Toate informatiile pentru romanii care voteaza in strainatate

Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 01:00
12832 citiri
Toate informatiile pentru romanii care voteaza in strainatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii de peste hotare sunt cei care au dat startul si in al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Dupa ce in ultimii ani au stat la cozi uriase, multi fara a mai apuca sa voteze, la acest scrutin le-au fost oferite mai multe optiuni si le-au folosit din plin, inregistrand in primul tur un record istoric de prezenta.

Una dintre modalitati a fost votul prin corespondenta. 41.003 romani s-au inregistrat pentru aceasta modalitate in turul 1 si 17.503 in turul 2. Dupa finalizarea procesului de validare, toti alegatorii al caror plic a fost inregistrat la birourile competente au primit pe e-mail urmatorul mesaj de confirmare: "Plicul dumneavoastra cu votul pentru primul tur al alegerilor prezidentiale 2019 a ajuns la Biroul Electoral pentru Votul prin Corespondenta si va confirmam exercitarea dreptului de vot prin corespondenta. Va multumim ca ati ales sa votati prin corespondenta!"

Daca nu ati primit insa acest e-mail, AEP a anuntat ca veti putea vota la sectia care va este cea mai apropiata.

Daca biroul electoral pentru votul prin corespondenta a inregistrat insa primirea plicului, nu va puteti exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare. Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) va verifica daca alegatorul a votat prin corespondenta.

Primul vot prin corespondenta, marcat de reglementari neclare si insuficiente, care au generat confuzie

In ce-i priveste pe cetatenii romani de peste hotare care nu s-au inregistrat pe listele permanente din strainatate pot vota pe liste suplimentare la orice sectie.

Trei zile de vot in diaspora

Romanii din diaspora au la dispozitie trei zile de vot la alegerile prezidentiale 2019.

Programul este urmatorul:

  • Vineri 22 noiembrie 2019 - intre ora 12:00 si ora 21:00;
  • Sambata, 23 noiembrie 2019 - intre ora 07:00 si ora 21:00;
  • Duminica, 24 noiembrie - intre ora 07:00 si ora 21:00.

AEP a anuntat ca, daca sunt cetateni romani la coada in momentul programat inchiderii sectiilor, in oricare dintre cele trei zile, programul poate fi prelungit pana la ora 23:59.

Primul este exercitat la sectia de votare din Auckland, Noua Zeelanda, vineri, la 01:00 noaptea, ora Romaniei. Urmeaza alegatorii din Australia, unde sectiile se deschid incepand cu ora 03:00, ora Romaniei. Votul in strainatate se va incheia luni, la ora 07:00, odata cu inchiderea sectiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.

Sectiile de vot din strainatate

Pentru acest scrutin au fost infiintate 835 de sectii de vot, de aproape trei ori mai multe decat in 2014, cand au fost doar 294.

Vezi si aici lista celor 835 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din 2019

Vezi aici harta interactiva a sectiilor de vot din Marea Britanie si Franta

Platforma VotDiaspora, pusa la dispozitie de Code for Romania, are o harta interactiva a tuturor sectiilor din diaspora.

Introduceti in aplicatie orasul in care locuiti si va sunt indicate toate sectiile din apropiere, astfel incat sa o alegeti pe cea care va e cel mai la indemana, dar veti avea si alte optiuni, in cazul in care se intampla ca la alte scrutine si timpii de asteptare sunt mult prea mari.

Harta poate fi accesata AICI

Ce acte sunt necesare

Romanii aflati in strainatate sau domiciliati in strainatate pot vota cu pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronica de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.

Pot vota cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti inclusiv in ziua de referinta. Nu au drept de vot persoanele carora li s-au interzis drepturile electorale prin hotarare judecatoreasca.

Urna mobila nu poate fi solicitata in afara teritoriului Romaniei.

Sfaturi pentru un vot corect

- Inainte de a intra in cabina de vot, asigurati-va ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca aceasta lipseste, votul va fi declarat nul.

- Daca este aglomeratie si credeti ca secretul votului dumneavoastra poate fi incalcat, mai bine mai asteptati sau instiintati presedintele sectiei de votare. Accesul alegatorilor in sala de votare trebuie sa aiba loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

- Aplicati stampila cu mentiunea "VOTAT" pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit.

- Indoiti buletinul, astfel incat pagina goala care poarta stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara, si introduceti-l apoi in urna. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

- Daca gresiti aplicarea stampilei, puteti cere un nou buletin de vot, daca nu a fost introdus in urna. Primul va fi anulat.

- Restituiti stampila si primiti inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT" (buletine) sau un timbru autocolant (cartile de identitate).

- Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#alegeri prezidentiale 2019 diaspora cum votam, #alegeri prezidentiale 2019 diaspora acte necesare, #alegeri prezidentiale 2019 diaspora sectii vot , #alegeri prezidentiale 2019