Muhulet: BEC a creat o posibilitate interpretabila pentru infiintarea de noi sectii

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 15:34
4772 citiri
Muhulet: BEC a creat o posibilitate interpretabila pentru infiintarea de noi sectii

Vicepresedintele AEP Marian Muhulet a declarat, luni, ca BEC a creat o "posibilitate interpretabila" pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, insa hotararea respectiva nu este de ajuns pentru a demara procedurile pentru noi sectii.

"In opinia mea de vicepresedinte al AEP cele doua organisme implicate in situatia aceasta ar fi trebuit ca in urma intalnirii de saptamana trecuta sa identifice solutii practice in interesul alegatorilor. Din pacate, s-a ajuns la o dezbatere politica inutila interesului alegatorilor", a declarat Muhulet, la sediul Autoritatii Electorale Permanente.

Titus Corlatean a demisionat de la MAE, scena politica fierbe: Tardiv si inutil, un copil capricios care se victimizeaza

Chestionat despre Hotararea 4, despre care BEC a informat, vineri, prin comunicat, ca in baza acesteia se pot organiza noi sectii de votare in strainatate, vicepresedintele AEP a spus ca, in acest caz, BEC "a interpretat" articolul 54 din Legea 370/2004, "creand, astfel, o posibilitate interpretabila de a se organiza sectii de votare in strainatate intre cele doua tururi de scrutin".

"Hotararea 4 poate fi considerata ilegala doar daca o instanta se pronunta in sensul acesta. Neatacand nimeni in sensul acesta aceasta hotarare de interpretare, ea isi produce efectele", a completat acesta.

Legea nu este suficient de clara

Intrebat daca o hotarare de interpretare a BEC poate contraveni prevederilor legii pentru alegerea Presedintelui Romaniei, care arata ca turul doi al alegerilor se desfasoara in aceleasi sectii ca la primul tur, Muhulet a raspuns: "Rolul BEC este tocmai acela de a lua hotarari de interpretare, de a lua decizii de aplicare a prevederilor legale acolo unde considera ca textul legal nu este suficient de clar".

"Ca urmare a discutiilor de saptamana trecuta cu reprezentantii MAE, s-a ajuns la concluzia ca legea nu este suficient de clara si articolul 54 poate fi cheia prin care se poate deschide calea infiintarii de sectii de votare in strainatate", a afirmat vicepresedintele Autoritatii.

PSD schimba strategia: BEC sa isi asume infiintarea de noi sectii de votare din diaspora

Intrebat cum poate fi interpretata Hotararea 4 a BEC in sensul de a permite infiintarea de noi sectii in diaspora, el a spus ca acest lucru se poate face prin extrapolare.

"Textul articolului este mult mai amplu, se refera la ansamblul organizarii alegerilor. Nu se refera la un anume element. Hotararea aceea a extras un element din textul acelui articol si l-a interpretat, aratand ca notiunea de liste electorale se refera la sectiile de votare din tara, unde se folosesc liste electorale", a explicat Marian Muhulet.

Potrivit acestuia, interpretarea ca respectivul articol vizeaza doar sectiile de votare din tara si nu sectiile de votare din strainatate se poate face "doar extrapoland".

Hotararea BEC este insuficienta pentru infiintarea de noi sectii de votare

Pe de alta parte, vicepresedintele AEP a sustinut ca, in opinia sa, Hotararea de interpretare 4 a BEC este insuficienta pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate.

"In opinia mea, ca vicepresedinte al AEP, hotararea aceea nu cred ca este suficienta. Ar fi trebuit completata si cu masuri organizatorice, ar fi trebuit completata cu o decizie de aplicare, in sensul in care termenele privind organizarea acelor sectii de votare (...) pentru ca orice termen prevazut in legislatie sa poata fi restrans in aceasta perioada scurta de timp", a spus el.

"Nu avem inca o astfel de decizie, deci cred ca doar hotararea de interpretare data de BEC nu este suficienta. In opinia mea, doar a deschide calea organizarii a noi sectii de votare in strainatate nu este suficient", a completat vicepresedintele AEP.

Marian Muhulet a refuzat sa faca orice comentarii in legatura cu acest subiect in calitate de purtator de cuvant al BEC, mentionand ca nu a primit mandat sa faca acest lucru.

Titus Corlatean a anuntat, luni, ca a decis sa isi depuna mandatul de la conducerea MAE si a precizat ca MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi sectii de vot, dar a precizat ca acesta nu are forta juridica, prin urmare nu poate incalca legea.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...