Dictatura economică e la colț

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Miercuri, 27 Noiembrie 2024, ora 11:10
2915 citiri

Dacă ești patron, asociat, acționar, administrator de orice - privat, angajat la un antreprenor sau la o multinațională, freelancer sau... fără job, dacă ești conștient de impactul economic asupra ta - direct și indirect - la apropiatele alegeri parlamentare, e cazul să votezi. Dacă ești antreprenor de succes cu o firmă prosperă sau cu dificultăți financiare, dacă ești angajat în mediul privat sau bugetar și ai acum un salariu mai mult decât mulțumitor, îți dau o veste proastă. Îți place sau nu, ești scârbit sau nu, chiar dacă ești comod sau te duci la schi, va trebui să faci duminică un efort suplimentar și să mergi să votezi.

Aici nu este despre Călin Georgescu sau Elena Lasconi, este despre familia ta, profitul sau salariul tău, taxele și impozitele pe care le vei plăti în viitor, siguranța financiară a copiilor tăi, a familiei tale extinse. Mai mult ca sigur, din 2025, parlamentarii îți vor influența din nou starea economică în viitorul cincinal, mai mult decât îți imaginezi când citești aceste rânduri. Noul Parlament poate aduce legi noi sau să le refacă pe cele proaste. Astăzi există legi depășite, incomplete, insuficient de clare, interpretabile de orice avocat. Cu legi mai bune nu vom mai pierde timp și bani prin instanțe.

Cel mai probabil, ca și tine, am o lehamite totală față de clasa politică. Scriu liber, cu drag și spor, despre toți pulifricii din politica dâmbovițeană și, totuși, nu am fost cenzurat. Eu voi vota pentru siguranța investițiilor mele, pentru afacerea mea și angajații mei, pentru dreptul meu de a mă exprima liber în continuare și pentru dreptul comun al mediului privat de a combate fărădelegile din administrația publică, care ne-au mâncat zilele, energia, timpul și sănătatea. Dacă lucrezi în mediul privat sau ai tangență cu problemele investitorilor de orice fel, cu siguranță înțelegi ce spun.

Nu îți cer să votezi cu mine. Nu candidez la nimic și nu fac galerie nimănui. Pe 01 decembrie nu mai este despre persoane, este despre democrație. Dacă ar fi să vezi în partidele existente o echipă de fotbal, handbal sau un sportiv favorit, ai vrea să mergi la meciurile ei/lui? Dacă da, consideră că un partid e ca o echipă, care uneori pierde, alteori câștigă, dar tu o susții în momentele grele. Închipuie-ți că joacă un meci decisiv în urma căruia, fie retrogradează, fie câștigă. Merită să fie susținută? Nu trebuie să fii fan, doar simpatizant.

Dacă nu ești vreun hacker care stă tot timpul ascuns în spatele laptopului, probabil ai un cerc de prieteni, fie că-ți sunt rude, colegi de serviciu, foști sau actuali amici de plimbări sau discuții de orice fel. Fă-ți un bine și ție și lor. Convinge-i să vină la vot. Spune-le că după ce votează, ieșiți la o bere, indiferent ce „echipă”/partid câștigă. Doamnele sunt binevenite, preferabil cu prietenele, cum le place de obicei. Îți faci un bine, dacă mobilizezi „gașca” de băieți și de fete. Mă bazez că sunt prieteni care gândesc la fel ca tine, chiar dacă lucrează în privat sau ca bugetari.

Sincer, nu mai am așteptări, dar știu că și în Parlament vor exista câțiva oameni care au afaceri și vor încerca să și le protejeze din interior. Implicit, vor face asta și pentru mine și pentru tine. Dar, ca să-și impună democratic votul și noi să beneficiem de o viață mai bună, acum trebuie să aibă acum câți mai mulți „suporteri” care votează. Știu, uneori partidele ne-au dezamăgit profund. Ne-am răzbunat deja și le-am pedepsit candidații, neoferindu-le votul sau neparticipând la „meci/vot”. Hai să le arătăm acum că suntem mai înțelepți ca ei.

Dacă n-o să ne prezentăm noi, eu, tu și cei care lucrează în mediul privat, o să fim învinși. Riscăm să ajungem ca niște milogi, pe banii și munca noastră. Jocul democratic se câștigă votând și prima regulă ca să câștigi este să participi. A nu se înțelege că „armata” de bugetari nu are același rol. Îi așteptăm și pe ei, „încolonați”, cu mic cu mare, indiferent de funcție și vechimea în câmpul muncii. Ieșiți cu toții la vot!

În final, o să-ți spun cu cine votez. Cred c-ai ghicit, deja. Indirect, cu mine. Direct, cu cine încă mai cred că-mi poate reprezenta interesele, ca antreprenor care are și responsabilitatea colaboratorilor. Și angajații mei au familii. Votând, le apăr și lor interesele. Dacă mie-mi va merge bine, copiii mei vor fi fericiți, angajații mei la fel și o să „donez” și statului cât îmi cere. Important este să nu ajungă să-mi ia cât vrea el și eu să fiu doar un număr. De aceea insist să mergi la vot. Și, te rog, invită-i și pe alții să nu rămână indiferenți. Dacă vei face asta, chiar ești un adevărat reprezentant al mediului privat sau un bugetar care se respectă.

Dragos Dragoteanu

Manager Euroest Invest / Fast Parking

CIPS - Certified International Property Specialist

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Kakistocrația în ascensiune. Cum au pierdut încrederea publicului elitele
Kakistocrația în ascensiune. Cum au pierdut încrederea publicului elitele
În ultimul său articol din The New York Times, Paul Krugman, deținător al Premiului Nobel pentru economie în anul 2008 și profesor de științe economice și relații internaționale la...
Argentina nu mai are deficit bugetar după 123 de ani. Terapia de șoc a președintelui Javier Milei inspiră un lider USR. "Sper să avem și noi așa guvern"
Argentina nu mai are deficit bugetar după 123 de ani. Terapia de șoc a președintelui Javier Milei inspiră un lider USR. "Sper să avem și noi așa guvern"
Argentina a reușit, la un an după ce controversatul președinte Javier Milei și-a început mandatul, să scape de deficitul bugetar care afecta țara de 123 de ani. Statul latino-american este...
#alegeri, #economie, #parlamentare, #dictatura economica , #Alegeri parlamentare 2024
  1. Planul lui George Simion, în cazul în care o nouă candidatură la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu ar fi respinsă. „Dacă există motive să fie scos din cursă”
  2. Rareș Bogdan, în lacrimi la Realitatea Plus. A criticat decizia CNA de întrerupere a emisiei și l-a lăudat pe patronul Maricel Păcurar, care a scăpat de închisoare
  3. Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
  4. România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
  5. Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
  6. "Trebuie făcut ceva, mers peste ei şi dat foc". Noi stenograme incendiare din dosarul controversatului lider al mercenarilor Horațiu Potra
  7. Marcel Ciolacu, premier sau nimic. Negocierile dintre partidele pro-europene vor decide soarta liderului PSD
  8. Discuțiile dintre Horațiu Potra și acoliții săi înainte să fie prinși cu portbagajele pline de arme. Interceptări din dosar
  9. Câte ministere ar putea avea PNL în viitorul guvern. Ilie Bolojan: ”Voi susţine cele mai bune resurse pe care le putem trimite în Executiv”
  10. Eugen Sechila, sub control judiciar. Omul lui Călin Georgescu a fost dus la audieri după ce a fost săltat în trafic UPDATE