Cum si cat a cheltuit AEP ca sa promoveze pe Facebook inscrierea pentru votul in strainatate. Tinta e bizara: romanii din tara!

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 15:18
14582 citiri
Cum si cat a cheltuit AEP ca sa promoveze pe Facebook inscrierea pentru votul in strainatate. Tinta e bizara: romanii din tara!
Foto: captura ecran Facebook

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a promovat, pe Facebook, inscrierea pentru votul in strainatate cu un buget de putin peste 3.000 de lei, pe o perioada de 6 luni.

In plus, reclamele sponsorizate de AEP in acest sens au targetat romanii... din Romania, in loc ca tinta reclamelor sa fie romanii care locuiesc in strainatate.

La sectiunea Ads, Facebook sustine ca foloseste urmatoarele informatii pentru a determina locul unde se afla un utilizator: locul de unde se conecteaza, datele GPS ale telefonului si adresa declarata in profilurile de Facebook sau Instagram.

In cazul romanilor din diaspora, niciuna dintre acestea nu ar corespunde cu locul unui utilizator din Romania. Acestia nu ar putea vedea reclamele platite de AEP care ar fi trebuit sa ii vizeze.

La acest link poate fi observata activitatea contului de Facebook al AEP in sectiunea Facebook Ad Library.

Suma totala cheltuita de catre pagina pentru reclame legate de probleme sociale, alegeri sau politica: 3.251 lei, in perioada martie 2019 - 14 septembrie 2019.

In perioada 8 - 14 septembrie 2019, AEP a platit pentru reclame 530 de lei.

Potrivit sursei citate, cand este selectata Romania, apar 13 reclame platite de AEP, atat active, cat si inactive.

Dintre acestea, dupa cum se poate observa din captura de ecran (reclama din mijloc), o reclama referitoare la inregistrarea romanilor pentru votul in strainatate este inca activa, desi nu ar mai trebui, in conditiile in care perioada in care cetatenii se puteau inscrie s-a incheiat duminica, 15 septembrie.

"Au mai ramas 3 zile! Inregistreaza-te acum" - se arata in reclama inca activa. Aceasta a inceput sa apara in news feed-urile utilizatorilor inca din 8 septembrie.

Iata ce alte reclame a mai platit AEP:

Acestea au fost active in perioada 1, 2, 3 - 10 septemrbie, desi inscrierea alegatorilor pe portalul www.votstrainatate.ro a fost prelungita pana pe 15 septembrie.

Precizam ca exista si reclame care au fost activate inca de la finalul lunii august, fiind valabile pana pe 7 septembrie.

41.003 romani din strainatate s-au inscris pentru votul prin corespondenta si alti 38.944 s-au inscris pentru a vota la o sectie din strainatate, pana duminica la miezul noptii, la expirarea termenului limita pentru inregistrare, conform datelor de pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Prin inregistrarea ca alegator in strainatate, cetateanul roman cu drept de vot care se va afla in strainatate in ziua votarii, indiferent de motiv, solicita organizarea unei sectii de votare in localitatea si statul unde vrea sa voteze, indica AEP. In aceasta categorie s-au inregistrat 38.944 de alegatori.

De asemenea, prin inregistrarea ca alegator prin corespondenta, cetateanul roman cu drept de vot, care locuieste in strainatate si detine documente valabile de sedere din partea statului respectiv, solicita transmiterea prin posta a documentelor de vot la adresa sa de corespondenta. Pentru votul prin corespondenta s-au inregistrat 41.003 persoane.

Primul tur al alegerilor prezidentiale este programat in 10 noiembrie, iar romanii din strainatate au la dispozitie datele de 8, 9 si 10 noiembrie pentru a vota. Similar, pentru turul al doilea, programat sa se desfasoare in 24 noiembrie, datele de vot pentru diaspora sunt 22, 23 si 24 noiembrie.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#AEP reclame Facebook vot strainatate , #alegeri prezidentiale 2019