Ziare.com

Foreign Policy, despre alegerile din Romania si estul Europei: Pentru Europa de Est, Bruxelles-ul este noua Moscova

de Florin Necula
Sambata, 12 Octombrie 2019, ora 10:07

   

Foreign Policy, despre alegerile din Romania si estul Europei: Pentru Europa de Est, Bruxelles-ul este noua Moscova
In urmatoarele saptamani au loc alegeri nu doar in Romania, ci si in Polonia, Ungaria si Bulgaria, iar nu putini sunt cei care acorda atentie acestor scrutine.

Dupa alegerile din aceste tari din estul Europei, va fi mai urgenta decat oricand vindecarea diviziunii dintre Est si Vest, scrie Foreign Policy, intr-un material intitulat "Pentru Europa de Est, Bruxelles-ul este noua Moscova".

"Diferenta dintre perceptiile estice si cele vestice privind UE are ramificatii profunde pentru viitorul Europei.

Liderii nationalisti din Europa Centrala si cea de Est descriu Bruxelles-ul ca fiind noua Moscova, batand moneda pe temerile raspandite ca Uniunea Europeana este doar urmatoarea intr-o succesiune de puteri care le-au amenintat capacitatea de a-si determina singuri viitorul", noteaza Jeremie Gallon, in articolul sau.

Acesta subliniaza ca observatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului vor urmari indeaproape alegerile prezidentiale din Romania, cele parlamentare din Polonia, precum si localele din Ungaria si Bulgaria.

Astfel, considera sursa citata, rezultatele si modul in care se desfasoara alegerile vor furniza o imagine a starii de spirit din Europa de Est, intr-un moment cu multe si mari provocari pentru Uniune.

In ce priveste tara noastra, in articol se aminteste despre sentimentul vulnerabilitatii existentiale, care "este exacerbat de actualele niveluri inalte ale emigrarii tinerilor din aceste tari".

Se da exemplul Romaniei, unde 3,4 milioane de oameni, cei mai multi dintre ei tineri, au emigrat in perioada 2007-2015, dupa aderarea la UE. Asta inseamna 17 la suta din populatia anului 2007.

"Contrar Frantei si Germaniei, fiecare tara central si est-europeana se percepe ca fiind o natiune mica si, posibil, in continua micsorare", mai scrie in articol.

Potrivit Foreign Policy, negarea sau subestimarea importantei acestei diviziuni est-vest ar putea fi o greseala fatala pentru liderii occidentali. Unii considera chiar ca niciodata aceasta falie intre est si vest nu a fost mai mare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3829 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Revista americană Foreign Policy susține că diviziunile din

interiorul Uniunii Europene trebuie reconciliate, iar proiectul european trebuie susținut și consolidat prin inițiative care să dezvolte ințelegerea și cooperarea și să creeze punți intre statele membre. Crearea unei armate europene este apreciată ca un exemplu promițător. După al doilea război mondial SUA au fost cel mai apropiat aliat al Europei și au susținut puternic integrarea europeană. Astăzi ele ar avea nevoie mai mult ca oricand de un partener european puternic și unit. Președintele Trump ar putea utiliza relațiile sale stranse cu Viktor Orban sau Jaroslaw Kaczinski pentru a le reaminti importanța importanța respectării valorilor europene și ale statului de drept. Din păcate, incercand să exploateze aceste relații, el exacerbează diferențele din interiorul UE.

 

Titlul articolului, tradus corect din engleză, este in contradicție

cu textul acestuia, in care se spune altceva: "Liderii naționaliști din Europa Centrală și de Est descriu Bruxelle-ul ca fiind noua Moscovă". Majoritatea populației din aceste țări are incredere in UE, chiar mai mare decat in propriile guverne. Desigur, naționalismul, extremismul de dreapta sau de stanga reprezintă un real pericol pentru evoluția respectivelor țări, ca de altfel și a democrațiilor dezvoltate. Viitorul UE depinde, nu in totalitate dar intr-o anumită măsură, de capacitatea acesteia de a combate respectivele curente, incurajate activ de Moscova. Plecarea multor romani in țările dezvoltate din Occident reflectă incapacitatea guvernelor noastre de a crea locuri de muncă bine plătite. Insă acest fenomen are și consecințe pozitive: miliarde de euro intră in țara noastră, iar o parte din cei plecați deprind mecanismele unor activități eficiente specifice economiei de piață, pe care le transpun in Romania.

 

moscova a fost o doamna

fata de ambasadorii mitocani ai unor puteri care dupa 1989
au jefuit si jefuiesc in continuare Romania pana la totala despopulare. rusilor le-am platit despagubiri de razboi - dar astora de ce le-am dat toate resursele pe un leu ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor