Ziare.com

Alegeri prezidentiale: Cati romani din strainatate s-au inscris online pana acum

Vineri, 02 August 2019, ora 17:33

   

Alegeri prezidentiale: Cati romani din strainatate s-au inscris online pana acum
Pana in prezent, 5.328 de alegatori romani s-au inregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), care le cere, totodata, cetatenilor care se inscriu online sa actioneze cu "onestitate si corectitudine", astfel incat solicitarea acestora sa reflecte situatia reala.

"Din informatiile AEP exista alegatori care s-au inregistrat cu optiunea de a vota la o sectie de votare, desi nu locuiesc in strainatate si nici nu intentioneaza sa calatoreasca in afara tarii in zilele destinate alegerilor, si anume 8/9/10 noiembrie si 22/23/24 noiembrie 2019.

Aceste fapte pot atrage infiintarea artificiala de sectii de votare, in detrimentul alegatorilor care intentioneaza cu adevarat sa voteze la o sectie de votare din strainatate si ridica, implicit, costurile in mod nejustificat", se arata in comunicatul AEP.

Conform aceleiasi surse, costul estimat al votului prin corespondenta ar fi de doua ori mai mic decat cel exprimat in cadrul unei sectii de votare.

"Din analiza financiara a costurilor estimative a celor doua variante de vot, realizata de AEP pe baza comunicarilor din partea comunitatilor de romani din strainatate si a reprezentantelor diplomatice, reiese ca pentru a infiinta o sectie de votare, costul aproximativ se poate ridica pana la 100.000 euro.

Suma include chiria pe cele opt zile necesare functionarii sectiei de votare (trei zile destinate votarii efective si o zi pentru activitatile administrative ulterioare votarii, pentru fiecare tur de scrutin in parte), precum si remuneratia personalului acesteia. Prin urmare, din analiza acestor date, precum si a celor comunicate de Posta Romana cu privire la costurile pe care le implica votul prin corespondenta, reiese ca pentru votul prin corespondenta costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, in timp ce pentru votul la o sectie de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin", se mai arata in comunicat.

AEP le recomanda cetatenilor din strainatate sa opteze pentru votul prin corespondenta, pentru ca are o procedura "simpla, sigura si eficienta si reprezinta o modalitate moderna" de vot anticipat la distanta.

Printre avantajele acestuia mai sunt mentionate evitarea aglomeratiei de la sectiile de votare, precum si a costurilor cu deplasarea la sectie.

Cei care doresc sa se preinregistreze trebuie sa acceseze portalul www.votstrainatate.ro. Intrebari si sesizari legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Citeste mai multe despre cum se fac inregistrarile pentru votul romanilor din diaspora - Atentie la termene si proceduri!
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 7032 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

normal ca le recomanda vot prin corespondenta

plicurile sint deja sosite gata stampilate cu psd.

romani din diaspora,nu votati prin corespondenta.
voturile voastre vor fi substituite cu altele gata
stampilate cu penalii psd sau,pur si simplu,
vor ajunge in romania in anul 2119 :)

votati numai la sectiile de votare.
guvernul e obligat sa infiinteze sectii de votare
dar vrea sa va insele in stilul consacrat al psd.

turcii au inchiriat in germania un stadion cu sute
de sectii de votare iar banditii psd pretind ca
anumite tari nu ne permit sa votam pe teritoriul lor.
desigur,nu indraznesc sa numeasca acele tari pentru ca
s-ar face de ris pentru dezinformare si ar fi actionati
in justitie.

 

 

@DB. Just. Corect. Asa au procedat turcii in Germania.

Au inchiriat stadioane si au organizat impecabil votul lor!

Nici eu nu am incredere in votul prin corespondenta organizat de guvernul de paie! Nu exista nici o modalitate de control ca votul meu a ajuns INTACT la comisia de verificare. Plicul de expediere poate fi deschis, inlocuit plicul care contine votul si autentificat cu voletul, datele de transmisie care contin semnatura olografa si probabil data de nastere. Pe scurt, poate fi falsificat cu o mare usurinta.

Votul prin corespondenta este mai comfortabil, dar este si incontrolabil. Nu am nici o incredere in guvernul Romaniei, care organizeaza alegerile, prin AEP care este infeodat ciumei rosii psd-alde-etc.

Macar votul la ambasada, sunt sigur ca intra in urna asa cum l-am stampilat! Comisia locala de numarare de voturi este alcatuita din toti "actorii" participanti, deci mai de incredere decat Posta Romana sau guvernul RO !!!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor