Ziare.com

Alegeri prezidentiale 2019: Cei care vor sa voteze in strainatate se pot inscrie online incepand de astazi

Duminica, 28 Iulie 2019, ora 07:58

   

Alegeri prezidentiale 2019: Cei care vor sa voteze in strainatate se pot inscrie online incepand de astazi
Alegatorii romani care doresc sa voteze la alegerile prezidentiale din acest an prin corespondenta sau la o sectie de votare din strainatate mai aproape de domiciliul sau resedinta lor se pot inregistra online incepand de duminica.

Potrivit AEP, inscrierea online pe portalul www.votstrainatate.ro, creat si administrat de AEP, va incepe in 28 iulie, ora 12:00, ora Romaniei, iar formularele de inregistrare vor fi active pana in 11 septembrie.

Portalul cuprinde doua sectiuni: Alegator in strainatate la o sectie de votare si Alegator in strainatate prin corespondenta.

Alegatorul roman care opteaza sa voteze in strainatate la o sectie de votare va completa un formular on-line, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate.

AEP mentioneaza ca o sectie de votare poate fi infiintata la cererea a minimum 100 de cetateni din aceeasi localitate sau dintr-un grup de localitati.

Alegatorul care doreste sa se inscrie pentru votul prin corespondenta trebuie sa completeze un formular on-line, in care sa mentioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau resedinta, adresa de e-mail, precum si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta. La acest formular, alegatorul trebuie sa anexeze copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de sedere in strainatate este cuprinsa in Ordinul 500/2016 privind documentele care atesta resedinta in strainatate in vederea exercitarii dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.

"Dupa finalizarea procedurii de preinregistrare pe portal, alegatorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie sa-l confirme, in caz contrar validarea inregistrarii neputandu-se realiza. Precizam ca validarea inregistrarii alegatorului din strainatate se face de catre AEP, in termen de 5 zile de la confirmarea, de catre acesta, a email-ului de control", arata reprezentantii AEP.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 7635 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Recomand bi-nationalilor din Diaspora votul la consulat.

Este modalitatea cea mai buna de a nu transmite date personale in exces.
De altfel, inscrierea nu este cu adevarat utila. Orice roman din Diaspora se poate prezenta la orice local de vot din tara sa, fara sa se inscrie in prealabil. Refuzul de a fi lasat sa voteze este un refuz cu caracter penal. Nu cred ca vor mai avea obraznicia sa faca vreo porcarie, asa cum au fost obisnuiti de Melescanu si de celalalt, Corlateanu.

Daca sunteti intr-adevar departe de localurile de vot ale AEP, atunci solutia votului prin corespondenta este buna. Din pacate, asociata cu transmisia de date personale care nu au de ce sa fie in posesia AEP sau a guvernului Romaniei!

 

Nu functioneaza in cazul meu!

1. Nu pot sa introduc localitatea in care locuiesc!
2. Adresa nu poate fi pusa decat in formatul acceptat de catre Posta Romana! In majoritatea tarilor, numarul imobilului se cere sa fie in fata numelui strazii...
Of, ce fiu sau nepot a facut acest website!?

 

sa vezi surprize !!!

cred ca totul va ramane la fel,ca pana acum-cozile,dar se va schimba pe ici-pe colo,prin punctele esentiale,adica aceeasi cantitate de strainezi vor sta la cozi,numai ca nr voturilor va exploda....cred ca nu are tara atatia votaci cat se va vota electronic,dar cozile la vot nu vor disparea ! tipic romnesc adica lucru bine facut,dar neterminat !

 

Efectivement, situl functioneaza.Am accesat partea destinata votului

prin corespondenta. Sunt cerute un numar excesiv de date personale, pe care AEP sau guvernul Romaniei nu au de ce sa le posedeze.
1. Ca cetatean roman identificat cu CNP, nume si prenume, adresa din strainatate este suficienta. De altfel, chiar in pasaportul romanesc emis de catre autoritatile romanesti, scrie negru pe alb: Posesorul acestui pasaport are domiciliul in strainatate (deci nu poseda nici un act de identitate sau carte de identitate cu vreun domiciliu in RO!
2. Ca cetatean al statului de rezidenta (in care domiciliez si in care doresc sa votez), nu am nici un motiv sa transmit altceva decat adresa postala. In nici un caz nu am de ce sa transmit datele mele personale marcate in actele de identitate straine (cum ar fi numarul de asigurare sociala, locul de origine/bourgeoisie, etc.).

Nu sunt convins ca voi incredinta datele mele personale in mana guvernului de paie al sobolanilor rosii. Am sa ma multumesc probabil, cu votul la ambasada sau in locatii mai aproape de mine.

 

Bun si frumos ... dar se cer prea multe date personale!

Totul super daca si protectia datelor personale ar fi sigura si garantata. Eu nu-mi pot permite sa-mi las toate datele, inclusiv copie dupa BI cu foto si adresa pe un site si unei institutii care are atatea bube in cap. Vor sa controleze diaspora cu orice pret!

 

E foarte simplu

Era foarte clar ca mafiotii PSD vor indeparta diaspora de la vot prin smecherii administrative (spre exemplu : solicitarea de date personale in exces) !
Cu cat numarul celor care voteaza in diaspora este mai mic cu atat procentele mafiotilor PSD sunt mai mari !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor