Care au fost cheltuielile de campanie ale candidatilor la alegerile prezidentiale si cati bani ramburseaza AEP

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:46
7503 citiri
Care au fost cheltuielile de campanie ale candidatilor la alegerile prezidentiale si cati bani ramburseaza AEP
Foto: Arhiva Ziare.com

Valoarea totala a contributiilor electorale depuse de competitorii electorali pentru finantarea campaniei electorale pentru primul tur al alegerilor prezidentiale este de 70.258.904,02 lei, iar pentru turul doi valoarea se ridica la 1.956.000,00 lei, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

"Din valoarea totala a contributiilor electorale declarate in primul tur de scrutin, 69.679.729,11 lei reprezinta totalul contributiilor electorale ale partidelor politice, aliantelor politice si ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, iar 579.174,91 lei reprezinta valoarea totala a contributiilor electorale ale candidatilor independenti", se mai arata intr-un comunicat al AEP, care prezinta sumele cheltuite in functie de sursa, privata sau publica.

Astfel, conform legii, partidele parlamentare, care sunt beneficiare de subventii de la stat, si-au folosit in aceasta campanie subventiile. Finantarea privata se refera la banii primiti, de exemplu, din donatii personale sau catre candidatii care nu au avut subventii de la stat.

Astfel, in primul tur, Klaus Iohannis a declarat 18.000.000 lei, toti din finantare publica (nu va primi rambursare niciun leu), in timp ce Viorica Dancila a cheltuit 18.210.500 lei, dintre care 16.538.000 lei din finantare publica si 1.672.500 lei din finantare privata (bani care vor fi rambursati de AEP, conform legii). Dan Barna, candidatul sustinut de Alianta USR-PLUS a cheltuit 7.449.531,31 lei, dintre care 6.984.323,31 lei din finantare privata (bani care vor fi rambursati), iar restul din finantare publica.

Foto: AEP

Contributiile electorale ale competitorilor, partide sau candidati independenti, sunt reglementate de Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Conform acesteia, au dreptul la rambursarea cheltuielilor electorale doar competitorii electorali care au obtinut minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate, in cazul primului tur al alegerilor prezidentiale fiind vorba doar despre: Klaus Iohannis, Viorica Dancila, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu (doar finantare privata, in valoare de 7.068.975 lei) si Kelemen Hunor.

Pentru cei doi candidati calificati in turul doi al alegerilor prezidentiale, situatia arata astfel:

Foto: AEP

Astfel, Klaus Iohannis a declarat cheltuieli de 400.000 lei, toti din finantare publica, iar Viorica Dancila a cheltuit 1.556.000 lei, dintre care 1.456.800 lei din finantare privata, adica bani care vor fi rambursati de AEP.

C.B.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#cheltuieli campanie prezidentiale 2019, #finantare cheltuieli campanie partide , #alegeri prezidentiale 2019