Rusinea numita Titus Corlatean! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 08:28
9321 citiri
Rusinea numita Titus Corlatean! (Opinii)

Ministrul de Externe se arata sigur ca a gasit solutia pentru ca abuzul la care au fost supusi romanii din diaspora impiedicati sa-si exprime votul sa nu se mai repete in turul al doilea al prezidentialelor.

Va suplimenta numarul de stampile si cabine de vot, iar declaratiile pe proprie raspundere vor putea fi completate acasa, urmand doar sa fie semnate si datate in sectia de votare.

Poate fi o solutie, desi ambasadorul Romaniei la Paris sustine ca in capitala Frantei ar putea sa vrea sa voteze 10 mii de romani si masurile luate nu vor fi eficiente. In fata acestui avertisment oficial, daca situatia din 2 noiembrie se va repeta, nu cred ca mai putem vorbi decat despre premeditare.

Foarte grav este faptul ca dl Corlatean minte de-a dreptul sau habar nu are de lege cand spune ca nu avea dreptul sa suplimenteze numarul sectiilor de votare. Ba are dreptul si ii spune acest lucru Biroul Electoral Central. Este in puterea lui.

Ca este crasa incompetenta, ca este, ceea ce eu cred, o tentativa de inhibare a votului disaporei, cred ca demisia lui Titus Corlatean se impune si ca mentinerea domniei sale in fruntea Ministerului de Externe este o rusine.

De ce cred ca este o tentativa de inhibare a votului? Pentru ca si dincolo de scandalul de duminica trecuta, pe actuala structura a sectiilor de votare din strainatate sunt in continuare foarte multi oameni care, pentru a vota, ar trebui sa strabata sute de kilometri.

Poti sa mergi pe o astfel de structura minimala daca ai si vot electronic, vot prin corespondenta. Dar cand singura posibilitate de a vota este prezenta intr-o sectie de votare, a obliga omul sa strabata asemenea distante inseamna practic a-l invita sa nu voteze.

Da, numarul de sectii este egal cu cel din 2012. Dar nu e un numar batut in cuie. Daca ai constatat ca exista o problema, grava si evidenta chiar dupa primul tur, iei masuri. De altfel, imi amintesc ca la referendumul de demitere a presedintelui din 2012, cand cheia nu era sensul votului exprimat, ci prezenta la vot, numarul sectiilor a fost mai mare. Atunci s-a putut, nu vad de ce nu se poate si acum.

Victor Ponta lasa sentimentul ca face tot ce poate pentru a inhiba votul diasporei care ii este preponderent nefavorabil, amintindu-si probabil importanta pe care acesta a avut-o in 2009. Si felul in care o face s-ar putea intoarce impotriva domniei sale.

Primele declaratii de tipul, "daca la Paris nu se fura, e coada", declaratiile nedovedite si nesanctionate ale ministrului pentru Disapora, Bogdan Stanoevici, cum ca tulburarile de duminica trecuta ar fi reprezentat de fapt opera unor agitatori, mentinerea unui ministru de Externe care nu numai ca a ratat organizarea primului tur si minte sau nu stie legea sunt chestiuni foarte grave.

Daca dl Ponta era in mod sincer revoltat de ceea ce s-a intamplat in strainatate, asa cum a incercat sa ne convinga luni, ar fi trebuit sa inceapa demonstratia de buna credinta prin demiterea imediata a ministrului de Externe.

Nu discut aici de raspunderea juridica a dlui Corlatean. De chestiuni penale, nu am dovezi. Dar mi se pare dincolo de orice dubiu raspunderea politica a domniei sale si pentru ce s-a intamplat duminica si pentru cel putin necunoasterea legii. Votul din strainatate a fost organizat prost si exista premise sa fie la fel si duminica viitoare, cu intentie sau nu, pana la urma din punctul de vedere al consecintelor produse nu mai conteaza.

Si sa fi fost o simpla eroare, demisia/demiterea ministrului reprezenta o masura de bun simt si duminica trecuta si dupa declaratia privind sectiile de votare.

Iata insa ca dlui Corlatean i se mai da o sansa. Ca unui chirurg care o omorat un pacient pe masa de operatie, este mustruluit, da noi semne de incompetenta, dar este trimis inapoi, sa riste viata altui om, sub amenintarea ca daca mai greseste o pateste. De ce nu schimbi chirurgul pentru a nu mai risca o viata?

In aceste conditii, eu imi rezerv dreptul de a suspecta ca dl Corlatean nu a facut decat sa urmeze o strategie de inhibare a votului, ca a fost un soldat ascultator si nu poate fi sanctionat, nu-i asa, pentru disciplina.

Strategia, cum spuneam, se poate dovedi insa gresita. Cele intamplate nu deranjeaza probabil sustinatorii neconditionati ai candidatului PSD. Dar pentru a ajunge presedintele Romaniei dl Ponta are nevoie si de votul din afara bazinului electoral, iar dincolo de electoratul PSD, o asemenea atitudine starneste furia si poate, dimpotriva, genera un val antiPSD. Deja am vazut demonstratii in mai multe orase ale tarii.

Un bun cunoscator al fenomenului electoral imi spunea ca dl Ponta a pierdut in acest scandal cel putin 2 procente, din cauza revoltei pe care starnit-o. Ostentatia si aroganta cu care a fost tratat votul diasporei, lipsa unor masuri ferme, care lasa impresia de premeditare, toate l-ar putea costa cu mult mai scump decat voturile care ar fi venit impotriva domniei sale din strainatate.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...
Comentarii
P.S.D.Erie
rank 5
Kim Jong II Pon Ta
rank 5
Corlăţean nu este nimic. Ca atare nici măcar ruşine nu este.