USR cere comisiei de ancheta sa desigileze tabletele STS: PSD sa nu vicieze derularea corecta a alegerilor prezidentiale

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 10:23
4191 citiri
USR cere comisiei de ancheta sa desigileze tabletele STS: PSD sa nu vicieze derularea corecta a alegerilor prezidentiale
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania - USR

USR cere parlamentarilor PSD din Comisia speciala de investigare a eventualelor nereguli si fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, comisie condusa de deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu, sa urgenteze desigilarea tabletelor pentru prevenirea votului multiplu, tablete folosite la alegerile europarlamentare si care trebuie sa fie utilizate si la alegerile prezidentiale.

Reprezentantii USR avertizeaza ca, in caz contrar, exista riscul major ca desfasurarea alegerilor din noiembrie sa fie viciata.

"Comisia condusa de Lia Olguta Vasilescu, din care fac parte si Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Catalin Radulescu, a decis sigilarea tuturor tabletelor folosite la scrutinul din primavara pentru inregistrarea votantilor si impiedicarea votului multiplu, tablete care ar trebui sa fie utilizate si la alegerile prezidentiale din toamna.

Prin aceasta dispozitie arbitrara, PSD impiedica organizarea corespunzatoare a alegerilor prezidentiale, lasand foarte putin timp institutiilor implicate sa se pregateasca pentru scrutin", se arata intr-un comunicat al partidului condus de Dan Barna.

USR a mai transmis ca urmareste cu ingrijorare cursul dezbaterilor din comisie, unde reprezentantii PSD incearca din rasputeri sa "acrediteze ideea unei 'fraude electorale' fara a avea nicio baza reala".

"Doua personaje reprezentative pentru PSD, adica PRM-ista Olguta Vasilescu si deputatul Viorel Salan, au incercat cu disperare sa gaseasca cea mai mica bresa in declaratiile transante, atat ale reprezentantilor Institutului National de Statistica, cat si ale reprezentantilor Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care au spus cat se poate de clar, de la inceput, ca nu exista absolut niciun indiciu care sa duca la concluzia ca alegerile ar fi fost fraudate.

A fost imposibil sa inteleaga pana si faptul ca Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot (SIMPV) nu este un soft in sine, ci un sistem care are mai multe componente, inclusiv niste soft-uri, si ca Institutul National de Statistica lucreaza exclusiv cu Sistemul Informatic de Centralizare a Proceselor Verbale (SICPV), unul dintre softurile din SIMPV", a declarat senatorul USR Nicu Falcoi.

Formatiunea precizeaza ca toata activitatea de pana acum "a asa-zisei comisii de ancheta creata de PSD-ALDE confirma ceea ce USR a afirmat inca de la inceput si anume ca scopul nu a fost nicio clipa identificarea neregulilor la alegerile europarlamentare, mai ales aflarea celor responsabili pentru ca zeci de mii de romani din Diaspora au fost impiedicati sa-si exercite un drept constitutional".

Reprezentantii USR spun ca scopul a fost discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) astfel incat PSD sa poata manipula rezultatele viitoarelor alegeri.

"Inca din iulie, a fost evident ca PSD urmareste sa obtina controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot (SIMPV), sistem care are un rol foarte important in prevenirea fraudelor la alegeri. Tocmai de aceea numarul semnalarilor pentru ambele procese electorale din luna mai 2019 a fost mult mai mic (9.282!) in comparatie cu numarul semnalarilor transmise la alegerile parlamentare din 2016 (246.573) si la alegerile locale din 2016 (40.261), desi in luna mai 2019 s-au desfasurat simultan doua procese electorale.

Este clar ca lumina zilei ca: 1. obiectul acestei comisii de ancheta este desfiintat si, ca atare, se impune desfiintarea comisiei si 2. reprezentantii PSD incearca sa saboteze urmatoarele cicluri electorale si mai cu seama cel pentru alegerea presedintelui Romaniei", a afirmat si deputatul USR Daniel Popescu, secretar al Comisiei de ancheta.

Citeste si STS, despre alegerile din 26 mai: Niciun angajat nu a intordus date in sistemul informatic. Tabletele n-au ingreunat votul

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...