biroului Electoral Central (BEC) simplificarea procedurii de completare a declaratiei pe propria raspundere si a listei pe care trebuie sa se inscrie votantii din diaspora, precum si marirea numarului de cabine de vot, acolo unde o permite spatiul.

Corlatean nu isi da demisia: Ce masuri propune ca sa nu se repete dezastrul de la vot

D.T.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#protest MAE vot diaspora, #proteste vot diaspora, #vor romani strainatate , #Alegeri Prezidentiale 2014