STS a prezentat public sistemele informatice pentru alegerile prezidentiale: Tabletele au fost predate si operatorii instruiti

Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 15:00
3955 citiri
STS a prezentat public sistemele informatice pentru alegerile prezidentiale: Tabletele au fost predate si operatorii instruiti

STS a prezentat, luni, sistemele informatice dezvoltate special pentru alegerile prezidentiale din acest an, conform legislatiei in vigoare, care au fost testate si avizate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

Cele trei sisteme dezvoltate de STS - Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) si Aplicatia de verificare a dreptului de vot (ADV) - au fost prezentate de prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale, general de brigada ing. Ionel-Sorin Balan, in cadrul unei conferinte de presa la care au mai participat presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu-Buica, si presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei.

Incepand de marti, cele trei sisteme "vor fi pregatite pentru procesul electoral", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com. Ele "au fost realizate conform cerintelor Autoritatii Electorale Permanente si ale Institutului National de Statistica, testate, avizate si predate catre aceste autoritati, in vederea testarii si certificarii", se mai arata in comunicatul citat.

STS "a asigurat servicii de comunicatii si tehnologia informatiei pentru Biroul Electoral Central (BEC), birourile electorale judetene, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate si birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si pentru statiile de centralizare a rezultatelor procesului electoral, infiintate de catre Institutul National de Statistica la nivelul birourilor electorale.

STS ofera suportul operatorilor pentru toate cele 18.748 de sectii de votare din tara si cele 835 de sectii din strainatate. Operationalizarea sistemelor va avea loc in data de 5 noiembrie, incepand cu ora 22:00, cand demareaza centralizarea votului prin corespondenta din Australia", se mai arata in comunicatul citat.

Conform legislatiei, STS a predat peste 25.000 de terminale informatice necesare pentru buna desfasurare a alegerilor: 18.748 de tablete catre operatorii de calculator din tara si 6.609 de tablete catre cei din strainatate.

"In toate aceste sectii, s-au luat masuri pentru asigurarea serviciilor de voce si date, precum si pentru asigurarea echipamentelor necesare, in strainatate fiind distribuite 501 routere si 6.609 tablete, cu o medie generala de 7 tablete pe sectia de votare, respectiv 8 tablete/sectie in Europa.

Pentru procesul electoral derulat in strainatate, noutatea este introducerea preluarii electronice a semnaturii pentru votanti si eliminarea listelor fizice", mai arata sursa citata.

In cadrul conferintei de presa a fost mentionat faptul ca, in perioada august-octombrie 2019, "STS a instruit si a evaluat 8.400 de persoane pentru sectiile de votare din tara (operatori de calculator, presedinti ai sectiilor de votare), iar pentru sectiile din strainatate au fost examinate si admise online 6.200 de persoane".

De asemenea, STS a operationalizat Centrul de Suport Tehnic.

"In perioada 21-27 octombrie 2019, conform planificarilor stabilite de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), reprezentantii STS au predat terminalele informatice, materialele conexe si plicurile sigilate cu datele de autentificare ale operatorilor de calculator desemnati pentru operarea SIMPV in sectiile de votare din tara si au efectuat instruirea acestora.

La nivel national, s-au desfasurat simulari cu operatorii de calculator pentru testarea din punct de vedere tehnic si operational a SIMPV, pe 28 si 31 octombrie 2019, iar in data de 3 noiembrie a avut loc simularea cu operatorii din strainatate", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Prim-adjunctul directorului STS, general de brigada ing. Ionel-Sorin Balan, a subliniat faptul ca STS si-a indeplinit "cu rigurozitate" indatoririle care i-au fost atribuite prin lege.

La randul sau, presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, "a adresat multumiri pentru eforturile depuse de catre toate institutiile implicate pentru a asigura buna desfasurare a procesului electoral", in timp ce presedintele INS, Tudorel Andrei, a dat asigurari ca specialistii institutului vor depune toate eforturile in vederea "realizarii intregului proces electoral in conditii legale, corecte si transparente".

Conferinta de presa are loc cu cateva zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale. Reamintim ca, dupa pierderea alegerilor europarlamentare din 26 mai, PSD a acuzat STS ca ar fi intervenit, prin intermediul SIMPV, in falsificarea rezultatelor, organizand chiar o comisie de ancheta, care nu a confirmat suspiciunile.

Citeste mai multe despre Comisia de ancheta vrea sa gaseasca frauda acolo unde nu este. Miza pare sa fie implicarea STS in organizarea alegerilor - Interviu cu un expert in procese electorale.

Urmareste conferinta de presa in care a fost prezentata functionarea sistemelor informatice AICI.

C.B.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...