Filmul primului tur al alegerilor prezidentiale - Ziua votului in cifre, declaratii si imagini

Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 21:00
67877 citiri
Filmul primului tur al alegerilor prezidentiale - Ziua votului in cifre, declaratii si imagini
Foto: Ziare.com

Romanii au mers azi la vot pentru a-si alege presedintele. S-au dus in numar mare la sectiile de votare inca de la primele ore ale diminetii, iar la inchiderea urnelor prezenta la vot in tara a fost de 8.683.688 de alegatori, adica 47,66%.

Si romanii de peste hotare s-au mobilizat si au mers in numar mare la urne, profitand de faptul ca au avut trei zile la dispozitie pentru a vota, dar si mai multe sectii de votare.

Inca de la pranz a fost depasit pragul-record de 400.000 de alegatori, mai mult decat in turul al doilea din 2014, cand in diaspora au votat 379.116 de romani.

La ora 21.00, ora la care s-au inchis urnele in tara, in diaspora votasera peste 660.000 de romani (25.189 prin corespondenta).

Aici poti vedea lista candidatilor si informatii utile despre fiecare in parte.

Afla totul despre unde si cum poti sa votezi, cum gasesti sectia la care esti arondat sau cea mai apropiata sectie de tine, daca votezi pe listele suplimentare. Daca votezi peste hotare, aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie.

Ziare.com v-a tinut la curent pe parcursul intregii zile, in format LIVE TEXT, cu cele mai noi informatii de la urne

Prezenta la vot
10:00
6,89%
12:00
15,82%
13:00
20,68%
15:00
29,21%
16:00
33,44%
17:00
37,86%
19:00
42,12%
20:00
46,82%
21:00
47,66%
Sursa: BEC

20:27 - Prezenta la vot in tara la aceasta ora este de 47,36%. Au votat pana acum 8.632.224 de romani.

20:22 - Doua dintre cele cinci sectii de vot din comuna Susani, judetul Valcea, au butoaie de plastic in loc de urne.

O fotografie cu un astfel de butoi a fost distribuita pe retelele de socializare cu descrierea "Romania pitoreasca. Judetul Valcea, comuna Susani, sat Ramesti".

Primarul sustine ca el asa le-a preluat si nu i se pare ca este ceva iesit din comun. Potrivit acestuia, butoaiele sunt foarte sigure si sunt usor de manipulat.

20:15 - Si la caminele din Grozavesti sunt cozi.

20:12 - Zeci de studenti din Iasi stau la coada pentru a vota la alegerile prezidentiale, in timp ce majoritatea sectiilor din municipiu s-au aglomerat in cursul serii.

La sectiile de votare din zonele Copou si Tudor Vladimirescu, unde sunt caminele studentesti din Iasi, s-au format cozi in cursul serii, timpul de asteptare la rand fiind de peste 20 de minute, informeaza News.ro.

20:04 - Prezenta la vot la aceasta ora este de 46,90%. S-au prezentat la urne in tara 8.545.579 de romani.

19:47 - Au fost inregistrate peste 140 de sesizari cu privire la posibile infractiuni electorale, peste 70 dintre acestea nefiind confirmate in urma verificarilor. Potrivit reprezentantilor MAI, au fost constatate 23 de contraventii, fiind aplicate amenzi de peste 12.000 lei.

Autoritatile fac cercetari si dupa ce mai multi alegatori si-au postat pe retele de socializare fotografii cu buletinul de vot, informeaza Mediafax.

Alte exemple de incidente:

  • Politistii argeseni au deschis dosar penal pentru coruperea alegatorilor dupa ce au depistat in trafic un microbuz plin cu persoane, care se deplasa cu alegatori la o sectie de votare din Recea.
  • In judetul Suceava se fac cercetari dupa ce membrii unei sectii de vot s-au deplasat cu urna mobila, fara a fi insotiti de reprezentanti MAI.
  • Un barbat cu dubla cetatenie a depus plangere pentru impiedicarea exercitarii drepturilor electorale impotriva presedintelui unei sectii de votare din Sibiu, care nu i-ar fi permis sa voteze cu cartea de identitate provizorie, barbatul fiind lasat sa voteze insa de presedintele altei sectii.

19:35 - Numarul romanilor care au votat in tara pana la aceasta ora a ajuns la 8.422.981.

19:23 - Jucatori din nationala Romaniei si staful primei reprezentative, in frunte cu selectionerul Cosmin Contra, au votat la Mogosoaia, langa cantonamentul echipei. Potrivit frf.ro, alti tricolori au votat in strainatate, iar altii prin corespondenta sau in orasele din tara unde joaca astazi.

19:15 - Vantul puternic din zona de est a judetului Timis a lasat fara energie electrica comuna Traian Vuia si trei sate apartinatoare (Sudrias, Susani si Jupani). Sectiile de votare nu au fost afectate, functionand pe energia electrica furnizata de generatoare autonome, transmite Agerpres.

19:12 - Deputatul USR din Bistrita-Nasaud, Cristina Iurisniti, care si-a pozat buletinul de vot si a postat fotografia pe Facebook a fost amendat cu 2.000 de lei. Politistii au stabilit ca nu a respectat legea electorala si a continuat campania, potrivit Mediafax.

"In acest caz a fost aplicata o amenda pentru continuarea propagandei electorale. Este vorba de o amenda in valoare de 2.000 de lei", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Bistrita Nasaud, Crina Sirb.

19:00 - Prezenta la vot pentru ora 19.00 este de 45,08%. Au votat 8.212.964 de alegatori, dintre care 4,7 milioane in mediul urban si 3,4 milioane in mediul rural.

18:58 - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a votat la o sectie de votare din Bucuresti, iar la plecare le-a oferit iconite tuturor celor prezenti, potrivit News.ro.

18:50 - Politia Satu Mare face verificari in cazul a doua posibile fraude la vot, intr-un caz fiind vorba despre doi soti din municipiul Satu Mare care au votat desi au interdictie intrucat sufera de boli psihice. Al doilea caz este al unui barbat din Satu Mare care si-a pierdut cetatenia romana, dar s-a prezentat la vot.

18:45 - Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, spune ca a votat un candidat bun si nu raul cel mai mic, asa cum s-a votat la alte alegeri in Romania.

"Sa fiu sincer, mi-e mai simplu acum decat in alte dati si vreau sa va zic ca nu am votat contra nimanui. Povestea asta cu votul contra intotdeauna a iesit prost. Am votat pentru un candidat, nu pot sa va spun pentru cine ca nu s-a terminat votul, si de asemenea nu am votat raul cel mai mic. De cate ori in Romania s-a votat raul cel mai mic a iesit raul cel mai mare, asa ca acum am votat un candidat bun, in niciun caz nu un rau mai mic si in niciun caz nu contra", a declarat Ponta, dupa ce a votat, citat de Agerpres.

18:36 - Pana la aceasta ora au votat 8.036.113 de romani. In diaspora s-au prezentat la urne 604.740 de persoane.

18:25 - Jurnalistii de la The Guardian scriu ca Klaus Iohannis intra cu siguranta in turul al doilea al prezidentialelor si are sanse serioase sa il castige si pe acela. Britanicii estimeaza ca actualul sef al statului va obtine astazi in jur de 40% si ca e urmat de Viorica Dancila, candidata PSD, si Dan Barna, candidatul USR-PLUS.

The Guardian, despre alegerile din Romania: Iohannis merge spre o victorie sigura

18:14 - Presedintele si loctiitorul unei sectii de votare din judetul Dolj sunt cercetati de catre politisti, dupa ce ar fi permis mai multor persoane sa intre in cabina de vot, iar in acest mod confidentialitatea votului a fost afectata, informeaza News.ro.

18:09 - Coordonatorul campaniei USR, Catalin Drula, spune ca sistemul de numarare paralela al partidului a semnalat faptul ca, la inchiderea urnelor in Shanghai, doar 4 voturi din 137 exprimate au fost inregistrate pentru Viorica Dancila.

18:05 - Prezenta la vot pentru ora 18.00 este de 42,1%. Potrivit datelor oficiale, s-au prezentat la urne peste 7,6 milioane de votanti, dintre care 4,4 milioane in mediul urban si 3,2 milioane in mediul rural.

17:58 - O femeie a sunat la BEJ sa reclame ca o operatoare care aduna date intr-o sectie de votare din Cluj-Napoca este imbracata indecent, avand un decolteu "prea adanc, cu dantela neagra".

17:55 - Biroul Electoral Judetean Prahova a dispus suplimentarea numarului de buletine de vot in doua sectii de votare din statiunile Sinaia si Cheia, unde numerosi turisti mergand sa voteze pe liste suplimentare.

17:45 - Un barbat din judetul Teleorman a fost filmat ducand batrani la sectia de votare cu masina personala. Imediat dupa ce a coborat din masina, acesta le-a amintit pensionarilor pe care i-a transportat: "Stiti despre ce este vorba", apoi a devenit agresiv cu cel care a filmat totul.

17:42 - Omul de afaceri Stefan Mandachi, care a construit primul metru de autostrada din Moldova, face un apel la angajatori sa isi invoiasca angajatii o jumatate de ora pentru a merge la vot.

"Patroane, invoieste-ti azi, ACUM, juma de ora angajatul sa voteze si (poate) vom avea o sansa in plus sa nu ne mai plangem de mila in viitor. Du-l tu cu masina la vot si el va vota cu cine vrea muschiul lui, nu mai e treaba ta mai departe", a scris Stefan Mandachi pe Facebook.

17:33 - Cea mai mica sectie de votare din zona Moldovei functioneaza in localitatea Gorovei, comuna Vaculesti, si are inscrisi in listele electorale permanente doar 28 de alegatori, dintre care 22 s-au prezentat la vot pana la ora 16,30, informeaza Agerpres.

17:27 - "Din cum arata cifrele, jucam la cateva mii de voturi. De aceea fac un apel la toti tinerii, la cei care au votat si sunt acasa acum sa verifice, sa dea telefoane in stanga si in dreapta si sa isi trimita prietenii la vot, pentru ca e mult mai usor sa votezi decat sa pleci din tara, e mai usor sa votezi decat sa stai in frig la proteste in lunile de iarna, e mult mai usor sa votezi decat sa iesi la mitinguri in loc sa te bucuri de viata de calitate cu familia sau cu prietenii", a declarat Dan Barna, cand a ajuns la sediul USR PLUS.

17:15 - Numarul romanilor care au votat pana la aceasta ora a trecut de 7 milioane - 7.089.975 de romani s-au prezentat la urne.

17:11 - Judetele fruntase sunt Ilfov (47,5%), Cluj (45,2%), Brasov (42,8%), iar cele codase sunt Covasna (28,4%), Satu Mare (29,6%), Vaslui (29,9%). In Bucuresti, prezenta la vot la ora 17.00 este de 39,1%.

17:04 - Prezenta la vot pentru ora 17.00 este de 37,9%. Potrivit datelor BEC, 6.910.900 de romani si-au exprimat dreptul de vot. Dintre acestia aproape patru milioane sunt din mediul urban, restul fiind din mediul rural.

17:02 - ANP anunta ca 14.807 de detinuti au votat pentru alegerile prezidentiale din totalul de 20.434 al persoanelor private de libertate din unitati. Votul a fost inchis si s-a desfasurat fara a fi inregistrate incidente.

16:56 - "Am votat pentru un presedinte al tuturor romanilor, nu pentru un presedinte al propriului partid. De 30 de ani se intampla la fel. Sper sa facem pace in tara asta, in sfarsit", a declarat Mircea Diaconu.

16:49 - A votat si Mircea Diaconu, candidat la alegerile prezidentiale.

16:38 - Deputata USR Cristina Iurisniti a fost reclamata la Biroul Electoral Judetean (BEJ) Bistrita-Nasaud, dupa ce si-a fotografiat buletinul de vot pe care aplicase stampila si a postat fotografia pe Facebook.

BEJ urmeaza sa analizeze daca, in acest caz, va fi sesizata Politia sau Autoritatea Electorala Permanenta, deputata USR riscand sa fie sanctionata pentru continuarea campaniei electorale. Cristina Iurisniti a sters, intre timp, postarea, informeaza Agerpres.

16:31 - Militarii Batalionului 495 Protectia Fortei "Vulturii Negri" au votat in Baza Aeriana Kandahar. Ministerul Apararii Nationale (MApN) a postat pe Facebook imagini cu acestia.

16:20 - Participarea la vot in statiunea Paltinis, jud. Sibiu, este in continuare una record - de 411%, 108 persoane votand pe liste suplimentare. Prezenta masiva a turistilor este si in Baile Felix, jud. Bihor, informeaza Mediafax. Potrivit datelor BEC, in Baile Felix au votat 1.210 persoane, reprezentand 251%.

16:11 - In acest moment, judetele fruntase sunt Ilfov (41,6%), Cluj (39,9%), Brasov (38,3%). De cealalta parte, judetele codase sunt Covasna (25,2%), Satu Mare (25,8), Vaslui (26,5%). In Cpitala, prezenta la vot la ora 16.00 era de 34,5%.

15:55 - Pana la ora 16.00 au votat 6.093.433 de alegatori, dintre care 716.855 pe liste suplimentare. In mediul urban au votat 3.532.399 alegatori, iar in mediul rural 2.561.034.

15:50 - Peste 1.600 de angajati STS asigura asistenta tehnica pentru operatorii de calculator si presedintii sectiilor de votare din tara si din strainatate, precum si interventie operativa. Sunt 41 de centre de preluare a apelurilor, cate unul in fiecare judet din tara si unul pentru Bucuresti-lfov si strainatate, care functioneaza neintrerupt, 24 de ore din 24, anuntat STS intr-un comunicat remis Ziare.com.

15:45 - Europarlamentarul Mihai Tudose (Pro Romania) a votat in orasul brailean Ianca, pe liste suplimentare.

"Am votat bazandu-ma pe ce stiu ca trebuie sa fie un presedinte. Mi l-am imaginat si in fruntea CSAT-ului si in relatiile externe si in relatiile cu romanii si am votat in consecinta", a declarat Tudose, citat de Agerpres.

"Sunt optimist, pentru ca am vazut ca prezenta este destul de mare si in diaspora si aici, in tara. Poate e un semn ca Romania intra intr-o noua epoca, cu schimbare de generatii, mai dedicata acestui act democratic, care este o data la cinci ani si eu zic ca merita efortul", a adaugat Tudose.

15:37 - Politistii din Timis au inceput o ancheta dupa ce au fost sesizati ca reprezentanta unei comisii de votare din localitatea Sag a pus pe Facebook poze cu liste electorale.

15:34 - Peste 500 de mii de romani au reusit deja sa voteze fara incidente in strainatate.

15:29 - Ministerul de Interne a anuntat ca pana acum s-au primit 61 de sesizari privind derularea procesului electoral, dintre care jumatate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizari s-au facut in Dolj. Au fost aplicate zece sanctiuni, dintre care 3 avertismente si 7 amenzi.

15:27 - Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, s-a dus in fata sectiei de votare, dar a refuzat sa-si exprime dreptul de vot pentru ca niciun candidat nu si-a aratat sprijinul pentru candidatura orasului la statutul de Capitala Europeana a Tineretului in anul 2022.

15:19 - Gheorghe Dinca, cel care a spus ca le-a ucis pe Alexandra si Luiza la Caracal, a ales sa voteze din spatele gratiilor, acesta fiind incarcerat in Arestul Central al Capitalei, au precizat surse judiciare pentru Mediafax.

15:17 - Comuna Traian Vuia si satele Sudrias, Susani si Jupani, din judetul Timis, au ramas fara curent electric, din cauza vantului puternic. Procesul de vot nu este intrerupt in sectii, potrivit ISU Timis, pentru ca sunt alimentate de la generatoare autonome.

In zona se fac lucrari pentru remedierea situatiei, fiind estimat ca alimentarea cu energie electrica se va relua in cursul zilei.

15:05 - In tara s-a trecut pragul de 30% prezenta la vot, iar in strainatate ne apropiem de jumatate de milion de alegatori care au trecut deja pe la urne.

O prezenta mai ridicata la vot s-a inregistrat in judetele Bratov, Cluj, Constanta, Ilfov, Sibiu. Judetele cu cea mai scazuta prezenta sunt Covasna si Satu Mare.

14:55 - O terasa din Targu-Jiu care a vandut alcool langa o sectie de votare a fost amendata cu 1.500 de lei, transmite Mediafax.

14:51 - Un membru al unei sectii de votare din judetul Dolj este cercetat pentru fals material in inscrisuri oficiale si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale. El a aplicat stampila de vot in locul unei femei de 74 de ani, care a solicitat urna mobila. Politistii au mai constatat ca sotul femeii a semnat pe listele electorale in locul ei, potrivit News.ro.

14:48 - O femeie de 62 de ani din Constanta a incercat sa voteze de doua ori, in doua sectii diferite din oras. La cea de-a doua sectie femeia a mers cu un buletin mai vechi, transmite Mediafax.

14:43 - Europarlamentarul PNL Gheorghe Falca a declarat, la iesirea de la urne, ca a votat pentru "schimbarile majore" de care Romania are nevoie la 30 de ani de la Revolutie si pentru ca anul 2020 sa fie unul in care tara sa aiba "un proiect politic mare, pentru noile generatii".

14:35 - Peste 5 milioane de romani au votat in tara. In diaspora au inceput sa se formeze cozi la unele sectii.

14:23 - Europarlamentarul Clotilde Armand a fost la vot impreuna cu sotul.

"Votat! Ceva frumos se intampla astazi cu democratia din Romania: record absolut de prezenta la vot in diaspora, peste 400.000 voturi. Natiunea romana isi ia revansa fata de cei care si-au batut joc de ea. Astazi scriem istoria. La vot!", a notat pe Facebook eurodeputatul USR.

Foto: Facebook/Clotilde Armand

14:00 - Prezenta la vot a ajuns la 25%, potrivit BEC. Peste 4,5 milioane de romani au votat in tara si 440.000 in strainatate.

Dintre acestia, 2.707.473 sunt din mediul urban si 1.847.870 din mediul rural.

13:52 - Candidatul Alexandru Cumpanasu s-a prezentat la sectia de vot impreuna cu parintii Alexandrei Macesanu:

"Am votat pentru o Romanie in care sa nu mai trebuiasca sa ne fie frica sa ne ducem copiii la scoala, pentru o Romania in care sa nu ne fie frica de faptul ca autoritatile ascund adevaruri sau ca nu afla la timp ceea ce trebuie sa afle, pentru o Romanie in care romanii sa se simta pe ei in siguranta si familiile lor, pentru o Romanie din care mafia sa dispara, pentru o Romanie care sa aiba din ce in ce mai multa incredere in ea, pentru o Romanie cu viziune pentru viitor".

13:45 - Intr-o sectie dintr-o zona rurala din Giurgiu membrii comisiei si-au facut gratar.

13:34 - Sunt inregistrati peste 4,6 milioane de votanti deja in tara si peste hotare.

13:20 - Potrivit BEC, prezenta la vot in statiunea Paltinis este de 300%, iar la Baile Felix prezenta este de 157%.

La polul opus, in localitatea Belin Vale, din Covasna, au votat doar 16 oameni, prezenta fiind de 1,45%.

13:00 - Locuitorii mai multor sate din Delta Dunarii trebuie sa treaca fluviul cu salupa pentru a ajunge la sectiile de vot din Tulcea sa voteze.

12:59 - Doar in diaspora au votat deja peste 400.000 de romani.

12:49 - Peste 4 milioane de romani (din tara si diaspora) si-au exprimat optiunea la vot pana la aceasta ora.

12:40 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns, la amiaza, la sediul PNL din Aleea Modogan. A fost intampinat in curte de premierul Ludovic Orban si alti lideri liberali.

12:34 - Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a fost la vot:

"Am votat cu gandul la o justitie dreapta, la valori precum drepturile omului,

cu gandul la un destin european al Romaniei, cu gandul ca cetatenii vor trai intr-o tara din ce e in ce mai normala (...) Avem deja un exemplu de presedinte care apara justitia in momente dificile, care respecta justitia, care nu doreste altceva decat ca magistratii sa isi indeplineasca menirea".

12:11 - Peste 3 milioane de romani din tara si 370.000 in diaspora au trecut deja pe la urne.

12:04 - Sotia presedintelui Klaus Iohannis i-a invitat pe romani sa iasa la vot, afirmand ca este "foarte important". Carmen Iohannis a votat, in Sibiu, la Scoala Gimnaziala nr. 4.

11:55 - Voteaza si Mihai Fifor, secretarul general PSD.

"Am votat pentru o tara in care sa se regaseasca fiecare roman. Am votat cu gandul la copiii mei. Am votat impotriva ideii de austeritate si impotriva oricarui proiect care ar putea pune in pericol siguranta cetatenilor din tara", a declarat Fifor, la Colegiul National "Sfantul Sava" din Capitala.

11:47 - "De la deschiderea sectiilor de vot si pana la aceasta ora, la nivel national au fost inregistrate 17 sesizari de posibile incidente electorale care au legatura cu desfasurarea alegerilor. Pana in prezent nu au fost inregistrate situatii grave", a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

A fost aplicata o singura amenda de 500 de lei, in judetul Olt, pentru apelarea abuziva a numarului 112.

In general, sesizarile au fost despre lipsa unor stampile sau sfatuirea alegatorilor la sediul sectiei cu ce candidat sa voteze si continuarea propagandei electorale.

"Va reamintim ca sfatuirea alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 1.500 si 4.500 de lei", a amintit oficialul MAI.

11:41 - La sectia din statiunea Paltinis, judetul Sibiu, prezenta este de 123%.

La Baile Felix, din Bihor, la una dintre sectiile deschise prezenta este de 93%.

11:24 - Turistii voteaza masiv pe Valea Prahovei. La Busteni, s-a format coada la sectie.

Foto: Felix Dumitrescu

11:12 - A votat si primarul Clujului, Emil Boc.

"Deciziile majore se iau prin vot. Ne dorim o Romanie normala, o tara ca afara, asa ca am votat acel candidat care poate, in urmatorii ani, sa puna in practica cel mai important proiect politic al Romaniei: cel prin care nimeni sa nu mai fie fortat sa isi paraseasca tara din motive economice", a declarat fostul premier, care a fost la vot alaturi de noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

11:08 - Dacian Ciolos, liderul PLUS, a votat la Liceul de Muzica din Brasov.

"Am votat pentru ca Romania sa mearga definitiv pe calea democratiei, a cinstei si a competentei, pentru ca oamenii de bun simt sa poata sa isi construiasca aici un trai, fara sa fie nevoiti sa plece, si cei care au plecat sa vina inapoi.

Votul de astazi ar trebui sa puna definitiv capat ideii ca votam de frica, raul cel mai mic, si sa putem in turul doi sa avem o dezbatere de idei legat de modul in care Romania sa evolueze in urmatorii ani. (...) Oamenii ies la vot, si aici si in diaspora (...) E bine ca avem in sfarsit si o alta forma de reunificare a Romaniei, cea din interior cu cea din exterior", a spus fostul premier.

11:04 - Intre timp, prezenta la vot in tara a trcut de 2 milioane de cetateni, adica 11%.

11:00 - Fostul presedinte Traian Basescu a votat la Liceul "Jean Monnet", din Bucuresti. El a venit insotit de sotia sa, Maria.

"Eu am deja gandirea omului care a trecut prin toate functiile si cred ca aceste alegeri sunt momentul fundamental de schimb de generatii. Generatia mea si-a facut datoria, tara este in NATO, este in UE. Trebuie sa vina generatia care sa intregeasca tara si sa o indrepte spre prosperitate", a declarat Basescu.

Foto: Ziare.com

10:49 - Un indemn inedit la vot vine si de la purtatorul de cuvant al Bisericii Catolice din Romania.

"La vot si la biserica (la Sf. Liturghie). Sau invers.

Dezlegare de la biserica are prietenul Lucian Mindruta si cei din "parohia" ateilor: )))

Salut, Lucian! De la vot nu pot sa dau eu dezlegare", a scris Fracisc Dobos pe Facebook.

10:41 - Romanii din diaspora continua sa voteze in numar mare si duminica. Pana la aceasta ora, au votat in strainatate 330.000 romani in cele trei zile (inclusiv prin corespondenta), adica de peste doua ori mai multi decat in 2014.

10:34 - A votat si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, la o sectie din cadrul Clubului Seniorilor "Mihai Eminescu".

"Asistam la niste alegeri desfasurate in anonimat, fara campanie electorala, fara a exista dezbaterile necesare, astfel incat alegatorii sa stie programul electoral al fiecarui candidat si sa voteze rational pe baza ofertei facute de fiecare. Este un deficit democraic grav din acest motiv (...) Asteptarile dupa vot nu sunt foarte mari tocmai din cauza acestui deficit democratic pe care il inregistreaza Romania", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

10:21 - A votat si artistul Tudor Chirila.

"Azi mergem la vot. Multa lume mi-a scris sa ma intrebe ce votez. Nu am raspuns pentru ca mi se pare o responsabilitate prea mare sa dau sfaturi acum in zona asta (chiar daca in trecut am facut-o o data). Sunt convins insa ca votul romanilor va fi anti-PSD", scrie pe Facebook Tudor Chirila.

10:08 - La ora 10:00, au votat deja in tara 1.256.029 de alegatori, ceea ce inseamna o prezenta la urne de 6,89%, mai mare fata de primul tur al alegerilor prezidentiale din 2014. Comparativ, in urma cu 5 ani, la ora 10:00, prezenta era de 6,55%.

10:07 - Theodor Paleologu, candidatul PMP la prezidentiala, voteaza la Liceul Spiru Haret din Bucuresti.

"Am votat pentru ca tinerii sa aiba motive sa ramana in Romania si sa contribuie la bunastarea acestei tari. Pentru o Romanie a respectului, respect pentru romanii de toate varstele, romanii din Romania si din afara tarii, pentru Romania respectului fata de toti romanii si, de asemenea, trebuie ca romanii sa ceara respect din partea celor care o conduc", a declarat candidatul sustinut de PMP la presedintia Romaniei.

10:03 - Kelemen Hunor, candidatul UDMR la prezidentiale, a votat la Carta, in judetul Harghita.

"Am votat pentru viitorul Romaniei, pentru respect si pentru incredere. Am votat pentru societate si pentru o tara care va investi in cele doua resurse importate, omul si natura, in educatie si in protectia mediului si sustinerea economiei. Sunt convins ca astazi va fi o prezenta mare si eu spun sa mergeti la vot, sa votati si sa alegeti cea mai buna solutie pentru Romania", a afirmat candidatul UDMR.

09:56 - Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a votat la Colegiul National "Emanuil Gojdu", liceu pe care si el l-a absolvit.

09:52 - Dan Barna, liderul USR si candidat la prezidentiale, s-a dus cu familia la vot, la o gradinita din Sibiu. Acesta este insotit de sotia, fratele, sora, mama si tatal sau.

"Cu cat participarea va fi mai mare, cu atat vom sti ca asta e ceea ce isi doreste societatea in acest moment", a spus Barna in drum spre sectia de vot.

Foto: Facebook/Dan Barna

Foto: Facebook / Dan Barna

09:43 - Ion Iliescu si sotia sa, Nina, au solicitat urna mobila pentru a putea vota de la acasa. Pana acum, fostul presedinte vota de fiecare data la Liceul Jean Monnet.

09:05 - Presedintele Klaus Iohannis a venit la Liceul Jean Monnet din Bucuresti, insotit de europarlamentarul Rares Bogdan si deputatul Robert Sighiartau, care au votat inca de vineri la Roma. Alaturi de seful statului, mai sunt seful de campanie, Dan Motreanu, si europarlamentarul Siegfried Muresan.

Foto: Ziare.com

Surprinzatoare este insa absenta sotiei. Televiziunile de stiri transmit ca aceasta se afla la o biserica din Sibiu si va vota dupa aceea.

Foto: Ziare.com

"Astazi este o zi extrem de importanta pentru Romania, dar recunosc ca si pentru mine personal. Am votat pentru Romania normala. Imi doresc un viitor foarte bun pentru Romania si sper sa primesc astazi confirmarea ca foarte multi romani isi doresc acelasi lucru.

Astazi, in ziua votului, este ziua in care romanii decid ce viitor va avea Romania in urmatorul an. Ziua votului este ziua cea mai importanta pentru romanii care vor sa participe la procesul democratic. Asa ca, dragi romani, va astept la vot!", a declarat presedintele, dupa vot.

9:01 - Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a venit la vot. "Am votat pentru ca Romania sa fie reprezentata in continuare cu demntiate, credibilitate si intelepciune", a spus el, dupa ce si-a exercitat acest drept.

8:56 - Sebastian Constantin Popescu a ajuns la urne, el fiind al doilea candidat pentru Cotroceni care a votat la alegerile prezidentiale.

8:40 - USR Sibiu anunta ca BEC a decis ca filiala PSD sa stearga postarile xenofobe.

8:35 - Deja in tara au votat peste jumatate de milion de romani.

8:28 - Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor, a votat in Buzau.

"Am votat de dimineata, mai ales ca este o duminica superba. Imi doresc din tot sufletul sa vina cat mai multi romani azi la vot, fiindca asa este normal (....) Am votat cu speranta unei Romanii mai bune, mai linistite, am votat cu persoana care a ajutat foarte mult in acesti ani orasul in care m-am nascut si judetul Buzau", a explicat Ciolacu.

Foto: Digi24 TV

8:27 - Prezenta la vot in tara a trecut de 400.000, adica 2,2%.

8:23 - Primarul Iasiului, Mihai Chirica, a votat si el la o scoala din oras.

"Astazi am votat pentru presedintele Romaniei, ma voi prezenta si in turul II cu siguranta. Speram intr-o Romanie mai buna, care sa isi recapete credibilitatea pe plan international", a declarat edilul.

8:12 - Vicepremierul Raluca Turcan a votat la Colegiul Octavian Goga din Sibiu. La iesire, Raluca Turcan a spus ca a votat pentru o Romanie in care "drepturile fundamentale sunt respectate, in care romanii se simt bine si in siguranta".

8:10 - Intre timp, prezenta la vot in tara a trecut si peste hotare de 300.000 de alegatori, la fel ca in diaspora. Practic, peste 600.000 de alegatori si-au exprimat deja optiunea de vot.

8:01 - Liderul si candidatul PSD, fostul premier Viorica Dancila, voteaza alaturi de Olguta Vasilescu la Colegiul National Sfantul Sava din centrul Capitalei.

Foto: Facebook/ Viorica Dancila

"Am votat pentru o Romanie a bunastarii, a drepturilor garantate, o Romanie sigura si demna, in care romanii sa nu traiasca cu teama zilei de maine, ca nu au bani de medicamente, de facturi. Am votat impotriva taierilor de pensii si salarii, impotriva austeritatii. Am votat pentru o Romanie unita", a declarat fostul premier, care a avut un moment de deruta legat de directia de mers in sectia de vot.

Candidatul PSD la presedintia Romaniei a mai spus ca a votat atat de devreme ca indemn pentru romani sa mearga la urne.

8:00 - Premierul Ludovic Orban voteaza la o scoala din Dobroiesti, judetul Ilfov.

"Am votat in mod evident pentru o Romanie normala, dezvoltata, puternica, respectata in lume, in care drepturile si libertatile fiecarui cetatean sunt respectate cu sfintenie si in care fiecare om are o sansa de a reusi in viata", a declarat Ludovic Orban la iesire.

Premierul a subliniat ca functia de presedinte al Romaniei "este cea mai importanta in statul roman" si le-a cerut compatriotilor sai sa isi exercite dreptul de vot, pentru ca "e un drept castigat prin sacrificii" si el permite fiecarui cetatean "sa hotarasca ce se intampla cu tara lui".

7:40 - In primele 40 de minute, in tara au votat 1% din romanii inscrisi in listele electorale, adica peste 145.000 de oameni.

7:20 - Prezenta la vot in tara in primele 20 de minute dupa ora 7:00 a trecut de 100.000 de alegatori.

7:10 - 70.000 de romani au votat in tara in primele 10 minute de la deschiderea urnelor.

7:07 - Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat, de asemenea, de la prima ora, la Colegiul Tehnic Mecanic "Grivita" din Bucuresti.

"Am venit la 07:00 dimineata sa votez, cu gandul la copiii acestei tari, nu doar copiii mei. Imi doresc foarte mult sa traim intr-o tara in care toti copiii sa aiba sanse egale. (...) Mi-as dori o Romanie frumoasa, prospera. Am votat cu speranta, Doamne ajuta!", a declarat primarul Capitalei.

Foto: Facebook/ Gabriela Firea

7:02 - Deja a votat si Monica Anisie, ministrul Educatiei, la scoala 46 din Sectorul 2 al Capitalei.

"Ii indemn pe toti cetatenii Romaniei sa iasa astazi la vot, este in folosul nostru sa avem o normalitate in tara", a declarat Anisie.

7:01 - Marcel Vela, noul ministru de Interne, a fost primul oficial care a votat la alegerile prezidentiale, la Liceul Teoretic "Jean Monnet" din Capitala. Intrebat daca are un mesaj pentru alegatori, el a replicat: "Din respect pentru cei care acum 30 de ani s-au sacrificat ca noi sa avem acest drept, ii invit sa voteze! In amintirea lor, este o obligatie morala!".

7:00 - S-au deschis sectiile de vot din tara.

6:36 - La ora 7:00 se deschid toate sectiile de votare din tara. Aproximativ 20.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera, dar si pompieri vor asigura azi paza si protectia celor 18.748 de sectii de votare.

6:29 - Peste hotare au votat deja aproape 300.000 de romani.

Urmareste LIVE desfasurarea votului in diaspora

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#alegeri prezidentiale 2019 sectii, #vot alegeri prezidentiale 2019, #candidati alegeri prezidentiale 2019, #rezultate alegeri prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019