Alegeri prezidentiale: Cati romani din strainatate s-au inscris online pana acum

Vineri, 02 August 2019, ora 17:33
7101 citiri
Alegeri prezidentiale: Cati romani din strainatate s-au inscris online pana acum

Pana in prezent, 5.328 de alegatori romani s-au inregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), care le cere, totodata, cetatenilor care se inscriu online sa actioneze cu "onestitate si corectitudine", astfel incat solicitarea acestora sa reflecte situatia reala.

"Din informatiile AEP exista alegatori care s-au inregistrat cu optiunea de a vota la o sectie de votare, desi nu locuiesc in strainatate si nici nu intentioneaza sa calatoreasca in afara tarii in zilele destinate alegerilor, si anume 8/9/10 noiembrie si 22/23/24 noiembrie 2019.

Aceste fapte pot atrage infiintarea artificiala de sectii de votare, in detrimentul alegatorilor care intentioneaza cu adevarat sa voteze la o sectie de votare din strainatate si ridica, implicit, costurile in mod nejustificat", se arata in comunicatul AEP.

Conform aceleiasi surse, costul estimat al votului prin corespondenta ar fi de doua ori mai mic decat cel exprimat in cadrul unei sectii de votare.

"Din analiza financiara a costurilor estimative a celor doua variante de vot, realizata de AEP pe baza comunicarilor din partea comunitatilor de romani din strainatate si a reprezentantelor diplomatice, reiese ca pentru a infiinta o sectie de votare, costul aproximativ se poate ridica pana la 100.000 euro.

Suma include chiria pe cele opt zile necesare functionarii sectiei de votare (trei zile destinate votarii efective si o zi pentru activitatile administrative ulterioare votarii, pentru fiecare tur de scrutin in parte), precum si remuneratia personalului acesteia. Prin urmare, din analiza acestor date, precum si a celor comunicate de Posta Romana cu privire la costurile pe care le implica votul prin corespondenta, reiese ca pentru votul prin corespondenta costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, in timp ce pentru votul la o sectie de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin", se mai arata in comunicat.

AEP le recomanda cetatenilor din strainatate sa opteze pentru votul prin corespondenta, pentru ca are o procedura "simpla, sigura si eficienta si reprezinta o modalitate moderna" de vot anticipat la distanta.

Printre avantajele acestuia mai sunt mentionate evitarea aglomeratiei de la sectiile de votare, precum si a costurilor cu deplasarea la sectie.

Cei care doresc sa se preinregistreze trebuie sa acceseze portalul www.votstrainatate.ro. Intrebari si sesizari legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Citeste mai multe despre cum se fac inregistrarile pentru votul romanilor din diaspora - Atentie la termene si proceduri!

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...