Alegeri prezidentiale: Romanii din Italia cer MAE inca 30 de noi sectii de votare in Lombardia

Marti, 30 Iulie 2019, ora 15:33
5243 citiri
Alegeri prezidentiale: Romanii din Italia cer MAE inca 30 de noi sectii de votare in Lombardia

Mai multi reprezentanti ai comuntatilor de romani din Italia au cerut oficial Ministerului de Externe sa deschida 30 de noi sectii de vot in regiunea Lombardia pentru alegerile prezidentiale si parlamentare care vin.

Argumentele si propunerea au fost prezentate la o intalnire cu consulul general al Romaniei din Milano.

"Dupa nemultumirile cauzate de organizarea alegerilor europarlamentare in nordul Italiei, reprezentanti ai Aliantei USR-PLUS, reprezentanti a doua asociatii romanesti din regiunea Lombardia, impreuna cu reprezentanti ai grupul civic #Rezist Milano, au prezentat la Consulatul General al Romaniei la Milano o propunere de infiintare a mai multor sectii de votare in regiunea Lombardia in vederea organizarii urmatoarelor alegeri prezidentiale din noiembrie 2019 cat si a celor parlamentare din 2020", se arata intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

Citeste mai multe despre Alegeri prezidentiale: Cati romani din strainatate s-au inscris online. Atentie la termene si proceduri!.

Astfel, conform sursei citate, consulului Adrian Georgescu i-au fost prezentate, la intalnirea care a avut loc in luna iulie, urmatoarele argumente:

* La alegerile din 26 mai 2019 cele 11 sectii de vot deschise in Lombardia s-au dovedit a fi insuficiente, ele nepermitand tuturor cetatenilor romani doritori sa-si exprime optiunile politice accesul la urne.

* In absolut toate cele 11 sectii de vot s-au inregistrat cozi, in mod special la Milano, Monza, Bergamo, Brescia, Lodi, Pavia, sedii in care s-a asteptat la coada intre 5 si 7 ore.

* Conform datelor demografice oficiale ale Institutului National de Statistica din Italia, numarul cetatenilor romani cu resedinta in Lombardia este de 172.045, numai in Milano si imprejurimi inregistrandu-se 49.867 romani.

* Conform acestor date, fiecarei sectii de vot din Lombardia ii sunt repartizati aproximativ 12.000 cetateni romani (19.000 la Milano) . Faptul ca la ultimele alegeri au reusit sa voteze, in medie, doar 1.300 persoane pe fiecare sectie de vot demonstreaza actuala subevaluare a numarului de sectii necesare.

* Prin aceste disfunctii de organizare, cetatenii romani care au dorit sa voteze au fost descurajati in a participa la actul votarii, in conditiile in care intr-o democratie exprimarea votului reprezinta dreptul fundamental al cetateanului.

In baza acestor date, participantii la intalnire au propus deschiderea a 30 de noi sectii de votare in zonele cu cele mai mari comunitati de romani din Lombardia.

"Aceasta ar conduce la arondarea a circa 3.300 votanti pe fiecare sectie, iar in acest mod accesul la urne al cetatenilor romani din aceasta regiune ar putea creste considerabil, cu avantaje evidente atat pentru institutiile ce organizeaza scrutinul electoral, cat si pentru alegatorii romani din Peninsula.

De subliniat faptul ca aceasta propunere este sustinuta si de doua dintre cele mai active asociatii ale romanilor in Milano si provincia Milano: 'Asociatia Romanilor din Italia' - Milano si 'Asociatia IH.th.IS' - Cassano d'Adda.

Ulterior acestor discutii, consulul general al Romaniei la Milano a confirmat ca propunerea de a infiinta 30 de noi sectii de votare in regiunea Lombardia a fost inaintata Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei", se arata in comunicatul citat.

Comunicatul este semnat de participantii la intalnire (foto): Lucian Brad si Bogdan Pirlea (USR), Carla Ranceanu (PLUS), Elena Albu si Paul Lazar din #Rezist Milano, care si-au dorit ca opinia publica sa ia la cunostinta despre aceasta intalnire importanta, "pentru a evita eventuale declaratii ulterioare ale oficialitatilor ca 'noi nu am fost informati ca romanii din Diaspora au nevoie de mai multe sectii de vot...'".

C.B.

Citeste si:
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...