Victor Ponta: Iohannis va fi declarat incompatibil

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 15:58
10627 citiri
Victor Ponta: Iohannis va fi declarat incompatibil

Klaus Iohannis urmeaza sa fie declarat incompatibil pe 18 noiembrie, a declarat premierul Victor Ponta luni, precizand ca acesta va avea aceeasi soarta "cu a altor primari care au pierdut procesele".

Victor Ponta a criticat conduita deputatilor liberali si democrat liberali prezenti la sedinta de plen a Camerei Deputatilor, in care s-a luat act de demisia lui Viorel Hrebenciuc, dar si de incetare a mandatului deputatului PDL Stefan Stoica, declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate.

"Chiar cand stam noi aici, domnii de la ACL se lupta sa il salveze pe deputatul Stoica, care e declarat incompatibil, se lupta sa ii salveze mandatul. Daca dansii vor sa isi salveze colegul, asa cum se intampla si la senat cu domnul Akos Mora, trag si ei cat pot sa isi tina incompatibilii in Parlament", a sustinut Victor Ponta.

Parlamentul vacanteaza locurile lui Hrebenciuc si Stoica. ACL, protest inedit: Ponta, cand il gratiezi pe Voiculescu?

"Ei fac acest lucru nu din dragoste, ci din teama ca pe 17 noiembrie, cu siguranta si domnul Iohannis va fi declarat incompatibil si incearca sa blocheze in Parlament pierderea mandatului celui incompatibil", a spus Victor Ponta, nemultumit ca deputatii ACL ar fi urmat sa nu mai asigure cvorumul pentru pierderea mandatului colegului lor.

"Rezultatul e cel stiut de toata lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru ca asa a fost practica unitara a Inaltei Curti", a spus premierul Victor Ponta.

"Daca ma intrebati pe mine cred ca au judecat cu intelepciune, dupa 17 noiembrie nu va mai fi niciun fel de presiune, va fi un primar ca toti ceilalti primari care au pierdut procesele", a incheiat premierul, referindu-se la fixarea termenului de 18 noiembrie de catre magistratii Inaltei Curti pentru judecarea cererii ANI privind procesul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis.

Camera Deputatilor a luat act luni si de vacantarea mandatului de deputat al lui Stefan Bucur Stoica, deputatul de care a vorbit Victor Ponta, in sala fiind prezenti 243 de deputati, in conditiile in care era nevoie de un cvorum de 203.

Saptamana trecuta, ICCJ stabilise ca recursul ANI in dosarul in care il acuza pe Klaus Iohannis de incompatibilitate se va judeca pe 18 noiembrie, la doua zile dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale, insa ANI a cerut ulterior devansarea procesului si urgentarea solutionarii dosarului.

In documentele depuse, ANI arata ca judecatorii instantei supreme ar trebui sa se pronunte inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Iohannis a castigat in prima instanta, ANI a facut recurs

ICCJ a admis in principiu, pe 30 septembrie, recursul declarat de ANI la decizia Curtii de Apel Alba, care i-a dat castig de cauza lui Iohannis in prima instanta si a anulat raportul prin care ANI a constatat incompatibilitatea primarului Sibiului.

Instanta suprema este cea care poate decide definitiv daca primarul Sibiului a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat municipiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete sau daca raportul ANI va fi anulat.

Iohannis vs. ANI: Prezidentiabilul ACL afla daca va fi judecat inainte de prezidentiale (Video)

In aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de ANI, deoarece detine simultan functia de primar al Sibiului si reprezentant al municipalitatii in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA si SC Piete SA.

Daca Klaus Iohannis este declarat incompatibil in urma procesului cu ANI, el nu mai are voie sa ocupe o functie publica aleasa timp de trei ani. Cu toate acestea, ultimul cuvant il vor avea judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Citeste si:
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 17 august, că măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active ”în formula necesară protejării cetăţenilor şi...