Alegeri prezidentiale: Incep inregistrarile pentru votul romanilor din diaspora. Atentie la termene!

Vineri, 26 Iulie 2019, ora 15:14
8790 citiri
Alegeri prezidentiale: Incep inregistrarile pentru votul romanilor din diaspora. Atentie la termene!
Foto: AEP

Romanii din strainatate care doresc sa voteze la alegerile prezidentiale din acest an prin corespondenta sau la o sectie de votare mai apropiata de casa pot incepe de duminica sa se inregistreze online pe portalul www.votstrainatate.ro, creat si administrat de AEP.

Atentie, insa! "Inscrierea va incepe in data de 28 iulie 2019, ora 12:00, ora Romaniei, iar formularele de inregistrare vor fi active pana in data de 11 septembrie 2019", anunta Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

Reamintim ca alegerile prezidentiale din acest an vor avea loc in zilele de 10 si 24 noiembrie, datele fiind deja stabilite prin hotarare de guvern.

La acest scrutin, romanii care voteaza peste hotare se vor putea inregistra pe site-ul votstrainatate.ro

Portalul cuprinde doua sectiuni: Alegator in strainatate la o sectie de votare si Alegator in strainatate prin corespondenta, se arata intr-un comunicat de presa al AEP.

"Alegatorul roman care opteaza sa voteze in strainatate la o sectie de votare va completa un formular online, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate", arata sursa citata.

AEP mentioneaza ca o sectie de votare poate fi infiintata la cererea a minimum 100 de cetateni din aceeasi localitate sau dintr-un grup de localitati.

"Alegatorul care doreste sa se inscrie pentru votul prin corespondenta trebuie sa completeze un formular online, in care sa mentioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau resedinta, adresa de mail, precum si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.

La acest formular, alegatorul trebuie sa anexeze copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine", mai arata AEP.

Lista documentelor care dovedesc dreptul de sedere in strainatate este cuprinsa in Ordinul 500/2016 privind documentele care atesta resedinta in strainatate in vederea exercitarii dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.

"Dupa finalizarea procedurii de preinregistrare pe portal, alegatorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie sa-l confirme, in caz contrar validarea inregistrarii neputandu-se realiza.

Precizam ca validarea inregistrarii alegatorului din strainatate se face de catre AEP, in termen de 5 zile de la confirmarea, de catre acesta, a mailului de control", precizeaza AEP.

Intrebari si sesizari legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...