Ziare.com

MAE cere AEP inca 68 de sectii de vot in strainatate. S-a ajuns la 777

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 08:39

   

MAE cere AEP inca 68 de sectii de vot in strainatate. S-a ajuns la 777
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca a transmis catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) o lista suplimentara de 68 de sectii de votare in strainatate, in contextul alegerilor prezidentiale.

Potrivit MAE, institutia a transmis, miercuri, catre AEP o lista suplimentara cu 68 de sectii de votare in strainatate, in completarea propunerilor transmise la 3 si 10 octombrie 2019 si aprobate prin hotararile AEP 35/2019, respectiv 37/13 octombrie 2019. Astfel, pana in prezent, MAE a propus un numar de 777 sectii de votare care vor fi organizate in strainatate pentru alegerile prezidentiale.

"Misiunile diplomatice si oficiile consulare continua demersurile pentru identificarea unor spatii adecvate si pentru obtinerea acordului statului de resedinta sau a autoritatilor locale. Pe baza dialogului cu sefii de misiuni, MAE estimeaza ca la alegerile pentru Presedintele Romaniei din luna noiembrie vor fi infiintate peste 800 de sectii de votare in strainatate.

Printre tarile in care vor fi organizate cele mai multe sectii de votare se numara: Spania (143), Italia (141), Germania (79), Marea Britanie (72), Franta (49), SUA (38), Republica Moldova (36), Olanda (25), Belgia (23), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (17), Grecia (11), Portugalia (9), Elvetia (8)", se arata intr-un comunicat de presa transmis de MAE.

De asemenea, prin hotararea de suplimentare a listei initiale propuse de misiunile diplomatice, va fi redus numarul de sectii de votare organizate in Germania de la 84 la 79, ca urmare a solicitarii Ministerului german al Afacerilor Externe.

"Subliniem ca numarul sectiilor de votare organizate de Romania pe teritoriul Germaniei pentru acest scrutin (de trei ori mai multe decat la precedentele alegeri) reprezinta o premiera pentru autoritatile germane din perspectiva amplorii organizatorice si a implicatiilor administrative. Cu toate acestea, cetatenii romani vor putea sa isi exercite in conditii optime dreptul de vot", arata MAE.

MAE aminteste ca termenul limita prevazut de lege pentru transmiterea catre AEP a propunerilor de sectii de votare in strainatate este 19 octombrie.

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, MAE are atributii administrativ-organizatorice in pregatirea si desfasurarea procesului de votare in strainatate. Astfel, MAE transmite esalonat propuneri pentru infiintarea sectiilor de votare in strainatate, iar AEP adopta sau actualizeaza dupa caz lista sectiilor de votare din strainatate in termen de 3 zile de la fiecare comunicare.

Vezi si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 668 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor