Dezbaterea Europa FM: Trei candidati au acceptat un exercitiu democratic care arata respect fata de alegatori (Video)

Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 22:56
39443 citiri
Dezbaterea Europa FM: Trei candidati au acceptat un exercitiu democratic care arata respect fata de alegatori (Video)
Foto: Facebook/Radio Europa FM

Trei candidati, din primii sase clasati care au fost invitati, au raspuns, joi, intrebarilor lui Moise Guran in singura dezbatere electorala dinaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, care are loc duminica.

Dan Barna, Theodor Paleologu, Kelemen Hunor au fost cei trei candidati care au acceptat invitatia Europa FM, in timp ce Klaus Iohannis, Viorica Dancila si Mircea Diaconu nu au dat curs provocarii.

Europa FM a lansat, miercuri, o invitatie la dezbatere catre cei sase candidati sustinuti de partide parlamentare la alegerile prezidentiale, in contextul in care am avut parte de o campanie electorala atipica, fara nicio dezbatere intre candidati si fara niciun interviu sau expunere publica din partea presedintelui Klaus Iohannis.

Cei trei candidati au raspuns, timp de mai bine de doua ore, intrebarilor jurnalistului Moise Guran, intr-un exercitiu democratic de expunere a obiectivelor, ideilor, convingerilor in fata alegatorilor. Un exemplu de comportament decent, normal, civilizat al unui candidat care manifesta respect fata de alegatori.

Puteti urmari mai jos intregistrarea dezbaterii.

Iar aici puteti citi principalele intrebari si raspunsuri ale candidatilor, pe care Ziare.com vi le-a prezentat in format LIVE TEXT:

Moise Guran: De ce vreti sa deveniti presedintele Romaniei?

Dan Barna: Pentru ca la 30 de ani de la Revolutie, romanii au nevoie de o noua energie in politica romaneasca. Ce s-a intamplat in Romania in ultimii 3 ani si jumatate este ca am inteles ca nu putem sa schimbam Romania daca nu ne implicam. Odata intrati in Parlament am facut o diferenta. In acest moment trebuie sa facem un pas mai departe. La europarlamentare am trimis oameni care nu ne mai fac de ras.

Kelemen Hunor: Vreau sa fiu presedinte pentru a schimba societatea, pentru a face din Romania o tara mai buna. Am o viziune pe termen mediu, lung, bazata pe cele mai importante valori: respectul si increderea si cele doua resurse: oamenii si natura. Prin mesajele pe care le transmiti poti sa schimbi societatea. Am experienta necesara, sunt de 20 de ani in politica, cunosc foarte bine problemele societatii. Vreau ca statul sa isi respecte cetatenii si la scoala, si la ghiseu, si la spital. Vreau sa existe respect intre comunitatile etnice. Vreau sa avem o educatie performanta, ca totul pleaca de la educatie. Vreau sa existe economie care creste.

Theodor Paleologu: Pentru ca domnul Iohannis este absent. De aia candidez. Un presedinte absent este unul nepriceput, iar alt candidat de dreapta nu vedeam. Aceasta candidatura este importanta pentru viitorul dreptei in Romania.

Moise Guran: Daca ar fi sa facem impreuna un plan de tara, in parcurs pentru urmatorii 10 ani, ce ati pune pe prima pozitie si de ce?

Kelemen Hunor: As incepe cu o noua constitutie, educatie, mediu si infrastructura. Trebuie un consens, nu in toate domeniile, sunt cateva domenii in care trebuie sa fie consens. As infiinta o comisie prezidentiala pentru a face clarificarile necesare despre trecutul nostru, Fenomenul Pitesti, sa stim ce este in urma noastra, ororile comunismului. Sa stii unde esti, ce ai facut si unde vrei sa ajungi. Un presedinte trebuie sa dea perspectiva.

Theodor Paleologu: Si eu as incepe cu Constitutia, pentru ca aceasta genereaza crize. Nu e vorba doar de Iohannis si dna premier. Noi suntem in crize permanente. Pentru mine Educatia este o chestiune fundamentala si toti trei suntem de acord. Ce este pentru mine fundamental este vorba despre o schimbare a spiritului educatiei. Avem nevoie de o educatie care sa formeze indivizi autonomi. Un proiect de mare anvergura este meritocratia ca statul roman este populat la toate nivelurile de tot felul de impostori. Este nevoie de concursuri pe bune, nu de concursuri simulacru.

Dan Barna: Romania a ajuns in 30 de ani in niste secvente care par ireale pentru alte state. Constitutia este un pas obligatoriu. Fara penali in functii publice este un pas obligatoriu. Romania are nevoie de un manager de dezvoltare. Este pentru prima data - si eu voi fi acela - cand Romania va avea un antreprenor ca presedinte.

Moise Guran: Cum vedeti Romania peste 10 ani?

Kelemen Hunor: Sa fie o tara mult mai dezvoltata ca acum. Un stat unde se intorc oamenii si nu pleaca, unde aceasta drama demografica nu mai exista si unde oamenii se simt acasa si nu mai vor sa plece.

Theodor Paleologu: Evident peste 10 ani imi doresc si eu o tara cu autostrazi, infrstructura, cu spitale in care sa nu mai moara oamenii, dar unele proiecte sunt pe termen mai lung de 10 ani. In zece ani putem fi departe daca ne tinem de treaba, dar trebuie mai mult. Educatia nu se schimba repede. Se schimba directia. E nevoie sa schimbam directia in multe domenii. Sa gandim pe termen lung.

Dan Barna: Provinciile istorice conectate prin autostrazi, o Romanie digitalizata, plata taxelor si impozitelor prin telefon, o Romanie in care locuitorii ei au incredere. Avem deficit de incredere.

Moise Guran: Sunteti pentru sau contra alegerilor anticipate in prima parte a anului viitor?

Theodor Paleologu: Constitutia lasa foarte putine sperante pentru asa ceva. E o procedura greoaie.

Dan Barna: Alegeri anticipate sunt solutia morala si corecta pentru Romania. Bineinteles ca le sustinem. Ele sunt necesare. Sunt complicat de facut, greu de facut. Sunt necesare ca daca stam un an de zile cu guvernarea PNL care va fi ciuca bataii pentru PSD ne vom trezi tot cu PSD jucator important.

Kelemen Hunor: Si maine putem organiza alegeri anticipate. Cei care ne spun ca sunt pentru alegerile anticipate trebuie sa spuna si modul in care vom ajunge acolo, trebuie sa spunem ca pe actuala constructie nu se poate ajunge.

Moise Guran: Ce fel de reforma constitutionala doriti?

Dan Barna: O schimbare prin care presedintele sa fie cu adevarat arbitrul mizelor politice. Presedintele sa poata ca in cazul unei motiuni de cenzura cu succes sa poata sa numeasca un nou premier, fie sa dizolve Parlamentul, daca nu exista o majoritate si sa declare anticipate. Vreau sa fie Fara penali in functii publice. Si vreau sa fie principiul alegerilor primarilor in doua tururi. Putem vorbi si de CCR si de justitie.

Kelemen Hunor: Sunt convins ca avem nevoie de o noua Constitutie. Sa fie una mai buna nu se poate. Acum cativa ani am incercat o revizuire si nu s-a putut. Trebuie sa vii cu o noua Constitutie. Nu trebuie revolutie. Principiul separarii puterilor in stat trebuie dus pana la capat ca acum noi am copiat gresit sau am copiat fara sa fim atenti constitutia Frantei. Eu as schimba radical si as opta pentru republica parlamentara. Nu trebuie sa ii dai presedintelui prea multa putere ca nu stii cu ce te vei trezi peste cativa ani.

Theodor Paleologu: Propun sa avem o dezbatare nationala despre forma de guvernamant: monarhie sau republica. Meritam o asemenea dezbatere. Cred ca societatea are nevoie de asa ceva.

Moise Guran: Este responsabil presedintele de faptele Guvernului?

Kelemen Hunor: Actuala noastra Constitutie presupune coabitare. Cand au fost din acelasi partid au aparut conflicte mai vizibile sau mai putin. De aceea cred ca este nevoie de o reforma constitutionala. Este responsabil. Da. Este. Daca as fi fost in locul lui Iohannis, as fi fortat dupa Grindeanu o alta formula de guvernare.

Theodor Paleologu: Un Guvern diferit nu este neaparat ostil. Poate si de alta culoare politica. Legat de dl. Iohannis sunt doua etape. In primul rand a castigat in 2014 cu o majoritate foarte mare si a reusit sa piarda acest capital si ne-am trezit cu o majoritate PSD. Nu il putem trage la raspundere, dar e o contraperformanta. Nu trebuia sa o numeasca pe Dancila. Direct nu este, dar e vorba neputinta presedintelui Iohannis.

Dan Barna: Cetatenii care i-au dat votul l-au dat asteptand sa isi asume o prezenta activa in fiecare dintre nazbatiile PSD. Responsabilitatea este impartita fara indoiala. Dancila trebuia sa nu existe. Ganditi-va cum ar arata istoria noastra daca presedintele negocia si inventa o noua majoritate, ca nu e obligat sa numeasca un premier daca un partid are 51%, ori nu a fost cazul.

Moise Guran: Din punctul dvs de vedere este sau ar trebui considerata coruptia o amenintare la adresa sigurantei nationale?

Theodor Paleologu: Categoric da. Trebuie relansata activitatea DNA. Si mai cred ca trebuie actionat asupra cauzelor coruptiei si ca trebuie facuta si preventie.

Dan Barna: Da. Insa trebuie sa avem o reglementare la nivel de Parlament fara protocoale. Da, fara echivoc.

Kelemen Hunor: Da. Este. Trebuie sa lasam justitia, DNA-ul, procurorii si judecatorii sa se ocupe de coruptie si nu politicienii.

Moise Guran: Ar trebui sau nu ca serviciile secrete sa se implice in combaterea coruptiei?

Theodor Paleologu: Da, dar avem nevoie de noi legi care sa reglementeze functionarea serviciilor secrete si controlul lor sa fie pe bune.

Dan Barna: Fara indoiala da. Costul coruptiei a insemnat 38 de mld de euro. Echivalentul sumei pe care am primit-o de la UE.

Kelemen Hunor: Justitia nu trebuie sa fie un camp tactic, trebuie sa fie lasata sa functioneze independent. Serviciile Secrete nu trebuie sa ajunga la judecator. Nu folosesc serviciul in ancheta penala.

Moise Guran: Considerati ca pedepsele pevazute de legi pentru faptele de coruptie sunt prea mici, prea mari, asa cum trebuie?

Theodor Paleologu: Nu am o opinie. O sa consult juristi.

Dan Barna: Problema nu e marimea pedepselor, ci faptul ca recuperarea prejudiciului aproape nu exista. Pot fi marite, sunt deja destul de mari, dar nu se va schimba nimic daca nu sunt insotite de recuperarea prejudiciului.

Kelemen Hunor: Aici sunt de acord cu Dan Barna.

Theodor Paleologu revine: Am o propunere. Sa ne luam toti un angajament pentru recuperarea prejudiciului.

Moise Guran: Va rog sa va puneti in situatia lui Ioahnnis cand CCR a hotarat ca este obligat sa o demita pe Kovesi.

Dan Barna: Eu vreau sa cred - ca sa continui cu sintagma celebra - ca daca as fi fost presedinte nu as fi ajuns niciodata in situatia aceea, ca Dancila nu ar fi primit o sansa. S-a ajuns acolo pentru ca presedintele a permis sa avem o guvernare care nu a avut alta tema decat justitia. Daca nu era PSD la guvernare, CCR nu ar fi avut pe masa acea decizie.

Moise Guran: In situatia in care veti fi presedinte, iar CCR decide obligarea presedintelui sa demita un procuror. Ce veti face?

Dan Barna: Presedintele trebuie sa respecte deciziile Curtii, dar CCR ia decizii intr-un context politic, asa ca o prioritate este inclusiv aceasta: depolitizarea CCR. La CCR trebuie sa fie oameni care sa nu fi fost in ultimii ani intr-un partid politic, oameni cu experienta.

Kelemen Hunor: Sloganul meu este respect. Eu as respecta toate deciziile CCR. Si acelea care imi plac, si cele care nu imi plac. Daca acceptam ca tu ca presedinte poti sa alegi intre deciziile CCR, distrugem statul roman. Aici preseintele Iohannis a mers pana la zid. Si eu as fi respectat-o.

Theodor Paleologu: Sunt de acord ca CCR este complet politizata. Trebuie sa fie magistrati de nivel de inalta curte. As fi asumat riscul unei suspendari de catre majoritatea PSD. Nu mi-as fi ales aceasta batalie, dar as fi ales o batalie principiala in care sa risc suspendarea. As fi asumat riscul unei suspendari inainte ca acest lucruri sa se intample. As fi incercat sa formez o alta majoritate in Parlament. Lucru care s-a putut acum si nu s-a putut atunci ca Iohannis a dat noi si noi sanse PSD-ului.

Moise Guran: Care ar fi calea pentru depolitizarea sistemului de educatie?

Dan Barna: Puterea la cetateni. In cazul educatiei, inseamna puterea la parinti, la profesori. Desfiintarea Inspectoratelor. Daca ne uitam la Finalanda si ei au ajuns la aceeasi concluzie ca atunci cand vine inspectia este ziua nationala in scoala. Nimeni nu stie mai bine nevoile unor copii decat profesorii si parintii.

Kelemen Hunor: As incepe cu o descentralizare puternica. Inspectoratele sa ajunga la autoritatile locale. Copilul trebuie sa fie in centrul sistemului. Alocarea de la buget a sumelor necesare. Ca noi gasim pretexte sa nu alocam sumele necesare. Avem 1700 de scoli care nu au toaleta in interior. Investitii in cercetare, inovare a sistemului.

Theodor Paleologu: Si eu am inclus in program desfiintarea inspectoratelor scolare. Consider ca avem nevoie de mult mai multa competitie, de libertate. Doar asa putem avea calitate.

Moise Guran: De doi ani de cand Romania aloca 2% din PIB pentru Armata si totusi Poloniei i-au fost ridicate vizele de catre SUA. Ce credeti ca ar fi de facut ca tara noastra sa atinga performantele Poloniei sau ale Bulgariei, care in curand va intra in Schengen?

Theodor Paleologu: Legat de vize este o chestiune legat de credibilitatea internationala a Romaniei. Evident Guvernul PSD are o responsabilitate, dar nu numai. Credibilitatea externa nu se schimba de pe o zi pe alta. Presedintele joaca un rol important.

Dan Barna: Sunt surprins ca dl. Paleologu nu vede solutia si problema reala. Refuzul statului roman de a folosi diaspora pe care o avem acolo. Cei mai buni ambasadori ai Romaniei in SUA sunt cativa fost ambasadori de la Bucuresti. Presedintele ajuta, trebuie sa fie o persoana credibila, dar ca stat contezi in SUA daca in institutiile americane fostii tai cetateni sunt implicati.

Kelemen Hunor: Legat de vize, nu cred ca trebuie sa fim comercianti prosti si sa credem ca daca platim noi pentru armament trebuie sa primim ridicarea vizelor. Trebuie diplomatie foarte eficienta, lobby in Congres, ca acolo se da decizia si sa cresti credibilitatea prin politica interna coerenta.

Moise Guran: Romania are deficit de paduri fata de media UE. Economia Romaniei si multe comunitati depind de paduri. Care sunt acele masuri concrete pe care le veti promova pentru combaterea taierilor ilegale si a violentelor?

Dan Barna: Subiectul acesta al taierilor ilegale pare ca e asa un ghinion cu care Romania s-a pricopsit si nu mai scapa. Dar asta s-a intamplat ca subiectul a fost ignorat. Sunt imagini cu oameni care si-au pus camere pe casa. Subiectul padurilor trebuie sa devina o tema majora, subiect de CSAT. Ce se intampla in Romania nu este cetateanul care pleaca cu caruta sa aiba lemne de foc. Masurile pe care poate sa le ia un presedinte... ca nu se duce cu pusca pe umeri... in realitate exista supraveghere prin satelit, cu drone, masuri pe care presedintele trebuie sa le ceara Guvernului. Altfel vedem cum dispar padurile de pe deal si le spunem copiilor: "nu am fost atenti, ghinion".

Kelemen Hunor: Cea mai eficienta modalitate ar fi interzicerea taierii pentru scopuri economice pentru 10 ani de zile. Si atunci nu mai ai probleme. Sa se mai taie doar pentru incalzirea populatiei si pentru a gestiona padurea, in caz de daunatori. Si un program de impadurire.

Moise Guran: Stiti ca un procent mare ajunge ca lemn de foc in Ungaria?

Kelemen Hunor: Nu. Eu spun stop export.

Moise Guran: Dar regulile UE ne interzice.

Kelemen Hunor. Se poate. Au facut si austriecii.

Moise Guran: Ca masura temporara. 10 ani nu inseamna temporar.

Kelemen Hunor: Ba da, e temporar.

Theodor Paleologu: Eu cred ca exportul de mobila ne aduce mai mult si inseamna mai putin lemn taiat. Kelemen Hunor era foarte vehement. E o mare problema de coruptie. Evident sunt de acord cu programul de reimpadurire din fonduri europene.

Moise Guran: Ati fi pentru sau impotriva unei reorganizari admnistrative a Romaniei?

Kelemen Hunor: Da, sunt pentru reforma administrativa, ca nu putem sta cu cea din 68, sunt pentru a reorganiza judetele. Avem nevoie de regiuni mai bune, 15-16 regiuni. Dar nu poti sa mergi mecanic. Trebuie regandita toata administratia romaneasca.

Theodor Paleologu: Comasarea comunelor categoric da, ca in foarte multe cazuri nu isi pot permite plata salariilor. Insa avem modelul francez de regrupare in jurul unor regiuni. Judetele pot sa nu fie desfiintate, dar sa fie grupate in regiuni care sa acceseze fonduri.

Dan Barna: Clar da. Judetele pe care le are Romania reprezinta un mecanism care nu mai functioneaza.

Theodor Paleologu, intrebare pentru Dan Barna: Legat de secretizarea contractelor pe fonduri europene. Domnul Ghinea era ministru si cum e cu treaba asta? Nu vreau un raspuns legat de legalitate, ci de moralitate, ca Ghinea e europarlamentar. Cum se prezinta lucrul asta din punct de vedere etic, politic?

Dan Barna: In perioada in care eu am fost secretar si Ghinea ministru am reusit sa desecretizam arhiva ministerului tocmai pentru a fi clar pentru toata lumea. In interviul de la Rise am aflat ca o parte dintre contractele mele se aflau printre altele care erau secretizate de cei din minister legate de protectia datelor. Noi am luptat cu juridicul din minister sa fie date cat mai multe date. Nu am nicio problema de moralitate ca am facut mult mai mult decat orice alt politician. Jurnalistii de la Rise au tot dosarul, ca a fost transmis de PSD. Nu am nicio problema de moralitate.

Theodor Paleologu: Eu va cred, dar nu ar fi mai bine sa cereti desecretizarea?

Dan Barna: Dar s-a intamplat. Jurnalistii au tot.

Dan Barna, intrebare catre Paleologu: Cu cine veti vota in turul II?

Theodor Paleologu: Cu mine, normal.

Dan Barna: Daca nu veti ajunge.

Theodor Paleologu E un scenariu la care nu ma gandesc. Sa vedem ce vor decide cetatenii si apoi va voi raspunde.

Kelemen Hunor, intrebare catre Dan Barna: De ce va e asa drag modelul lui Putin?

Dan Barna: Este o reforma prin care eu consider ca seful statului trebuie sa poata sa fie arbitrul crizelor politice.

Moise Guran, intrebare pentru Theodor Paleologu: Suntem joi, 16 septembrie 2019, ziua in care v-ati sustinut candidatura, cu patru zile inainte ca magistratii Curtii de Apel sa stabileasca ca Basescu a fost Petrov. V-ati mai anunta candidatura la presedintie din partea PMP?

Theodor Paleologu: Da, pentru ca nu domnul Basescu candideaza. Nu sunt avocatul sau.

Moise Guran, intrebare pentru Dan Barna: Suntem inainte de 2016 si sunteti consultant pe proiecte pe fonduri europene. Ati proceda altfel?

Dan Barna: Probabil ca as fi muncit si mai mult la acele petitii si adrese. Sa muncesc mai mult. De rezultatele mele sunt mandru.

Moise Guran: Nu aveti nimic sa va reprosati.

Dan Barna: Nu. Probabil ca as fi muncit mai mult.

*****

Cum au reactionat candidatii la invitatia Europa Fm:

Doi dintre candidati au transmis inca de miercuri ca accepta invitatia. Primul a fost Theodor Paleologu.

"Radio Europa FM organizeaza o dezbatere la care sunt invitati toti candidatii sustinuti de partide parlamentare. Eu am acceptat invitatia. Sper ca si contracandidatii mei sa faca acelasi lucru", a scris Paleologu pe Facebook.

Dupa cateva ore, si Dan Barna a anuntat ca accepta sa participe la dezbatere.

"Da. Maine. 20:30. Europa FM. Klaus Iohannis? Viorica Dancila?", a notat Barna pe Facebook.

Joi a confirmat si liderul UDMR, Kelemen Hunor. "Zis si facut! De saptamani bune spun ca avem nevoie de dezbatere intre candidati. Intr-un final si Dan Barna mi-a dat dreptate. In aceasta seara la ora 20:30 la Europa FM vom avea o dezbatere reala cu mai multi candidati", a scris Hunor pe Facebook.

Ceilalti trei candidati, Klaus Iohannis, Viorica Dancila si Mircea Diaconu, nu au anuntat pana la momentul inceperii emisiunii daca participa la dezbatere.

Potrivit agendei postate pe site-ul Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a participat, joi seara, de la 18:50, la Gala Topul National al Firmelor, la Romexpo.

Totodata, Viorica Dancila a fost joi in vizita electorala in Alexandria, iar la ora 20:00 a sustinut o declaratie de presa, urmand ca de la ora 21 sa mearga la o emisiune Romania TV, iar Mircea Diaconu de la ora 22:00.

Amintim insa ca miercuri fostul premier Viorica Dancila l-a chemat la dezbatare pe Klaus Iohannis.

Autoritățile din Alba Iulia se tem că programarea alegerilor pe 1 Decembrie va afecta manifestările de Ziua Națională. Ce restricții ar putea să fie impuse
Autoritățile din Alba Iulia se tem că programarea alegerilor pe 1 Decembrie va afecta manifestările de Ziua Națională. Ce restricții ar putea să fie impuse
Autoritățile din județul Alba se confruntă cu o situație inedită în 2024, când Ziua Națională a României, sărbătorită anual pe 1 Decembrie la Alba Iulia, coincide cu data alegerilor...
Ciolacu își dă o notă mai mare decât cea de la Bac pentru activitatea de premier: „Fără să fiu arogant, a fost un mandat plin”
Ciolacu își dă o notă mai mare decât cea de la Bac pentru activitatea de premier: „Fără să fiu arogant, a fost un mandat plin”
Șeful Executivului, Marcel Ciolacu, este de părere că prestația sa, în actuala funcție de prim-ministru, merită o notă "peste 8". Premierul Ciolacu și-a făcut această autoevaluare...
#Europa FM dezbatere prezidentiale, #Europa FM Barna dezbatare, #Europa FM Paleologu dezbatare , #alegeri prezidentiale 2019
  1. Autoritățile din Alba Iulia se tem că programarea alegerilor pe 1 Decembrie va afecta manifestările de Ziua Națională. Ce restricții ar putea să fie impuse
  2. Cât de pregătiți sunt românii să voteze un președinte femeie. Se poate trece peste prejudecăți și experiențele neplăcute? „Ar putea fi un avantaj să fii femeie”
  3. Ciolacu își dă o notă mai mare decât cea de la Bac pentru activitatea de premier: „Fără să fiu arogant, a fost un mandat plin”
  4. Marcel Ciolacu, caracterizări spumoase ale adversarilor din cursa pentru Cotroceni. Cine este "omul cumsecade", "grobianul" și "ipocritul"
  5. Jens Stoltenberg, mesaj pentru Mircea Geoană: „Îți doresc toate cele bune în următoarele proiecte”
  6. Mircea Geoană, decorat de NATO: „Nu am văzut niciodată mai mulți oameni talentați, dedicați și foarte inteligenți ca în Alianța noastră”
  7. Mărturisirea lui Marcel Ciolacu: ”Nu mi-e ruşine să spun, am profesor de engleză și economie”
  8. Ciucă vrea pentru PNL și președinția, și guvernul. Mesajul care pune sub semnul întrebării colaborarea cu PSD
  9. Kelemen Hunor acuză lipsa de reacție în cazul dronelor rusești de pe teritoriul României: ”Când ai război lângă tine, se rezolvă în câteva zile”
  10. Jens Stoltenberg l-a decorat pe Mircea Geoană: ”Cea mai înaltă distincție a NATO se acordă doar celor care își fac datoria peste așteptări” VIDEO