Ziare.com

BEC contrazice MAE: Decizia privind votul in strainatate nu favorizeaza votul multiplu

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 21:32

   

BEC contrazice MAE: Decizia privind votul in strainatate nu favorizeaza votul multiplu
Marian Muhulet, vicepresedinte al AEP si purtator de cuvant al BEC, a declarat, joi, ca decizia BEC prin care cetatenii romani aflati in strainatate pot vota pe baza cartii de identitate si in tarile non-UE nu favorizeaza votul multiplu.

Muhulet a amintit ca, potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare inscrie datele persoanei care se prezinta la vot in tabelul prevazut de lege, iar alegatorul primeste buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT" numai dupa ce semneaza in acest tabel.

Reprezentantul BEC a mentionat ca la aceste garantii pentru prevenirea votului multiplu se adauga si aceea ca alegatorul trebuie sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu a mai votat si nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sanctiunea legii penale.

AEP poate face verificari pentru a depista votul multiplu

De asemenea, Marian Muhulet a spus ca, potrivit legii, Autoritatea Electorala Permanenta verifica, la solicitarea partidelor sau a candidatilor, listele electorale permanente, precum si tabelele (listele suplimentare, n.r.) folosite in cadrul scrutinului, pentru a depista situatiile de vot multiplu.

"Niciun alegator care ar indrazni sa voteze multiplu nu va scapa de rigorile legii penale", a tinut sa precizeze Marian Muhulet.

MAE avertizeaza ca exista "un risc serios" ca votul din diaspora sa fie fraudat

El a spus ca BEC a dat aceasta decizie, care este obligatorie si trebuie aplicata, ca urmare a unei sesizari a unui cetatean roman care a cerut sa poata vota pe baza cartii de identitate la o sectie de votare din strainatate, deoarece pasaportul i-a expirat.

Potrivit legii electorale, ulterior alegerilor prezidentiale, Biroul Electoral Central preda AEP dosarele cuprinzand copiile de pe listele electorale permanente si tabelele utilizate in cadrul sectiilor de votare la ambele tururi de scrutin, precum si declaratiile pe propria raspundere ale alegatorilor.

Diaspora protesteaza: Nu noi, ci clasa politica e de vina pentru imaginea negativa a tarii

Termenul de verificare a listelor electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. In situatia in care AEP descopera indicii privind savarsirea unor infractiuni, sesizeaza organele de urmarire penala competente.

MAE a avertizat, joi, ca decizia BEC de a permite romanilor aflati in strainatate in ziua scrutinului sa voteze pe baza cartii de identitate in toate statele, nu doar in tarile UE, duce la riscul de vot multiplu, intrucat nu mai are autocolante suplimentare pentru a fi trimise sectiilor din afara tarii.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3461 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de data asta diaspora sa fie unita

sa mearga la vot nu e greu sa aiba o duminica activa si cu un spirit patriotic pe masura caracterului ,moldovenii au stiut sa mearga la vot au primit cetatenia romana si basescu a castigat alegerile la musta in fata lui geoana ... asta e cum ai norocu scris...

 

Si marmota invelea ciocolata!

Din pacate votul multiplu e in Ro.
Cine se apuca sa faca sute de Km daca nu si mai mult ca sa voteze de 2 ori.
Bancuri proaste de la BEC si AEP.
AEP "poate" sa verifice listele speciale.
Dar o va face?
Atita vreme cit votul nu va fi legat de un domiciliu si posibilitatea votului prin anticipatie si prin corespondenta, scotind listele speciale, nu se va intimpla nimic.
Mereu hotii.
Iar AEP e de bagat la puscarie ca Registrul Electoral nu e functional.

 

Hotii

Nnonorocitilor de asta nu dati pasapoarte romanesti si buletine romanilor ramasi ilegal in Statele Unite si Canada? Sunt peste 50o mii de romani ilegali aici, va e frica sa nu schimbe alegerile, hoti nenorociti

 

BEC a corectat o prostie sau intentie de sabotaj al dreptului de vot

al cetatenilor romani afati in strainatate,in afara tarilor UE,pe baza Cartii de identitate nationala!
Tot respectul pentru BEC!
MAE,controlat de Ponta ,toarna prostii in continuare!
Poate va afla si MAE ca voturile multiple nu au fost inregistrate niciodata in strainatate(excluzand circul PSD cu o suta de voturi pe minut la Paris!!!)
ci in Romania ,mai ales la ultima incercare de lovitura de stat din 2012 sub bagheta fraudatorului Dragnea!
Mergem cu totii la vot!!!!Teo

 

apogeul matrafoxismului

nenorocitii au impresia ca romanii din diaspora vor fi transportati cu autobuze de la new york la san francisco, de la barcelona la madrid, de la dortmund la munchen sau de la milano la roma cum fac ei aici cu cei din ciolanestii din deal, caldararu mirosi sau din cuca macaii. mai ramane sa spuna ca au aflat ca pe cursele lufthansa sau austrian vor fi transportati in romania saci intregi cu buletine gata stampilate pe patratul care trebuie, sau ca vor vota cetateni straini mai ales germani, austrieci si elvetieni. lepadaturilor, diaspora nu e las firbinti; pe oamenii aia i-ati scapat, nu-i mai puteti trage de belciug si sa-i cumparati cu malai si galeti de plastic; oamenii aia au vazut si traiesc in normalitate si au vazut scarna in care vreti sa ne bagati pe noi. si partea buna e ca sunt multi si partea cea mai buna e ca cu toate eforturile si piedicile pe care vreti voi sa le puneti in calea lor ei tot vor merge cu totii sa voteze indiferent cat de departe va trebui pentru ca desi sunt acolo aproape tuturor le pasa de tara asta

 

Institutia care are reglementeaza modul in care se desfasoara...

.... alegerile este Autoritatea Electorala Permanenta si NU Ministerul Afacerilor Externe.
MAE condus de logofatul pesederast medgidiot corlatean nu este in stare sa discearna diferenta dintre o stampila, respectiv un document stampilat si un timbru autocolant, respectiv un document pe care timbrul autocolant este aplicat prin lipire. Lucrul acesta ingrijoreaza cetatenii romani care vor vota in strainatate deoarece organizarea alegerilor in afara hotarelor Romaniei este asigurata de MAE, iar aceasta institutie condusa de medgidiotul corlatean habar nu are ce atributii la alegeri are si care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmeze in vigoare. Din start, posibilitatile de fraudare ale alegerilor de catre angajatii MAE condus de pesederastul medgidiot corlatean sunt foarte reale, iar increderea in onestitatea si cinstea angajatilor MAE condus de pesederastul medgidiot corlatean in privinta numararii corecte si cinstite ale voturilor exprimate precum si modul in care aceeasi institutie si angajatii ei vor organiza alegerile sunt foarte scazute.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
“MAE zice ca nu mai are timbre autocolante, prin urmare votul poate fi viciat. Reprezentantii ministerului spun ca, in baza deciziei BEC din 15 septembrie 2014, a fost trimise catre toate sectiile de votare din strainatate intregul stoc disponibil de timbre autocolante cu insemnul "Votat" care trebuie sa fie aplicate obligatoriu pe cartea de identitate, dupa exercitarea votului.Acum insa, ca urmare a deciziei BEC din 29 octombrie, MAE ar trebui sa suplimenteze numarul de timbre autocolante, insa momentan nu dispune de stocuri in acest sens." http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-prezidentiale-2014/mae-avertizeaza-ca-exista-un-risc-serios-ca-votul-din-diaspora-sa-fie-fraudat-1330451
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
“Marian Muhulet, vicepresedinte al AEP si purtator de cuvant al BEC, a declarat, joi, ca decizia BEC prin care cetatenii romani aflati in strainatate pot vota pe baza cartii de identitate si in tarile non-UE nu favorizeaza votul multiplu. Muhulet a amintit ca, potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare inscrie datele persoanei care se prezinta la vot in tabelul prevazut de lege, iar alegatorul primeste buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT" numai dupa ce semneaza in acest tabel."
http://www.ziare.com/alegeri/bec/bec-contrazice-mae-decizia-privind-votul-in-strainatate-nu-favorizeaza-votul-multiplu-1330484
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor