Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 29 Iunie 2014, ora 08:35
6289 citiri
Sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale? - Sondaj Ziare.com

Guvernul Victor Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta, joi, prin care un cetatean cu drept de vot poate vota la orice sectie la alegerile prezidentiale si nu va mai fi nevoit sa se prezinte la o sectie speciala, daca nu se afla in localitatea de domiciliu.

Modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei se vrea cu putin mai mult de patru luni inainte de alegerile prezidentiale, ceea ce contravine recomandarilor Comisiei de la Venetia, care arata ca legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu cel putin 12 luni inainte de alegeri.

De ce s-a modificat prin OUG legea pentru alegerea presedintelui? - Interviu

Ce inseamna modificarea legii pentru alegerile prezidentiale

Prin aceasta OUG se prevede desfiintarea sectiilor de votare speciale, astfel incat dreptul de vot sa poata fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua scrutinului se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu. Acestia trebuie insa sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

De asemenea, alte modificari aduse sunt: posibilitatea furnizarii de catre birourile electorale ale sectiilor de votare a prezentei la vot, depunerea la mai multe sectii de votare din apropierea penitenciarelor, respectiv a spitalelor, a cererilor de votare prin intermediul urnei speciale, marirea de la 45 de zile la 60 de zile inainte de primul tur a termenului de stabilire a datei alegerilor, precum si marirea de la 30 de zile la 45 de zile a termenului pentru depunerea candidaturilor.

Guvernul schimba legea pentru prezidentiale. De ce nu se poate aplica la alegerile din toamna

In nota de fundamentare a Guvernului se arata ca "din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus".

De asemenea, Autoritatea Electorala Permanenta a transmis ca OUG "urmareste sa asigure un plus de transparenta a procesului electoral".

Ce prevede actuala lege pentru alegerea presedintelui Romaniei

In Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata 2011, la Capitolul II - Organizarea si desfasurarea alegerilor, Sectiunea 7 - Votarea, Art. 44, alin. (4) se arata ca "Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu voteaza numai la sectiile de votare speciale constituite potrivit art. 10 lit. d), dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin".

In ce priveste Art. 10, lit. d), aici se arata ca "in orase, municipii si comune se vor organiza sectii de votare speciale, de regula in gari, autogari si aerogari; se vor organiza sectii de votare speciale si in campusurile universitare; in aceste sectii isi exercita dreptul de vot alegatorii prevazuti la art. 44 alin. (4) ".

Cum a fost la ultimele alegeri - europarlamentarele din 25 mai

Alegerile europarlamentare din luna mai s-au desfasurat pe baza Legii nr. 33 din 16 ianuarie 2007, republicata, care nu prevede sectii speciale de votare pentru cei care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor.

La Capitolul I, Art. 13, alin. (1) se arata ca "Alegatorii resortisanti care in ziua de referinta se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, fiind inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare in listele electorale suplimentare", astfel ca nu s-au organizat sectii de votare speciale. Votarea s-a desfasurat similar si cu ocazia euroalegerilor din anul 2009.

In schimb, la alegerile europarlamentare s-a uzat de urna speciala, folosita doar la sectiile din tara, unde au putut vota alegatorii din penitenciare carora nu li s-a interzis acest drept, precum si persoanele netransportabile din motive de boala.

Cum a fost la alegerile prezidentiale din anul 2009

La precedentele alegeri pentru Presedintia Romaniei, au fost infiintate peste 18.000 de sectii de votare permanente si 3.359 de sectii de votare speciale - dintre care 71 in spitale si 294 in strainatate. In Bucuresti au fost 34 de sectii de votare speciale. Atunci, exit-poll-urile turului al doilea, de la ora 19.00, care nu cuprindeau si estimarile sectiilor de votare din strainatate, aratau ca Mircea Geoana este castigatorul alegerilor.

In primul tur al prezidentialelor din 2009 au votat la sectiile de vot speciale 479.196 de persoane, adica 4,88 la suta din numarul total al alegatorilor care si-au exprimat optiunile. Doua saptamani mai tarziu, in Bucuresti, numarul redus al acestor sectii speciale a dus la aglomeratie, mii de persoane asteptand la coada pentru a putea vota.

Peste 2.100 de persoane stau la coada in sectiile speciale din Bucuresti

Tot mai multe sectii speciale se inchid pentru ca au ramas fara buletine de vot

Ce spune Guvernul

Guvernul a transmis ca decizia de eliminare a sectiilor de vot speciale a fost luata pentru ca acestea "genereaza atat dificultati logistice, cat si suspiciuni la exercitarea unor practici de tipul 'turism electoral'". La randul sau, prim-ministrul Victor Ponta a spus ca modificarile reprezinta "propuneri ale Autoritatii Electorale Permanente, propuneri de buna organizare".

De asemenea, Guvernul a explicat ca sectiile de vot speciale au fost elimitate si din cauza greutatilor privind estimarea corecta a numarului de buletine de vot ce ar trebui repartizate fiecareia dintre aceste sectii, ca urmare a faptului ca nu se poate estima nici numarul de persoane ce urmeaza sa se prezinte la alegeri.

PMP, probleme la prezidentiale: Cum a modificat Guvernul legea alegerilor

C. Diaconescu a sesizat Comisia de la Venetia. Predoiu: Ponta vrea sa fure prezidentialele

La sfarsitul anului 2011, insa, senatorul PSD Titus Corlatean, aflat atunci in opozitie, a sesizat Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in legatura cu o propunere de modificare a legislatiei electorale din Romania incercata de puterea de atunci cu mai putin de sase luni inainte de alegerile locale.

In plus, CCR a motivat decizia declararii neconstitutionale a unei legi de introducere a votului uninominal de catre USL, in anul 2012, cu cateva luni inainte de alegerile parlamentare, prin faptul ca legea "incalca principiul securitatii juridice, intrucat modifica legislatia electorala in anul in care au loc alegeri, iar aceasta modificare are consecinte negative asupra bunei desfasurari a procesului electoral si a exercitarii dreptului la vot".

In aceste conditii, Ziare.com va invita la vot si va intreaba daca sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale, la alegerile prezidentiale, prin intermediul unei ordonante de urgenta a Guvernului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#modificare lege prezidentiale, #desfiintare sectii vot speciale, #desfiintare sectii speciale prezidentiale, #modificare lege sectii speciale, #Guvern modificare lege prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014