Votul in diaspora: Melescanu, sub tirul acuzatiilor unui parlamentar german

Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 08:50
7188 citiri
Votul in diaspora: Melescanu, sub tirul acuzatiilor unui parlamentar german
Foto: Facebook/Bernd Fabritius

Parlamentarul german Bernd Fabritius a insistat asupra faptului ca in Germania puteau fi organizate, legal, mai multe sectii de votare, dar ca nu a existat initiativa din partea Ministerului roman de Externe, condus de cateva zile de Teodor Melescanu.

Bernd Fabritius, originar din Sibiu, care a devenit primul roman ales in Parlamentul german, a scris pe pagina sa de Facebook ca Melescanu nu a spus adevarul, tragand concluzia ca Romania a respins sugestiile sale pentru imbunatatirea procesului electoral din turul doi al prezidentialelor, in ceea ce ii priveste pe romanii din Germania, unde sunt amenajate doar cinci sectii - la Munchen, Berlin, Stuttgart, Bonn si Hamburg.

Afirmatiile parlamentarului german vin dupa ce Teodor Melescanu ar fi spus, in timpul vizitei de lucru la Munchen de sambata, ca Ministerul de Externe din Romania a dorit suplimentarea sectiilor, insa aceasta masura nu a fost permisa de Biroul Electoral Central (BEC), cand, de fapt, aceasta institutie a insistat ca legea permite infiintarea de noi sectii, insa MAE a sustinut contrariul.

MAE german il contrazice pe Ponta: Se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor

"Romania a respins sugestiile mele pentru imbunatatirea conditiilor de la alegerile de duminica. Astfel, raman doar cinci sectii de votare pentru intreaga Germanie. Consulatul general din Munchen se pregateste cu grilaje de fier (menite sa redirectioneze cozile - n.red.) pentru un aflux de cetateni. Asta vorbeste de la sine", a scris, sambata, pe Facebook Bernd Fabritius.

Parlamentarul german a precizat ca a cerut sambata explicatii pentru actiunile ministrului roman de Externe, Teodor Melescanu.

"Ministrul Melescanu mi-a spus ca ambasada (Romaniei - n.red.) din Berlin si el insusi sprijina cu tarie propunerile mele, insa acestea tin de competenta Biroului Electoral Central (BEC), care le-a respins, cu toate ca noi am avut grija ca toate explicatiile necesare (in legatura cu organizarea de noi sectii - n.red.) sa se afle deja pe Internet inainte de alegeri (...) ", a mai notat Fabritius.

Melescanu da vina pe BEC pentru votul din diaspora: Nu a oferit clarificarile necesare. Daca timpul imi permite, voi vota la Paris

Romanul din Bundestag l-a mai acuzat pe Melescanu ca a facut planuri pe baza prezentei la vot din diaspora din primul tur si nu pe baza prognozei pentru turul al doilea, desi autoritatile din tara noastra se asteapta ca un numar mare de romani din strainatate sa mearga duminica la vot.

"Eu am cerut cu vehementa reformarea legii electorale din Romania si introducerea votului prin corespondenta, precum si reglementari care sa previna frauda prin votul multiplu.

Ministrul Melescanu a confirmat aceste necesitati, dar nu a facut decat sa multumeasca pentru imbunatatirea relatiilor dintre Germania si Romania. De asemenea, ministrul a multumit pentru cei 30 de voluntari ai asociatiei noastre, care vor ajuta la imbunatatirea conditiilor la alegerile de maine (duminica - n.red.) ", a precizat el.

Bernd Fabritius a incheiat spunand ca Romania s-a pregatit pentru alegerile prezidentiale de anul acesta "absolut insuficient".

Si Ponta acuzat de minciuna

Nu este pentru prima oara cand Fabius critica un lider roman pentru proasta organizare a alegerilor din diaspora si pentru minciuna.

Un parlamentar neamt il acuza pe Ponta ca minte in legatura cu votul romanilor din Germania

Politicianul german a sustinut miercuri ca premierul Victor Ponta a mintit, marti seara, cand a spus, in timpul primei dezbateri cu Klaus Iohannis, ca legislatia germana nu permite organizarea de sectii de vot in alte locuri decat consulate si ambasade.

"Este o minciuna crunta. Este cunoscut ca exact contrariul este adevarat. Nu exista nicio lege care ar interzice amplasarea unor sectii de votare oriunde acest lucru ar fi posibil din punct de vedere organizatoric", a explicat atunci Bernd Fabritius.

Teodor Melescanu a mers sambata intr-o vizita de lucru la Munchen, in vederea evaluarii modului in care sunt aplicate masurile MAE pentru fluidizarea procesului de votare de duminica.

Melescanu, in Germania cu o zi inainte de vot. Ce a rezolvat

Ministrul a avut intrevederi atat cu ambasadorul Romaniei in Germania, Lazar Comanescu, cat si cu consulii generali ai Romaniei de la Munchen si Bonn, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#parlamentar german Melescanu, #parlamentar german Melescanu mintit, #parlamentar german alegeri Romania , #Alegeri Prezidentiale 2014