AEP le cere candidatilor la prezidentiale sa nu se foloseasca de afise cu copii: E impotriva legii

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 17:52
3178 citiri
AEP le cere candidatilor la prezidentiale sa nu se foloseasca de afise cu copii: E impotriva legii
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele AEP Constantin Buica a declarat ca Autoritatea a solicitat sprijinul politiei pentru competitorii electorali care avut pe afise copii, la campania pentru europarlamentare. El a spus ca politia a sanctionat in acest sens USR Sector 3, unde a candidat Cristian Ghinea, ales eurodeputat.

"Ca noutate, dupa alegerile europarlamentare si controlul efectuat de departamentul de specialitate, in unele materiale au fost identificati minori. AEP a solicitat sprijinul organelor de politie si acestea deja au sanctionat unul dintre competitorii electorali ca a folosit copii pe materialele de propaganda.

Pe aceasta cale, le solicit competitorilor electorali sa nu utilizeze impotriva legii copii sub varsta de 16 ani, deoarece asa prevede legea. Noi am solicitat politiei si am sesizat politia cu privire la firmele care au folosit acele materiale si politia a considerat de cuviinta sa sanctioneze competitorul electoral care a avut in materialele de campanie electorala copii minori. Este vorba despre candidatul USR Sector 3", a declarat Costantin Buica, intr-o conferinta de presa sustinuta joi la sediul AEP.

Acesta a adaugat ca a fost constatat acest lucru in momentul in care AEP a verificat rambursarile care trebuiau facute catre partide.

"In timpul verificarii rambursarii de catre AEP, au fost prezentate la decontare afise care aveau un astfel de competitor. Colegii nostri, controlorii au solicitat sefului departamentului, si singura solutie a fost sa sesizeze, nefiind folosita la rambursare, dar fiind o interdictie de a fi folosite in campania electorala. Or, afisele au fost folosite in campania electorala, politia deja a luat masura de a sanctiona un competitor electoral", a completat Buica.

Presedintele AEP a mai spus ca regulile privind afisajul stradal au fost comunicate candidatilor la alegerile prezidentiale.

"In ceea ce priveste afisajul electoral, regulile au fost comunicate, facute pe legea privind publicitatea stradala, iar ultima data in care se mai desfasoara pe aceste reguli este 11 octombrie. Saptamana viitoare incepe campania electorala care se va desfasura pe regulie acestei legi, dar si cu respectarea regulilor de respectare a finantarei campaniei electorale si desfasurare a campaniei electorale, lege care stabileste cadrul legal de urmat, in sensul in care doar materialele care sunt prezute a fi finantate pot fi utilizate in campania electorala", a conchis seful Autoritatii Electorale Permanente.

Alegerile europarlamentare au avut loc pe 26 mai si USR nu a fost singurul competitor care a avut copii pe afise.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale pentru prezidentiale.

Primul tur al alegerilor prezidentiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotarari de Guvern, romanii din strainatate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidentiale intre 8 si 10 noiembrie, iar la al doilea tur intre 22 si 24 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#AEP afise copii alegeri lege , #alegeri prezidentiale 2019