BEC a validat candidaturile lui Iohannis, Barna, Diaconu si Kelemen Hunor la prezidentiale

Duminica, 22 Septembrie 2019, ora 19:28
6353 citiri
BEC a validat candidaturile lui Iohannis, Barna, Diaconu si Kelemen Hunor la prezidentiale
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Electoral Central a validat inregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu si Kelemen Hunor la alegerile prezidentiale.

Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, s-a constatat ca cei patru politicieni indeplinesc toate conditiile necesare inscrierii in cursa pentru Cotroceni. Totodata, acestia au strans si minimul de 200.000 de semnaturi necesare inregistrarii.

In acelasi timp, BEC a decis respingerea inregistrarii candidaturii lui Miron Cozma, precizand ca peste 270.000 de semnaturi din totalul de 309.656 depuse erau, de fapt, fotocopii care prezentau elemente de similitudine evidenta.

"In urma verificarilor efectuate la depunerea listelor de sustinatori, conform procesului verbal incheiat in data de 20 septembrie 2019, a fost identificat un numar de 309.656 de semnaturi, din care 269.229 erau afectate de diferite lipsuri, dupa cum urmeaza: Copii xerox.

De asemenea, s-a constatat ca 846 de semnaturi, prezentate ca apartinand unor persoane diferite, prezinta elemente de similitudine evidenta, care inlatura prezumtia simpla de validitate a acestora. In ceea ce priveste conditia referitoare la numarul sustinatorilor, in urma verificarii listei de sustinatori, efectuata de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat ca 270.075 de semnaturi din totalul de 309.656 reprezinta, in fapt, fotocopii sau contin elemente de similitudine evidenta", se arata in motivarea deciziei.

Astfel, numarul de semnaturi neafectate de vicii de fond si de forma este mai mic decat numprul de 200.000, prevazut de lege pentru o sustinere valabila a candidaturii.

Candidatii

Presedintele Klaus Iohannis a depus vineri, la BEC, impreuna cu PNL, peste 2.200.000 de semnaturi necesare inscrierii in cursa pentru un al doilea mandat la Cotroceni.

Si prezidentiabilul USR-PLUS Dan Barna si-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidentiale. Alianta a strans aproape 400.000 de semnaturi.

Sambata, la Biroul Electoral Central, si-a depus candidatura si prezidentiabilul ALDE-Pro Romania, Mircea Diaconu, care a strans, potrivit acestuia, peste 400.000 de semnaturi.

Tot sambata, presedintele UDMR Kelemen Hunor si-a depus candidatura pentru alegerile prezidentiale. El a venit la sediul Biroului Electoral Central cu o trotineta electrica. Liderul UDMR a stans aproape 270.000 de semnaturi.

Termenul limita de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central este duminica, 22 septembrie, ora 24:00.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidentiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotarari de Guvern, romanii din strainatate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidentiale intre 8 si 10 noiembrie, iar la al doilea tur intre 22 si 24 noiembrie.

Vezi si:

#candidati alegeri prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019