Sebastian Burduja, candidat PNL Bucuresti pentru Camera Deputatilor: "IMM INVEST: In octombrie sunt deja peste 21.000 de credite acordate, iar valoarea totala ajunge la peste 15 miliarde de lei" (P)

Publicitate electorala
Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 10:00
13369 citiri
Sebastian Burduja, candidat PNL Bucuresti pentru Camera Deputatilor: "IMM INVEST: In octombrie sunt deja peste 21.000 de credite acordate, iar valoarea totala ajunge la peste 15 miliarde de lei" (P)

Sebastian Burduja, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, vicepresedinte PNL, presedinte PNL Sector 1 si candidat PNL Bucuresti pentru Camera Deputatilor, crede ca alegerile din 6 decembrie sunt cele mai importante alegeri de dupa Revolutie, iar participarea prin vot este o datorie, daca nu vrem sa repetam erorile trecutului.

Cum erau, la Ministerul Finantelor Publice, dialogul si colaborarea cu mediul de afaceri? Cum s-au schimbat acestea in ultimul an?

Dupa ani la rand in care clasa politica si institutiile statului au fost mai degraba un dusman al mediului de afaceri, guvernarea PNL a reusit sa redea increderea antreprenorilor si sa deschida un dialog onest, intr-un timp foarte scurt. Chiar daca vremurile complicate au impus noi reguli in business, Ministerul Finantelor Publice a actionat din prima secunda ca un partener solid si de incredere pentru cei care genereaza bani la buget si valoare adaugata in economie.

Pandemia COVID-19 a prins Romania cu zero stocuri de medicamente si materiale sanitare, dupa cum deja se stie. Guvernul PNL a pregatit rapid stocurile de rezerva si a alocat banii necesari pentru achizitia de echipamente si materiale necesare in regim de urgenta, ca urmare a declansarii pandemiei. Acest lucru nu a lasat deoparte preocuparea pentru a asigura un mediu de afaceri stabil, asa ca plata accelerata a obligatiilor statului catre companii a ramas prioritara. De exemplu, doar in lunile martie si aprilie s-au achitat 9 miliarde lei pentru TVA, inclusiv rambursarea TVA cu control ulterior, sistem pe care ne dorim sa-l continuam, pentru eficienta si impact in economie, si 2,7 miliarde lei pentru concedii medicale.

Ce masuri concrete s-au luat pentru stimularea mediului de afaceri?

Aceasta perioada ne-a aratat o realitate imposibil de contestat: Romania in noua economie nu mai seamana deloc cu cea de ieri. Avem nevoie de un model complet nou, iar aceasta criza ne da sansa si ne ofera parghiile sa punem economia Romaniei pe o traiectorie sanatoasa. Am avut doua mari optiuni: cea populista - sa golim vistieria si sa ne imprumutam fara cap, doar ca sa pacalim romanii, cum au facut guvernele anterioare, sau cea constructiva - sa finantam investitii, sa aruncam colacul de salvare, sa dam undite, nu pesti.

Dupa ani de zile in care modelul economic s-a bazat doar pe masuri pro-ciclice, am reusit, in cea mai grea criza din ultimele decenii, sa facem switch-ul la un model de crestere economica bazat pe investitii. Una dintre prioritatile noastre majore este stimularea si dezvoltarea capitalului autohton si a competitivitatii companiilor romanesti, lucru posibil inclusiv prin schemele de ajutor de stat gestionate de Ministerul Finantelor Publice.

Un lucru mai putin stiut in spatiul public este ca, incepand cu noiembrie 2019, in baza schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014, au fost aprobate spre finantare 23 proiecte de investitii, in valoare totala de aproape 1,8 miliarde lei, care genereaza aproape 2.400 de noi locuri de munca si pentru care s-au aprobat ajutoare de stat in valoare totala de aproximativ 672 milioane lei. Aceste proiecte genereaza contributii directe la dezvoltarea regionala prin plata de taxe si impozite de 736,13 milioane lei. Principalele domenii de activitate in care vor fi implementate aceste proiecte de investitii sunt industria auto, industria aeronautica, industria alimentara si productia de electrocasnice. Spre comparatie, in perioada 2015-2019, media anuala a proiectelor aprobate spre finantare pe schema 807/2014 a fost de 10 proiecte/an.

Schemele sunt pe aceleasi coordonate ca in 2014, in momentul lansarii sau au fost facute modificari?

In luna iulie 2020, pentru a facilita si flexibiliza accesul companiilor la finantare, guvernul PNL a initiat modificarea si completarea cadrului legal aferent schemelor de ajutor de stat aflate in derulare, destinate stimularii investitiilor si crearii de noi locuri de munca. In urma imbunatatirilor aduse schemei de ajutor de stat au fost depuse deja un numar record de cereri de acord pentru finantare, intr-o perioada scurta.

Interesul pentru schema de ajutor de stat a crescut masiv in ultimele luni, dupa ce am reusit sa popularizam mai bine schema, iar companiile au simtit ca pot avea in sfarsit un dialog onest cu reprezentantii MFP. Pe langa proiectele deja aprobate, avem permanent discutii cu investitori strategici si asociatii din mediul de business. Iar feedback-urile acestora despre flexibilizarea schemei si interactiunea cu toti reprezentantii ministerului sunt excelente.

Principiul pe care l-am sustinut de la bun inceput a fost simplu: usa larg deschisa. Dialogul permanent, deschiderea totala si transparenta sunt ingredientele unei colaborari in care toata lumea are de castigat: mediul de afaceri este sustinut activ, generam noi locuri de munca, crestem economia si aducem bani in plus la buget.

Ce alte scheme de ajutor de stat mai sunt active in aceasta perioada?

Pe langa schemele de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor, Ministerul Finantelor s-a implicat si in realizarea altor scheme de ajutor destinate atenuarii efectelor generate de pandemia COVID - 19. Un exemplu concludent este schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 - IMM INVEST. La finalul lunii octombrie sunt deja peste 21.000 de credite acordate, iar valoarea totala ajunge la peste 15 miliarde de lei.

In primele zece luni din acest an au fost aprobate deja 10% din numarul total de garantii acordate de FNGCIMM in 18 ani (2002-2019) si 23,7% din valoarea tuturor granturilor, programul IMM Invest avand cea mai mare contributie.

De asemenea, este functionala si schema cadru de ajutor de stat acordat sub forma de credite cu dobanda subventionata si garantii la credite pentru companii mari si intreprinderi mici si mijlocii cu cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei. In plus, in foarte scurt timp vor functiona si schemele de ajutor de minimis IMM si IMM Leasing de echipamente si utilaje, ambele cu rol de sustinere a companiilor afectate de pandemie.

Ce mesaj aveti pentru alegatori?

Sunt cele mai importante alegeri de dupa Revolutie, iar participarea prin vot este o datorie. Contrastul intre ceea ce s-a intamplat in ultimul an si perioada 2017-2019 este evident pentru orice cetatean onest. Este diferenta intre profesionalism si incompetenta, intre implicare si nepasare, intre responsabilitate si populism, intre credibilitate la cel mai inalt nivel in plan extern si izolarea periculoasa a Romaniei, intre respect pentru democratie si incercari disperate de subjugare a statului de drept. Iata alegerea pe care o avem de facut pe 6 decembrie, daca nu vrem sa repetam erorile trecutului.

Pentru mine unul este o alegere simpla. Ultimul an de guvernare, in cele mai grele conditii economice, a demonstrat ca PNL are viziunea dezvoltarii economice prin investitii care imbunatatesc infrastructura, atrag investitori, genereaza noi afaceri, noi locuri de munca, noi resurse bugetare si bunastare. PNL este cea mai buna optiune la alegerile parlamentare din 6 decembrie, pentru a avea patru ani cu modelul liberal de dezvoltare, in care sa ne concentram pe infrastructura acestei tari, pe reformarea acelor institutii care nu au performat, pe legile si institutiile care duc la dezvoltare si intaresc statul de drept.

Aceasta perioada de majoritate si guvernare liberala (2019-2024), pe care sunt convins ca o vom implini impreuna cu milioane de romani la alegerile generale din decembrie, are un precedent: intre 1922-1926, cand tot o guvernare liberala a facut prima mare modernizare a statului roman de dupa Marea Unire, punand bazele pentru infrastructura, legile si institutiile Romaniei Mari. Romania va fi mai sus decat a fost vreodata, dar pentru asta trebuie sa ne implicam. Si totul incepe cu un vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#alegeri, #alegeri 2020 , #candidat
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
burduja-BANCOREX! Familia burduja: in primele 5 famiglii bogate!!!!!