Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Un test pentru doamnele Udrea si Macovei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 19:50
12865 citiri
Un test pentru doamnele Udrea si Macovei (Opinii)
Fotomontaj Ziare.com

"Nu voi negocia cu niciun politician. Imi doresc votul tuturor romanilor, dar imi doresc votul direct, fara sa negociez cu politicieni", a declarat Klaus Iohannis dupa alegerile de duminica. Unii au vazut in aceasta declaratie un semn de aroganta. Nu le impartasesc punctul de vedere.

O declaratie similara facea si Traian Basescu dupa primul tur in 2009:

"Consider ca oamenii politici confirma boala de care sufera: dispretul pentru romani. Ei trebuie sa inteleaga ca voturile nu-ti sunt acordate pentru a le depozita, pentru a le tranzactiona, pentru a face targuri in avantajul clientelei tale politice. [...] nu am nicio intentie de a negocia voturile romanilor.

Voturile romanilor se obtin, nu se negociaza. Nu intentionez o negociere pentru simplul motiv ca ar insemna sa imi grevez mandatul urmator cu obligatii inacceptabile. Din punctul meu de vedere, singurul cu care intentionez sa am un parteneriat este poporul roman, si nu partidele. Nu in sedii de partide si in negocieri indelungate se obtine votul romanilor".

Cred ca si atunci si acum vorbim despre o atitudine corecta. Chiar pragmatica in cazul lui Klaus Iohannis.

Nu cred, si am mai spus-o, ca electoratele dnei Macovei si Udrea au nevoie de indemnuri pentru a trece sau nu de partea lui Klaus Iohannis. Aceasta optiune va depinde covarsitor de felul in care candidatul ACL va reusi sa convinga acesti alegatori printr-o atitudine ferm antiPonta si, in cazul alegatorilor dnei Macovei, proJustitie si stat de drept, proDNA.

Deci orice negociere cu doamnele Udrea si Macovei nu ar face decat sa ii dea munitie lui Victor Ponta si sa activeze din nou tema antiBasescu atat de favorabila candidatului PSD.

Dar cred ca acesta este un moment de test pentru cele doua candidate iesite din cursa. Ambele au identificat in Victor Ponta cel mai mare pericol cu putinta pentru Romania. Nu trebuie sa sara acum in bratele lui Klaus Iohannis, cu pupaturi si imbratisari, nici nu cred ca i-ar face bine.

Este suficient sa isi mentina aceeasi linie, cu aceeasi fermitate. Tacerea celor doua pe aceasta tema poate fi interpretata si nu cred ca le face bine.

Intrebata daca il va sustine pe Victor Ponta, Elena Udrea a raspuns: "Vom analiza ce decizie va lua PMP. Pana acum nimeni nu era interesat de voturile si electoratul lui Traian Basescu si Elenei Udrea. PMP ar putea avea un punct de vedere pentru candidatii ramasi in competitie si vom vedea in perioada urmatoare".

E ceva de vazut, de analizat pentru dna Udrea? Este Victor Ponta o optiune viabila pentru domnia sa? Sau asteapta in buna traditie, condamnata de Traian Basescu, sa primeasca niste avantaje postelectorale?

Deci "antipontismul" dnei Udrea e de vanzare, iar pentru pretul corect se poate transforma in "propontism"?

In cazul dnei Udrea ambiguitatea ar putea trece drept confirmarea unui posibil blat cu candidatul PSD, despre care s-a vorbit mult, bazat inclusiv pe relatia mai veche dintre ei, de pe vremea cand dl Ponta era avocatul lui Dorin Cocos.

In cazul dnei Macovei nu cred ca putem discuta despre blat. Dar interpretarea poate fi de orgoliu excesiv sau de calcul politic in perspectiva crearii noului partid, a carui lansare si evolutie ar fi, nu-i asa, favorizata, de instalarea lui Victor Ponta la Cotroceni.

Nu spun ca acestea sunt calculele celor doua candidate iesite din cursa. Sper sa nu fie. Dar cred ca amandoua ar trebui sa aiba o atitudine foarte clara si transanta, dincolo de orice ezitare. Altfel nu stiu cat ar avea de pierdut dl Iohannis, dar cred ca domniile lor ar avea.

In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, sper ca domnia sa vorbeasca putin in perioada urmatoare. Cred ca ar trebui sa taca mult si adanc. A facut destul rau si l-a ajutat destul pe Victor Ponta prin toate falsele teme pe care le-a lansat si care nu au facut decat sa-i dea lui Victor Ponta nesperata sansa de a mentine antibasismul in mijlocul dezbaterii publice.

Poate ca, macar in ceasul al 12-lea, Traian Basescu sa priveasca realitatea in ochi, oricat de greu digerabila i se pare dupa scorul strivitor obtinut de Elena Udrea. Asta daca nu cumva chiar isi doreste sa il vada pe Victor Ponta succesorul sau, o varianta care niciodata nu mi s-a parut neplauzibila.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Udrea sprijin Ponta, #Iohannis calcule Udrea Macovei, #Basescu prezidentiale turul doi , #Alegeri Prezidentiale 2014