Soparle electorale in loc de programe politice (Opinii)

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 19:59
2847 citiri
Soparle electorale in loc de programe politice (Opinii)
Foto: ziaruldevalcea.ro

Intrebati ce-i determina sa se inscrie in campania de alegeri prezidentiale, toti candidatii afirma cam aceleasi lucruri: vor sa slujeasca cu abnegatie poporul roman, facand dreptate eventual pana la capat, si sa reprezinte mai bine Romania in organismele internationale.

Toti isi doresc o tara prospera, toti militeaza pentru buna guvernare, niciunul nu se indoieste ca va fi un presedinte bun si intelept.

Cand e vorba de programe politice insa, dau din colt in colt sau, in cel mai bun caz, publica pe pagina lor de Net cam tot ce cred ei si staff-ul lor de campanie ca am dori noi, poporenii, sa faca un politician.

In aceste conditii, atat candidatii, cat si oamenii lor de influenta mi-e foarte clar ca vor face ceea ce au mai facut: sa-si desfigureze adversarii lansand soparle, sa-i puna in inferioritate prin teme parazite, dar cu lipici la public, sa le dreseze procese de intentie, sa le lipeasca etichete... De demonstrat.

Un ofiter-surpriza...

Cel mai bine a prins pana acum tema parazita a ofiterului acoperit. E adevarat ca, psihologic vorbind, ea a beneficiat de un proiect, aproape didactic, pus in opera de oameni talentati: a fost lansat in zi de duminica in prime-time, are drama si personaj tragi-comic, e dotat cu material intuitiv audio-video pe potriva, i se asigura promo prin toate emisiunile si jurnalele politice, are o multime de regizori, interpreti si fani...

Ce legatura are tema ofiterului acoperit cu presedintia, cu buna guvernare si nivelul de trai? Absolut niciuna. Are in schimb a face cu unul sau mai multi candidati care trebuie scosi din cursa deoarece alearga pe acelasi culoar cu "alesul" nu stiu cui. Iar culoarul trebuie eliberat nu de cei din coada clasamentului, ci de cei din frunte. Altfel de ce ar mai arunca atata amar de banet?

Un culoar aglomerat

Numai ca mecanismul de "aerisire" a culoarului e mai complicat: oricine isi poate servi patria ca ofiter acoperit, de aceea a fost nevoie de lovitura naprasnica a lui Robert Turcescu. Ea ar putea arunca oprobriul public asupra nedoritului candidat, care, compromis, ar fi nevoit sa se retraga. (In caz ca va fi fost in slujba vreunui serviciu strain.) Asta daca nu va fi in stare sa "schimbe porecla in renume", ca Penes Curcanul.

A doua tema-soparla, de data asta, e Traian Basescu insusi, fiind cultivata de PSD si Tariceanu. Coincidenta, safteaua pica tot pe unul dintre fruntasi, sau poate pe mai multi: cica in afara de Victor Ponta si, evident, Tariceanu, toti ceilalti candidati sunt trimisi in ring de actualul presedinte care vrea sa fie numit apoi, in compensatie, prim-ministru.

Se incearca pe aceasta cale readucerea in ograda candidatului social-democrat a tuturor celor 7,4 milioane de votanti la referendum. Sa-si fi luat vreunul dintre ceilalti prezidentiabili in afara de Elena Udrea binecuvantarea Cotrocenilor?

O soparla cu doua codite

Soparlei de mai sus Dan Sova, purtatorul de cuvant al PSD, i-a atasat recent inca o codita: cica Traian Basescu il santajeaza pe Victor Ponta pe tema falsa a agentului acoperit la indemnul Vocii Rusiei. "Putem spune in acest moment ca acestia s-au dat de partea rusilor?" se intreaba retoric liderul PSD, dovedind fara tagada ca din anii '90 incoace fostii fesenisti nu si-au mai schimbat nici surtucul, dar nici dedesubturile. Mai lipsea sa ne spuna ca Iohannis e gata sa ne vanda rusilor. De nu, nemtilor, ungurilor...

Iar apelul la vechi spaime ale trecutului legate de "Vin rusii! Vin rusii!", un cantec vechi si celebru, nu este doar specialitatea lui Dan Sova, ci si a altora care nu mai prididesc sa ne ameninte cu Putin, Moscova... Dar nu m-am asteptat la Monica Macovei: "In timp ce era seful SIE, dansului i s-au strans semnaturi de colonelul Dogaru, care conduce o organizatie pro-rusa". Nu stiu cat de "rusa" va fi fiind organizatia respectivului, dar insusi T. Melescanu declara ca nicio semnatura nu provine de la respectivul sindicat al militarilor in rezerva.

Noroc de Constitutie

Inca o soparla si gata: cica ICCJ il va elimina pe Iohannis din cursa prezidentiala, iar T. Melescanu, care si-a asternut covorul rosu amorsand bomba Turcescu, se pregateste sa-i ia locul. Numai ca, surpriza! Fiecare cetatean are dreptul constitutional de a candida, iar Justitia nu-i va putea bara drumul. Ramane doar varianta, foarte putin probabila, a retragerii de la sine.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#campanie electorala candidati presedinte, #Iohannis Ponta Tariceanu Udrea , #Alegeri Prezidentiale 2014