Daca vrea, Firea poate candida ca independent fara sa isi piarda mandatul de primar

Marti, 23 Iulie 2019, ora 07:15
9100 citiri
Daca vrea, Firea poate candida ca independent fara sa isi piarda mandatul de primar
Foto: Arhiva Facebook/Gabriela Firea

Gabriela Firea, Serban Nicolae sau Liviu Plesoianu pot candida si ca independenti, nu numai sustinuti oficial de PSD, fara sa isi riste functiile pe care le detin, pentru ca legea actuala nu prevede nicio restrictie din acest punct de vedere, permitand oricarui membru de partid sa candideze independent.

Prin urmare, nu este exclus sa vedem ca in cursa electorala de la toamna, pentru fotoliul de la Cotroceni, se va inscrie atat un candidat oficial desemnat de PSD, dar si mai multi "iepuri" ai partidului, care ar putea sa o saboteze astfel pe Viorica Dancila, considerata favorita social-democratilor.

Pe de alta parte, mai multi candidati ai PSD inseamna si o crestere a notorietatii mai multor lideri, lucru care ar putea avantaja partidul la alegerile parlamentare sau locale de anul viitor.

Sigur, nu trebuie sa uitam ca Viorica Dancila este sefa Guvernului care va organiza alegerile si, tinand cont de trecutul cabinetelor Dancila, nu excludem din start adoptarea unei ordonate de urgenta prin care contracandidatii din propriul partid sa fie blocati din start. Pana atunci, insa, orice membru al PSD "are in ranita bastonul de maresal" si posibilitatea de a candida la presedintia Romaniei, chiar si fara sustinerea partidului.

"Nu exista restrictii"

Ca lucrurile stau asa a confirmat pentru Ziare.com Septimius Parvu, expert in buna guvernare si procese electorale in cadrul Expert Forum (EFOR).

"In momentul acesta, la cum arata Legea 370/2004, nu exista nicio restrictie. Este destul de vaga formularea, in sensul ca legea prevede ca un candidat poate veni din partea unui partid sau a unei aliante, sau poate fi independent.

In primul rand, nu avem definitia candidatului independent. Si asta pentru niciun scrutin. Adica nu este foarte clar ce inseamna 'independent'. Dar, in momentul acesta, conform legii, un membru de partid poate candida si ca independent.

Desigur, putem sa punem in discutie tot felul de lucruri: De ce un membru si-ar sfida propriul partid candidand ca independent? Mai ales la prezidentiale, unde miza este mult mai mare, iar el este mai vizibil. Dar, legal vorbind, nu exista nicio limita", ne-a declarat Septimius Parvu.

Intrebat daca acest subiect s-a discutat vreodata cu legiuitorii si s-a transat in acest mod sau e pur si simplu vorba despre o scapare a legii, Septimius Parvu ne-a spus ca "nu prea au fost discutii pe aceasta tema".

"Sau cel putin eu nu am fost parte din ele. Dar ar trebui in primul rand sa existe o definitie clara a ce inseamna candidat independent. In toate legile. Repet, avem foarte multe legi, cate una pentru fiecare tip de alegeri, si subliniez necesitatea de a avea niste definitii clare pentru toate tipurile de legi, nu doar pentru prezidentiale", a subliniat acesta.

BEC-uri diferite, decizii diferite?

In plus, Septimius Parvu atrage atentia ca exista un mare risc, din cauza faptului ca decizia de a accepta sau a respinge candidatura unui independent depinde de Biroul Electoral Central, a carui componenta difera de la un scrutin la altul, deci deciziile ar putea fi contradictorii de la un scrutin la altul.

"Imi amintesc ca in 2012 a existat un candidat independent la primarie (in Hunedoara) caruia BEC i-a refuzat candidatura pentru ca era membru de partid, dar nu am vazut exact motivarea, nu am toate detaliile. Dar in acest moment Biroul Electoral Central este cel care decide daca accepta sau nu o candidatura.

Nu exista in acest moment nicio limitare, nici in Constitutie, nici in legea electorala, nici in legea partidelor, asa ca, practic, BEC poate sa decida ceva, dupa cum la alegerile urmatoare BEC poate sa decida altceva, mai ales ca BEC se infiinteaza pentru fiecare rand de alegeri. Sunt persoane diferite si pot lua decizii contradictorii, ceea ce s-a mai intamplat.

Deci in acest moment lasam la latitudinea unui organism care este temporar sa ia o decizie care ar trebui nici sa nu existe, ar trebui clarificata in lege", subliniaza Septimius Parvu.

Citeste mai multe despre: Alegeri in Absurdistan: Siretlicul prin care PSD si-a securizat un vot in plus in BEC. Se mai poate face ceva?

E momentul sa ne reamintim ca partidele mai vechi sunt experte in ocolirea legii. Sa nu uitam ca Gabriela Firea si-a dat sotul afara din partid pentru a-l ajuta sa candideze ca independent la Primaria Voluntari fara ca el sa-si piarda mandatul.

"Intr-adevar", spune Septimius Parvu.

"Sau am mai avut tot felul de membri de partid care si-au dat demisia inainte de a candida si s-au prezentat ca independenti. Sau candidati care sustin ca sunt independenti, dar stim foarte bine ca sunt sustinuti de partide, cum a fost cazul lui Sorin Oprescu, candidat la Primaria Bucuresti. Insa legal vorbind aveau statutul ca nu erau membri de partid la momentul respectiv", a completat acesta.

Un candidat si mai multi "iepuri" ar avantaja PSD?

Intrebat daca PSD ar fi avantajat in cazul in care ar avea un candidat sustinut de partid si mai multi asa-zisi independenti inscrisi in cursa, in sensul ca poate ar exista alegatori atrasi la vot de oferta mult mai bogata, Septimius Parvu a negat aceasta ipoteza.

"Nu prea vad unde ar fi avantajul, pentru ca iti imparti electoratul care sustine partidul. Pentru fiecare dintre candidati s-ar putea sa fie un avantaj in sine, dar pentru partid nu vad unde ar putea fi avantajul.

Pe de alta parte, asta tine de democratia interna si de modul in care un partid e in stare sa isi gestioneze resursele, de modul in care isi numeste candidatul. Am vazut la USR-PLUS ca au avut niste alegeri interne, pe de alta parte, la PSD am vazut ca se fac sondaje si in functie de ele se ia decizia", a comentat acesta.

S-ar putea ajuta reciproc cu listele de semnaturi?

In ipoteza in care PSD si-ar lansa in cursa mai multi candidati, unul recunoscut oficial si ceilalti "independenti", ii putem suspecta ca s-ar ajuta reciproc in ceea ce priveste obtinerea semnaturilor necesare pentru depunerea candidaturilor.

"In primul rand, o sa avem o noutate la aceste alegeri prezidentiale, fata de alegerile precedente, in sensul ca in pachetul de legi recent modificate de Parlament exista o reglementare conform careia un alegator poate sa sustina prin semnatura mai multi candidati, ceea ce este perfect normal.

Era restrictiva cerinta ca nu poti semna decat pentru un singur candidat.

Dar verificarea listelor ramane o problema. Noi am cerut BEC la europarlamentare sa ne lase sa vedem cum se verifica semnaturile si ni s-a transmis ca nu avem voie, sa ne uitam in lege la procedura. Deci, pe de o parte, ramane o problema transparenta modului in care se verifica aceste semnaturi.

Nu stim exact, probabil se verifica sa existe intregi CNP-urile, adresele, sa existe semnaturile celor care coordoneaza strangerea, dar nu cred ca exista in acest moment niciun sistem prin care sa se verifice daca nu cumva sunt preluate de la altii.

Ramane un mister modul in care se verifica aceste liste. De altfel, este si una dintre recomandarile mai vechi ale ODIHR (OSCE) sa existe mai multa transparenta in modul in care se intocmesc aceste liste si se verifica.

De altfel, si noi cerem de cativa ani sa existe mai multa transparenta si sa gasim si noi metodologia dupa care se realizeaza aceste liste.

La ultimele alegeri stiu ca s-a intocmit un dosar penal, la Predeal, daca nu ma insel, unde s-au gasit persoane decedate pe listele de sustinatori. E posibil, intrebarea este cat de mult influenteaza rezultatele.

Sincer, nu stiu sa spun ce s-ar intampla daca cineva s-ar prezenta cu copii xerox (de la un alt candidat - n.red.), dar e posibil ca aceleasi persoane sa stranga semnaturi pentru mai multi candidati in acelasi timp, nu stiu sa va spun acum", a mai comentat Septimius Parvu (EFOR).

Citeste mai multe despre Alegeri in Absurdistan: Toata lumea stie ca se falsifica listele cu sute de mii de semnaturi, dar nimeni nu face nimic

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Firea candidat independent, #PSD candidat prezidentiale, #candidati independenti membri partid lege , #alegeri prezidentiale 2019