Seful AEP, somat sa explice public de ce a cerut demiterea a doi directori in prag de alegeri prezidentiale

Joi, 01 August 2019, ora 11:21
7929 citiri
Seful AEP, somat sa explice public de ce a cerut demiterea a doi directori in prag de alegeri prezidentiale
Foto: Arhiva Hepta.ro

Reprezentanti de la 14 ONG-uri si experti electorali i-au solicitat presedintelui AEP, numit in luna februarie de PSD la sefia institutiei, clarificari privind "demiterea pe criterii confuze a unor directori", decizie luata fara justificare si la doua luni de la alegerile europarlamentare.

"Avand in vedere faptul ca SIMPV (sistemul informatic de monitorizare a alegerilor, n.red.) este un mecanism fundamental pentru asigurarea corectitudinii proceselor electorale, orice nereguli invocate legate de functionarea acestuia trebuie expuse transparent, iar propunerea de demitere a unor persoane cu functii de conducere care gestioneaza aceste servicii trebuie motivata fara semne de indoiala, fara a se baza pe criterii politice.

Aceste aspecte sunt esentiale pentru mentinerea si cresterea increderii publicului in corectitudinea alegerilor, care este momentan pusa sub semnul intrebarii", se arata in solicitarea oficiala adresata presedintelui AEP.

Semnatarii ii cer explicit presedintelui AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica (foto), sa faca publice si sa clarifice cat mai urgent urmatoarele aspecte:

1) Sa spuna care este procedura de certificare a aplicatiei SIMPV si a celei pentru centralizarea rezultatelor votarii si repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare, precum si sa nominalizeze persoanele sau institutiile care fac parte din aceasta procedura

2) Conform declaratiilor publice, comisia constituita prin ordin al presedintelui AEP a certificat pe 16 mai spre neschimbare aplicatiile informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votarii si repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare.

Seful AEP este rugat sa spuna daca a existat o procedura similara pentru SIMPV, daca aceasta este prevazuta de legislatie

3) Sa se faca publice documentele care stau la baza procedurii de demitere a celor doua persoane, motivele invocate pentru aceste demiteri, precum si motivele pentru care aceste propuneri au loc la mai bine de doua luni de la alegeri.

4) Modul in care a fost aplicata procedura de demitere si daca aceasta respecta prevederile legale

"Consideram ca motivele - conform surselor publice - pentru care se solicita demiterea celor doua persoane sunt confuze si par a nu fi in acord cu datele existente la acest moment.

De asemenea, procedura nu este transparenta, mai ales in contextul in care exista atacuri sustinute politic impotriva sistemului SIMPV si a institutiilor care il gestioneaza (...)

Avand in vedere apropierea alegerilor prezidentiale si interesul publicului fata de acest subiect, apreciem transmiterea unui raspuns cat mai curand", afirma reprezentantii ONG-urilor si expertii electorali care semneaza solicitarea.

Intrebat de Ziare.com cum comenteaza faptul ca PSD inca mai vorbeste despre fraudarea alegerilor din 26 mai, desi a avut reprezentanti in toate birorurile electorale, iar acestia au semnat procesele verbale in care s-au trecut voturile obtinute de candidati, Septimius Pirvu (Expert Forum), a confirmat ca "exista foarte multe confuzii in spatiul public" legate de acest sistem de monitorizare a alegerilor.

"SIMPV nu poate sa puna voturi in urna. Voturile sunt voturi, numaratoarea s-a facut in sectii, unde au existat reprezentanti ai partidelor, exista o procedura de contestare in sectia de votare. Deci cand s-a incheiat procesul verbal, toata lumea a fost acolo: au avut si partidele reprezentanti, am avut si noi observatori. Este greu de inteles de ce avem acum acest fel de discutii (...)

Sa avem acum o discutie ca s-au furat alegerile cu SIMPV - hai sa renuntam, hai sa mutam STS la MAI - toate lucrurile astea clar sunt puse pe tapet de un partid perdant, care incearca sa discrediteze modul in care s-au organizat alegerile din 26 mai si sa caute niste vinovati. Dar, probabil, ar trebui sa ii caute in partid, pentru ca nu stiu daca vinovatii sunt in SIMPV sau acei directori din AEP", a mai spus Septimius Pirvu (Expert Forum).

Conform Adevarul, seful AEP a propus Parlamentului destituirea a doi directori din institutie: Gabriel Sauca (Directia de Coordonare a Sistemului Informational Electoral National) si Cristian Petraru (Organizarea Proceselor Electorale), desi el insusi admite ca demiterea e ceruta doar pe baza de suspiciuni, nu pe probe.

"Am cerut Parlamentului destituirea a doi directori pentru nereguli, pentru neurmarirea actiunilor pe care trebuiau sa le implementeze pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile din 26 mai. Nereguli nu rezulta, dar suspiciuni clar, atata timp cat nu au urmarit, nu avem documente, nu avem avize", a spus directorul AEP.

Buica il acuza pe Sauca de faptul ca sistemul informatic pentru prevenirea votului multiplu (SIMPV) nu a fost "expertizat si certificat spre neschimbare" de AEP, asa cum prevede legea, insa, intr-o conferinta de presa sustinuta cu 10 zile inainte de alegeri, chiar Mituletu-Buica anunta ca AEP a certificat sistemul informatic, iar surse din AEP sustin pentru Adevarul ca insusi Buica a fost prezent la sedinta respectiva.

Reamintim si ca la foarte scurt timp de la numirea sa in functie, datorata PSD, Mituletu-Buica a suspendat verificarile privind subventiile primite de partide in 2017 si 2018, iar directorul AEP care ordonase un control la PSD a fost demis de conducerea Parlamentului.

Solicitarea adresata presedintelui AEP a fost semnata de:

  • Asociatia pentru Dezvoltare, Transparenta si Participare Publica "CIVICA"
  • Asociatia Expert Forum
  • Asociatia Geeks For Democracy
  • Asociatia pentru dezvoltare GHEPart
  • Centrul de Resurse pentru participare publica
  • Centrul Roman de Politici Europene
  • Centrul pentru Inovare Publica
  • Centrul pentru Resurse Civice
  • CENTRAS - Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale
  • Centrul pentru Studiul Democratiei
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Frontline Club
  • Mircea Kivu, sociolog
  • Maria Krause, expert electoral

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#AEP demitere doi directori europarlamentare, #ONG demitere directori AEP , #alegeri prezidentiale 2019