Vreau binele cel mic (Opinii)

Sambata, 13 August 2011, ora 14:08
4220 citiri
Vreau binele cel mic (Opinii)

Stiu toate variantele de rele mai mici sau mai mari pentru Romania. Ion Iliescu a fost raul cel mare, Traian Basescu raul cel mic, iar Emil Constantinescu a fost un rau necesar.

Pe scara aceasta a raului isi gasesc cate un loc si Emil Boc, si Adrian Nastase, si Victor Ciorbea, cam toti politicienii romani importanti din ultimii 20 de ani. Caci asta a fost politica romaneasca, o ierahizare a raului pe diferite criterii.

Votul nu avea cum sa iasa din aceasta logica. A fost mereu unul negativ. L-am votat pe Constantinescu impotriva lui Iliescu, pe Iliescu impotriva lui Vadim, pe Basescu impotriva lui Nastase, pe Basescu impotriva lui Geoana, sau invers. La fel si cu partidele. Mereu votul a fost cu spaima in suflet de ceva mai rau, de ceva mai ticalos, de pierderea brumei de reforma si progres obtinuta.

Si acest vot negativ a erodat fir cu fir increderea intr-o institutie fundamentala a democratiei: alegerile. Prezenta la vot este din ce in ce mai mica la fiecare scrutin si deja am ajuns ca, exceptand turul al doilea al prezidentialelor, decizia sa fie luata de minoritate, nu de majoritate.

De ce? Pentru ca niciunul dintre marii polticieni romani din ultimii 20 de ani nu a reusit sa intruneasca acea suma de calitati majoritare care sa-l transforme intr-un autentic bine.

Traian Basescu are proiecte si vigoare, dar sufera de incultura politica, este demolator de conflictual, are convingeri flexibile si incapatanari de beton.

Adrian Nastase a fost performant din punct de vedere economic si a avut autoritatea necesara unui lider, dar lacomia si imoralitatea l-au descalificat fara speranta.

Ion Iliescu a avut viziune, vigoare si stiinta politicii, dar este un comunist pana in maduva oaselor, tarat iremediabil de ideologia in care a crescut.

Emil Constantiescu a avut o viziune reformista, a avut curajul unor decizii radicale si impopulare, a marcat o ruptura de comunism, dar a fost slab, frustrat, incapabil de strategii si fara suficienta autoritate.

Asa ca niciunul nu a reusit decat sferturi de masura lasate in aer.

Viitorul nu e diferit, ba chiar, as zice, mai rau. Scorul lui Crin Antonescu, modest de altfel, in raport cu totalul electoratului, credeti ca este altceva decat o reactie adversa la Traian Basescu? Sau al lui Victor Ponta altceva decat o raportare exasperata la Emil Boc? Scoateti-i din contextul votului negativ si nu mai valoreaza nici cat o ceapa degerata.

Dar nu trebuie sa uitam niciodata ca un rau cat de mic, preferabil in termeni relativi, nu devine un bine. Nici macar cel mai mic bine.

Ei bine, cred ca Romania va avea o sansa abia cand va disparea logica raului mai mic. Atunci cand in loc de raul cel mic vom vota binele cel mic. Cat de mic, dar un bine. Adica atunci cand, parafrazand vorba lui Traian Basescu, vom fi absolviti de blestemul alegerii intre doi fosti comunisti/doi corupti/doua forme fara fond, adica intre doua rele.

Nu e nevoie de un Fat Frumos sau de Alba ca Zapada, ci doar de un om fara legaturi cu Securitatea, nomenclatura si clientela, un om fara suspiciuni de coruptie, fara greseli grave in CV, dar si cu principii ferme, autoritate, viziune, proiecte si capacitate de comunciare pe care sa le si puna din plin la lucru.

Nu un om perfect sau un supererou, ci un lider cu bilant pozitiv. Cer prea mult?

Spaima mea este insa ca actuala clasa politica este incapabila sa produca si, mai ales, sa promoveze un bine autentic. Caci daca el patrunde in aceasta lume mizerabila, nu are cum sa acceada catre varf fara sa se contamineze, adica sa devina un rau. Mai mic sau mai mare. Pe care sa-l votezi de teama altui rau. Si tot asa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri prezidentiale 2014, #alegeri raul cel mic , #Alegeri Prezidentiale 2014