Astazi sunt alegeri in 16 localitati, unde primarii au fost arestati sau au demisionat - UPDATE vezi prezenta la vot

Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 18:51
9003 citiri
Astazi sunt alegeri in 16 localitati, unde primarii au fost arestati sau au demisionat - UPDATE vezi prezenta la vot
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegeri locale partiale se desfasoara duminica intr-un municipiu si in 15 comune din 13 judete.

Astfel, pentru primari, sunt alegeri in municipiul Deva - judetul Hunedoara, precum si in comunele Bocsig - judetul Arad, Nicseni - judetul Botosani, Calarasi - judetul Cluj, Pantelimon si Baraganu - judetul Constanta, Telesti - judetul Gorj, Bals - judetul Iasi, Birghis - judetul Sibiu, Dragoiesti - judetul Suceava, Cervenia, Poieni, Salcia - judetul Teleorman, Checea - judetul Timis, Osesti - judetul Vaslui si Vladesti - judetul Valcea. In aceste locuri, edilii alesi au pierdut mandatul sau au renuntat la functie.

De asemenea, sunt organizate alegeri partiale pentru Consiliul Local din comuna Mereni - judetul Constanta.

UPDATE 18:00 - Prezenta la vot a fost de 40,07% pana la ora 18.00, fiind exprimate 37.557 voturi, aproape 900 de pe listele suplimentare. De asemenea, 307 persoane au votat prin intermediul urnei mobile. In municipiul Deva, au votat 18.778 de alegatori, dar prezenta la vot este cea mai mica din tara, 31,67%. Alegatorii din Gorj s-au prezentat la urne in proportie de 60,78%. In Teleorman prezenta la vot era de 58,87%, in Suceava de 65,01%, in Constanta de 55,15%, in Timis de 56,04%, in Vaslui de 50,21%, in Valcea de 51,06%, in Sibiu de 54,19%, in Botosani de 51,82%, in Iasi de 49,74%, in Arad de 54,61%, in Cluj de 44,85%, iar la Hunedoara de 31,67%.

In intreaga tara peste 93.000 de persoane sunt asteptate sa voteze, iar sectiile se vor inchide la ora 21.00.

UPDATE 13:00 - Prezenta la vot este de 20,14% pana la ora 13.00. Au votat 18.835 de alegatori inscrisi pe listele permanente, 598 pe listele suplimentare si 25 cu urma mobila.

Alegatorii din Gorj s-au prezentat la urne in proportie de 32,65%. In Teleorman prezenta la vot era de 32,51%, in Suceava de 31,42%, in Constanta de 31,13%, in Timis de 30,04%, in Vaslui de 28,71%, in Valcea de 28,48%, in Sibiu de 28,13%, in Botosani de 26,28%, in Iasi de 25,15%, in Atar de 23,75%, in Cluj de 16,95%, iar la Hunedoara de 15,19%.

In municipiul Deva, 9 candidati, intre care trei independenti, s-au inscris in cursa pentru fotoliul de primar, functia fiind vacanta dupa ce fostul edil, Mircia Muntean, a fost condamnat la sase ani de inchisoare.

O situatie inedita se inregistreaza in Dragioesti, judetul Suceava, unde alegatorii trebuie sa fie vigilenti cand pun stampila pe buletinele de vot deoarece la alegerile din acest an, doi dintre candidati au aceleasi nume de familie Adrian Ionel Bradatan de la PNL si Florin Bradatan de la ALDE.

La fel se intampla si in Telesti, Gorj, unde doi dintre candidati poarta numele de familie Mischie, unul de la PSD si altul de la ALDE. Cei doi candidati nu sunt inruditi, fiind vorba doar despre o coincidenta.

Fostul primar, Romulus Bildea, a demisionat, in luna iunie a acestui an, dupa ce a pierdut definitiv procesul cu ANI, care il declarase incompatibil. Acesta a anuntat ca va candida, din nou, pentru aceasta functie, peste trei ani.

In comuna Calarasi, din judetul Cluj, se lupta pentru primarie trei femei: Mirela Veres (PNL), Voichita Costisor (PSD) si Marioara Popescu (PMP).

In localitatea Osesti, din judetul Vaslui, primarul social democrat Grigore Lefter a pierdut mandatul, dupa ce a fost condamnat definitiv de catre magistratii Curtii de Apel Iasi pentru fapte de coruptie cu fonduri europene, fals intelectual si instigare la fals material in inscrisuri oficiale.

Fostul primar al comunei Nicseni, din judetul Botosani, care si-a pierdut functia dupa ce a fost condamnat pentru prejudicierea bugetului Uniunii Europene, candideaza din nou.

Ioan Gaidur a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru prejudicierea bugetului UE. Gaidur va candida ca independent, dupa ce sentinta judecatoreasca de suspendare a executarii pedepsei cu inchisoarea a suspendat, la randul ei, si decizia executarii pedepsei accesorii - de a nu putea fi ales pentru doi ani in nici o functie publica.

Fostul primar a platit prejudiciul constatat de procurorii anticoruptie in valoare de peste 60.000 de lei si acum este pregatit sa candideze din nou, chiar daca a pierdut sustinerea PSD.

Pentru primaria Bocsig, din Arad, candideaza sapte persoane, functia fiind vacanta dupa ce, in luna mai 2017, fostul edil Ioan Florin Ciul si-a pierdut mandatul, el fiind declarat incompatibil, prin decizia definitiva a instantei supreme.

In comuna Bals, din Iasi, candideaza patru persoane, dupa ce fostul primar a fost demis, fiind condamnat cu suspendare pentru luare de mita.

In Teleorman, sunt organizate alegeri partiale pentru functia de primar in comunele Cervenia, Poeni si Salcia. In toate cele trei localitati, edilii alesi la scrutinul din iunie 2016, au pierdut procesele cu Agentia Nationala de Integritate si au fost demisi.

In judetul Valcea, sunt chemati la urne alegatorii din Vladesti, dupa ce edilul Sorin Ghita, declarat incompatibil de ANI, a pierdut procesul cu agentia si a fost demis din functie.

In restul comunelor, se organizeaza alegeri locale partiale dupa decesul primarilor sau renuntari la functie din motive medicale.

Fondurile alocate in vederea organizarii alegerilor locale partiale sunt de 4,368 milioane de lei.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#alegeri locale duminica, #alegeri locale 5 noiembrie, #primari condamnati functii vacante , #candidat