Voturile romanilor au contrazis sondajele de campanie. Ce candidati au iesit in pierdere

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 19:40
12540 citiri
Voturile romanilor au contrazis sondajele de campanie. Ce candidati au iesit in pierdere
Foto: AEP

Alegerile din 2 noiembrie au aratat ca estimarile in cazul candidatului PSD la presedintie, Victor Ponta, au fost mai optimiste decat rezultatele obtinute la vot. In plus, el nu a trecut peste scorul partidelor care l-au sustinut.

Cele mai multe sondaje de opinie realizate in lunile septembrie si octombrie indicau o diferenta de pana la 15 procente intre principalii doi competitori inscrisi pentru functia de presedinte al Romaniei.

In sondajul CSCI din luna septembrie, de exemplu, Victor Ponta era cotat cu 42%, iar principalul sau contracandidat cu 27% intentie de vot. O luna mai tarziu, datele prezentate de acelasi institut aratau aproximativ la fel, cu o mica scadere de partea candidatului PSD: 41% la 27%.

Rezultate finale oficiale in turul intai al alegerilor prezidentiale 2014: Documentele sunt trimise la CCR

Un sondaj INSCOP realizat la debutul campaniei arata ca 40,6% dintre romani voiau sa voteze cu Victor Ponta in primul tur de scrutin, in timp ce pentru Klaus Iohannis intentia de vot era de 30,1%. Sondajul a fost realizat in perioada 2-8 octombrie si s-a dovedit a fi cel mai apropiat de rezultatul votului din 2 noiembrie.

Diferenta dintre Ponta si Iohannis ar ajunge la 13% in primul tur - sondaj Sociopol

In schimb, sondajele Sociopol si IRES indicau, in timpul campaniei, o diferenta de 13 procente intre primii doi clasati, cu 43% la 30%.

Ponta creste de la o saptamana la alta, in sondajele firmelor apropiate de PSD

Votul din 2 noiembrie a aratat ca estimarile in cazul candidatului Victor Ponta au fost mai optimiste decat rezultatul efectiv al alegerilor. In plus, el nu a reusit sa depaseasca scorul partidului, asa cum isi propusese.

Premierul Ponta declara, la sfarsitul lunii august, ca PSD si celelalte partide care il sustin pentru Cotroceni ii asigura "o prima de pornire" de 40%, care ii permite sa nu se implice in confruntarile din primul tur al prezidentialelor.

In schimb, primarul Sibiului arata, la inceputul lunii septembrie, ca are 30% in toate sondajele, iar dupa aflarea rezultatelor oficiale s-a declarat multumit ca a obtinut atat cat isi propusese.

La scrutinul din 2 noiembrie, conform datelor oficiale anuntate de BEC, Ponta a obtinut 40,44% din voturi, in timp ce Iohannis a intrunit 30,37% din voturi.

Diferente mari si in cazul fostului premier

In cazul fostului premier Calin Popescu Tariceanu, candidat independent la alegerile prezidentiale, dar sustinut de Partidul Liberal Reformator, toate sondajele l-au cotat cu sanse mai mari decat a avut in realitate.

Pe masura ce se apropia data alegerilor, scorul a scazut treptat de la 10% (CSCI, in septembrie), la 8% la sfarsitul lunii octombrie, in sondalele realizate de acelasi institut, si chiar mai putin in sondajele Sociopol si IRES (7%, respectiv 6%). La scrutinul de duminica, Tariceanu a intrunit doar 5,36% din voturile romanilor.

Cu ce sanse intra candidatii in campania electorala pentru Cotroceni

Si in cazul Elena Udrea sondajele s-au dovedit a fi prea optimiste. De la cele 6 si chiar 8 procente estimate pe parcursul campaniei (CSCI respectiv IRES), fostul consilier prezidential a obtinut in ziua alegerilor 5,2% din voturi.

Monica Macovei, surpriza din Capitala

Cele mai mari diferente intre sondaje si votul alegatorilor s-au inregistrat la nivelul Bucurestiului. Cercetarile sociologice il indicau castigator pe Victor Ponta, cu 37%, urmat de Klaus Iohannis, cu 29%.

La votul de duminica, 31,74% din voturile bucurestenilor au mers catre candidatul PSD, cu 5 procente mai putin decat estimari. Candidatul ACL a fost votat de 27,24% dintre bucuresteni.

Alegeri prezidentiale 2014: Cine face sondajele de opinie

Surpriza a venit din partea candidatului independent Monica Macovei. Daca in estimarile din octombrie este cotata cu 5%, datele oficiala arata insa ca Macovei a fost votata de 12% dintre bucurestieni, mai mult decat dublu fata de estimari.

La nivel national, fostul ministru al Justitiei a intrunit 4,44% din voturile romanilor, cu un procent mai mult decat indicau sondajele de opinie la inceputul campaniei electorale.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Dan Puric ar putea candida la alegerile prezidențiale, dar nu din partea AUR. Ce partid ar urma să îl susțină
Dan Puric ar putea candida la alegerile prezidențiale, dar nu din partea AUR. Ce partid ar urma să îl susțină
Actorul Dan Puric a avut o discuție cu conducerea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) pentru o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale. Inițial, o posibilă candidatură fusese...
Planurile liberalilor pentru Congresul PPE: "Dacă tot vine Karl Nehammer şi îl vedem la faţă, măcar să vină şi cu un anunţ"
Planurile liberalilor pentru Congresul PPE: "Dacă tot vine Karl Nehammer şi îl vedem la faţă, măcar să vină şi cu un anunţ"
Liderii PNL speră la rezultate care să accelereze aderarea României la Schengen după congresul Partidului Popular European, care va avea loc perioada 6-7 martie, la Bucureşti. Unul dintre...
#sondaje alegeri prezidentiale 2014, #diferente sondaje rezultate vot, #Ponta Iohannis prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014