Mii de romani au votat deja pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale

Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 08:12
5793 citiri
Mii de romani au votat deja pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale

Pana acum, aproape 2.000 de cetatteni romani din diaspora au votat prin corespondenta pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat ca, pana in prezent, dintre cei 41.000 de alegatori din strainatate care s-au inscris pentru a vota prin corespondenta, aproape 17.500 au trimis in tara plicurile cu optiunile pentru primul tur.

Dintre acestia, in jur de 2.000 au votat deja anticipat si pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.

Votul lor va fi validat doar daca au optat pentru unul din cei doi candidati care vor ajunge in acea etapa. In caz contrar, buletinul de vot va fi anulat.

Seful AEP nu e multumit de votul prin corespondenta

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituletu-Buica, sustine ca nu este multumit de cum a decurs votul prin corespondenta, considerand ca acesta a fost un esec, in conditiile in care doar 41.000 de persoane si-au manifestat interesul de a vota in acest mod.

El crede ca vor mai fi cozi la sectiile de votare din strainatate, chiar daca acolo procesul electoral se intinde pe durata a trei zile, precizand ca tot in ziua de duminica se va inregistra cea mai mare prezenta.

Seful AEP a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa, cat de multumit este de modul in care a decurs votul prin corespondenta.

"Nu sunt multumit de votul prin corespondenta. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondenta credeam ca are un succes, a fost un esec, indiferent de cat de mult am informat noi cetatenii, indiferent de cate deplasari am facut acolo in strainatate in a informa cetatenii, 41 de mii de cereri nu sunt multumitoare.

La acest moment, deja 17.000 de voturi s-au intors, suntem intr-un proces continuu, dar nu este satisfacator. Cred ca daca s-ar fi introdus si s-ar introduce si pentru tara si in strainatate cetatenii ar fi mai implicati sa voteze prin corespondenta", a explicat Constantin-Florin Mituletu-Buica.

El a fost intrebat si daca vor mai fi cozi la sectiile de votare din strainatate, afirmand ca vor mai fi, avand in vedere ca se estimeaza o prezenta ridicata la vot.

"Cred ca da. De ce cred ca da? Pentru ca se anunta o prezenta ridicata la votare, asa cum am vazut inclusiv unul dintre partide, care sustine un candidat a spus astazi ca vor fi in jur de 350.000-800.000 de alegatori in strainatate si nu stim daca marea parte a alegatorilor va fi vineri sau sambata, dar eu cred ca va fi duminica", a mai spus seful AEP.

El a precizat ca, daca nu vor fi buletine de vot suficiente in strainatate, atunci exista posibilitatea tiparirii altora in cadrul sectiilor de votare unde ar aparea aceste probleme.

"Sunt peste patru milioane de buletine de vot pentru strainatate. In turul al doilea, daca nu vor fi buletine de vot suficiente si in turul intai, exista posibilitatea acolo unde se intampla sa fie tiparite de catre sectiile de votare, astfel incat sa ne asiguram ca exista posibilitatea ca orice cetatean sa exercite dreptul la vot", a explicat Constantin-Florin Mituletu-Buica.

De ce sa stai ore in sir la coada pentru un vot?

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Comentarii
Psycho
rank 5
Bun de tot, democratie adevarata!