Care au fost cheltuielile de campanie ale candidatilor la alegerile prezidentiale si cati bani ramburseaza AEP

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:46
7443 citiri
Care au fost cheltuielile de campanie ale candidatilor la alegerile prezidentiale si cati bani ramburseaza AEP
Foto: Arhiva Ziare.com

Valoarea totala a contributiilor electorale depuse de competitorii electorali pentru finantarea campaniei electorale pentru primul tur al alegerilor prezidentiale este de 70.258.904,02 lei, iar pentru turul doi valoarea se ridica la 1.956.000,00 lei, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

"Din valoarea totala a contributiilor electorale declarate in primul tur de scrutin, 69.679.729,11 lei reprezinta totalul contributiilor electorale ale partidelor politice, aliantelor politice si ale organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, iar 579.174,91 lei reprezinta valoarea totala a contributiilor electorale ale candidatilor independenti", se mai arata intr-un comunicat al AEP, care prezinta sumele cheltuite in functie de sursa, privata sau publica.

Astfel, conform legii, partidele parlamentare, care sunt beneficiare de subventii de la stat, si-au folosit in aceasta campanie subventiile. Finantarea privata se refera la banii primiti, de exemplu, din donatii personale sau catre candidatii care nu au avut subventii de la stat.

Astfel, in primul tur, Klaus Iohannis a declarat 18.000.000 lei, toti din finantare publica (nu va primi rambursare niciun leu), in timp ce Viorica Dancila a cheltuit 18.210.500 lei, dintre care 16.538.000 lei din finantare publica si 1.672.500 lei din finantare privata (bani care vor fi rambursati de AEP, conform legii). Dan Barna, candidatul sustinut de Alianta USR-PLUS a cheltuit 7.449.531,31 lei, dintre care 6.984.323,31 lei din finantare privata (bani care vor fi rambursati), iar restul din finantare publica.

Foto: AEP

Contributiile electorale ale competitorilor, partide sau candidati independenti, sunt reglementate de Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Conform acesteia, au dreptul la rambursarea cheltuielilor electorale doar competitorii electorali care au obtinut minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate, in cazul primului tur al alegerilor prezidentiale fiind vorba doar despre: Klaus Iohannis, Viorica Dancila, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu (doar finantare privata, in valoare de 7.068.975 lei) si Kelemen Hunor.

Pentru cei doi candidati calificati in turul doi al alegerilor prezidentiale, situatia arata astfel:

Foto: AEP

Astfel, Klaus Iohannis a declarat cheltuieli de 400.000 lei, toti din finantare publica, iar Viorica Dancila a cheltuit 1.556.000 lei, dintre care 1.456.800 lei din finantare privata, adica bani care vor fi rambursati de AEP.

C.B.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#cheltuieli campanie prezidentiale 2019, #finantare cheltuieli campanie partide , #alegeri prezidentiale 2019