Vot dezastruos in diaspora, se cere interventia lui Juncker: S-au primit indicatii de la Bucuresti

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 21:04
11323 citiri
Vot dezastruos in diaspora, se cere interventia lui Juncker: S-au primit indicatii de la Bucuresti

Sectiile de vot din strainatate au primit indicatii sa impiedice voturile in favoarea candidatilor dreptei, sustine presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, intr-o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Jucker.

El ii cere lui Juncker sa intervina pe langa Guvernul roman pentru ca turul 2 al prezidentialelor sa aiba loc in conditii bune.

"Din pacate, modul de desfasurare a alegerilor in misiunile Romaniei din strainatate unde au fost organizate sectii de votare confirma cele mai mari temeri ale mele. In comparatie cu ultimele alegeri prezidentiale din 2009, numarul sectiilor de votare in care romanii stabiliti in strainatate isi pot exprima votul a fost redus drastic.

PSD, acuzat ca "a premeditat" dezastrul de la votul din strainatate. Cine raspunde penal

In acelasi timp, capacitatile disponibile in sectiile de votare nu au fost adaptate situatiei existente", precizeaza Gunther Krichbaum, in scrisoarea trimisa luni presedintelui Comisiei Europene.

Politicianul german sustine ca la unele sectii de vot din diaspora "au lipsit cabine de vot, urne si stampile".

"In consecinta, mii de romani cu drept de vot au fost nevoiti sa astepte ore intregi in fata sectiilor de vot, dintre care multi nici macar nu au reusit sa voteze inainte de inchiderea urnelor la opra 21:00, ora locala.

Ce povestesc romanii din diaspora care au stat la coada la vot

In fata unui timp de asteptare atat de indelungat, multi dintre cei veniti au renuntat sa mai stea la coada pentru a-si exprima votul", scrie Krichbaum, adauugand ca a vazut personal aceste probleme la sectia de vot din Stuttgart.

Krichbaum: Se stia ca diaspora voteaza cu dreapta

Gunther Krichbaum mai noteaza ca orice observator al situatiei politice din Romania poate vedea ca nu a fost vorba "doar de dificultati aleatorii in organizatorii alegerilor, ci de o impiedicare voita a exprimarii voturilor intrucat in alegerile anterioare s-a confirmat faptul ca romanii ce locuiesc in strainatate au tendinta de a vota majoritar cu partidele si candidatii cu o orientare de centru-dreapta".

"Sectiile de vot aflate in subordinea Guvernului social-democrat din Romania au primit indicatii clare de la Bucuresti in sensul impiedicarii voturilor exprimate masiv in favoarea candidatilor de centru-dreapta. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru un stat membru al UE si trebuie condamnat de Comisie", sustine el.

Ponta promite masuri pentru diaspora in turul 2: Daca un singur roman nu poate sa voteze... (Video)

Presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag apreciaza ca, daca s-ar repeta incidentele de duminica, acest lucru ar constitui "o incalcare flagranta a valorilor fundamentale ale UE, iar castigatorul unor asemenea alegeri nu ar beneficia de legitimare democratica".

Krichbaum (CDU) ii cere presedintelui CE "sa intervina pe langa Guvernul Romaniei pentru ca toti cetatenii romani stabilitti in strainatate sa-si poata exercita dreptul de vot prevazut de lege".

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...