Presedintii romanilor si nevoile lor

Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 16:14
3764 citiri
Presedintii romanilor si nevoile lor
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Dupa V.V. Dancila, si-a depus candidatura la presedintie reprezentantul PMP, Paleologu. I-au urmat Dan Barna, Klaus Iohannis, alti pretendenti la functia suprema. Legatura lor cu interesele romanilor? Foarte incerta.

Cu o cacofonie si un nou viol al gramaticii romanesti a inceput dansul macabru in jurul vitelului de aur care a devenit candidatura la presedintia Romaniei. Oricine strange 200.000 de semnaturi si nu-i e frica de ridicol sau de razbunarea romanilor poate participa.

Doamnei VV.Dancila nu-i e frica. "Nicio mama din aceasta tara sa nu-i fie frica (sic) ca nu-si primeste salariul sau alocatia", a spus mamica natiei, de al carei acces la Cotroceni ar avea motive sa-i fie frica "orice mama" crescandu-si copiii in Romania.

Cu aceasta mostra de maiestrie lingvistica in limba ei materna, s-a realizat primul pas al "mantalei de pavian" catre Palatul Cotroceni.

A urmat-o exponentul fostului presedinte, Traian Basescu. S-a spus despre reprezentantul PMP, fiul eminentului scriitor Alexandru Paleologu, un fost detinut politic sub comunisti si unul dintre putinii carturari de valoare care si-au recunoscut colaboarea cu Securitatea comunista, ca e un fan al ideologului nazist Carl Schmidt. Filosof politic german, Carl Schmitt considera, intre altele, ca legile rasiale de la Nurnberg ar fi fost, chipurile, "o constitutie a libertatii".

Amator, pesemne, de "vorbe inalte", ca sa-l citam pe Samuil Micu, Toader Paleologu si-a desemnat tentativa de a-si croi drum spre Palatul Cotroceni drept o "candidatura-marturie". Ce frumos. Dar as vrea sa-l aud pe Paleologu junior cu o marturie care sa se distanteze clar si categoric de latura nazista a gandirii, altminteri interesante, a lui Carl Schmidt.

In schimb, l-am auzit pe Toader Paleologu afirmand ca Romania ar avea nevoie "de un presedinte care a participat la evenimentele din '89 si s-a format in libertate". Indraznesc sa-l contrazic pe cultivatul eseist, profesor, diplomat si om politic.

Tara ar avea nevoie de alt premier, de alt guvern si de alt partid guvernamental care sa nu-i mai jefuiasca pe romani spre a imparti inainte de alegeri cadouri pesedismului care a mutilat Romania. Or, Guvernul si Comisia Nationala de Prognoza au admis mai nou zeci de proiecte, insumand aproape 2,5 miliarde de lei, de investitii in infrastructura de care in proportie de 90 la suta vor profita edilii pesedisti.

Asa incearca Dancila sa cumpere voturile romanilor. Pe care afirma ca i-ar vrea uniti. Furandu-i pe cei de alta culoare politica.

Romania mai are, cred, nevoie, la Cotroceni, de un om de stat deopotriva alfabetizat si competent, onest si patriot si democratic. De un presedinte care sa nu fie la cutite cu gramatica limbii materne. Sau cu interesele reale ale natiunii.

Tara n-are in schimb nevoie la Cotroceni de o trompeta a Moscovei. A Chinei. Sau de trompeta altor interese, nu mai putin dubioase. De pilda, ultranationaliste si fundamentalist-ortodoxiste.

Nici de presedinti excesiv de ponderati nu sunt convins ca are nevoie. De pilda, de unul ce-si rasplateste neavenitii din jur trimitandu-i ambasadori in Vest si accepta demiterea nedreapta a sefei DNA, in timp ce asteapta pas cu pas sa arda tara, inainte de a se ridica sa-i stopeze pe incendiatorii cleptocratici si a inceta sa dea PSD sansa dupa sansa.

Mai aproape de cerintele si trebuintele natiunii imi pare un om politic ceva mai putin uzat si intrebuintat de asteptari si ezitari interminabile ca presedintele in exercitiu. Dar si cu el am oarecari probleme. Caci Dan Barna a confundat, mi se pare, dreptul la informatie al romanilor cu impresia ca ar trebui sa-l satisfaca legitimand guvernul neoficial al Romaniei pesedizate, prin prezenta sa in studiourile de linsaj mediatic ale unei televiziuni securiste. Nu l-am auzit, ulterior, sa le ceara iertarea, convingator, sustinatorilor pe care i-a dezamagit grav doar spre a deveni popular in frizerii.

Daca atat poate candidatul USR in materie de agerime, de judecata, de chibzuiala si de socoteala politica, ar fi grav.

In ce-i priveste pe alti pretendenti la sefia statului roman, imi pare ca orice discutie in detaliu despre cei mai multi dintre ei ar fi o irecuperabila pierdere de timp. Traiasca, in lipsa binelui, raul cel mai mic.

Util, in schimb, de precizat e faptul ca functia prezidentiala a ajuns in ultimii ani un soi de gluma sinistra, dupa ce, in complicitate cu CCR, partidul-stat a avut grija sa-i reduca puterea si prerogativele constitutionale draconic, astfel incat ambele se apropie in prezent de zero.

E semnificativa si deosebit de jenanta disputa, greu de transat definitiv, privind votul real al reprezentantei permanente in COREPER a Romaniei. Ambasadoarea a primit ordine contradictorii de la presedinte si premier in chestiunea desemnarii Laurei Kovesi in functia de sefa a Parchetului European.

Cum a votat deci Romania? Cum i-a dictat sefa PSD si a guvernului, zic unii. Ba cum a vrut presedintele, care, potrivit Constitutiei, ar trebui sa conduca afacerile externe si de securitate ale tarii, afirma altii.

Nu stim cert si indubitabil cum a votat Romania intru propulsarea unei romance in cel mai important post international detinut, de la Titulescu incoace, de un compatriot? Se vor certa istoricii mult timp pe acest subiect? "Bravos natiune! Halal sa-ti fie!" Si sa ai parte de lideri mai buni.

Petre M. Iancu

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#candidati prezidentiale 2019 , #alegeri prezidentiale 2019
Comentarii
Poza Bgan
Bgan
rank 1
Nea moscule vezi ca netaniahu refuzat de israelieni
Poza fefelegul
fefelegul
rank 1