Ziare.com

Presedintele Iohannis a permis colonizarea statului de catre PSD. Singura sansa: Eliminarea monopolului PSD asupra comunitatilor locale. Este capabila Opozitia? Interviu

de Camelia Badea
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 22:19

   

Presedintele Iohannis a permis colonizarea statului de catre PSD. Singura sansa: Eliminarea monopolului PSD asupra comunitatilor locale. Este capabila Opozitia? Interviu
Toate involutiile institutionale dramatice din ultimii ani, ca vorbim despre guvernare, DNA sau CSM, ii sunt imputabile in mod direct presedintelui Iohannis, care avea datoria sa vegheze, conform Constitutiei, la garantarea statului de drept, subliniaza prof.dr. Ioan Stanomir.

"Eu sunt dispus sa fac, dar singur se poate face cat am facut in ultimii 5 ani. Atat, niciun pic mai mult", s-a justificat Klaus Iohannis in ziua in care si-a depus la BEC candidatura pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei.

De asemenea, fostii consilieri prezidentiali ai lui Traian Basescu Cristian Hrituc si Sebastian Lazaroiu au facut o analiza cu privire la primul mandat de presedinte al lui Klaus Iohannis, in care ii gasesc actualului sef al statului mai multe circumstante atenuante.

"Presedintele putea sa faca, in opinia mea, mai mult decat a facut, cu conditia sa isi asume riscul suspendarii din functie", afirma, intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. dr. Ioan Stanomir, care este de parere ca un presedinte de tara "trebuie sa posede curaj", curajul fiind si "o caracteristica morala".

Dialogul este purtat cu o saptamana inainte de dezbaterea "Ce asteapta Romania europeana de la mandatul prezidential 2019-2024", organizata de Asociatia Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE), la care prof. dr. Ioan Stanomir, coordonatorul filialei Bucuresti, va fi unul dintre vorbitori.

Iata cateva dintre cele mai importante idei exprimate in cadrul interviului acordat Ziare.com:

- Bilantul acestui pasivism prezidential din prima parte a mandatului presedintelui Iohannis este dramatic, pentru ca el a permis colonizarea statului si a institutiilor statului de catre PSD.

- Presedintele Iohannis a inteles in ceasul al 13-lea sau al 14-lea ca doar confruntarea cu PSD este cea care poate asigura si prestigiul si realegerea.

- Revocarea doamnei Kovesi a reprezentat un punct de turnura.

- In cazul DNA s-a vazut ca, odata inlaturata doamna Kovesi, tot esafodajul s-a prabusit, ca un castel de carti de joc, iar DNA-ul de azi este o institutie emasculata.

- Referendumul care a fost convocat anul acesta putea sa fie convocat foarte bine in momentul marilor manifestatii de strada de acum doi ani si jumatate.

- Exista intotdeauna parghii, iar principala parghie a unui presedinte este aceea de a fi activ.

- Datoria presedintelui este sa sprijine acea tabara din PSD care este cea mai putin toxica pentru statul de drept si pentru economia Romaniei.

- Presedintele Iohannis a comis o eroare grava si aproape impardonabila - aceea de a-i incredinta mandatul de premier doamnei Viorica Dancila. Se vede astazi cu ce consecinte.

- In momentul in care un ministru al Justitiei precum Ana Birchall este in mod vadit atacat de PSD pentru ca nu subscrie la o agenda antiJustitie si antieuropeana, datoria ta ca presedinte este sa o sustii cu toata "munitia" de care dispui.

- Ori de cate ori presedintii Romaniei au fost 'cu spatele la zid' ei s-au reincarcat simbolic prin intoarcerea catre popor.

- Principala datorie a unui om de stat, barbat sau femeie, este aceea de a-si respecta compatriotii. Atunci cand compatriotii gresesc, datoria presedintelui Romaniei este de a le spune ca gresesc si de a incerca prin toate fortele sale sa indrepte tara pe un fagas al decentei si al demnitatii.

- Trebuie sa gasesti un compromis intre propria ta ambitie si ambitia concetatenilor tai, a compatriotilor tai care te-au propulsat in functie.

- PSD-ul este asemenea unei ventuze lipita istoric de corpul tarii noastre, el nu poate exista decat in simbioza cu statul.

- Trebuie sa incercam din toate puterile sa eliminam monopolul PSD asupra comunitatilor locale.

- Daca trece motiunea, ar trebui sa urmeze un cabinet condus de cineva care sa isi asume un mandat precis: evitarea cataclismului economic care ne paste, stabilizarea economiei si eliminarea baronilor PSD printr-o reforma electorala de urgenta.

Domnule profesor Stanomir, dupa revizuirea Constitutiei, in 2003, la Palatul Cotroceni au fost prezenti trei presedinti: Ion Iliescu, Traian Basescu si Klaus Iohannis. Cum ati caracteriza activitatea lor, ce fel de sefi de stat au fost?

Cred ca trebuie sa facem distinctia fundamentala - intre contextele in care cei trei presedinti au lucrat.

Presedintele Iliescu nu a lucrat niciodata in contextul coabitarii. Presedintele Iliescu a beneficiat intotdeauna de guverne care i-au fost favorabile, fie ca au fost propriile sale creatii (cum este cazul Guvernului Vacaroiu), fie ca au fost emanatii ale unui partid asupra caruia exercita o considerabila influenta (Cabinetul Adrian Nastase). Presedintele Iliescu a fost un presedinte activ, dar de obicei prin intermediul interpusilor, mai cu seama in epoca 1992-1996.

Intre 2000 si 2004 se poate vorbi despre o diarhie, prin impartirea prerogativelor, si simbolic si afectiv, intre Ion Iliescu si Adrian Nastase. Insa Ion Iliescu a ramas intotdeauna ultimul decident. Sa nu uitam ca, la un moment dat, el a intervenit si i-a precizat clar lui Adrian Nastase ca anumite decizii de natura constitutionala sunt si raman monopolul sau, exclusiv.

Presedintele Basescu este cel care a avut primul experienta coabitarii, in forme diferite, cu partide politice diferite si in contexte diferite, inclusiv in contexte de relativa pace economica sau de criza economica si de conflicte politice semnificative, care au dus la suspendarea din functie de doua ori.

Presedintele Basescu (subliniez, ma refer la presedintele Basescu, ca sa nu existe confuzii cu conducatorul PMP de astazi, eurodeputat) a avut un stil numit dupa propria sa sintagma (in opinia mea neinspirat) de "presedinte jucator". A fost vorba mai degraba de un mic activism prezidential, care a avut ca principal obiectiv constituirea de majoritati sau, atunci cand aceste majoritati nu au putut fi constituite, de apararea unui minimum de prerogative constitutionale, de unde si incheierea pactului cu Victor Ponta, referitor la interpretarea Constitutiei dupa aparitia primului guvern Ponta.

Presedintele Iohannis a fost, de asemenea, marcat de coabitare. De la inceput domnia sa a crezut, in mod eronat, ca nu se va confrunta cu problemele cu care s-a confruntat predecesorul sau si a ales, cel putin la inceputul mandatului, o cale mai degraba nonconfrontationala si nonconflictuala in raporturile cu PSD.

Dar se vede treaba ca in cele din urma presedintele Iohannis a inteles ca un presedinte in momente de coabitare trebuie sa fie conducatorul Opozitiei sau cel putin al unei parti din Opozitie. Si vedem astazi ca, in ceasul al 13-lea sau al 14-lea, domnia sa a inteles ca doar confruntarea cu PSD este cea care poate asigura si prestigiul, si realegerea.

Trebuie spus ca bilantul acestui pasivism prezidential din prima parte a mandatului presedintelui Iohannis este dramatic, pentru ca el a permis colonizarea statului si a institutiilor statului de catre PSD. Sa privim numai la modul in care a fost decapitat DNA, a fost decapitat Parchetul General, si la modul in care Consiliul Superior al Magistraturii functioneaza astazi.

Toate aceste involutii institutionale dramatice ii sunt imputabile in mod direct presedintelui Iohannis, pentru ca avea datoria sa vegheze asupra acelui domeniu care este definit prin Constitutie ca atare - garantarea statului de drept.

Citeste si:


Presedintele Iohannis sustine ca nu putea face mai mult decat a facut, dar Constitutia ii da presedintelui mai multe "arme", de exemplu, dreptul de a participa la sedintele CSM sau la sedintele de guvern, caz in care le prezideaza?

Intr-adevar, este vorba despre prerogativa de a participa la sedintele de guvern, la sedintele CSM, dar si de prerogativa de a se adresa Parlamentului si cetatenilor prin mesaje sau prerogativa de a convoca referendumuri consultative. Referendumul care a fost convocat anul acesta putea sa fie convocat foarte bine in momentul marilor manifestatii de strada de acum doi ani si jumatate.

Exista intotdeauna parghii, iar principala parghie a unui presedinte este aceea de a fi activ si de a contribui la nasterea unor majoritati care sa fie susceptibile de a fi reformatoare.

Ca sa iau un caz concret: In momentul in care constati ca la nivelul PSD exista fracturi, datoria ta ca presedinte este sa sprijini acea tabara din PSD care este cea mai putin toxica pentru statul de drept si pentru economia Romaniei. Asta insemna tabara antiDragnea.

Or, presedintele Iohannis a comis o eroare grava si aproape impardonabila - aceea de a-i incredinta mandatul de premier doamnei Viorica Dancila. Se vede astazi cu ce consecinte.

Sau un alt exemplu: In momentul in care un ministru al Justitiei precum Ana Birchall este in mod vadit atacat de PSD pentru ca nu subscrie la o agenda antiJustitie si antieuropeana, datoria ta ca presedinte este sa o sustii cu toata "munitia" de care dispui.

Cum comentati episodul revocarii fostei sefe a DNA Laura Codruta Kovesi? Presedintele Iohannis a refuzat sa isi asume public decizia, trimitand purtatorul de cuvant sa faca anuntul.

Este vorba, in primul rand, despre un curaj politic care atunci a lipsit presedintelui. Este limpede ca revocarea doamnei Kovesi a reprezentat un punct de turnura, pentru ca DNA-ul de atunci nu mai este DNA-ul de acum.

Eu nu subscriu la ideea celor care fetisizeaza persoanele si le venereaza si le urca pe un soclu, ca si cum ar fi zeitati. Doamna Kovesi a fost un foarte bun conducator al DNA, dar nu o zeitate. Noi nu trebuie sa cautam oameni providentiali, trebuie sa cautam sa avem institutii care sa fie eficiente si care sa lucreze indiferent de cine le conduce.

Dar in cazul DNA s-a vazut ca, odata inlaturata doamna Kovesi, tot esafodajul s-a prabusit, ca un castel de carti de joc, iar DNA-ul de azi este o institutie emasculata, care nu mai lucreaza la parametrii cu care eram obisnuiti.

Dar de ce i-a fost frica atunci presedintelui Iohannis?

Presedintele Iohannis s-a temut atunci ca va fi suspendat de catre PSD si i-a fost frica, probabil, s-a temut ca va intra in rolul celui pe care l-a mostenit la Cotroceni si pe care l-a detestat - Traian Basescu. Or, problema fundamentala este ca, paradoxal, presedintele in defensiva, presedintele suspendat, redevine un presedinte legitimat.

Ori de cate ori presedintii Romaniei au fost 'cu spatele la zid' ei s-au reincarcat simbolic prin intoarcerea catre popor. Cazul cel mai important este referendumul pentru Justitie de acum cateva luni, care l-a relegitimat pe Klaus Iohannis prin vointa cetatenilor.

Un presedinte, ca este barbat sau este femeie, trebuie sa posede curaj. Curajul este o caracteristica morala.

Mai multi specialisti in drept au spus atunci ca presedintele Iohannis ar fi putut gasi o cale de mijloc, adica sa fi semnat decretul de revocare a sefei DNA, dar el sa intre in vigoare la o data ulterioara, de exemplu peste cateva luni, cand oricum ii expira mandatul. Credeti ca era posibil?

Presedintele putea sa faca, in opinia mea, mai mult decat a facut cu conditia sa isi asume riscul suspendarii din functie. Risc pe care nu a dorit sa si-l asume.

Presedintele Iohannis a avut perioade in care a fost precum anumiti fotbalisti din anumite echipe de fotbal - a disparut de pe teren. Era in 11-le care juca pe teren, dar contributia sa nu se vedea. Ca sa folosesc o formula eleganta, a fost vorba despre o anumita pasivitate prezidentiala. Aceasta i se poate reprosa.

Multi comentatori il acuza pe Klaus Iohannis ca ii place cam mult sa aiba o viata lejera la Cotroceni, adica sa nu se consume prea tare. Aveti aceeasi impresie?

Cred ca oricarui presedinte ii place la Cotroceni, pentru ca, daca nu ii place, nu vrea sa candideze. Nu trebuie sa cautam oameni care spun ca nu doresc puterea, noi trebuie sa cautam oameni, barbati si femei, care doresc puterea, dar nu in folos propriu, sau nu doar in folos propriu, aceasta este marea diferenta. Trebuie sa gasesti un compromis intre propria ta ambitie si ambitia concetatenilor tai, a compatriotilor tai care te-au propulsat in functie, pentru ca presedintele este pus acolo pentru a lucra nu in favoarea unei Romanii abstracte, ci in favoarea valorilor pe care propriii lui compatrioti si le-au asumat prin vot.

Spuneti ca presedintele Iohannis a inteles abia in ceasul al 13-lea ca trebuie sa lupte cu PSD, dar daca nu a inteles nici macar acum, ci a devenit mai luptator doar pentru ca se afla in campanie electorala, dupa care se va intoarce la pasivitatea care l-a caracterizat, cel putin in primii patru ani?

Nu este sarcina mea sa comentez, eu cred ca sarcina mea este sa constat in mod empiric ca presedintele Romaniei s-a trezit (sau aparent s-a trezit) la realitatea coabitarii, dar destul de tarziu. Daca priviti in urma, toate luarile mele de pozitie au fost critice la adresa presedintelui Iohannis in momentul in care am constatat pasivitatea. Ele au fost moderat favorabile atunci cand am constatat ca presedintele Romaniei ia "taurul de coarne" si intelege ca unica forma prin care PSD poate fi oprit este apelul la cetateni.

Aici mai este o problema. Indiferent care va fi presedintele ales (cu exceptia Vioricai Dancila si a celor din orbita domniei sale - de la Ramona Ioana la Mircea Diaconu si la altii), acel presedinte non-USL trebuie sa fie constient de faptul ca are obligatia de a propune o reforma a Constitutiei. Dar nu o reforma care sa fie sub influenta cloroformului si a eufemismelor, ci o reforma eficace, eficienta si de profunzime.

O reforma care sa permita, de exemplu, presedintelui Romaniei, oricare ar fi acela, sa dizolve Parlamentul in momentul in care Parlamentul se prostitueaza politic, iertata-mi fie expresia, adica traficheaza voturi in vazul lumii, in dispretul binelui comun.

Aceste lucruri reprezinta o scadere inacceptabila a standardelor politice si in orice democratie, fie ca ne place, fie ca nu ne place, totul incepe si se sfarseste prin popor.

Cei care au o dificultate sa se raporteze la cetateni, la compatriotii lor, nu au decat sa stea pe Facebook, dar nu au ce cauta in politica reala. Principala datorie a unui om de stat, barbat sau femeie, este aceea de a-si respecta compatriotii. Atunci cand compatriotii gresesc, datoria presedintelui Romaniei este de a le spune ca gresesc si de a incerca prin toate fortele sale sa indrepte tara pe un fagas al decentei si al demnitatii.

Peste cateva zile se va vota motiunea de cenzura depusa de Opozitie. Ce ar trebui sa faca presedintele Iohannis daca ea va trece si Guvernul Dancila va pica?

Eu nu cred ca va trece. Nu cred ca exista un interes real al fortelor politice semnatare ale motiunii de cenzura de a prelua puterea, dincolo de retorica de serviciu a politicienilor nostri.

Dar daca motiunea de cenzura ar trece chiar cu voturile secrete ale PSD, pentru ca interesul PSD ar putea fi acela sa transfere guvernarea Opozitiei, tinand cont ca exista atatea si atatea probleme in economie?

PSD-ul este asemenea unei ventuze lipita istoric de corpul tarii noastre, el nu poate exista decat in simbioza cu statul. Daca PSD pierde puterea in mod inopinat si daca cei care preiau puterea - un Cabinet de tranzitie cu un mandat precis - ar introduce, de exemplu, alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, doamna Firea (care descopera acum, de exemplu, transportul in comun) nu ar mai avea nicio sansa la Primaria Capitalei. Iar dl Oprisan, dl Paul Stanescu si alti domni si doamne (indiferent de culoarea lor politica actuala, ca sunt neo sau vechi PSD - isti) nu vor avea nicio sansa, pentru ca ar exista posibilitatea coalizarii.

Iata de ce PSD in mod rational trebuie sa stea agatat de putere pana in momentul cataclismului: pentru ca retragerea de la putere ar putea permite un inceput de reforma a statului.

Dar problema noastra este alta: Este Opozitia noastra capabila sa initieze o reforma a statului? La aceasta intrebare retorica eu cred ca multi dintre cititorii dvs stiu deja raspunsul.

Si, totusi, sa incercam sa ne imaginam acest scenariu posibil: Trece motiunea de cenzura si Guvernul Dancila pica. Ce ar trebui sa faca presedintele Iohannis intr-o astfel de situatie?

Cred ca ar trebui sa urmeze un cabinet condus de cineva care sa intruneasca sufragiile unei majoritati compozite, cineva care sa isi asume un mandat precis, care, in opinia mea, ar fi evitarea cataclismului economic care ne paste, stabilizarea economiei si eliminarea baronilor PSD printr-o reforma electorala de urgenta.

Stiu ca se invoca argumentul ca in proximitatea alegerilor nu se pot schimba regulile, dar eu cred ca trebuie sa incercam din toate puterile sa eliminam monopolul PSD asupra comunitatilor locale. Pentru ca, daca acest monopol se mentine, indiferent de numele celui care ocupa scaunul de presedinte, alegerile parlamentare vor fi dificil de castigat pentru Opozitia democratica.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23336 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cei ce dau sfaturi nesolicitate domnului Presedinte

mai au doar o posibilitate: sa il voteze pe acel candidat care ei cred ca le va urma sfaturile.

Ar mai fi o posibilitate, dar asta se mai aplica doar la 13 indivizi: sa candideze ei insisi, poate castiga alegerile prezidentiale si atunci vor putea sa faca ceea ce predica.

 

Iohannis e un politician execrabil

Iohannis a fost solutia de compromis de acum 5 ani pentru a nu iesi bufonul mincinos Ponta.

Totusi Iohannis e un tip agreabil, civilizat si cu care poti iesi in lume. DAR ATAT. Mai mult nu poate.

Prima data a promis ca schimba Guvernul Ponta. Printre stangacii evidente de comunicare l-a schimbat dupa Colectiv. Insa a provocat un dezastru: a negociat cu PSD ca ciuma rosie sa ramana cu toti directorii din ministere pe functie, cu toti prefectii, cu toti oamenii in teritoriu. Plus Parlamentul plin de pesedisti.
CUM sa faci asa ceva? Guvernul Ciolos s-a zbatut, dar ce sa faca cu toti astia, ca asa a negociat Iohannis cu Draknea!!! Asta era intelegerea. Rezultatul il vedem si azi.. Acum vine iar Iohannis cu abureli.. Lasa-ne mai omule. Atat ai putut, atat ai facut, du-te, lasa-ne, dispari. Ne trebuie un Presedinte cu viziune, dinamic si care stie sa comunice.
Votati Dan Barna - Presedinte
USR#REZIST

 

Multi viteji se arata dupa batalie. Ati asistat timp de cativa ani

la a doua lovitura de stat din Romania. Fara sa miscati o ureche!

Republica semiprezidentiala a devenit republica parlamentara fara sa cracneasca nimeni . Cu exceptia presedintelui Iohannis!

Legile tarii au fost strambate dupa chipul si asemanarea unui anumit Dragnea, fara sa cracneasca nimeni. Cu exceptia presedintelui Iohannis.

Justitia a fost capusata fara sa cracneasca nimeni. Cu exceptia presedintelui Iohannis.

Diaspora (in 10 august 2018) a fost batuta si gazata fara sa cracneasca nimeni. Cu exceptia presedintelui Iohannis.

Acum a inceput o schimbare de paradigma pe care nu cred ca vreun partid din Romania va fi capabil sa o canalizeze sau sau sa o influenteze. Urmeaza alegeri PREZIDENTIALE, nu alegeri de PARTID.

 

ha ha ha

trasatura a unui lider este curajul. Cu exceptia faptului ca a fost ingrijorat si a urmarit cu atentie ce mare lucru a facut prezentul locatar de la Cotroceni ? A iesit la rampa acum, in ultimele luni si si-a asumat victorii la care nu a miscat un deget (vezi recenta numire a Codrutei). In schimb a stat ascuns cand a destituit-o. Probabil va fi ales din nou. Din inertie si din greseala. Avem o istorie zbuciumata de peste 2000 de ani. Inca 5 ani cu un incompetent pus pe trai bun sunt un fir de nisip in ocean

Plus ca e inexact

"Republica semiprezidentiala a devenit republica parlamentara fara sa cracneasca nimeni . Cu exceptia presedintelui Iohannis!"

Au fost zeci de mii, sute de mii de oameni in strada, luni de zile. Infruntand gerul si, in final, chiar si gazele toxice si bastoanele jandarmilor. Oameni care au protestat impotriva politicii demente duse de actuala guvernare.

Asta e principala forta care a mai facut cat de cat PSD-ul sa nu mearga pana la capat, nu Iohannis, care a urmarit ani de zile lucrurile astea cu "maxima atentie si ingrijorare".

Cum Deo pro Patria (Europa et Romania).

Psdul a condus catastrofic timp de 25 ani!
Cinstit vorbind vinovati sunt si romanii ‘at large’ pentru aceasta conducere.
Situatia creata nu permite o insanatosire pe termen scurt/mediu.
Solutie:
- Reducerea parlamentarilor si auxiliarilor lor la +/- 50% prin parlament unicameral.
- Reducerea ministrilor/ministerelor si organelor locale si auxiliarilor lor la+/- jumatate.
- Reducerea fondurilor partidelor la +/- 25% din cele prezente indiferent cati membrii are partidul (actualmente e o capusare politica a veniturilor statului).
Pentru usurarea guvernarii pragul de reprezentare in parliament sa fie 20% din voturi-5 filozofii politice si economice satisfac cerintele democratice dar elimina posibilitatea anarhismului. - Desfiintarea pensiilor speciale pentru functionarii publici pastrand pensiile normale.
- Standardizarea (tabelarea) tuturor aplicatiilor/formelor legale, administrative, de gestitionare a investitiilor, etc reducand personalul bugetar procesor la circa +/- 50% permitand o transparenta mai buna.
- Standardizarea prin tabelare/condensare a formelor de bid la investitiile publice pentru facilitarea transparentei (bid intre 0 si 50 000 lei sa constea din+/-3 pagini tabelate, iar intre 50 000 si 250 000 lei sa constea din +/- 4 pagini tabelate, cu standardizarea sa se continue in acest spirit.
Formularele sa fie concise/condensate privind cerintele beneficiarului si a castigatorului bidului-date despre castigatorul bidului privind comportamentul lui juridic si financiar si comportamentul lui privind mediul inconjurator, istoria relatiilor lui cu fostii beneficiari, cu comunitatile locale, teritoriale sau statale unde a activat in trecut, forma/durata de reglementare a eventualelor dispute in trecut si alte informatii pertinente esentiale.
- Inasprirea pedepselor privind furturile/delapidarile banilor publici si imbunatatirea recuperarilor lor.
-Cele de mai sus sa fie obiectul unuor plebiscite sau alte forme juridice necesare legalizarii lor.
- E necesara dezintoxicarea politico-administrativa a bugetului statului.
Contrar celor spuse mai sus ajungem in situatia Greciei care are un atuu in rezolvarea situatiei de criza datorita istoriei, civilizatiei, calitatilor comerciantilor/investitorilor greci si resurselor turistice specifice ei pe care Romania nu le are.
Ganditi-va la consecintele neglijarii actiunilor impuse pentru deratizarea policico-administrativa a Romaniei!
E cutremuratoare perspectiva ca Romania sa devina o ‘Grecie’ nu atat pentru noi (deoarece noi probabil o meritam) dar pentru copii si nepotii nostrii care nu au acum dreptul la o opinie.
Lasati toate opiniile politice si ganditi ca specie umana responsabila!

Daca Iohannis ar fi facut campanie in 2016

Cum face acum pentru PNL, altfel s-ar fi prezentat situatia Romaniei acum.
Poate ca a invatat sa lupte acum tocmai datorita catastrofelor pesediste. A facut pasi inainte, ca sa zic asa.

Din pacate asta e adevarul-greseala impardonabila-cand dragnea

era cu spatele la zid si in picaj i-a dat o gura de oxigen si-a nominalizat-o pe aceasta nevertebrata intelectual care s-a dovedit c-a facut totul pe voia si ordinul cleptomanului sef aflat acum la mititica .Pentru acest motiv nu mi-am trimis datele pentru realegerea lui Klaus. Am o stima deosebita pentru sasi dar ,el e prea moale.Om corect cred dar prea le-a facut jocul psd -ului. De candida Kovesi ii batea pe toti de le suna apa in tartacute !

 

Din contra

Numind-o si pe asta,i-a pus crucea lui Dragnea.

Cand a numit-o asa am crezut si eu..apoi la o

analiza realizezi ca fara acea numire dragnea si psd erau pe lopata de mult..ala a fost momentul in care deja erau voci care se ridicau impotriva cleptomanului de teleorman si era disperat chiar cu spatele la perete..ar fii acceptat un compromis dar Klaus a dat asul din mana..asta e marele adevar..tot ce-a urmat cu OUG 13 a fost imediat dupa aceea..nici 10 August si nici tara amanetata nu se mai intampla daca dancila nu era acceptata..trebuia refuzata si lasati psdistii sa se bata intre ei..asta e marele adevar..

De acord: daca refuza o aveam pe Carmen Dan

prim ministru.

Excelent articol !

Printre cele mai bune aricole de pe Ziare.com din ultimii ani.Atat de adevarat..Respect,d-le Stanomir !

 

EU, sau tara?

Profunde, inteligente, corecte parerile exprimate de domnul Ioan Stanomir, dar si intrebarile au fost puse cinstit si inteligent.
Doar o singura completare: o trasatura obligatorie pentru presedinte este aceea de a pune tara inaintea lui. Interesele tarii deasupra intereselor lui. De aici vine si curajul.
Ma intreb de ce in tara aceasta oameni destepti, cu o inalta constiinta, care stiu ce obligatii presupune o functie inalta, stau in umbra, iar pozitiile de decizie au fost si vor fi ocupate de unii care nu stiu nici macar teoretic care le e datoria?

 

"colonizarea" au facut o Romanii, cei ce nu s-au dus la vot si cei

ce au votat masiv PSD!
Presedintele a asistat si astepta sa vada ce face "vointa" poporului.
Situatia actuala se datoreaza multimi si prostimii!

 

"nu s-au dus la vot" asa e! dar de ce?Pt. ca nu aveau ce vota!

Sunt 14 candidati.....toti cu bube!!!

Atac furibund pe ultima suta de metri

PSD ramane la subsol, Veorica nu reuseste sa-si mobilizeze electoratul, se face din nou de ras, de asta data in SUA, momentele penibile legate de votul pentru Kövesi, iar acum dezastrul in cazul Rovana Plumb. Nimic pozitiv si alegerile bat la usa. Pesedistii au trecut la contraatac incercand cu disperare sa salvze, ce se mai poate salva. In acest context se inscrie si actiunea cuplului Camelia Badea si Ioan Stanomir. O fi Stanomir profesor, chiar doctor, dar licenta de a debita demagogii si ineptii, totusi n-o are. Nu discut toate stupiditatile si naivitatile ( oare ? ) din interviu, ma opresc doar la o afirmatie: Referendumul trebuia convocat in urma cu doi ani si jumatate ?! Ce-ar fi adus asta? Guvernul ar fi primit un vot de blam, atacurile impotriva justitiei si-a fi pierdut din intensitate iar Dragnea ar fi zambit pe sub mustata si viata ar fi mers mai departe. In schimb neascultand de sfatuitorii intelepti, Iohannis a decretat referendumul chiar in ziua europarlamentarelor, cu scopul declarat de a aduce oamenii la vot, cunoscut fiind faptul ca acest tip de alegeri nu prea intereseaza electoratul si asta nu numai la noi. Planul a reusit perfect, poporul a iesit la vot in numar mare, diaspora a amplificat presiunea, PSD s-a prabusit, PNL si USR s-au vazut propulsate iar Daddy a intrat a doua zi acolo unde ii era locul. Klaus Iohannis a facut o miscare magistrala cu consecinte catastrofale pentru partidul aflat inca la guvernare. Fara acest Referendum Veorica & Co s-ar simti inca in loja, poate si Dragnea ar fi scapat poate cu o suspendarea. Aceasta actiune a presedintelui arata ca nu numai pe plan international are un presigiu de necontestat, ci si pe plan intern a reusit sa loveasca impostura, incompetenta si sa duca tara in pragul unor schimbari majore. Asta nu i se iarta si de aici atacurile furibunde, cu argumentatii si exemplificari bune doar pentru naivi. Poporul nu se va mai lasa inselat.

 

Nu se poate face o comparatie intre presedintele Basescu si Iohannis

Ca presedinte,T.Basescu a dovedit curaj,abilitate politica si,place ori nu,a fost ctitorul statului de drept cu pivotulsau central independenta justitiei!
Inteligent a stiut sa antreneze poporul in sprijinul politicii sale si in lupta sa cu mafia USL!
Cu toate acestea Iohannis este in prezent singura solutie pentru un nou mandat!
Nu putem nega lui Iohannis ceeace ii lipsea lui T.Basescu :o prezenta impozanta pe plan extern!
Adevarul este ca singura solutie pentru salvarea Romaniei din ghiarele mafiotilor psd-isti este schimbarea compozitiei parlamentului si reintroducerea votului in doua tururi la locale!
PNL a fost duplicitar in cadrul USL,cand a votat pentru anularea votului in doua tururi si acum plateste oalele sparte de el insusi!
Este o noua lectie data politicienilor ca legile nu trebuie schimbate circumstantial ci pe baza unor principii fundamentale,altfel se pot intoarce impotriva celor ce le-au promovat!Teo

 

PETROV a dovedit curaj,abilitate politica si f. mult fariseiem

Daca il lauzi pe petrov ar trebui sa-l sustii pe paleontolog......

Iohannis a fost cel mai slab Presedinte pe care l-a avut Romania,

pana acuma l-am avut pe Constantinescu, dar Iohannis l-a depasit. Intr-adevar Base a fost cel mai curajosm iar Iliescu cel mai despotic.Daca Base si-ar fi iubit si tara, putea face multe, dar Base, ca mai toti politicienii romani de seama, era si el un pui de securist, o creati politica a la Ilici.

Io bag sama că lu' Johannis

i-a lpsit ceea ce Băsescu avea din plin: sange in instalatie.

 

Colonizarea statului

Presedintele Iohannis este vinovat ca a permis ca psd-ul sa castige alegerile si impreuna cu alde sa detina majoritatea absoluta in ambele Camere . Vinovati suntem noi toti care nu am fost la alegeri si am permis Mafiei rosie sa acapareze statul .

 

Este singurul comentariu logic din aceasta pagina

Majoritatea isi dau cu parerea ca Iohannis trebuia sa faca sau sa dreaga, sa incalce constitutia si sa fie suspendat. Deci cu alte cuvinte sa faca exact ce nu ne place la PSD: sistemul arbitrar de decizie care nu are la baza reguli ci doar interese de grup si personale. In realitate singurul lucru care i se poate reprosa lui Iohannis e ca nu a fost in stare sa faca din PNL un partid modern, condus de oameni care au ceva de spus, care sunt capabili sa ofere solutii. PNL este la fel de retrograd si medieval ca si PSD. Este condus de clanuri, gasti bazate pe interese personale. Daca Iohannis impunea un om de calitate ( de pilda Bolojan) care schimba toata garnitura de lideri si aducea oameni valorosi, astazi USR nu ar fi existat. USR a aparut datorita faptului ca PNL nu a oferit nicio alternativa.

la vremuri noi,oameni noi !

barna presedinte,usr la guvernare !

 

@MosCraciun

ce-a "cricnit" joianis ?

am luat act cu ingrijorare ca psd m-a facut ghem
pentru a n-a oara...
(pauza,se uita la ceas)
conferinta de presa s-a terminat,incepe weekendul :)))

 

Multi vad, putini pricep

!

"Este capabilă opoziția"?

Discuție utilă și dacă nu intrăm in demersul propus,nu se poate intrezări rezolvarea.
L-am votat pe actualul și din silă pe PSD,apoi de mincinosul Ponta,dar și de o speranță legată de istoria noastră.
După,cei din spatele lui Ponta,aruncau cu niște argumente de tot rasul,printre care acela că e alesul Grivco!Ciudat,nu?
Văzand in timp,unele stangăcii,am ințeles că nici consilieri de soi,pentru a lupta cu COPȚII in provocări ale invinșilor nu are și nici alesul nu e uns in a da răspunsuri pe măsură.
S-a ajuns,mare regret,la o republică parlamentară și astfel minoritatea formată de opoziție,inghițea in sec,dand vina pe alianța PNL cu PDL(deși era normal,căci erau forțele din afara puterii,cum candva a mai apărut DA și mai apoi-cu mari dușmănii,USL-).Președintele,avea de alergat,căci nici in PSD Dragnea nu era veselie-nema specialiști și numai șmecheri de politicieni,pană și azi-,plus autodemascarea lui CPT iubitor de putere vizavi de PNL.Iar biata opoziție,șchioapătă și azi. Intre timp,am introdus in ecuație și faptul că Johannis e născut geamăn,adică un om corect,dar cam timid cand il iei repede(ca pe mine,de fapt),dar care INVAȚĂ in timp și poate arăta a lider de Țară,căci de partid odată cu poftele și partidele noi!Adevărat,n-a fost politician,n-a intrat in această valtoare cu o ideologie de partid,dar cine iubește această Țară,poate ACUM să meargă pe experiența căpătată.Sigur,esențial rămane din acest interviu printre alte observații,intrebarea:Este opoziția in stare să reformeze Statul? Iată un procent care poate răspunde la intrebări ca:de ce a existat DA,USL și acum fuziunea ce a dus la PNL de azi?Simplu,doar coalizările pot dărama o majoritate și doar prin alegeri primari in două tururi,dispar și primari ihi-mda și șefi CJ și mai multe posibilități contra acestui partid STAT,cu trecut cunoscut.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor