Ziare.com

Klaus Iohannis, la final de mandat prezidential: Bilant si proiectii in politica externa a Romaniei

de Dorin Popescu, lector dr.
Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 17:48

   

Klaus Iohannis, la final de mandat prezidential: Bilant si proiectii in politica externa a Romaniei
Dorin Popescu
O fotografie analitica a mandatului prezidential actual (2014-2019) in planul politicii externe releva in prim-plan o Romanie mai izolata in plan international, cu resurse si reactii inhibate, interna, fara viziune si inapta de joc politic pro-activ si calibrat.

Citeste toate textele scrise de Dorin Popescu pentru Ziare.com

Unul din simptomele evidente ale insularizarii Romaniei il reprezinta, fara indoiala, pierderea competitiei pentru obtinerea unui loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU in fata Estoniei, cand scorul sustinerii politice a Romaniei a devoalat, in spatele cortinei festiviste in care se refugiaza de obicei liderii nostri politici, un sprijin extern liliputan pentru Romania, care nu mai poate sustine/confirma de facto discursul triumfalist al Bucurestiului privind rolul sau de hegemon in plan regional.

Politica externa a Romaniei in aceasta perioada pare a fi fost plata, terna, inhibata, non-reactiva, cu profil mai degraba tehnic si decorativ si cu rare pusee de reactie si interventie. Lipsesc din fotografie gesturile coerente care pot configura un sistem sau o viziune; dimpotriva, semnele ratarii ne insotesc la tot pasul in ultimii cinci ani.

Nu ne-am consolidat profilul de nisa in UE si NATO, nu am reusit sa aducem plus-valoare politicii europene in vecinatatea sa estica si/sau in regiunea extinsa a Marii Negre, nu am catalizat politicile europene in acest spatiu, nu am depasit barierele care ne lasa a jamais la portile spatiului Schengen si nu am creat o perspectiva credibila pentru adoptarea monedei euro. Mai nou, in mod aproape firesc, Comisia ne lasa fara companie pe cojile de nuca ale Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), propunand pentru Bulgaria ridicarea acestuia, in contrapartida cu mentinerea lui pentru Romania. Romania a fost, in toata aceasta perioada, alaturi de Polonia si Ungaria, tintele predilecte ale dezbaterilor din Parlamentul European privind degradarea democratiei, libertatilor si statului de drept, creandu-se in mod sistemic perceptia unei tari corigente la examenul de creare a capacitatilor sistemice privind aplicarea principiilor normative ale Uniunii. Ocupam inca in mod sistemic locurile codase in toate ierarhiile calitative ale Uniunii, avem perceptia de stat periferic in constructia Uniunii Europene.

Marile ambitii regionale ale Romaniei, de a sustine parcursul european al R. Moldova si al Balcanilor de Vest, au devenit aproape istorie.

In raport cu R. Moldova, cartoful fierbinte si totodata hartia de turnesol a politicii noastre externe, nu ne-am creat de facto o relatie de parteneriat strategic multivectorial si nu avem o viziune sistemica de manageriere a raporturilor cu Chisinaul, rezumandu-ne ipocrit si iresponsabil la marota de a nu recunoaste ca R. Moldova este o prioritate specifica permanenta a politicii noastre externe. Fie si in conditiile in care obiectivele noastre fata de R. Moldova s-ar rezuma la sprijinirea parcursului european al acesteia (ca si cum in raport cu R. Moldova Bucurestiul ar putea avea aceeasi abordare ca si Portugalia, de exemplu), evolutiile de la Chisinau confirma ca acest obiectiv al politicii noastre externe (si deopotriva al Bruxellesului) pare din ce in ce mai indepartat, pe fondul alunecarii constante a R. Moldova in spatiul gri dintre Europa si Federatia Rusa. Expertiza Romaniei pe R. Moldova nu mai este concludenta, consistenta, actualizata, nu mai este necesara nimanui in Europa si peste Ocean. Scenariile de amplitudine pentru R. Moldova se fac deja in marile cancelarii fara nevoia de consultare prealabila sau de implicare a Bucurestiului; lipsim in continuare din formatele care conteaza pentru R. Moldova (problema transnistreana, formatul 5+2) sau pentru alte tari din regiune.

Ne-am pierdut capacitatea de a produce solutii si perspective geopolitice, utile noua si Europei, pentru regiunea in care traim. In timp ce Polonia genereaza inca initiative si formule geopolitice care dau plus-valoare prezentei europene in acest spatiu, precum Initiativa celor Trei Mari sau Parteneriatul Estic, singurul nostru castig notabil pare capacitatea de raliere prompta la initiativele altora. Nisa noastra aurifera in plan geopolitic, regiunea extinsa a Marii Negre, este promovata in Uniune si in plan regional fara viziune si fara consistenta, cu instrumente rudimentare din punctul de vedere al impactului si credibilitatii.

Am ratat cu nonsalanta si cinism oportunitati de vizibilitate si joc politic rarisime in istoria Romaniei, precum exercitarea presedintiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene.

Politicile noastre in plan european au exprimat episodic si conjunctural potentialul pe care obisnuim sa spunem ca l-am detine (politic, geopolitic, demografic, economic etc.).

Marile noastre ratari in planul politicii externe sunt absenta unui profil puternic in plan regional si inconsistenta/incoerenta/fragilitatea politicilor pentru diaspora, R. Moldova si comunitatile istorice din jurul Romaniei. Simptomul relevant al acestor ratari il reprezinta, dealtfel, preconizata desfiintare a Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni, care gestiona exact aceste domenii.

Romanii din diaspora si din comunitatile istorice nu se simt protejati si sprijiniti de catre statul roman, acuzand capacitati limitate ale acestuia de onorare a angajamentelor constitutionale de sprijin (nota: potrivit art. 7 din Constitutia Romaniei, statul roman are obligatii privind sprijinirea romanilor din afara tarii); primii acuza in mod sistemic practici indolente sau chiar represive in raport cu acestia (exprimate prioritar la alegeri si in politicile-cadru privind diaspora), in timp ce comunitatile istorice acuza incapacitatea cronica a statului roman de a preveni si reactiona eficient la diferite politici si practici asimilationiste.

Singurul domeniu notabil in care politica noastra externa pare a fi credibila si eficienta este participarea la politicile si programele NATO. Romania a reusit sa consolideze politicile NATO in flancul estic, a catalizat prezenta Aliantei in spatiul extins al Marii Negre, a creat un instrument credibil de coeziune regionala / B9 etc. In siajul acestor succese poate fi contabilizat si castigul mentinerii unei predictibilitati in raporturile de parteneriat strategic cu SUA, unde sincopele si punctele slabe (d.e. mentinerea programului de vize) sunt totusi episodice si nereprezentative fata de calitatea si soliditatea relatiei bilaterale.

Celelalte parteneriate strategice (in special cele cu R. Moldova, Turcia, chiar Polonia) nu au functionat de facto. Este nevoie de o recalibrare creativa a acestora. Succese episodice, mai degraba de imagine artistica, au fost consemnate si in planul fructificarii unor oportunitati de imagine, precum Forumul Initiativei celor Trei Mari sau Summitul informal al UE de la Sibiu.

Pe scurt, concluzia fara echivoc a analizei noastre este ca politica noastra externa s-a degradat foarte mult in raport cu momentul 2014, proband in ultimii cinci ani limitari si inhibitii care au accentuat izolarea Romaniei in lume si fragilitatea acesteia in actuala ecuatie geopolitica.

Evolutii pe plan extern in perioada 2014-2019In 2014, la momentul preluarii mandatului de presedinte, scena politica internationala manifesta grade medii de impredictibilitate. Impredictibilitatea acesteia a sporit in mod progresiv si chiar accelerat in ultimii cinci ani, generand lebede negre geopolitice precum anexarea Crimeei, Donbasul, criza siriana, imigratia masiva, deconstructia Uniunii Europene, Brexitul etc. Este cert ca arhitectura geopolitica se afla intr-o dinamica rapida ce nu mai permite vacante. Este nevoie de politici externe pro-active, anticipative, preventive si de reactie imediata pentru a tempera efectele nocive ale acestei dinamici asupra intereselor noastre nationale. In toata aceasta perioada, s-a preferat o politica externa mai degraba soft, inerta/plata si fara riscuri, iar in mod sistemic acest tip de politica externa a fost generat si preferat de Cotroceni. Beneficiile acestui mod de operare par a fi partiale (stabilitate interna, mentinerea riscurilor si amenintarilor externe la un nivel redus etc.), in timp ce dezavantajele au prevalat fara dubiu (ratarea unor oportunitati, izolarea in plan international, absenta unei politici regionale, degradarea profilului extern, mentinerea in periferic etc.).

Ultimii cinci ani au produs numeroase oportunitati de consolidare a politicii noastre externe in sensul cresterii pantagruelice a nevoii de valoare adaugata a politicilor nationale, in domenii si pe teme de o relevanta ridicata (constructia europeana post-Brexit, reconfigurarea interna a Europei, relatia transatlantica, degradarea sistemica a situatiei de securitate in regiunea Marii Negre etc.). S-au accentuat provocarile la adresa coeziunii europene, a securitatii ei (interne si in vecinatate) si chiar la adresa capacitatii ei de a supravietui in situatii de criza (provocari de natura ontologica precum imigratia, Brexitul, dublajele si rivalitatile sectoriale UE-NATO). As aprecia ca rolul si raspunsul Romaniei a fost ridicat in planul coeziunii europene si euroatlantice (Bucurestiul a produs politici de coeziune formala, raliindu-se la solutii coezive si abtinandu-se de la gesturi si conduite inflamante) si modest in planul participarii creative la reconfigurarea Europei si la substantializarea proiectelor ei de viitor.

Presedintele Romaniei a reactionat mai degraba tehnic si moderat (soft) la aceste provocari, preferand puseelor si viziunii echilibrul si temperarea riscurilor; a preferat preventia constructiei. Poate ca este nevoie de o chimie mai inspirata a celor doua dimensiuni.

Fotografia actuala devastatoare a politicii noastre externe este totusi rezultatul intersectiei a trei factori majori care nu permit intotdeauna delimitari clare ale responsabilitatilor: actiunea externa a Presedintelui (care exercita un rol constitutional originar in materie de politica externa), actiunile premierului/Guvernului/ministerului de resort (care au un rol constitutional derivat, cel putin de jure) si modificarile de facto ale lumii geopolitice, fara legatura directa cu politicile Bucurestiului.

As aprecia ca, in acest mandat, din diferite ratiuni, presedintele Romaniei si-a indeplinit in mod limitat prerogativa constitutionala de a exercita un rol originar in politica noastra externa, lasand astfel un loc de manevra exponential Guvernului.

Deciziile din 2012 ale Curtii Constitutionale confirma ca presedintele Romaniei se bucura de prerogative constitutionale extrem de largi in domeniul politicii externe, in pofida perceptiei publice contrare; acestuia ii revine un rol originar in materie de politica externa; "potrivit art. 80 alin. 1 din Constitutie, Presedintele Romaniei reprezinta statul roman, ceea ce inseamna ca in planul politicii externe conduce si angajeaza statul. Acest text constitutional ii permite sa traseze liniile viitoare pe care statul le va urma in politica sa externa, practic sa ii determine orientarea in planul relatiilor externe, tinand cont, desigur, de interesul national".

Precizarile Curtii clarifica astfel si detaliaza responsabilitatile presedintelui Romaniei in domeniul politicii externe, maresc libertatea de actiune a acestuia in plan extern si demonstreaza ca, pana in prezent, mai degraba sefii de stat nu s-au folosit de aceste prerogative in mod explicit si sistemic. Bunaoara, in actualul mandat prezidential, au fost stabilite in mod generic cateva prioritati de politica externa (Parteneriatul Strategic cu SUA, Romania in NATO, Romania ca membru UE si relatiile bilaterale) si a fost adoptata Strategia Nationala de Aparare a Romaniei pentru 2015-2019 (O Romanie puternica in Europa si in lume), care contine cateva prevederi punctuale specifice zonei de politica externa, la frontiera cu politica de aparare si cea de securitate.

Prerogativele constitutionale actuale i-ar permite presedintelui Romaniei sa stabileasca, preferabil la inceput de mandat, un document conceptual-cadru privind liniile de politica externa care urmeaza a fi realizate in perioada mandatului sau - bunaoara, sub forma unei Conceptii de politica externa pentru mandatul 2019-2024. Prin acest document, presedintele poate fixa, pentru mandatul sau, liniile directoare ale politicii externe a Romaniei, asa cum permit interpretarile mentionate ale Curtii. Mai mult, prevederile acestei Conceptii vor prevala asupra conceptiei informale de politica externa realizata in prezent de catre ministerul de resort - MAE, care realizeaza/implementeaza, atat de jure cat si de facto, Programul de guvernare adoptat in Parlament (aspectele ce privesc politica externa).

As aprecia ca, fata de anul 2015, cand au fost stabilite actualele prioritati de politica externa, situatia geopolitica s-a schimbat fundamental in jurul Romaniei, pe continent, la nivel regional si global. Principala modificare o reprezinta cresterea in intensitate a amenintarilor hibride, coroborata cu accentuarea riscurilor si vulnerabilitatilor specifice in cazul acestor amenintari, precum si producerea periodica a unor lebede negre (evenimente imprevizibile, cu impact devastator in plan geopolitic), mai ales in regiunea extinsa a Marii Negre (anexarea ilegala a Crimeei, razboiul hibrid din raioanele de est ale Ucrainei / Donbas, Maidanurile de la Kiev si orientarea strategica declarata a Ucrainei catre UE si NATO, conflictele si tulburarile periodice din acvatoriul Marii Negre si Marii Azov etc.).

O a doua modificare o reprezinta tendinta de transformare a regiunii din vecinatatea estica a UE (prioritar R. Moldova si Ucraina) intr-o zona gri, intr-un cordon sanitar care ar functiona (potrivit tendintelor si acordurilor prezumtive in acest sens intre marile capitale europene si Moscova) hibrid si confuz d.p.d.v. geopolitic cel putin pe termen scurt (indicii privind existenta unor astfel de tendinte se exprima deja plenar, in prezent, la Kiev si Chisinau); transformarea regiunii intr-o zona gri ar bloca practic, pe termen scurt, procesul de apropiere a R. Moldova si Ucrainei de UE (si/sau NATO), facand redundanta/desueta preocuparea pozitiva a Bucurestiului si a Bruxellesului pentru extinderea UE in regiune si creand posibile noi amenintari securitare in regiune (in actuala Strategie de aparare a Romaniei, sprijinirea parcursului european al R. Moldova reprezinta un obiectiv al securitatii nationale).

Noua fizionomie geopolitica impune responsabilitati sporite ale Romaniei fata de vecinatatea estica a Uniunii Europene, in particular fata de R. Moldova, care constituie prioritatea specifica (dupa numerosi alti experti chiar prioritatea absoluta) a politicii noastre externe.

Este deci obligatorie reformularea prin nuantare a prioritatilor de politica externa, in cadrul unui eventual document programatic intitulat Conceptia de politica externa a Romaniei pentru 2019-2024, coroborata, desigur, cu adoptarea unei noi Strategii Nationale a Apararii pentru 2019-2024 (noua Strategie ar redefini si ea riscurile, obiectivele si interesele de securitate ale Romaniei in noul context securitar din vecinatatea Romainiei, din regiune, de pe continent si din lume).

Prioritatile viitorului presedinteIn opinia mea, prioritatile de politica externa pentru urmatorul mandat ar trebui sa includa: Republica Moldova si romanii din afara tarii; rolul regional al Romaniei; consolidarea credibila a dimensiunii europene a Romaniei si a profilului ei de tara europeana, coroborat cu asumarea unui rol coeziv in relatia transatlantica; recalibrarea si exprimarea creativa a parteneriatelor strategice (exploatandu-se prioritar cel cu Statele Unite); rafinarea capacitatilor de raspuns national si colectiv la riscurile, amenintarile si provocarile hibride actuale.

Am detaliat si justificat intr-un studiu anterior, publicat tot pe Ziare.Com, aceste propuneri, identificand totodata, acolo, principalele oportunitati in domeniul politicii externe care vor marca noul mandat prezidential si principalele riscuri/amenintari pentru urmatorul mandat prezidential.

In contextul prerogativelor de care dispune, potrivit precizarilor si interpretarilor mentionate ale Curtii Constitutionale, ar fi nevoie ca, la inceputul noului mandat prezidential, 2019-2024, sa se realizeze la nivelul Administratiei Prezidentiale un document integrat de politica externa, sub forma unei Conceptii de politica externa a Romaniei pentru perioada 2019-2024, care sa stabileasca/traseze liniile directoare ale politicii noastre externe in perioada respectiva si in perspectiva.

Simultan/coroborat, apreciez ca este nevoie de un proiect de tara exhaustiv al Romaniei, initiat si mediat de catre presedintele Romaniei prin largi consultari colective, cu o puternica proiectie de politica externa, care sa valorifice resursa nationala (prioritar a celei care isi asuma valorile si principiile europene, precum si a celei instrainate in afara tarii, asa-numita "diaspora economica") si oportunitatile externe; nucleul dimensiunii externe a acestui proiect de tara ar trebui dezvoltat si consolidat pe directiile mentionate anterior.

Romania se afla acum intr-un moment in care are nevoie de oameni de stat puternici si implicati. Exista o criza a elitei politice pe care romanii si Romania o resimt din plin. Romania are nevoie la varf de un profil puternic si responsabil, cu viziune si angajamente geopolitice de lunga durata, capabil sa managerieze elaborarea si implementarea unui profil de tara, asa cum va rezulta acesta din dezbateri publice de substanta. In ultimele decenii, dupa aderarea la UE si NATO, avem o politica externa deficitara, care nu valorifica suficient potentialul geopolitic de care dispunem, care nu construieste viziuni, care nu genereaza initiative de impact in plan regional. Ambitia noastra de lider regional este nesustinuta faptic. Nevoia de elita politica responsabila este cheia viitorului nostru, iar presedintele trebuie sa fie expresia la varf a elitei respective.

Provocarile securitare din imediata vecinatate a Romaniei, de pe continent, regionale si globale obliga (Romania) la o politica externa pro-activa, flexibila, responsabila, vizionara, capabila sa exploateze oportunitati, cu un aport creativ si eficient la reconstructia Europei si a viitorului ei, implicata in marile politici europene, apta pentru contributii majore la nivel regional, credibila si predictibila in mediile partenere, parte a coeziunii transatlantice si a raspunsului acesteia la provocarile hibride actuale; presedintele (Romaniei) trebuie sa fie creatorul, promotorul, girantul, garantul si managerul permanent al acestui tip de politica externa.

Dorin PopescuCiteste si: Dezbatere cu 20 de experti la Cluj - Ce asteptari avem de la viitorul presedinte?

Dorin Popescu este presedinte al Asociatiei Casa Marii Negre / Black Sea House - Constanta, singurul think-tank geopolitic din Dobrogea si singurul din Romania destinat geopoliticii spatiului extins al Marii Negre. Este analist politic, expert in geopolitica, fost diplomat, publicist, cadru universitar si doctor in Filologie.

Dorin Popescu este presedinte al Asociatiei Casa Marii Negre / Black Sea House - Constanta, singurul think-tank geopolitic din Dobrogea si singurul din Romania destinat geopoliticii spatiului extins al Marii Negre. Este analist politic, expert in geopolitica, fost diplomat, publicist, cadru universitar si doctor in Filologie.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15254 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
67 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu ma intereseaza opiniile filologului de la Marea Neagra, fost

consilier al lui Mazare in investitii si alte afaceri manoase.
Recunosc ca am abandonat lectura acestui articol mizerabil dupa primele paragrafe.

Nu ma intereseaza nici cine isi propune, ca maxima realizare a vietii sale, sa ajunga pe locul 2 la prezidentiale. Ma intereseaza doar cine doreste sa ajunga PRIMI INTER PARES, adica primul printre cei asemanatori lui: un presedinte de talie europeana.

Din Diaspora si #REZIST, un vot sigur pentru presedintele Klaus Werner Iohannis!

 
 

 

Am avut "altfel de presedinte"..."presedinte a'lucrului Bine Facut"?

Dintr-o "Romanie a lucrului bine facut" vrea a'lucrului"Romanie normalā"!?.
Dupā ce a demis-o in mod nejustificat pe Laura Codruta Kovesi!?
Dupa ce a numit-o pe analfabeta Dancilā in functia de prim ministru al Romaniei!?
Nu stiu cum intelege el ce a facut,
sau daca pricepe cā ne-am saturat de MINCIUNI...

De 30 de ani atat PSD cat si PNL ne toarna aceleasi baliverne:autostrazi,o viata mai buna si...vechea mostenire.

AJUNGE...

Ne-am saturat de MINCIUNI!
Ne-am saturat sa traim intr-o Romanie "normalā",vrem sa traim intr-o...
#Romänie MODERNĀ.
De aia vom vota #DAN Barna la prezidentiale
De aceea vom vota #USR-PLUS la locale si parlamentare!

 

jelu Rank user: x5 02.11.2019, 00:35

Va inteleg.
Dar pariati/votati pe un cal fara dinti.

Astept finala Iohannis-Barna

Vom vedea atunci!
Care pe care...
As fi preferat o finala Băse-Werner,dar nu se poate!
Paleologu mi se pare caraghios,parca il vad si acum cum statea mielusel langă Elena Udrea gudurandu-se cu picioarele in nisip,pe malul marii in costum si cu pantalonii suflecati in vine...

...

Măi cocoșeilor, acest individ nu are nicio treabă cu Romania. Punct.

De ce fuge Iohannis de dezbaterea electorală?

... De ce nu prezinta el insuși un bilant al celor 5 ani la Cotroceni. Pentru ca n-are ce spune, n-a facut nimic, a dormit și s-a plimbat și tot pentru asta mai vrea 5 ani.
Du-te domnule de dormi la Sibiu ca ai acolo 6 case, nu-ți ajung? Fă meditații și mai ia-ți incă 6.

jeleu, de ce esti atat de pornit impotriva lui Iohannis?

Sa stii ca gandesti invers de cum gandesc majoritatea romanilor cu privire la Klaus Iohannis. Acest presedinte s-a luptat cel mai mult cu Mafia pesedista, in frunte cu Dragnea, care a vrut sa subordoneze Justitia Romana. Potrivit Fisei postului, domnia sa nu putea face mai mult, fiindca Mafia pesedista abea astepta sa il suspende. Shalom

Ia o pauza, baiete!

Nu asta trebuie sa faca un presedinte ,sa lupte ,el trebuie sa uneasca!Dar ,de la Basescu ,v-ati imbolnavit toti si ati luat-o razna!Tu cand nu te intelegi cu nevasta ,va luati la bataie sau vorbiti ,discutati pt impacare????Oameni din neolitic ce sunteti!

MA ADRESEZ cititorilor acestui sit : cred ca

sunteti persoane MAJORE si si destul de inteligente ca sa evaluati o situatie... o persoana care minte sau spune adevarul! Atentie , pe internet sunt multi pedofili, bolnavi mintali, perversi sexuali , si cred ca sunteti la curent ....ca sa nu mai vorbim de cei ce manipuleaza persoane in scopuri dubioase pt a avea castiguri in bani , bunuri , sau din simpla placere

Din ACEASTA "gama" face parte si acest impostor MosGerila Craciun McGgigi etc ...ce si-a fabricat zeci de conturi pentru a deturna , sau mai stiu eu ce alte intentii are ....si a schimba unele pareri , idei , convinction , a unora de pe acest site !
Este un semnal de ALARMA ce trebuie sa fie receptionat si ar trebui sa fiti attenti cu cine si ce comunicati cu UNELE persoane ce va par dubioase ! asta-i tot !
- Escrocheria se imparte in doua grupuri : escroci si escrocati !

Acest presedinte a cam dormit 5 ani

Cam asta e realitatea. Nu a riscat absolut nimic in acesti 5 ani. A dat PSD-ului tot ce a cerut: i-a pus ministri si prim-ministri fara sa cracneasca, chiar daca vorbeam de oameni de genul Dancila sau Andrusca. A trecut mare parte din legile mizere votate de PSD fara sa le trimita inapoi. Exemplu: legea alegerii primarilor dintr-un singur tur, in 2015. Promulgata fara sa cracneasca.

A demis-o pa Kovesi fara macar o declaratie publica, fara sa explice situatia, fara sa ii multumeasca pentru activitatea din serviciu public. Stiti cum a demis-o? A chemat din concediu maternal purtatoare de cuvand, care a citit 15 cuvinte de pe o foaie si a disparut. Plin de curaj, nu-i asa? A atat a avut Iohannis "de zis" in fata acelui abuz grotesc din partea CCR.

Omul a stat pur si simplu acolo si a asteptat sa treaca timpul si PSD-ul sa se uzeze facand toate nenorocirile posibile, nenorociri care s-au simtit pe spinarea tarii.

Da, nu el a initiat raul, dar nici nu a facut nimic real sa se opuna in fata tavalugului PSD. Parea paralizat la orice orice amenintare din partea PSD-ului ca pornesc procedura de suspendare.

Repet, nu discutam aici de Dragnea sau Dancila, e clar ca e o propunere politica mai buna. Dar nici nu imi spuneti ca discutam de vreo mare lumina a politicii romanesti. Vorbim pana la urma de omul care fix acum 10 ani era propunerea de prim-ministru din partea USL (Ponta, Antonescu, Voiculescu).

Si, hai sa va spun ce se va intampla dupa ce castiga Iohannis.... Suspans? Bum-bum-bum???

Nu. Nu se va intampla NIMIC.

DNA si ANI or sa ramana tot fara dinti, ca activul din spate al PNL (Bucsoi? Falca? Fluture? Atanasiu? Rares Manescu? Frunzaverde? va spun ceva numele astea? Toti sunt membri cu functii de conducere in PNL, chiar daca nu ii vedeti in presa) nu prea iubeste asa ceva. PNDL o sa ramana in functie si o sa fie utilizat de catre primarii PNL, in loc de PSD (Orban a linistit cei 1000 de primari ca nu renunta la acest program prin care se distribuie din pix resurse bugetare). Primarii or sa fie alesi tot din primul tur, o mizerie anti-democratica. Cei 1600 de primari PSD si cei 1000 de primari PNL vor asta cu disperare.

O sa avem o simpla rotatie PSD-PNL ca in vremurile bune si cam atat.

Eu vreau mai mult. Eu vreau o schimbare reala si sa sa merg pe mana USR. Chiar vreau sa vad si altceva la guvernare in afara tandemului PSD-PNL. Tara are nevoie de aer proaspat si Iohannis nu e asta.

ce a facut timp de cinci ani

a luptat cu psd ca sa-si asigure un nou mandat, ceeace face si in prezent. nimic pentru romanul de rand. bete in roate pentru parlament si deciziile guvernului. abuzuri de functie in numirea unor demnitari, plimbari in afara pentru o sapca, concedii la monaco si la munte. etc.

MacGigi, 12:47 Eu vorbesc strict despre Iohannis! Asta as vrea sa se

... vada si sa se inteleaga.
Pe de altă parte, nu sunt atat de naivă să-mi imaginez ca vreun candidat din cei pe care-i știm, va fi devotat țării și romanilor. Exclus! In politică există numai interese. Principii au doar oamenii de calitate.

D.le Marin 123,trecand peste mitocanii,iti raspund

1.demiterea Laurei Codruta Kovesi fara nici motiv.
2.refuzul de a prezida sedintele CSM,
fapt care a dus la prabusirea sistemului juridic in Romania,
3.desemnarea unei analfabetei(Dancilā)in fruntea unui guvern,desi putea s-o refuze...
Mai zic?
Nu-l mai vrem presedinte..

Toate "sondajele" il dau pe el castigator din primul tur...cu 45%
Nimeni nu tine cont de #Diaspora.
Mai vorbim...

Dorin Popesccu "uita"amestecul inept al guvernului PSD in diplomatie

Toate gafele,unele deadreptul penale constitutind abuzuri,ale Danciloaiei care luata de val s-a angajat cu de la ea putere in transferarea ambasadei tarii la Ierusalim,in contradictie cu pozitia UE si NATO!
De aici a rezultat schimbarea pozitiei statelor musulmane(mai ales arabe)traditional pro-romanesti cand s-a pus problema candidaturii Romaniei la un post de membru nepermanent in Consiliul de Securitate ONU!
Un act de tradare a intereselor nationale ,din partea lui Dancila ,pentru care va trebui sa raspunda penal!
Apoi amestecurile total anti-constitutionale ale Danciloaiei in treburile externe ale statului,propunerile aberante de comisari europeni trecand,ilegal,peste capul presedintelui etc etc.
Este drept,actualul presedinte nu a manifestat fermitate fata de prostiile Danciloaiei!
Pentru ca un presedinte de valoare medie ca Iohannis,sa poata avea succes trebuie sa nu fie sabotat prosteste de o sefa de guvern inepta si total incompetenta in ceeace o privesc atributiile!
Basescu a fost o exceptie,care a impus pe plan extern interesele tarii ,mai ales in problema Basarabiei,avand simpatia si sprijinul cancelariilor vestice,care l-au sustinut,inclusiv la a doua incercare de lovitura de stat a mafiei USL,prin demiterea anticonstitutionala(amintiti-va de schimbarea lui Ponta care din Africa de Sud ,dupa ce a fost incoltit de premierii altor guverne,a dispus validarea refrendumului esuat prin lipsa de "quorum"pe care incercau sa-l falsifice)!
Ca reprezentare la nivel protocolar,Iohannis este OK,ca eficienta si initiative proprii este slab,dar nu vad pe nimeni altul mai bun pe lista actuala de candidati!
Regret ca USR s-a blocat in sustinerea candidaturii lui Barna la prezidentiale in loc sa-l sustina pe mult mai experimentatul Ciolos!Teo

Dorinel de la Casa Marii Negre bate campii.

Am pierdut cateva minute cu o lectura insipida.

 

Doctor in Filologie specialitatea structuralism

Nu prea indicat in analize politice decat plătit de psd.

 

pt. Te-o

imi permit sa va raspund eu de ce candideaza Barna si nu Ciolos: pentru ca Barna prinde la generatia tanara, are alt mesaj si stil de exprimare care se adapteaza unei categorii mai largi. Ciolos are un limbaj plat, cu care e putin probabil ca va putea sa castige intr-o confruntare directa.

USR#REZIST

sa-ti iau mandatu-n ****, d-le joianis

vei ramane-n istoria romaniei ca cel ce a destituit-o pe codruta kovesi si a propulsat in politica mare pe nimicu dan mijalache. ai scris carti pe care nu le va citi nici carmen si ai schiat mai mult decat lotu national de schi.
bravos! votati cu incredere!

Intreb, nu dau cu paru-dacă i s-ar lua venitul lunar așa cum i s-au

... luat atribuțiie, fără ca măcar să maraie cum ar fi făcut un caine maidanez lăsat fără ciolan, Iohannis - acest leneș oportunist - s-ar mai vrea la Cotroceni neplătit?
Treziți-vă romani - votați Dan Barna, votați USR+, singurul partid care a făcut opoziție in ultimii 3 (trei) ani!

:))) te-am "instelat",mai ceva decat instela Oprea

ziaristii !.....numa pentru stil !!!!.....:)))))))....ce ai cu Barna,ca te stiu normala,ai copii....!....doar nu i-ai conceput,cu prietenele sau vecinele ????

Doamna Silvia, va raspund eu, nu dau cu parul :)

Credeti ca Barna va "munci" pe gratis pentru dumnevoastra?
Acesta este criteriul pe care il aveti ca sa-l votati pe Barna si sa-l jigniti pe Iohannis? Cam subtire pentru o fosta profesoara.

Votati pe cine vreti, dar macar faceti-o cu eleganta si cu argumente sustenabile. nu cu prostiile rostogolite la Mocirla3, case furate, copii vanduti, vacante gratuite, lungimea rochiei sotiei sale, bani furati statului sau fiscului, etc.

De obicei, cu varsta, ar fi bine sa ne bonificam ca vinul bun, nu sa devenim acri ca otetul. Va reamintesc ca ati sustinut ani de zile o nutzy, care astazi a ajuns simbolul coruptiei si prostitutiei politice. Inteleg ca v-ati lasat inselata si ca de catava vreme ati schimbat macazul. Dar ce anume va face sa fiti sustinatoarea unui NIMENI, lipsit de educatie si diplomatie, care mangaie pisica aruncata de DNA? Barna este o girueta care se va intoarce dupa cum bate vantul. Sunt convins ca in 20 de zile, nu mai este seful USR. Si ca PLUS+ se va alia cu PNL.

Ati aplaudat-o pe veorica, pe bicicleta, pe autoruta de centura din orasul dvs.?

E f hazliu ce se intampla pe z.c

Apare un articol plătit de psd și brusc apar cei 3 postaci psd cu cele 15 conturi. Ei știau ca articolul apare azi și au primit fiecare comentarii securiste cu care ne fericesc zilnic. Tovarasul Dragnea a fugit 24 de ore de la bulau și le-a imprăștiat șpagă porceasca. Fiecare are sorici de porc cat sa mănance o luna. Pe urma se va schimba și guvernul, iohannis va dizolva Parlamentul rușinii, ce veți face voi după aia? Veți fi haterii lui Simona, vai de capul vostru. Fata aia spune peste tot ca e romanca și aduna milioane și voi frecați mangalul la rece in fata pozei pingpongistei ofilite

 

Se intreabă haterii lui Simona ce a făcut iohannis

Pai bai baieti va băgat in corzi de Acu e nevoie ca securiciul sef sa arunce prosopul. Nu mai aveți ce spune și cui spune așa ca injurați ca Orlando pe z.c. A-ti văzut pe romanul ăla ars de soare și slab care i-a dat o lectie vasilicai care cerea make a photo. I-a zis romanul, ca nu il interesează ca nu l-a convins cu minciunile ei. Defecheaza pe ei psdistii de ce vor găsi noul guvern in dosarele guvernului psdist. Lol!

 

Ce a facut de fapt Iohannis !??

A contribuit la instalarea mai multor guverne PSD si a redus capacitatea unui presedinte.
De lene.
Sper ca romanii sa aleaga altceva.

dupa analiza prezentata....

se pare ca dupa 5 ani in functzie un sac de bani in salarii si vacantze platite la tenerife romanii s-au ales cu praful de pe toba.
nota 4 ...repetent.
este profesor stie despre ce vorvesc.

 

Analiza este gresita

Presedintele nu are nicio treaba cu eficienta economica (si cu economia in general) si nici cu asigurarea bunastarii oamenilor. Conform Constitutiei, presedintele are alte prerogative.
Confundati si amestecati puterile in stat. Presedintele nu poate sa faca legi si nici sa guverneze. Cred ca sunteti de acord cu faptul ca fara legi si fara a avea puterea executiva nu se poate face nimic intr-o tara cat de cat democrata in care sunt respectate Constitutia si separarea puterilor in stat. Presedintele nu are nicio putere in sens legislativ sau executiv.
Am mai scris pe acest site. Singurul lucru pe care il popate face presedintele privind legislatia (Parlamentul) si executivul (Guvernul) este sa se opuna, sa fie impotriva, atunci cand consdiera ca ceva nu este bun. Dar si atunci limtat. Poate refuza o singura data o lege la promulgare si poate sesiza Curtea Constitutionala asupra unor legi sau asupra unor actiuni ale Guvernului. Chiar daca se opune si critica, Presedintele oricum nu poate decide nimic, nu poate impune nimic. Conform Constitutiei, decizia o are, dupa caz, sau Curtea Constitutionala, sau Parlamentul, singurul for care poate vota legi.
Ori nu se poate spune ca Presedintele nu s-a opus. Ba chiar este acuzat ca s-a opus prea mult, chiar daca impotrivirile sale au fost justificate in cazul modificarilor aduse legilor justitiei si crearea unei stari de nesiguranta si fara predictibilitate prin asa numita "topaiala" fiscala. Eu spun ca Presedintele si-a facut datoria. Dar mai mult nu ii permite Constitutia. Repet, decizia sta exclusiv in hotararile Curtii Constitutionale si in legile pe care le voteaza Parlamentul.

Presedintele Iohannis a reprezentat foarte bine Romania in lumea internationala si este de departe personalitatea politica din Romania cea mai cunoscuta, respectata si stimata in forurile inalte ale celor doua organizatii fundamentale in care Romania este membra: Uniunea Europeana si NATO (in frunte cu Statele Unite).
Domnul Barna mai are mult de invatat. Pana acum a facut mai multe gafe decat sa aiba un discurs realist si coerent pentru populatia de aici, care traieste si se chinuie in Romania. Poate pacaleste diaspora care o duce bine mersi in Occident, dar cu mesajul "politic" (observati ghilimelele) pe care il afiseaza acum nu are cum sa pacaleasca populatia care traieste aici.

Ne place, nu ne place, finala la fi intre Klaus Iohannis (reprezentantul dreptei NEunite) si Viorica Dancila (reprezentanta stangii care, din pacate, a fost intotdeauna si este in continuare mult mai bine organizata si unita).
Va castiga Klaus Iohannis dintr-un motiv simplu: electoratul roman (care nu este prost asa cum cred unii) il va vota, stiind ca este dorit atat de aliatii nostri economici (Uniunea Europeana), cat si de cei militar-strategici (NATO). In definitiv, acesta este menirea pricipala a Presedintelui: sa reprezinta tara si sa i se deschida usile in cercurile inalte internationale. Si sa vorbeasca niste limbi straine.

Dar sa manareasca dosare penale ca sa-si aresteze

adversarii politici,are prerogative ?

Dar cu respectarea deciziilor CCR are treaba?!?!?

Asta (Wernerescu) nu are treaba nici cu Romania!!!!!!!!!

Stimați tovarasi securisti pe Codruta a eliminat-o

Ccr , probabil ca ați uitat sau mințiți cum e obiceiul vostru de psdisti. Vedeti voi Acu au prins-o și pe firea ca ataca un spital privat făcut cu banii a peste un sfert de milion de romani cinstiti. Deci al treilea om in psd e atat de josnic , ea care n-a făcut nimic pt bucureșteni, sa denigreze o acțiune de toată lauda.

0 (zero),la fel ca premierul sau Ciolos 0 (zero) ! daca mai

prinde inca un mandat,Romania va deveni,zona vida !....astia au boala,lui 0....

cu psd,romania a trecut pe minus

zero e mai mare decit orice numar negativ.
apropo,cite clase ai,mai mult decit marfarul ?

Se apropie alegerile prezidențiale asta e explicat

ia de ce sunt atația postaci psd pe aceasta site. A trecut insă vremea cand niște injurături convingeau niște romani. Acum trebuie sa le faceți spitale, highways sa le dați bani cat sa trăiască decent. Dar psd nu știe asta, uitati-va la varanul și populivax ce va oferă. Ba chiar Orlando și olguta și fierea va oferă aceleași vorbe din folclorul interlopilor. Ma intreb dacă nu ieșirea interlopului Dragnea nu e legată de buruienosirea limbajului psd.

NU va agitati, Va pune "Plavanul" cu botul pe labe pe toti

dar cu siguranta ca din fata o sa ia Manelistii Pisdisti Sudiști 😂😂🤣😅😂🍋💪

Moskovici vezi ca esti cam...duplicitar!!!!

Odata il lauzi pe Barna,odata pe"Plavan"!!!!
Bai trollica care plateste mai bine?!?!??!?

Politica externa a Romaniei in aceasta perioada pare a fi fost plata

... terna, inhibata, non-reactiva" - Exact cum e și Iohannis! Chiar ne mai trebuie ăsta 5 ani la Cotroceni?

 

Basescu l-a pus p'asta presedinte,ca daca-l accepta premier...

vedea Cotroceniul,doar ca turist vizitator ! aminteste-ti ce va spuneam atunci si voi,ma luati,la misto....!!!!

desteapto,ponta nu l-a vrut viceprimministru

ba,fii baiat destept,comenteaza cum vrei dar nu minti :)))
imi fac mea culpa ca te-am numit maestru,cred ca,de atunci
ti s-a urcat la cap :)))

Cum te plătește psd, la mesaj dau pe cuvinte

Tu și cu jeleu va credeți șmecheri, știu ca ești un psdist mustăcios care voia sa dea in malin bot la adunarea de la Cotroceni. Psdist!

Desi era singura atributie 100% a lui ,politica externa ,a facut-o

PRAF!In loc sa se ocupe de asta ,el era in razboi !Un razboi cu romanii care nu-i spuneau ,,herr''si nu incepeau salutul cu ,,heil''!Consilierii lui ori sunt total pe dinafara ,ori nu sunt romani !Ca de el ne-am lamurit !Macar unii dintre noi,deoarece vad ca mai sunt inca destui ce-l pupa-n in locul unde nu prea ajunge soarele !Continuati ,votati-l romani ca o sa va fie bine!Si negrii din colonii au zis mult timp ca le e bine cand le arunca stapanul cate o ciosvarta!

 

Daca ma uit la situatia actuala din majoritatea fostelor

colonii, nu sunt foarte sigur ca independenta a fost solutia ideala. Conduse de decenii de dictatori corupti si bolnavi de putere, majoritatea fostelor colonii africane se ineaca in mizerie si saracie. Acum zeci si zeci de ani, colonistii le facusera strazi, spitale si scoli, le dezvoltasera economia. Ca-si luau parte, asta este altceva, asta se intampla peste tot de cand lumea.
S-a ales praful de tot! Noroc cu chinezii care au incepput sa investeasca in Africa, sa le faca iarasi drumuri si cai ferate. Incet, incet asa o o sa-i ingenuncheze iarasi. Din nefericire deceniile de indpendenta n-au folosit la nimic: insurgenti, razboaie civile, boli urate natalitate foarte ridicata, asta au. Nicio perspectiva de progres si viata mai buna.
Ba da, una au: sa ajunga in Europa!

Tovarașa dancila a băgat in lupta pt comisar europ

ean pe ultimul tovaras Negrescu care e un fel de olguta crezand ca la Bruxelles nu se știe asta. Dar Ursula i-a telefonat președintelui care i-a spus despre manăriile tovarasei dancila. Atat a fost de ajuns și Ursula l-a respins pe bulache Negrescu. Asta pt ca toată Europa are incredere in iohannis și n-are incredere in gio psd.

de acord cu pozitia dar la exprimare mai ai f. f.mult de lucru

*

Intr-o masura ai dreptate, raulbaale

Cu toate astea, insa, nu uita ca si guvernele Dragnea si Dancila au făcut tot posibilul sa intre cu bocancii in politica externa romaneasca si s-o faca praf. Cu toate ca politica asta externa nu prea intra in atributiile lor, sau cel putin nu aveau dreptul constitutional s-o faca exclusiv dupa capul si dupa voia muschilor lor, fara consultari si acorduri prealabile. Cu cine s-a consultat Dancila, cand a declarat oficial ca e gata sa mute ambasada Romaniei la Ierusalim? Ce acorduri a obtinut Guvernul PSD-ALDE, cand a luptat pe toate caile si prin toti europarlamentarii proprii, doar ca sa n-o vada pe Kovesi la sefia procuraturii europene? Acum nu e vorba de Kovesi ca persoana, ci e vorba de faptul ca guvernul roman s-a bagat in politica Europei si si-a denigrat propriul cetatean roman. Asta nu se face. Asta n-o face nici un stat normal. Si mai sunt multe asemenea gafe facute in politica externa, de catre Guvernele Dragnea si Dancila. Si stii care-i chestia, mai raulbaale? E aia ca occidentalii au profitat din plin de toate astea si de degringolada din Romania. Au simtit si au vazut ca suntem slabi, dezorganizati, stapaniti de orgolii gen "care-i mai mare si mai tare", unul hais si altul cea, si si-au facut in liniste propria lor politica externa vis-a-vis de Romania. Iar politica noastra externa a ramas nebagata in seama, ignorata, marunta, tratata cu dispret. Fiindca nu s-a mai nascut un Titulescu, sa impuna interesele Romaniei pe plan extern si sa stie cum sa-si spuna punctul de vedere ca sa fim respectati si luati in seama.

Iar in ce-l priveste pe Iohannis ca presedinte, aici iti dau dreptate deplina. A fost un presedinte slab. Poate doar Constantinescu sa fi fost mai slab ca el, ca ala chiar ca a fost un presedinte de paie. Iar daca Iohannis va castiga un nou mandat, sunt convins ca va fi la fel de slab ca si pana acum. Romania are nevoie de un presedinte puternic, care s-o impuna pe plan european si mondial, nu doar sa se duca sa linga blidele pe la protocoalele si dineurile oficiale care se mai dau prin lume. Avem inca destule resurse, avem inca destule oportunitati, am putea fi deci puternici in lume cu un presedinte puternic, pe felia lui, care sa stie sa bata cu pumnul in tablia mesei la masa tratativelor, sa stie sa promoveze interesele tarii oriunde s-ar duce, sa stie sa valorifice resursele bogate ale tarii in interesul si beneficiul tarii, si nu sa se multumeasca fericit cu "onoarea" ce i se face ca-i pus pe la vreun colt de masa, la incoronarea nu stiu carui imnparat din lume. Si cu parere de rau, dar Iohannis nu face parte deloc din categoria asta de presedinti.

Parerea mea. Si mi-o mentin.

100% pentru Cipriotul

Am preferat să mă bucur in "recreația mare" adusă'n politica externă de Iohaniss, de o bine-meritată pauză pe acest site. Citesc, arar, cu oarecare dezinteres, diverse luări de poziție din ziare.com.

Da, mi-a plăcut postarea și sunt de acord cu tot ce ai spus.

Ce-i corect e corect ,mediteraneanule!

Presupun ca esti in partea greceasca ,europeana de te doare inima de tara,ca altfel cautai cadane!Ce-mi place la tine e faptul ca nu esti extremist ca altii care vad numai cu ochelari de cal!

joianis a fost prea comod,psd prea ticalos

asta e sinteza perioadei 2014-2019.
absolut lamentabila prestatia lui kwi,idem psd.

timp pierdut airea.

 

.........prea comod.....e fff indulgent........trebuia sa-si

....dea demisia tragand chesedeul dupa el!.....ne acceptand pontacii securicii dracilele bolshevice!......si acum absenteaza din campanie electorala!.....ce lipseste este candidatul Orashel!....singurul personaj de notorietate care merita locul la cotroceni!....insa ii avem pe actorasul pro, pre dracila mai sus numita, pe pitzzbarna care am impresia c-o sa ne trateze ca pe handikapeishenii aia, avem un paleologcare se plimba impreuna cu kiudrea cu puciuluchii in "marea cea mare" si care nici nu se ridica macar la glezna lu ta-su, un alt boierash neputincios in fata bolshevimii spurkate.....si tot asa......
....noi cu shinii vuotam ????....iar cu dreacu.....pt. noi parca nu exista macar putintel bine pe lumea asta....nicio raza de speranta!.....o sa mai facem un cincinal in mizerie, parca vad!.....io ma ntreb un singur lucru despre presedenteala asta.....de ce dreac Orashel nu si-a mai asumat o candidatura ???....ca-i octogenar din cate stiu io........si peste 5 ani va fi si mai batrin.....n-a vrut sa-l calce pe bombeu pe klaunel........si prefera sa-si petreaca timpul cu trampo-trampo........pe care mai toti l-au parasit.......

sa uneasca psd cu cine ?

cu o sina dezafectata de cale ferata ?
cu las fierbinti ?
cu tine ?

hai,lasa gargara si treci in rindul sfintilor :)
pina si tariceanu a fugit de voi,ce mai vreti altceva ?

 

@MosCraciun

tu pariezi pe un catir cu o copita in groapa,
cu cealalta in hindel :)))

 
 

 
 

Sunt aici doi tovarasei populivax și varanul

care folosesc cuvinte care fac de rusine z.c. Admin va rog sa luați masuri pt ca aceste rușini sa nu mai apara pe z.c

Babaiatule, da' esti nervos rau cu nervii! Parol!

Ce te deranjeaza, de dai asa in clocot? Mos Craciun? Isi spune omul opinia, la fel cum ti-o spui si tu. Fiecare de pe-aici are dreptul asta. Ca mie nu-mi place opinia ta, ca tie nu-ti place opinia mea, ca lui Nustiucare nu-i plac opiniile noastre, asa e firesc sa se intample, asta-i viata, nu putem fi toti de-aceeasi parere. Ca Mos Craciun are nu stiu cate nick-uri? Pai si tu ai cel putin doua: PopuliVax si VARAN. Si vad ca le folosesti din belsug. Cu ce obraz il condamni tu pe altul de fix aceeasi chestie pe care o faci si tu? Zici ca Mos Craciun ala te-a raportat candva pe-aici, si din cauza asta ti-au taiat contul? Pai, babaiatule, nu stiu cum sa-ti spun, dar in halul in care te exprimi si la injuraturile pe care le postezi cu droaia, eu zic ca-i si normal sa te raporteze careva. Mos Craciun sau altii, nu mai conteaza. Stii ce? Inainte de a arunca cu mocirla in stanga si-n dreapta, acuzand comportamentele si opiniile altora, analizeaza-ti oleaca propriul comportament si vezi ca s-ar prea putea sa fie tocmai el de condamnat. Si cauta de-ti ia totusi pastilele alea, nu de alta, da-ti creste tensiunea peste masura si te pierdem de bun.

Parerea mea.

@MacGigi

ai mincat stricat la prinz,si ti s-a urcat la creier :)

kwi e mina moarta a lui voiculescu,a colaborat cu psd
in mod continuu si agravant,doar a jucat teatru
uneori,ma intreb daca ai platit bilet sau
te-ai catarat ilegal la balcon sa-ti admiri idolul
bine hranit si adapat :)))))))))))))))))))))))))

hai mosgerila,lasa-ne,ne plictisesti :)

 

Pentru acelaș, Moș

Faptul că traiești in Elveția nu-ți dă niciun drept să judeci discreționar.

L-ai pus la naftalină pe Marele Mut și incerci zadarnic să ne convingi că pe acolo nu s-a auzit incă de Barna.

Petrov a fost, și pentru mine, o mare dezamăgire.

Nu ești "singur pe lume" acolo unde spui. Și, nu'i pune pe toți in aceeași oală.

pt. Mos Craciun, Gerila, MacGigi, Constant

adica unul si acelasi user care zice ca are stabilimentul in Elvetia: Dumneavoastra nu aveti pic de jena de postati comentarii sub mai multe nick-uri?

V-am mai spus ca e lipsa totala de respect viv-a-vis de toti cei care scriu pe acest site. Daca nu vreti sa pricepeti, poate facem TOTI o campanie impotiva dvs.
Toate cele bune si sper sa va corectati pozitia.

 

@wert. Sunteti binevenit sa ma atacati TOTI. Nu ma deranjeaza.

A inceput sa fie raspindit in Diaspora afisul de campanie al campionului dvs.:
https://www.timesnewroman.ro/ovi/campania-lui-barna
Luni, puteti sa va absentati din parlament, la fel ca sobolanii rosii.
Daca vreti sa cunoasteti #REZIST, va invit la Geneva, Lausanne sau Zürich, la o cafea si cateva explicatii. In Elvetia sunt 40'000 de romani stabiliti de cateva zeci de ani. Am onoarea sa fac parte din aceasta Diaspora!

@Pastile, Dobermann, PopuliVax, Varan, Mos G1, etc.
Nu discut cu incultii. Nu avem aceleasi valori.

@DemonBanal.
M-am inselat in ceea ce va priveste. Aveti idei putine, dar fixe. Credeam ca sunteti capabil de mai mult. Puteti sa ma injurati cum ati invatat acasa sau la scoala pe care nu stiu daca ati terminat-o. Eu va voi ignora complet, asa cum fac cu altii ca dvs.

AM VOTAT si VOI VOTA IOHANNIS!

PS Asa cum l-am votat si pe presedintele Basescu.

eu totusi insist pentru decenta...

daca dvs. aveti macar o secunda impresia ca faceti vreun serviciu dl. Iohannis prin pozitia dvs. cred ca sunteti intr-o mare eroare.

la acest articol ati postat mai multe comentarii de pe 3 nume diferite (MosCraciun, MosGerila, MacGigi). Daca incercati si pe Constant e lista completa.

eu sper ca totusi o sa intelegeti. Daca nu, atunci ne ducem in discutii sterile si are de pierdut ziare.com, site care nu are nici o vina ca exista persoane ca dvs.

 

Faci parte din acea diaspora care habar n-are ce

se intampla in tara!Va luati informatiile de pe doau -trei site-uri sorosiste si ziceti ca sunteti mari cunoscatori!Romania actuala e mult mai complexa dacat o vad o mana de hastagisti si de corporatisti carora stapanii le-au dat cativa bani in plus fata de restul si cred ca trebuie sa-i rasplateasca batjocorind tara!Asa ca mucles ,diaspora!
Sa traiti aici apoi sa vorbiti ,ca de pe margine cu mii de euro salarii e usor!De ce n-ati ramas aici sa vedeti cum e sa muncesti la un patron ,marea majoritate straini ,ca a avut grija Luluta sa termine cu capitalistii romani,si sa=ti rada in nas cu salariul minim si cand vor astia sa-l creasca sar de fund in sus si zic nu!Hai terminaati cu ipocrizia!

 

Wert,

parerea mea este ca tu esti Pastile, Varan, Populivax,raulbaal

Nu cred ca Interlopul va fi reales, dar oricine ar veni nu poate

face nimic in Romania. Sistemul nu poate fi schimbat iar in 1990 nu a fost nici o revolutie , doar o drama de Henrik Ibsen

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor