Riscurile votului in diaspora: Extenuarea, problemele tehnice si numarul insuficient de membri la sectii

Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 11:34
3149 citiri
Riscurile votului in diaspora: Extenuarea, problemele tehnice si numarul insuficient de membri la sectii
Foto: Arhiva Ziare.com

Extenuarea personalului, riscul ca biroul de votare sa nu fie deschis si alte probleme tehnice sunt cateva dintre vulnerabilitatile scrutinului prezidential la sectiile din diaspora, a declarat, joi, Iulian Ivan, reprezentant cu insarcinari speciale pentru procese electorale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Informatiile au fost obtinute dupa ce ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat marti reprezentantilor misiunilor diplomatice ale Romaniei sa comunice eventualele probleme pe care le au.

Ivan a afirmat, la o conferinta de presa, ca in birourile din diaspora o parte din membrii sectiilor de votare nu sunt acreditati pentru a indeplini functia de operatori de calculator, fiind in imposibilitatea de a utiliza tabletele necesare la scrutin.

De asemenea, a spus reprezentantul MAE, exista "riscul ca unii membri, cu precadere cei desemnati de formatiunile politice, sa nu se prezinte sau sa nu isi indeplineasca atributiile sau sa paraseasca biroul de votare in timpul procesului electoral".

Mai exista, in locurile cu personal redus, "riscul neintrunirii, la momentul deschiderii sectiilor de votare sau la orice moment, a numarului de membri necesari pentru functionarea acestora".

In cazul in care fluxul celor care voteaza nu va fi constant pe perioada celor trei zile, exista posibilitatea de a se crea cozi ce ar duce la epuizarea fizica a personalului, cu atat mai mult in sectiile ce au si atributii specifice pentru votul prin corespondenta.

Ivan a spus ca, in acest moment, 95 de sectii de votare au si calitatea de birou electoral pentru votul prin corespondenta.

El a afirmat ca au fost semnalate cazuri in care procesele verbale de constituire a sectiilor de votare au fost transmise cu intarziere.

"In ciuda apelurilor lansate de Ministerul de Externe, unele partide au continuat sa transmita liste cu reprezentanti propusi in toate sectiile de votare fara toate elementele de identificare cerute de lege", a punctat reprezentantul MAE.

El a evocat si eventuale disfunctionalitati tehnice.

"Aceste probleme semnalate de catre reprezentantii misiunilor diplomatice au fost transmise de catre ministrul de Externe catre Autoritatea Electorala Permanenta, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare in Strainatate solicitand intreprinderea tuturor demersurilor pentru a raspunde cu operativitate maxima solicitarilor formulate de presedinti, loctiitori sau membri ai sectiilor electorale din strainatate pe toata durata procesului electoral din strainatate", a adaugat Ivan.

Potrivit acestuia, din Centrala MAE vor fi trimisi 91 de diplomati pentru a face parte din birourile din strainatate.

Romanii din afara tarii au la dispozitie trei zile - vineri, sambata, duminica - pentru a vota la urne presedintele tarii. In total, au fost organizate 835 de sectii de votare pentru diaspora.

"Sectiile (...) au fost propuse ca urmare a consultarilor cu comunitatile de romani (...) astfel incat acolo unde avem comunitati mare de romani acestia sa poata sa vina la vot in conditii mult mai normale decat s-au desfasurat in mai. Acesta este scopul pentru care s-au facut aceste 835 de sectii de votare. S-a avut in vedere amplasarea lor geografic cat mai aproape de comunitatile mari de romani, sa se preia din fluxurile care in mod normal veneau catre sectiile de votare din orasele mari", a mai detaliat Ivan.

Citeste mai multe despre precizarile facute de reprezentantul MAE pe site-ul Ministerului de Externe.

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#probleme vot diaspora prezidentiale, #alegeri prezidentiale vot strainatate , #alegeri prezidentiale 2019