Ciprian Ciucu - un pas inteligent. Prostia nu e virtute

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 07:06
10418 citiri
Ciprian Ciucu - un pas inteligent. Prostia nu e virtute

O surpriza, nu neaparat absoluta, care a insotit inlocuirea lui Marian Munteanu cu Catalin Predoiu in cursa pentru Primaria Capitalei, a fost decizia lui Ciprian Ciucu, pana acum candidat independent sustinut de M10, de a i se alatura in tandem primar-viceprimar candidatului PNL.

Daca unii au apreciat miscarea, altii s-au declarat extrem de dezamagiti de dl Ciucu, pe care l-au catalogat imediat drept traseist si lipsit de caracter. Oare?

In nicun domeniu, deci nici in politica, prostia, chiar daca o impachetam principial, nu e o virtute. "Fiti intelepti ca serpii", spune chiar Evanghelia. Si cu riscul de a enerva, la randul meu, multa lume, eu cred ca Ciprian Ciucu a fost intelept.

Am realizat un interviu cu domnia sa imediat ce si-a anuntat candidatura si mi s-a parut un personaj interesant: tanar, cu viziune, cu expertiza, mai ales in folosirea fondurilor europene, capatata in ani de munca pentru unul dintre cele mai importante ONG-uri din Romania.

E clar ca dl Ciucu nu avea absolut nicio sansa sa castige Primaria Capitalei avand in spate un partid extrem de precar, de lider si, cel mai rau, nisat pe chestiunea justitiei, care, indiferent cat este de importanta, nu poate reprezenta decat una dintre temele Romaniei.

Deci ramanand legat de M10, cred ca ideile dlui Ciucu nu puteau decat sa se piarda, sacrificate pe un altar inutil. Adica o irosire.

Dl Ciucu a ales sa le dea o sansa alaturandu-se unei echipe cu probabilitate incomparabil mai mare de a avea un cuvant de spus in organizarea Capitalei, daca nu chiar sa o conduca.

Daca dl Ciucu isi va abandona ideile si se va topi intr-un proiect cu care sa nu aiba nimic in comun, da, se va numi oportunism, dar deocamdata nu se poate spune acest lucru. Dupa cum deocamdata nu cred ca putem vorbi despre traseism, pentru simplul motiv ca nu a fost membru de partid, ci un candidat independent.

Ceea ce iar nu inteleg este de ce o parte dintre sustinatorii sai se declara atat de dezamagiti. Daca l-au preferat pe dl Ciucu e de presupus ca au facut-o pentru ca le-au placut ideile lui. Asa face, ma gandesc, o persoana principiala. Si daca le-au placut, de ce sa prefere sa vada ca ele se pierd decat sa capete o sansa de a fi duse la indeplinire?

Toti vorbim despre coagularea dreptei, despre problema pe care o reprezinta in acest moment divizarea din zona anti-PSD fata in fata cu unitatea electoratului PSD. Si atunci, cand apar semnele unei coagulari care, deocamdata cel putin nu implica abdicari principiale, sarim in sus? Nu e o incoerenta aici?

Da, in conditiile unui aberant vot intr-un singur tur, chiar cred ca votul util este singurul care poate duce la o lupta cat de cat echilibrata si, deci, la alegerea unui primar cu o anumita reprezentativitate. Si daca dl Ciucu a sacrificat o candidatura de fapt inutila pentru a face un pas spre acest vot util, eu nu vad nimic rau.

Ne tot plangem ca partidele nu atrag nume noi, dar cand o fac strambam din nas, desi ar trebui sa fim constienti ca democratia numai cu partide se poate face, iar basmul cu partidele noi nu are nicio sansa sa devina realitate, cel putin nu pe termen scurt. Deci ne place sau nu tot cu cele vechi vom defila, asa ca e foarte important ca in ele sa se schimbe ceva.

Ceea ce eu astept de la dl Ciucu este sa nu isi abandoneze viziunea si sa lupte in continuare pentru ideile lui. Daca o va face, abandonarea unei iluzii nu mi se pare de blamat, dimpotriva.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...