Ziare.com

Romanii au construit, cu suflet, pe timpul si banii lor, sectiile de vot din Swindon - au cumparat mocheta si lemne, urnele le-au luat de pe Internet, fundite cu tricolorul au adus din tara

de Alexandra Sandru
Sambata, 23 Noiembrie 2019, ora 19:05

   

Romanii au construit, cu suflet, pe timpul si banii lor, sectiile de vot din Swindon - au cumparat mocheta si lemne, urnele le-au luat de pe Internet, fundite cu tricolorul au adus din tara
Romanii din diaspora depasesc record dupa record in ce priveste participarea la vot. Dupa ce au fost tinuti ani de zile la cozi kilometrice, acum li s-au pus la dispozitie votul prin corespondenta, de trei ori mai multe sectii si trei zile in care sa poata merge la urne. Insa toate aceste masuri venite de la stat ar fi ramas doar pe hartie, daca cetatenii nu s-ar fi implicat si nu si-ar fi pus la dispozitie timpul, priceperea si banii.

In Marea Britanie, la alegerile europarlamentare, au fost organizate 29 de sectii de vot. Cozile au fost uriase si mii de romani nu au mai apucat sa voteze. Pe multi dintre ei ii regasim zilele acestea in sectiile de votare nou-infiintate, iar Ziare.com va prezinta povestea celor din Swindon.

Petru Andone a fost voluntar la alegerile europarlamentare la Bristol, in sud-vestul Marii Britanii. Vazuse apelul consulului onorific din Bristol, Razvan Constantinescu.

"Cauta voluntari si nu se arata nimeni, si am spus ca pot sa ofer si eu timpul meu din duminica respectiva, sa fiu voluntar 3 ore dimineata, ca era un minim de 3 ore. M-am dus acolo si de la 3 ore am stat 6 ore. Am plecat, ca eu mai faceam un voluntariat la ambulanta, dupa care, vazand nevoia mare, m-am intors si am stat pana seara tarziu.

Am activat acolo ca voluntar, mi-am facut treaba pana tarziu, am plecat acasa dupa toate huiduielile care au fost, dar in capul meu rasunau doar cuvintele alea: 'Hotii, hotii', 'Vrem sa votam!', lucruri pe care oamenii le spuneau din inauntrul lor probabil. Si cand am fost chemat la o sedinta de evaluare, ne-a spus domnul consul sa spunem fiecare ceva pentru imbunatatire.

Si atunci am intrebat daca e posibil sa mai facem sectii, sa le marim, sa le inmultim. Si mi-a zis da, este posibil, doar ca asta cere implicare, cineva care sa caute spatiu, care sa caute resurse umane, ca el nu poate sa se imparta intre atatea localitati, cel putin cati suntem noi in sud-vestul Angliei. Si, chiar daca am familie, chiar daca am serviciu, chiar daca abia scapasem de 3 luni de zile de chimioterapie pentru un cancer la ficat, am zis ca vreau sa ma implic, vreau sa fac", ne-a povestit Petru Andone vineri, cu putin inainte de a deschide sectia pentru turul doi al prezidentialelor.

Ce inseamna organizarea unei sectii de vot: drumul de la o hala de beton la un camin primitor pentru toti romanii

Odata ce s-a angajat sa puna sectia pe picioare s-a apucat de treaba. Avea insa sa afle ca votul tine trei zile, iar inchirierea unui spatiu in calendarul alegerilor nu e sarcina usoara. Dar l-a gasit, a strans in jurul sau si oamenii care sa-l ajute sa-l amenajeze, punand mana de la mana, si a reusit premiera de a face operationala sectia cu o saptamana inaintea primului tur.


Foto: Facebook/Consulatul General Onorific al Romaniei in Sud Vest Anglia


"Spatiul a fost foarte greu de gasit. Poate 20 de spatii le-am vizitat, in week-end-uri, sa pot sa vorbesc cu ei, sa vad despre ce e vorba, pentru ca aveam nevoie si de o parcare, si de o intrare pentru persoane cu dizabilitati, un spatiu cere multe lucruri. Am gasit destul de greu spatiul acesta, era o hala goala, cu beton pe jos, destul de neprietenos, dar am avut oameni in jurul meu care m-au ajutat.

Am pus mana de la mana si am strans bani, am cumparat mocheta, am pus pe jos, am cumparat lemne, am facut cabinele, am comandat pe Internet urnele, steaguri, indicatoare, de la serviciul meu am primit mese si scaune gratis, ca ei le aruncau, dar pentru noi au fost aur.

Am avut un baiat sofer de TIR care ne-a intrebat cu ce pot sa ajut, ce mai este nevoie. Si i-am zis ca am avea nevoie de veste reflectorizante pentru voluntari, cei care ajuta la mentinerea ordinii. A cumparat el 25 de veste, avem veste pentru toata lumea pregatite. Cand am fost in Romania pentru un control medical, am luat fundite cu tricolorul, am adus. Ne-am implicat asa din tot ce am avut. Am fost prima sectie care a fost gata cu o saptamana inainte de alegeri", continua Petru Andone insufletit povestea.


Foto: Facebook/Consulatul General Onorific al Romaniei in Sud Vest Anglia


Banii pentru toate aceste amenajari nu le sunt decontati, doar chiria, dar si aceea dupa terminarea scrutinului.

"Chiria am platit-o pe o luna, ne-au spus ca nu pot sa ne dea pe 3 zile acum si peste doua saptamani alte 3 zile. Alte localtii pentru 3 zile erau 1.500 de lire, aici pentru luna intreaga am platit 1.200 de lire. Suntem sectiile cu cea mai mica chirie din Anglia cred. Chiria am platit-o din banii mei, pentru ca ambasada si AEP-ul le vor plati dupa ce se termina. Dar firma care ne-a inchiriat nu ne dadea cheile daca nu plateam inainte", a mai declarat romanul pentru Ziare.com.


Foto: Facebook/Consulatul General Onorific al Romaniei in Sud Vest Anglia


Insa atat el, cat si toti cei care au contribuit au decis ca merita sa investeasca pentru exercitarea in conditii normale, civilizate si democratice a unui drept fundamental - votul.

"Copiii mei acasa radeau de mine ca mi-am luat al doilea job. Le-am zis ca este de scurta durata si ceva care pentru mine e foarte important. In Swindon sunt in jur de 3.500-4.000 de romani si nu vor mai sta la coada, nu vor mai sta in frig, in ploaie.

Am luptat cu tot ce am putut, am incercat sa cautam resursele umane, oamenii care sa fie in comisie sa fie capabili, sa facem echipa faina si am reusit, sunt foarte recunoscator si lor si tuturor celor care s-au implicat.

Sunt cheltuieli multe, e adevarat, dar nu putem sa stam sa cerem incontinuu. Ne-au dat buletine de vot, ne-au dat stampile, ne-au dat fisiere, ne-au dat tablete, aparatura. Dar multe lucruri ni le-am facut noi. Nu puteam la 3-5 grade afara sa stam intr-o hala de beton fara caldura. Au trebuit aeroterme cumparate. Le-am cumparat, le-am pus acolo, cand se termina treaba asta probabil ca o sa le donam la familii sarace, care sunt destule.

Deci nu a fost un drum foarte simplu, dar, implicandu-ne, l-am facut simplu. Ca daca stam toti pe margine si cerem si comentam, nu primim. Daca am vrut sa facem ceva a trebuit sa ne implicam noi", mai spune Petru Andone.

Hala gasita de el gazduieste doua sectii, fiecare avand o echipa de 9 romani care au decis sa se implice. In primul tur, au votat peste 1.200 de romani, fara niciun incident, fara cozi: De la peste 8 ore de asteptare, chiar si in zadar, la europarlamentare, acum, la noile sectii din Swindon, s-a votat chiar si in 30 de secunde.
Foto: Petru Andone


Implicare civica in familie si biblioteca din sectia de vot

In cele doua sectii nou infiintate in Swindon, coordonate de Petru Andone, au venit din Bristol sa ajute si Oana si Silviu Enache.

"Am incercat la europarlamentare sa votam si am stat la o coada imensa in Bristol si n-am ajuns sa votam si atunci am zis ca trebuie sa ne implicam, sa incercam sa ajutam ca lucrurile sa mearga mai bine. Am luat legatura cu consulatul, ei au fost foarte bucurosi ca sunt doritori sa se implice si ne-au anuntat in momentul in care au avut informatii ca incepe procesul de pregatire pentru votare. Majoritatea colegilor de aici la fel, sunt in in aceeasi situatia, au vrut sa se implice, sa ajute", a declarat, pentru Ziare.com, Silviu Enache.

Iata cum a aratat coada de vot de la Bristol, pe 26 mai

Foto: Arhiva Facebook/Florin Gulea


Cu amintirile acestor cozi vii in minte, Silviu Enache spune ca cei care au venit la vot in Swindon au fost foarte placut surprinsi.

"Toti au fost foarte surprinsi, s-au facut pregatiri din punct de vedere logistic cum sa fie aranjata coada, dar nu a fost niciun fel de coada, totul a mers perfect. Toti au fost foarte multumiti, lumea incantata. Multi veniti de la multi kilometri, au condus o ora, o ora si. Lumea face eforturi ca sa participe si multi au fost foarte recunoscatori ca s-au deschis atatea sectii si lucrurile au mers atat de fluent", ne-a impartasit romanul.

Despre ce presupune ca membru in comisie un maraton de 3 zile de vot spune ca nu e usor: "E dificil, va dati seama, toti lucram. Acum ne-am luat cateva zile libere. Data trecuta, in primul tur, luni am lucrat si am fost terminat. Dupa o noapte de stat la votare, dupa aceea am fost in Bristol sa o duc pe sotie, apoi in alt oras unde am un proiect, am avut de condus destul de mult. Dar mergem inainte, noi suntem bucurosi ca putem sa ne exercitam acest drept constitutional si e o oportunitate sa ne intalnim si cu alti romani si sa comunicam, sa vedem ca exista asa un spirit de comunitate".

La acest spirit de comunitate a contribuit personal inclusiv infiintand in sectie o micuta biblioteca.

"Cand am plecat din Romania aveam un regret ca aveam foarte multe carti stranse de-a lungul timpului si am zis sa nu se deterioreze, erau in casa de la tara. Si am facut doua drumuri in Romania si am adus peste 500 de carti aici si am facut o paginuta pe Facebook, i-am zis Biblioteca Romaneasca din Bristol.

Acum am adus cateva carti din biblioteca in turul 1, le-am pus aici in holul sectiei si au fost doritori care au luat carti cu imprumut, am schimbat datele de contact, cu promisiunea ca le vor aduce in turul doi", spune vesel Silviu Enache.

Pe viitor si-ar dori sa extinda acest proiect in Romania: "As vrea la un moment dat sa incerc ca cei de aici din comunitate sa doneze carti in engleza pentru comunitatile din Romania, pentru copiii din zonele rurale".


Foto: Facebook/Biblioteca Romaneasca din Bristol


De ce-au plecat, de ce s-ar mai intoarce?

I-am intrebat pe cei de la sectiile din Swindon de ce au plecat si daca s-ar mai intoarce.

"De 20 de ani sunt plecat din Romania, din Suceava. Am terminat in Romania Finante-Asigurari-Banci. Am vrut sa ma angajez si mi s-a spus ca nu am experienta. Si am plecat din tara cu gandul sa-mi fac experienta", spune Petru Andone, in varsta de 42 de ani. Intai a fost in Austria, a facut voluntariat pentru copii cu dizabilitati, s-a angajat in domeniul sau, ca agent de asigurari, si din 2010 a ajuns in Marea Britanie.

"M-as intoarce cu mare drag, chiar imi doresc, am 2 copii nascuti in afara, ei cunosc Romania doar din cele 2-3 saptamani de vacanta. Eu le povestesc, le vorbesc, imi place sa ii mentin in cultura noastra. Oricand ne-am intoarce, dar cred ca e vorba de curaj.

Aici ce ne mentine nu e banul, ca nu a fost pe primul loc. In Romania stiu ca se poate face schimbarea prin noi, prin oameni. Chiar primarul cand am fost sa-mi fac acte in Romania mi-a zis ca sa ma intorc acasa si i-am zis ca o sa ma intorc. Dar nu astept de la Romania sa imi dea ceva ca sa ma intorc acasa, trebuie sa vina ceva din interior", a mai spus el.

Pana atunci vrea sa se implice mai departe pentru a ajuta comunitatea de romani din Swindon si spera ca sectiile de vot de aici sa functioneze mai departe si la alte scrutine: "Am fi bucurosi daca ne-ar accepta sa mentinem sectia de votare, daca ne-ar pastra locatia, e un lucru ce ar fi in ajunsul comunitatii. Eu ma voi deschide sa pun urmarul din nou, acum stiu ce ma asteapta, n-am stiut cand m-am bagat despre ce e vorba exact, dar acum stiu si vreau sa fac asta".

Si familia Enache spune ca e deschisa sa mearga pe orice drum li se deschide in viata, inclusiv cel inapoi spre tara.

"Am plecat in primul rand pentru studiile copilului, anul viitor va merge la universitate si am zis sa facem eforturile acestea pentru fetita noastra. De intors, suntem deschisi la oportunitati, nu luam decizii de genul nu mai mergem acolo sau ramanem aici definitiv. Dupa ce ai facut o mutare de genul acesta ti-e usor, ai alta mobilitate si flexibilitate", ne-a spus si Silviu Enache.

*******

Votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale a inceput vineri in diaspora. Deja romanii de peste hotare si-au depasit recordurile de prezenta stabilite in primul tur, si ritmul continua sa creasca. Amintim ca in tara, in primul tur, prezenta a fost de sub 50% la nivel national.

Iata aici toate informatiile de care ai nevoie daca votezi in strainatate

Vezi aici si lista celor 835 de sectii de votare in strainatate pentru alegerile prezidentiale din 2019

Platforma VotDiaspora, pusa la dispozitie de Code for Romania, are o harta interactiva a tuturor sectiilor din diaspora. Introduceti in aplicatie orasul in care locuiti si va sunt indicate toate sectiile din apropiere, astfel incat sa o alegeti pe cea care va e cel mai la indemana, dar veti avea si alte optiuni, in cazul in care se intampla ca la alte scrutine si timpii de asteptare sunt mult prea mari.

Harta poate fi accesata AICI
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22150 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

RESPECT !!!!

.

 

Tot respectul pentru #ASTIA din Anglia!

Mai remarc ca stiu sa poarte si sa arate culorile drapelului in ordinea corecta: ALBASTRU, galben si rosu!
Rule Romania#ASTIA.
God save Iohannis!

 
 

 

Pastrati lemnele ptr foc cind o va dea afara din UK. Sa vedem ce ne

gocieri o sa avem.

 
 

Eu nu vreau Romania ta!

Esti complet dancilizat si pacat ca votul este universal. Parerea mea este ca ar trebui sa se acorde drept de vot numai dupa ce se completeaza un test de inteligenta... Cei cu IQ la nivel vv dancila trebuie exclusi din Registrul Electoral.
Si uite asa pesedeul dispare. Nu mai are votanti!

 

 

 

 

 

 

 

Stiu ca pe "ASTIA" nu trebuie sa-i conving...

Dar totusi e bine de stiut:
The dark side of VVD(Rodica): https://recorder.ro/curiosul-caz-al-rodicai-nica-femeia-care-a-ajuns-prim-ministrul-romaniei/

 
 

poate afla si diaspora si ne respecta

pe noi cei din tara. toate cheltuielile cu chiriile, serviciile, si celelalte cheltuieli aferente functionarii sediilor ambasadelor, consulatelor si alte reprezentante oficiale ale romaniei din strainatate, sunt suportate de la bugetul public, prin sumele acordate mae. deci toate costurile aferente celor peste 800 sectii de votare din afara sunt bani publici. diaspora cotizeaza in tarile in care lucreaza si traiesc, iar noi contribuabili romani, impozitati in tara, platim acele cheltuieli. nu uniunea europeana si nici amricanii. asta nu o spun oficialii de afara care cersesc voturi pentru iohanis et comp.

ATENTIE ...cenzura incepe sa-si spun cuvantul

Evitati sa cadeti dintr-o extrema-n alta ....lipsa maturitatii politice este enorma in Ro.
Si media trebuie sa ramana LIBERA si INDEPENDENTA....la fel ca si Justitia ...
Nu stiu cat timp va mai dura....

Romanii au construit, cu suflet, pe timpul si banii lor, sectiile de vot

Aham

Medgi tu vorbesti despre acelasi buget la care contribuie Diaspora cu 5 mld. anual si pentru care tot ce primim la schimb este prima votare decenta dupa 30 ani?
Cine plateste pentru dreptul de vot ingradit a peste 300.000 romani in minim 2 tuturi electorale? Sa vezut acum la primul tur cati romani au fost opriti sa voteze.

In tara sunt foarte putin ce merita respectul !

In nord vest gesesti 2-3 oameni de treab ,din venetici aterizati aici in majoritate modova Gorj Dolj poti sa ii treci pe lista rebuturilor rasite ,tot asa si cu Viorica cu Biblia Costitutia si stegul Ro pe care face Pi circulare !
ce poate spune Viorica din Costitutie sau Biblie ???Zero .

 

cate sectii de votare

au construit romanii din diaspora, pe banii lor, daca nu va suparati. si daca ar fi asa, de ce nu le-a construit si pentru 26 mai, la europarlamentare. tipau ca disperatii ca nu au unde sa voteze. acum sa voteze. dar o fac in sectii construite pe banii nostri. ai fraierilor din tara care platesc taxe si impozite si poate pensiile parintilor lor si alocatiile copiilor lor pe care i-au abandonat in romania in grija nimanui, multi dintre ei.

@DinamoPitesti...sa traiesti

Stii tu ce am vrut sa zic ca vorba ceea... esti PRO.
In alta ordine de idei, ma bucur ca-mi citesti postarile. Poate asa te mai cuturalizezi si tu.
Nu stiu daca am facut bine sa-ti raspund pentru ca normal, postarea ta ar trebui sa dispara "din peisaj" datorita limbajului vulgar. Poate totusi admin-ul te iarta si asa vad toti cat de PRO esti.

USR#REZIST

extraordinar sa vezi cum romanii se organizeaza.

bravo lor!

 
 

sunt sigur....

ca sunt oameni gospodari din ardeal.
cum intzelegetzi ce a pierdut romania?
ps terminatzi bey cu munca voluntata ca de aia atzi facut 'revolutzie' ca va scoteau comunistii la porumb si cules cartofi acum este un act cetatzenesc.

 
 

evident....

raspunsul nu s-a lasat asteptat si vine de la un sudist din inima sudistilor (pitesti) si militzian pe deasupra (dinamo).dar in buna traditzie ardeleneasca nu pot spune decat ...danke dir!

Multi din noi dorim sa stim cu cine voteaza hc-ct?

esti tare in politica dar pentru cine???

dl mue'ci ....

nu te las in suspense prea mult.
sunt un observator neutru, nu am preferintze nu sunt in aliantze.
doar incerc sa gasesc adevaratul cal de curse in politica romaneasca care deocamdata a produs doar martzoage.
nu am votat niciodata in alegerile din romania ca cetatzenia romana mi-a fost anulata cand am facut saltul spre freedom si nu nu am nici un motiv sa o cer inapoi.
dar sangele de roman ma impinge sa ma implic in politica romaneasca care este un entertainment continuu ca sa nu mai vorbesc de contributzia compatriotzilor ca tine.
keep up the good work!
hahaha!!!

Pentru cine?

Acest troll e de serviciu zilnic,sper sa-l plateasca pesedeul si pentru orele suplimentare.
Rezultate nu are dar la psd e bun,e la nivelul lor.

 

minona....

raspunsul meu la procesul de impeachment al celor ce au dubii despre intentziile mele este clar afisat la ora 18:17.
nu apartzin nici unui partid , nu fac parte din nici o organizatzie guvernamentala sau ONG, eu apartzin civilizatziei umane , o comoara care apare o data la 1000 ani, dar evident voi fi recunoscut in posteritate cum s-a intamplat cu alte genii ale omenirii.
eh, te-am lamurit?

Turnatoarea da-n primire! Lesin, ce panramma!

Bine ca te duci maine la vot, domne, iti exerciti dreptul constitutional; bag-o pe aia cu #votez/exist.
O adunatura de prossti, nene, va bucurati aiurea, asa cum ma bucuram eu acum cativa ani ca dispare duetul basescu/udrea! Mare smecherie, nu?
Postarile tale/voastre sunt penibile, pt ca exaltarea asta maladiva nu-si are niciun sens.
Sa traiesti bine, sora mea!

Bolnavii roamniei sun in majoritate ramasi de acasa !

se vede dupa comentariile sterse !

 

pacat,mare pacat

atita munca degeaba...
doar ca sa alegem intre o toanta si un tont.

pt ca sint securisti care cistiga,
indiferent ce voteaza oamenii...

 

hc-ct Rank user: x5 23.11.2019, 18:17

Multumesc pentru raspunsul cosiderat de mine onest!
Daca m-ai cunoste mai bine ai observa paralele intre noi , sunt mai puti sigur de partea spre care inclini ,cred ca iubesti mai mult fosti comunisti,iar eu sunt 100% impotriva !
In rest se aseamana druml nostru !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor