Ziare.com

Alegeri prezidentiale: Incep inregistrarile pentru votul romanilor din diaspora. Atentie la termene!

Vineri, 26 Iulie 2019, ora 15:14

   

Alegeri prezidentiale: Incep inregistrarile pentru votul romanilor din diaspora. Atentie la termene!
Romanii din strainatate care doresc sa voteze la alegerile prezidentiale din acest an prin corespondenta sau la o sectie de votare mai apropiata de casa pot incepe de duminica sa se inregistreze online pe portalul www.votstrainatate.ro, creat si administrat de AEP.

Atentie, insa! "Inscrierea va incepe in data de 28 iulie 2019, ora 12:00, ora Romaniei, iar formularele de inregistrare vor fi active pana in data de 11 septembrie 2019", anunta Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

Reamintim ca alegerile prezidentiale din acest an vor avea loc in zilele de 10 si 24 noiembrie, datele fiind deja stabilite prin hotarare de guvern.

La acest scrutin, romanii care voteaza peste hotare se vor putea inregistra pe site-ul votstrainatate.ro

Portalul cuprinde doua sectiuni: Alegator in strainatate la o sectie de votare si Alegator in strainatate prin corespondenta, se arata intr-un comunicat de presa al AEP.

"Alegatorul roman care opteaza sa voteze in strainatate la o sectie de votare va completa un formular online, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate", arata sursa citata.

AEP mentioneaza ca o sectie de votare poate fi infiintata la cererea a minimum 100 de cetateni din aceeasi localitate sau dintr-un grup de localitati.

"Alegatorul care doreste sa se inscrie pentru votul prin corespondenta trebuie sa completeze un formular online, in care sa mentioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau resedinta, adresa de mail, precum si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta.

La acest formular, alegatorul trebuie sa anexeze copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine", mai arata AEP.

Lista documentelor care dovedesc dreptul de sedere in strainatate este cuprinsa in Ordinul 500/2016 privind documentele care atesta resedinta in strainatate in vederea exercitarii dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.

"Dupa finalizarea procedurii de preinregistrare pe portal, alegatorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie sa-l confirme, in caz contrar validarea inregistrarii neputandu-se realiza.

Precizam ca validarea inregistrarii alegatorului din strainatate se face de catre AEP, in termen de 5 zile de la confirmarea, de catre acesta, a mailului de control", precizeaza AEP.

Intrebari si sesizari legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7967 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cat de serioasa e treaba asta?

E o bataie de joc, inteleg ca e mai complicat prin corespondenta. Dar se va mai putea vota pe listele suplimentare ?

 

Da dar numai pe adresa...

...Dragnea@jail.com

De cite ori merg la ambasada, intreaba ce lucrez si cit cistig

Oare de ce credeti ca sunt curiosi? Ca sa estimeze ciubucul!!!

Lege strimba, ca de obicei

Pe site-ul AEP nu poti sa te verifici daca pui impreuna CNP si numele si prenumele.
Daca vrei sa te schimbi sa nu mai votezi la Poplaca ci la Viena de ce e nevoie de imaginea actului?
Logica mea spune ca odata puse cele doua, nume si prenume si CNP sa se deschida o fereastra si sa spuna ca sunt inregistrat sa votez la Poplaca. Vreau sa schimb locatia? Daca da, unde? In Romania? Unde? In strainatate? Tara si orasul. Va rugam sa ne lasati o adresa de e-mail unde sa va trimitem adresa noii sectii de votare.
Asa, numele meu apare in lista de votanti de afara, dar nu e modificat in lista electorala interna.

 

Tu ai impresia ca, daca ei publica o reforma a sistemului

electoral, gata, totul e logic si merge ca pe roate?
Aici e vorba de Romania, nene...

@De departe. In principiu aveti dreptate. Simplitatea si

ergonomia nu au fost preocupari ale AEP. De asemenea, nu vad care este diferenta legala sau tehnica intre scanarea unui document de identitate sau fotografierea lui. Oricum fisierul este un fisier imagine (JPEG, TIFF, etc.) sau PDF, DOC, Word, etc.

Ce este insa ingrijorator este ca nu avem nici un control asupra ceea ce TRANSMITE situl sau ambasada la ordinatoarele centrale. NU AVEM CONTROLUL asupra VOTULUI efectiv! Au transmis DA sau NU?

Fidelitatea transmisiei corecte a votului depinde EXCLUSIV de comisia de control din ambasada sau centru AEP national (vot prin corespondenta). In cazul votului direct, la ambasada, exista aceasta posibilitate de control. De aceea, ezit inca intre comfortul votului prin corespondenta (dar mai putin controlabil) si votul la ambasada (mai multi kilometri si ore, dar un pic mai sigur.

Am consultat lista documentelor care dovedesc domiciliul in

strainatate a alegatorului roman sau bi/multi-national. Linkul este in articol.
De ex. in Elvetia pot fi produse 4 tipuri de PERMISE de sedere. In alte tari este posibil sa produci si un permis de conducere, care are fotografie si contine o identificare completa. In Elvetia nu este posibili, dar la orice banca te poti identifica cu permisul de conducere elvetian :)

In cazul meu, nu am nici unul dintre cee 4 tipuri de permise de sedere. Sunt cetatean elvetian, am carte de identitate electronica si pasaport electronic. Dar acestea nu fac parte din documentele recunoscute de catre "Ordinul 500/2016 privind documentele care atesta resedinta in strainatate" :)))

Deci pentru cei ca mine, nu putem folosi votul prin corespondenta ci numai cel direct la ambasada :( O sa vad daca se fac centre de vot mai apropiate de mine decat cela care au fost facute pe 26 mai. Vad ca romanii germani au cerut deja 100 de centre de vot :)

 

Gresit,

citeste inca o data ord.500/2016...in partea de sus sub titlul"Lista" sunt acolo 3 note iar prima precizeaza clar care sunt documentele acceptate pentru dovedirea resedintei permanente in alt stat pentru cei ca noi cu dubla cetatenie(tine cont ca rezidenta permanenta este dovedita de pasaport iar resedinta este dovedita de driver licence).

Romania vrea restringerea...

...dreptului de vot.
Va rog sa cititi art 36 din Constitutie. Cu exceptia celor care au dreptul restrins prin hotarire judecatoreasca definitiva, oricine a implinit virsta de 18 ani inclusiv in ziua alegerilor are drept de vot.
Orice alta lege sau articol de lege care restringe asta este neconstitutional.
Comentariu inutil ce-l fac, fiindca am afirmat mai sus ca orice alta cerinta este neconstitutionala. Vi se pare normal ca pentru a vota pentru Romania sa mi se ceara dovada unei rezidente intr-o tara straina???
Va mai rog sa cautati si sa cititi legile ce guverneaza alegerile prezidentiale, parlamentare si legislative. Toate trei au articole ce prevad masuri pentru a evita cozile. Prima este de a organiza 2 sau mai multe sectii de votare in cadrul ambasadelor si consulatelor. Cealalta prevede mai multa munca: ambasada sa ceara in tara sa se infiinteze mai multe sectii de votare in afara spatiului diplomatic, iar MAE sa faca demersuri pentru a obrine acordul statelor respective pentru a organiza sectii de votare in afara spatiului diplomatic. Ca e vorba de alta tara si unele dau acest drept, altele nu. Si daca acea tara nu vrea e dreptul ei. Dar tu Romanie, trebuie sa iesi public si sa spui ca in ... nu se pot organiza decit sectii de votare in spatiul diplomatic, deci la ambasada sau la consulate, deoarece asta este politica statului.
Dar ei merg otova.
In Romania registrul electoral e un talmes-balmes, pentru ca nu e facut de cei din AEP, ci de primarii, iar tu nu poti face nici o verificare. Si mai inventeaza unul care-l va dubla pe celalalt...
Nu va dati seama de absurd? Ti se scaneaza actul de identitate ca sa se previna furtul??? Leaga votul de domiciliu si lasa regitrul electoral in regim semideschis sa imi pot modifica locul unde locuiesc si totul e OK. Nu sunt in lista electorala si nu pot face dovada ca locuiesc acolo, nu votez. Dar ofera si varianta votului anticipat cu o saptamina sau doua inainte si cea a votului prin corespondenta.

Dar daca io unul n-am chef sa-mi pun datele personale on-line...

... pe niciunde si mai ales pe un site din Romanica, ce se intampla ?
Ma duc personal la consulat si, daca nu sunt "inregistrat", nu ma lasa sa votez ? Ca, pana acum se putea... :)

Atunci bine ! Oricum "recolta electorala" de anul asta n-are nimic interesant in ea, asa ca (iar) am sa economisesc banii pe benzina si pe parcare... :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor