Alegeri locale 2012 Atentie la metodele de fraudare a votului!

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:22
5434 citiri
Alegeri locale 2012 Atentie la metodele de fraudare a votului!
Foto: Arhiva (Romania Libera)

Metodele de fraudare a alegerilor se impart in doua categorii mari: 1) cele in care actioneaza atat membrii ai comisiilor sectiilor de vot sau militanti ai fortelor politice, cat si cetatenii, care primesc un beneficiu material si 2) cele in care frauda este comisa doar de reprezentantii partidelor.

Cele mai cunoscute metode de fraudare a votului sunt "turismul electoral", "suveica" sau "foto".

"Turismul electoral" reprezinta transportarea si plata unor cetateni pentru a vota in alte localitati decat cele de resedinta (pe listele suplimentare). Metoda este folosita cu predominanta la alegeri europarlamentare, prezidentiale, unde circumscriptia este nationala, iar votul intr-o anumita sectie nu este conditionat de domiciliul pe raza sectiei de vot.

Unele transporturi se organizeaza chiar in mai multe localitati. Intr-o anumita proportie, turismul electoral este folosit si la locale si la parlamentare, uneori in combinatie cu o procedura demarata anterior, cu complicitatea autoritatilor, de realizare a cartilor de identitate pentru o anumita localitate cu cateva zile inainte.

Metoda "Foto" este fotografierea cu telefonul a buletinului stampilat "cum trebuie" ca dovada pentru primirea unei sume de bani.

"Suveica". Cel putin un buletin este marcat anterior votarii, cu stampila de control si cu stampila "Votat" pe un anumit partid sau candidat. Alegatorul, parte a fraudei, primeste un buletin de vot normal cand vine in sectia de votare, dar il introduce in urna cu cel stampilat deja, isi insuseste buletinul alb pe care il inmaneaza altui alegator afara. Acesta urmeaza aceeasi schema, astfel incat fiecare alegator scoate ilegal din sectie cate un buletin.

Metoda "Capsunarilor". In prealabil se fac cercetari si "liste" cu persoanele plecate la munca in strainatate si care nu vor fi in localitatea de domiciliu in ziua votului. Ulterior, diverse persoane cu drept de vot se deplaseaza in mai multe locuri si voteaza in numele acestora. Alteori, insisi membrii comisiei de vot voteaza, eventual inaintea deschiderii urnelor, in numele acestora cunoscandu-le datele personale si semnand ulterior pentru acestia ca s-au prezentat la vot.

Alegeri Locale 2012

Metoda "Camasa". Alegatorul platit intra in sectia de votare si sustine ca nu este apt sa voteze singur sau nu stie carte. Acesta solicita ca un anumit insotitor sa-l ajute. Alegatorul si insotitorul intra impreuna in cabina de vot. Acel insotitor are sarcina de a se asigura ca buletinul depus de alegator in urna este stampilat potrivit intelegerii anterioare dintre mituitor si alegator.

Metoda "Camasa" tinde sa fie folosita din ce in ce mai putin datorita "succesului" metodei foto. In plus, BEC a decis anul acesta ca necunoasterea de carte nu e un temei ca alegatorul sa mearga insotit in cabina.

O alta modalitate de fraudare a alegerilor consta in acordarea de bani, bunuri, pachete cu produse alimentare, diverse promisiuni in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze cu o anumita persoana.

Asemanatoare este si metoda "Biblia", utilizata des in mediul rural, priveste alegatori din categoria nevoiasi si credinciosi, de preferinta batrani, care in schimbul unei sume modeste fac un juramant cu mana pe Biblie ca vor vota cu cine sunt indemnati.

Metoda "Inghesuiala". Aglomerarea intrarii in sectie de catre persoane pregatite in acest sens ingreuneaza intentionat exprimarea votului de catre cetateni sau de catre sustinatorii unui anumit partid. Metoda este folosita pentru obstructionarea votului in sectiile unde se stie ca un partid este favorit.

Metodele de fraudare in care sunt implicati exclusiv membrii sectiilor de vot si reprezentantii partidelor

Utilizarea in exces si necuvenit a "urnei mobile" si "Urna mobila schimbata". De obicei se stie exact cate persoane (nedeplasabile) vor vota prin intermediul urnei mobile. Dupa incheierea traseului, urna mobila se pune in portbagajul masinii cu care se deplaseaza cei doi membri din sectia de votare arondata si se acopera cu o prelata. Cand se ajunge la sectia de votare, de sub prelata se scoate o urna mobila similara, cu buletine in numarul anticipat dinainte, dar stampilate anterior pe "cine trebuie".

Buletinul de vot "rebutat" (considerat ca fiind necorespunzator cerintelor stabilite de legislatia electorala privind editarea buletinelor de vot), sau anularea pe nedrept a unui buletin. Victime ale acestei metode cad deseori partidele mici care nu au reprezentanti in sectii, dar si partide mari. In acest caz, reprezentantii sectiilor isi impart in vederea numararii teancuri de buletine scoase din urne si cateodata pun la teancul de anulate buletinele corecte ale adversarilor politici.

Metoda "Fifty-fifty". Buletinele nefolosite pot fi impartite in complicitate intre reprezentantii Biroului si introduse in urna, fiecare pentru partidul lui. De obicei functioneaza in sectiile mici, unde nu sunt observatori.

Metoda "uitucul". Se intampla cand membrii Biroului uita cu intentie sa aplice timbrul autocolant pe buletinul de identitate, respectiv CI ale celui care voteaza, dandu-i astfel posibilitatea de a vota din nou.

Metoda "Distrugerea". Daca stampilele cu "votat" raman la discretia membrilor biroului dupa incheierea votului si desfacerea urnelor, este posibila stampilarea anumitor buletine, care ulterior vor fi anulate.

Metoda "Stampila cu elastic"- se leaga in jurul incheieturii de la mana, cu un elastic o stampila contrafacuta si in timpul numaratorii se stampileaza buletinele contracandidatului, provocand astfel anularea votului respectiv. Este o metoda folosita pe scara larga in mediul rural si in orasele mici. Stampila poate fi lipita pe cureaua de la ceas sau pe un inel.

Metoda "Maradona". In unele clipe de neatentie a colegilor din sectia de votare la numararea voturilor, anumite buletine se muta dintr-un teanc intr-altul, ducand astfel la vicierea rezultatului numaratorii voturilor. Se practica in sectiile de votare mari si cand nu exista riscul renumararii voturilor.

Insa cele mai grave metode de frauda electorala sunt cele prin care se falsifica procesele-verbale cu rezultatul votarii. "Procesul-verbal facut de acasa - se practica cu precadere in localitatile mici si izolate. Presedintele sectiei de votare are un proces-verbal gata facut. Dupa numaratoare, cei din sectia de votare primesc de la sef cateva pahare cu bautura pentru ca s-a terminat treaba (procesul electoral) si, profitand de neatentia chefliilor, acesta le da la semnat falsul proces-verbal", se arata intr-un manual anti-frauda al PSD din 2012 obtinut de NewsIn.

Metoda "Post vot" - presedintele sectiei de votare are un formular de proces-verbal in alb pe care il completeaza si-l semneaza in fals pe drumul de la sectie la biroul electoral judetean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#metode frauda alegeri, #fraude alegeri locale, #frauda vot, #vot ilegal , #frauda electorala