Ce mesaj ne-a dat diaspora

Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 08:43
10990 citiri
Ce mesaj ne-a dat diaspora

Surpriza zilei nu mi se pare a fi atat selectarea vreunui candidat pentru turul doi, cat votul celor peste 675.000 de romani din diaspora, care au dovedit, ceea ce stiam de altfel, ca la scrutinele trecute ei au fost obstructionati de la vot.

Si cine altul putea sa-i obstructioneze decat PSD, care stia precis ca voturile celor plecati nu le pot fi deloc favorabile, de vreme ce si-au parasit tara, satui sa-i vada pe pesedisti cum isi instaleaza la butoane coruptii, hotii, gainarii de tot felul si acolitii lor?

As derula putin filmul si m-as intoarce la alegerile din 2014

Atunci, romanii din diaspora n-au apucat sa mai voteze, dupa ce statusera cate zece ore la coada, in fata unor sedii unde ba nu erau destule stampile, ba nu erau cabine libere, ba se terminau buletinele.

Se minuna presa straina vazand inghesuiala de la portile ambasadelor si consulatelor Romaniei, iar premierul de atunci, Victor Ponta, tot explica la televizor ca el aplica legea intocmai. Ii tinea atunci isonul ministrul de Externe, Titus Corlatean, inlocuit apoi cu Teodor Melescanu - tot un sustinator de isoane.

Unde sunt toti acestia? Credeti ca au fost judecati pentru obstructionarea alegerilor, conform Codului Penal? Credeti cumva ca sta vreunul din ei cot la cot cu Liviu Dragnea, un alt manipulator al alegerilor, pus insa la racoare chiar pentru asa ceva, printre altele?

Ei, as! Victor Ponta este sef de partid, bine merci, Corlatean este lider PSD, iar Melescanu tocmai a promovat, hop, in fruntea Senatului, fara sa mai fie lider de nimic. Sa tot obstructionezi niste amarate de alegeri!

Din pacate, nici Dancila, nici locotenentii sai nu inteleg dezastruoasa impresie produsa in diaspora prin faptul ca vinovatii pentru cozile din 2014, dar si de la recentele europarlamentare sunt rasplatiti in loc sa fie pedepsiti.

Printre surghiunitii din diaspora se instaleaza o senzatie de lehamite fata de locurile de unde au plecat.

Mesajul lor confirma ceea ce scriam de multe ori.

Romanii nu si-au parasit familiile goniti de saracie, ci goniti numai de politicile anti-europene, anti-democratice si anti-dezvoltare ale unor lideri

Nimic nu exprima mai clar mesajul lor decat preferintele pentru candidatii pro-europeni la prezidentiale si repulsia fata de cei carora le displace Europa.

Caci iata ce optiuni exprimau ei luni dimineata, cu putin inaintea rezultatelor definitive - care de altfel nu au schimbat mai nimic din ce optasera:

Klaus Iohannis - 52,94% (335.712 voturi)

Dan Barna - 27,51% (174.464 voturi)

Theodor Paleologu - 6,4% (41.000)

Mircea Diaconu - 3,65% (23.119 voturi)

Viorica Dancila - 2,75% (17.430 voturi)

Observati: Klaus Iohannis e pe locul intai cu peste 52%, iar Viorica Dancila, cu peste 2% pe locul cinci. Aceasta este optiunea romanilor cu adevarat europeni, adica a celor ajunsi deja in Europa, la propriu, nu numai la figurat.

Se intreaba unii daca cei plecati se vor intoarce vreodata inapoi, la familiile lor. Procentele ofera raspunsul: se vor intoarce (poate) in proportie de 2,75%. Ceilalti raman inca mult si bine acolo unde sunt, daca cei ramasi in tara o voteaza tot pe Viorica.

Degeaba incearca acolitii Vioricai sa explice ca, dupa ce s-au marit pensiile si salariile bugetarilor, multi dintre cei plecati se vor intoarce acasa. Nimic mai fals. In primul rand, nu pensionarii si bugetarii angajati au plecat sa munceasca in Occident.

Cine ar trebui sa se intoarca? Ar trebui sa se intoarca aceia cu care am putea construi autostrazi, spitale, scoli, locuinte, tot ce a promis PSD si n-a facut. Ar trebui sa se intoarca betonistii si dulgherii, constructorii si automatistii, instalatorii si electricienii, zootehnistii si agricultorii, inginerii si medicii, specialistii din orice domeniu, toti cei care au talent, cinste si constiinta.

Multi din ei sunt salariati in Occident, altii isi dezvolta afaceri pe cont propriu. Si, daca le merge bine acolo, in Germania, Spania, Franta, Italia sau oriunde in lume, ar trebui sa le mearga bine si acasa, pe cont propriu, in Romania.

Dar cum sa le mearga bine in afaceri acasa, cand regimul Dancila a schimbat reglementarile fiscale cu viteza cu care schimbi sosetele?

Cine risca sa-si investeasca banii intr-o tara care detine recordul european al modificarilor legislative si al birocratiei? Ca sa nu mai vorbim de coruptie.

Nimeni nu-si demareaza investitia fara un plan de afaceri, fara sa ia in calcul cheltuielile si veniturile, impozitele si profiturile pe anul urmator, sa-si calculeze profitul si sa deduca limpede daca merita efortul.

Fostul ministru de Finante al PSD a emis in decembrie 2018 ordonante pentru schimbari in fiscalitate aplicabile din ianuare 2019!

Si, apoi, cei plecati - mai toti dependenti de mediul privat si deloc "bugetari de lux" - se intreaba cine si pe ce baza le creste salariul? In mandatul de pana acum, cum spuneam, PSD n-a majorat decat salariile bugetarilor, imprumutandu-se intr-o veselie ca sa le plateasca. Niciun intreprinzator privat nu-si da foc la palarie, facand credite fara acoperire, ca sa plateasca salarii pe care le creste iresponsabil.

De aceea, salariatii din mediul privat n-au beneficiat de nicio majorare in timpul guvernarilor PSD. Lor numai patronii respectivi le pot oferi majorari, daca au de unde. Daca nu, nu.

Atunci, soarta lor este pecetluita? - se vor intreba poate unii. Deloc. Pentru ei, statul ar putea sa faciliteze importul de tehnologii noi prin societatile private, sa asigure stabilitatea fiscala in tara, sa sustina cresterea productivitatilor, sa vegheze la stabilitatea valutara, astfel incat industria privata sa produca mai mult si mai bine, gasind inclusiv cerere pe piata externa.

In opinia mea, mesajul votantilor din diaspora trebuie citit separat de concluziile prezidentialelor din tara. In tara, votul a fost distorsionat in mare masura de aparatul PSD, inca puternic in teritoriu, de interesele personale ale liderilor PSD si acolitilor lor si de efectul nostalgic al bailor de pupaturi ale Vioricai Dancila. Pupaturi, in loc de dezbateri si schimb de idei - asta am avut in campanie.

Diaspora insa si-a format o optica strict europeana

Pentru ea, primeaza interesul national, cel pe langa care noi trecem cu usurinta. Diaspora a stiut sa cumpaneasca intre baia de pupaturi a Vioicai si argumentele pro-europene ale lui Klaus Iohannis.

Cei 675.000 de votanti nu constituie o cifra de neglijat. Ar fi votantii catorva judete. S-a gandit cineva cati reprezentanti le-ar reveni in Camera Deputatilor acestor votanti din diaspora, cati le-ar reveni in Senat? Cine sa se gandeasca? PSD? Hai, ca-i buna!

Dar 675.000 votanti din diaspora, cat votantii catorva judete, cati reprezentanti au in Parlmentul Romaniei?

Ar fi nu numai in interesul lor, ci in primul rand al nostru, ca romanii din diaspora - sau cel putin cei activi politiceste, respectiv care voteaza - sa aiba o mai buna reprezentare in Legislativ. Ar fi moral, cinstit si corect.

Acestia, poate mai bine ca oricare altii, au o viziune clara asupra a ceea ce inseamna politica europeana, ar putea participa la valoroase dezbateri, si-ar putea sustine punctul de vedere si ar putea propune masuri care sa corecteze eventualele derapaje ale unora sau altora.

Ar fi spre binele Romaniei ca viitoarea guvernare sa ia in calcul o mai mare implicare a romanilor din disapora. Daca nu, atunci prevad ca soarta romanilor plecati de lehamitea PSD-ului ar putea semana cu soarta romanilor care au plecat din Transilvania in America, de lehamitea habsburgilor, inainte de Primul Razboi Mondal, si nu s-au mai intors niciodata.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Viorica Dancila turul doi prezidentiale, #Klaus Iohannis castigator turul unu, #Viorica Dancila baie multime , #alegeri prezidentiale 2019