Ziare.com

Alegeri prezidentiale 2019. Tot ce trebuie sa stii despre registrul electoral

de Comunicat de presa
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 16:07

   

Alegeri prezidentiale 2019. Tot ce trebuie sa stii despre registrul electoral
Autoritatea Electorala Permanenta lucreaza la foc continuu pentru a avea un proces electoral fara cusur la alegerile prezidentiale din 2019. AEP raspunde de organizarea alegerilor si gestionarea Registrului Electoral, iar STS raspunde de aplicatia pentru depistarea votului multiplu.

Registrul Electoral este practic un sistem informatic implementat la nivel national prin care se inregistreaza si se actualizeaza datele de identificare ale cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora pe sectii de votare. Registrul contine toti cetatenii romani care au implinit 18 ani si au drept de vot.

Registrul Electoral permite Autoritatii Electorale Permanente administrarea facila a mai mult de 18.000 de sectii de votare distribuite la nivel national, inclusiv la nivelul ambasadelor Romaniei din alte tari ale lumii si a mai mult de 18 milioane de cetateni cu drept de vot.

Totodata, Sistemul informatic Registrul Electoral este utilizat in mai mult de 3.000 de unitati administrativ-teritoriale.

Primarii au responsabilitatea de a opera in acest sistem informatic pentru inregistrarea si actualizarea datelor de identificare ale alegatorilor si a informatiilor privind arondarea acestora pe sectii de votare.

In cadrul proiectului Registrul Electoral, interoperabilitatea priveste schimbul de informatii intre AEP si alte institutii ale statului precum primariile, consulatele din strainatate (Ambasadele), precum si obtinerea si prelucrarea de date preluate de la IGI (Inspectoratul General pentru Imigrari) si DEPABD (Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date).

Totodata, pe parcursul evenimentelor electorale, sunt transmise date si catre STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) pentru a fi utilizate in cadrul SIMPV (Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal) sau pentru selectia persoanelor care doresc sa devina operatori de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare.

Suportul tehnic este oferit AEP de o asociere formata din companiile de IT&C: Brinel, Siveco Romania si Asseco. Printre responsabilitatile companiilor care asigura suportul tehnic se numara: suport tehnic licente software, extindere garantie echipamente hardware existente, servicii de internet, servicii instalare, asistenta tehnica si suport, instruire pentru Sistemul Informatic Registrul Electoral, servicii de suport tehnic, servicii de mentenanta preventive, servicii de asistenta tehnica per eveniment, portalul www.votstrainatate.ro pentru cetatenii care doresc sa voteze in strainatate prin corespondenta sau la sectie.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca aproape 80.000 de alegatori romani s-au inregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din numarul romanilor din diaspora care au votat la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Precizam ca romanii din strainatate au avut initial la dispozitie 46 de zile pentru a se preinregistra pe acest portal si, ulterior, inca patru zile stabilite prin ordonanta de urgenta.

Mentionam ca cei mai multi au optat pentru votul prin corespondenta, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la sectia de votare.

Presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, declara ca este dezamagit de numarul mic al romanilor care au accesat portalul www.votstrainatate.ro pentru a-si asigura exercitarea dreptului de vot in bune conditii, fara costuri si fara aglomeratia din anii precedenti.

"Ma asteptam ca macar cei 400.000 de romani care au votat la alegerile europarlamentare din acest an, unii dintre ei asteptand ore intregi la coada, sa fie receptivi la facilitatile oferite de legislatia electorala si speram sa opteze in numar foarte mare pentru votul prin corespondenta", a afirmat presedintele AEP.

AEP a demarat deja actiunea de evaluare a inregistrarilor, de estimare a numarului necesar de sectii de votare si de mapare a acestora, datele urmand a fi comunicate Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pana cel mai tarziu la data de 18 septembrie 2019.

Reamintim ca se infiinteaza obligatoriu o sectie de votare pentru cel putin 100 de inregistrari din aceeasi localitate sau grup de localitati.

Sectiile de votare din strainatate vor fi deschise, in premiera, timp de trei zile pentru fiecare tur de scrutin, dupa cum urmeaza: vineri, 8/22 noiembrie 2019, intre orele 12:00 - 21:00, sambata, 9/23 noiembrie 2019, intre orele 7:00 - 21:00, duminica, 10/24 noiembrie 2019, intre orele 7:00 -21:00, cu posibilitatea prelungirii in fiecare zi pana cel mai tarziu la ora 23:59, in cazul care in sediul sectiei sau in afara acestuia se mai afla alegatori care asteapta sa voteze.

In ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot prin corespondenta, documentele necesare acestuia trebuiau expediate prin intermediul Postei Romane pana cel mai tarziu la data de 17 octombrie 2019.

Reamintim ca alegatorul trebuie sa expedieze plicul cu votul exprimat astfel incat acesta sa ajunga la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta din tara sau din afara tarii, in functie de optiune, pana cel mai tarziu la data de 7 noiembrie 2019.

In situatia in care, din diverse motive, plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegatorul va fi notificat sa se indrepte spre cea mai apropiata sectie de votare.

In vederea informarii corecte a alegatorilor cu privire la modalitatile specifice de exercitare a dreptului de vot, Autoritatea Electorala Permanenta pregateste clipuri informative care vor ilustra tehnica votarii pas cu pas, atat prin corespondenta, cat si la sectia de votare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8512 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zau?

"Ma asteptam ca macar cei 400.000 de romani care au votat la alegerile europarlamentare din acest an, unii dintre ei asteptand ore intregi la coada, sa fie receptivi la facilitatile oferite de legislatia electorala si speram sa opteze in numar foarte mare pentru votul prin corespondenta", a afirmat presedintele AEP.
Sunt convins ca majoritatea s-au inscris... Ceilalti nu, pentru ca ar trebui sa-si justifice prezenta in strainatate si, probabil ca nu au ce justifica...

 

Si inca un lucru:

Aia care s-au plans in trecut ca nu au putut vota in strainatate nu sunt asa de multi. O mana de indivizi care ieseau si se asezau la coada din not, sa pozeze in fata camerelor sereiului, care au fost la spritzuri toata ziua si apoi, pa ordin, au navalit la sectia de votare cu 1 ora inainte de inchider; care, stiind ca in ultima ora nu vor intra, si-au adus si nepotii si vecinii ca sa ingroase randurile, ca la coada pe vremuri, la carne.... totul in fata camerelor. Asteptati-va la ceva similar si acum, desi avem jmii de sectii de votare in strainatate, etc...De ce?
Pentru ca in ultimii decenii, frauda si "castigatul" alegerilor se face de catre servicii, in strainatate.

Exemplu: La Mos Palton, au stat romanii la coada si nu au putut vota, au ramas voturi pe dinafara. La Petrov Marinel a fost pe dos: votara [sanchi] 5000 de romani in ultima jumatate de ora la Paris.
(ce sa mai tii oamenii la coada, adu ladoiul cu voturi gata stampilate de servicii)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor