Sociolog: Chestia domnului Basescu cu ofiterul acoperit e complet idioata!

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 11:46
5507 citiri
Sociolog: Chestia domnului Basescu cu ofiterul acoperit e complet idioata!

Subiectul ultimelor saptamani legat de prezidentiabilul - ofiter acoperit nu influenteaza alegatorii, avand mai putin impact decat, de exemplu, ofiterii de Securitate deconspirati sau candidatura fostului sef SIE Teodor Melescanu, crede sociologul Alfred Bulai.

"Nu, n-are ce sa influenteze, nu influenteaza catusi de putin. O sa influenteze publicul de la B1, pentru ca acolo s-a pus de fapt chestiunea. (...) Singurul lucru socant care a fost in ultima vreme a fost declaratia lui Turcescu ca este ofiter acoperit si aia destul de penibila. Un gen de public, al celor din zona B1, care il simpatizau pe Turcescu, aia sunt influentati, evident. In rest, nu e chiar asa cine stie ce chestie.

Folclorul despre politicieni, jurnalisti si alte persoane publice care au fost inainte de '90 in zona serviciilor e foarte vechi. Cand s-a descoperit ca dl Voiculescu a fost doar un amarat de informator, lumea a fost dezamagita, ca credeau ca macar general sa fi fost omul. Ce, informator? Penibil...", a declarat Alfred Bulai, pentru Ziare.com.

Basescu explica "dezbracarea" prezidentiabililor: Sa spuna daca au fost ofiteri acoperiti

Acesta spune ca lumea nu e socata, "pentru ca nu vorbim de personaje la care sa nu te astepti".

"Nu e chiar atat de surprinzator si nu va influenta in niciun fel, mai ales ca tema e doar de agenda si doar de dezbatere publica, pentru ca si daca ar exista un candidat la presedintie care sa fie candidat acoperit, pai de-aia e acoperit, adica cine il descopera si cum? Ma indoiesc ca exista vreo strategie prin care se face acest lucru.

Chestia domnului Basescu e complet idioata - cum sa-si treaca un ofiter sub acoperire in CV ca e ofiter acoperit? E chiar o prostie", este de parere Bulai.

Robert Turcescu a fost locotenent-colonel sub acoperire: Renunt la emisiune. Eram fariseu, un nimeni

Totodata, acesta lanseaza si o ipoteza in care discutia despre prezidentiabilul-ofiter acoperit ar fi una interesanta: "Daca aflam ca ofiterul acoperit e ofiter acoperit, dar nu al serviciilor romane, ci straine, atunci poate ne mai induiosam, adica poate ca suntem mai atenti la subiect, ca e mai interesant, dar asa...".

"Nu stiu cine poate sa probeze real chestia asta, adica sa existe probe in justitie. Pentru ca deconspirarea unui ofiter sub acoperire, daca e activ, se cheama puscarie. Fiind secret de stat, e cu puscarie", mai spune sociologul.

Isteria ofiterilor de Securitate deconspirati in anii '90

Alfred Bulai aminteste de faptul ca demascarea ofiterilor Securitatii a fost un leitmotiv in anii '90, vorbind de cazurile Mona Musca, Constantin Balaceanu - Stolnici si patriarhul Teoctist.

"S-a vorbit despre nenea Teoctist care era general de Securitate in anii '90 si ca era in cardasie conducerea Bisericii din perioada comunista cu Securitatea. Avem o intreaga istorie pe zona asta, de-aia nu e socant.

(...) Acum 10 ani, a fost o intreaga nebunie cu deconspirarea politiei politice in anii '90, a continuat un pic si in anii 2000, la inceput. Balaceanu - Stolnici a fost descoperit ca mare informator. A trecut neobservat.

Mona Musca s-a prabusit si s-a dus ca personaj politic, a iesit definitiv din viata politica - si pe atunci avea o incredere, pe cand era in Guvern, mult peste toti ministrii la un loc - pentru ca la ea nu ne asteptam la chestiunea asta tocmai pentru ca se daduse marea luptatoare impotriva Securitatii si impotriva turnatorilor. De-aia a fost o situatie speciala, ca era un personaj cu totul neasteptat.

Daca aflam despre patriarhul Daniel ca este membru al Qaida, atunci sigur ca da, suntem super socati. Numai in asemenea situatie devii foarte foarte socat si foarte atent", spune sociologul.

Melescanu: Basescu a cerut informatii despre ofiterii acoperiti printre ministri (Video)

Acesta considera ca subiectul nu poate tine mult in agenda, daca nu i se da o forma "tangibila", si ca tema a creat o bulversare serioasa intr-un anumit gen de public al lui Traian Basescu.

Semnaturile stranse pentru Melescanu, de mai mare interes

"E o tema de media, daca intrebati populatia, o mare parte din ea habar n-are de chestia asta, ca nu e interesata. A avut o influenta in zona de stiri (...), dar deja a venit dl Melescanu in cursa, fost director SIE pana in ultima zi, cu o zi inainte de a se depune candidatura.

Cand era sef la SIE i s-au strans semnaturi, adica e mult mai tare decat asta cu ofiter acoperit. In orice tara sanatoasa la cap e sideranta chestia asta - sa ti se stranga semnaturi pentru candidatura la presedintie cand tu esti seful spionajului. Omul a fost director pana luni, iar marti si-a depus candidatura", a mai spus Alfred Bulai.

Melescanu si-a depus candidatura: Cine l-a ajutat sa stranga semnaturile (Video)

Tema prezidentiabilului ofiter acoperit a fost lansata de presedintele Traian Basescu pe 9 septembrie, intr-o emisiune la B1 TV moderata de Robert Turcescu. Atunci, seful statului a detaliat afirmatia anterioara privind "dezbracarea" candidatilor la prezidentiale in campania electorala si a precizat ca acestia pot recunoaste singuri daca au fost ofiteri acoperiti.

Ulterior, dupa aproape doua saptamani de dezbateri pe aceasta tema, timp in care multi dintre candidatii la prezidentiale au negat ca ar fi ofiterul acoperit la care s-a referit Traian Basescu, Robert Turcescu a dezvaluit, duminica seara, ca a fost locotenent-colonel sub acoperire.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#prezidentiabil ofiter acoperit, #campanie prezidentiale tema ofiter acoperit, #Turcescu ofiter acoperit, #Basescu prezidentiabil ofiter acoperit , #Alegeri Prezidentiale 2014