Adio mita electorala in paine, faina si ulei?

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 21:42
2702 citiri
Adio mita electorala in paine, faina si ulei?

Autoritatea Electorala Permanenta a elaborat un proiect de lege in care aduce o serie de modificari legislatiei electorale, de la modul in care pot fi distribuite materialele promotionale in campania electorala pana la limitarea cheltuielilor legate de suspendarea si demiterea presedintelui.

Daca va fi aprobat, proiectul impune filialelor partidelor politice sa-si tina singure contabilitatea, dar le permite formatiunilor politice sa obtina venituri din vanzarea materialelor promotionale cu insemnele partidului.

Mediafax subliniaza ca textul de lege interzice primirea materialelor de propaganda electorala ca donatii, exceptie facand materialele de propaganda care se folosesc numai in cadrul campaniei electorale pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European.

Prin acest proiect de modificare a legii, sunt interzise si cheltuielile pentru cadouri catre alegatori, cu exceptia materialelor promotionale cu insemnele partidului sau a materialelor de propaganda electorala. Cu alte cuvinte, ambalajele pungilor de faina sau sticlele de ulei vor trebui sa fie inscriptionate cu insemne electorale.

Cheltuielile pentru referendum, limitate

Acelasi proiect de lege propune limitarea la 25.000 de salarii de baza minime brute pe tara a cheltuielilor de campanie pentru presedintele suspendat al tarii la referendumul national pentru demiterea acestuia, pana acum nefiind prevazuta o limita in acest sens.

Proiectul de modificare a Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, elaborate de AEP, prevede, de asemenea, limitarea la 25.000 de salarii de baza minime brute pe tara a cheltuielilor pentru fiecare partid politic sau alianta politica la referendumul national.

Legaturile de rudenie

AEP propune, de asemenea, reglementarea campaniei electorale efectuate de catre terti - persoane care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu un partid politic, organizatie a minoritatilor, alianta sau candidat si care fac campanie electorala pentru sau impotriva unui partid politic sau candidat.

Prin persoane juridice in legatura directa sau indirecta cu un partid sau alianta se inteleg persoanele juridice la care partidul politic sau alianta este actionar majoritar sau la care persoanele aflate in conducerea centrala sau judeteana a partidului sau aliantei, precum si o formatiunea nepolitica cu care partidul este asociat sunt actionari majoritari.

Prin proiectul de lege se definesc persoanele in legatura directa sau indirecta cu un candidat ca fiind rudele sau afinii pana la gradul 2 sau persoanele juridice la care candidatii ori rudele pana la gradul 2 sunt actionari majoritari.

Initiatorii propun ca tertii sa nu poata face donatii partidelor politice si candidatilor in perioada electorala si sa nu poata primi liberalitati sau alte foloase patrimoniale prin acte cu titlu gratuit pentru a face campanie electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificare lege electorala, #proiect lege electorala, #limitare cheltuieli referendum , #mita electorala