AEP recomanda votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate. Care sunt pasii de parcurs

Vineri, 09 August 2019, ora 17:28
5920 citiri
AEP recomanda votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate. Care sunt pasii de parcurs
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Electorala Permanenta anunta ca pana in prezent 10.039 de alegatori romani s-au inregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro si ca in ultima perioada s-a inregistrat o crestere mai mare a accesarilor pentru votul prin corespondenta.

Conform unui comunicat AEP, votul prin corespondenta prezinta urmatoarele avantaje: posibilitatea de a vota de acasa printr-o procedura simpla si sigura; evitarea aglomeratiei de la sectiile de votare; evitarea costurilor deplasarii la sectia de votare.

"AEP recomanda cetatenilor cu drept de vot din strainatate sa opteze pentru votul prin corespondenta, a carui procedura este simpla, sigura si eficienta si care reprezinta o modalitate moderna de vot anticipat la distanta", a precizat sursa citata.

De asemenea au fost prezentati cei patru pasi care trebuie parcursi pentru exercitarea votului prin corespondenta.

- completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul prin corespondenta. La acest formular trebuie anexata copia scanata sau fotografia actului de identitate si copia documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

- dupa primirea documentelor, Posta Romana transmite alegatorului urmatoarele documente necesare exercitarii votului prin corespondenta: doua plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua autocolante cu mentiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua certificate de alegator, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; doua buletine de vot prin corespondenta, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instructiuni privind exercitarea dreptului de vot; doua autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara.

- in momentul votarii, pe buletinul de vot se lipeste autocolantul cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce in plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigileaza. Se completeaza certificatul de alegator, mentionand data si semnand olograf, se introduce plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior, care se sigileaza. In cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru presedintele Romaniei, inainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce contine candidatul pentru care opteaza, alegatorul trebuie sa se asigure ca acesta participa la cel de-al doilea tur de scrutin.

- in ce priveste expedierea plicului sigilat care contine votul sau, alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate are trei variante: il trimite in tara, depunand plicul la orice oficiu postal ori in orice cutie postala a statului-gazda; il depune la orice operator de curierat sau il poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazda, dupa caz, pe cheltuiala sa; il poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din tara-gazda dupa caz.

AEP a subliniat ca inregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar in nume propriu si ca orice actiune de utilizare a datelor de identitate in vederea inregistrarii online in numele altei persoane este ilegala.

Intrebari si sesizari legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#alegeri prezidentiale 2019, #vot corespondenta 2019 , #alegeri prezidentiale 2019