Pomana electorala - fara alcool si mancare, in valoare de cel mult 10 lei - afla sanctiunile

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 13:21
3802 citiri
Pomana electorala - fara alcool si mancare, in valoare de cel mult 10 lei - afla sanctiunile

Premierul Ponta intentioneaza sa reglementeze, prin ordonanta de urgenta, conditiile in care candidatii la alegerile parlamentare din 9 decembrie isi vor face campanie electorala si suma maxima pe care o poate atinge mita sau pomana electorala.

Astfel, candidatii nu au voie sa ofere oamenilor alimente, bauturi sau bani.

"Este permisa oferirea de obiecte in enumerare stricta - pixuri, brichete, afise, sepci - cu obligativitatea de a fi inscriptionate cu numele candidatului sau a formatiunii", a spus Ponta, in sedinta de guvern.

"Ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe sa ia toate masurile necesare pentru ca alegerile sa se desfasoare in conditii ireprosabile", a cerut premierul, mentionand ca mita electorala nu poate depasi suma de 10 lei de persoana.

Conform lui Ponta, reglementarile, care vor fi insotite de sanctiuni, au ca obiectiv principal impiedicarea abuzurilor in perioada campaniei electorale.

Cei care nu vor respecta aceste prevederi risca de la 6 luni la opt ani de inchisoare, potrivit lui Ponta.

Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie va incepe vineri.

La alegerile locale, Ministerul de Interne a demarat o campanie pentru a aminti sanctiunile in vigoare, in cazul votului ilegal sau al mitei electorale.

Ce inseamna mita electorala si vot ilegal?

Potrivit MAI, mita reprezinta promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati.

Mita electorala se pedepseste cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani.

Nu numai cel ce da mita, dar si cel care primeste este pasibil de pedeapsa in campania electorala.

De asemenea, aminteau reprezentantii MAI, si tentativa de mita se pedepseste.

De asemenea, reprezentantii MAI au facut, in luna iunie, si precizari legate de votul ilegal.

Vorbim de acesta atunci cand alegatorul voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor (votul multiplu), alegatorul isi exercita dreptul la vot in alta zona (comuna, orasul, municipiul) decat cea in care isi are domiciliul, cetateanul voteaza fara a avea drept de vot.

Potrivit MAI, cetateanul trebuie sa voteze cu document valabil (cf. art. 126): cetatenii romani - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (1 luna-1 an), buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic sau de serviciu, aflata/aflat in termenul de valabilitate la data alegerilor; elevii din scolile militare - carnetul de serviciu militar; cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul la vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.

Votul ilegal se pedepseste, de asemenea, cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Vasile Dîncu nu-l vede pe Klaus Iohannis comisar european: "Ar fi o cădere pe scara demnităților sociale și politice"
Vasile Dîncu nu-l vede pe Klaus Iohannis comisar european: "Ar fi o cădere pe scara demnităților sociale și politice"
Klaus Iohannis nu va obține un post de comisar european, susține vineri, 19 iulie, Vasile Dîncu, europarlamentar și președintele Consiliului Național al PSD. După ce a ratat funcția de șef...
Ce scrie presa din Rusia după ce Diana Șoșoacă și-a pus botniță în Parlamentul European: ”Îndrăzneață!”
Ce scrie presa din Rusia după ce Diana Șoșoacă și-a pus botniță în Parlamentul European: ”Îndrăzneață!”
Diana Șoșoacă s-a făcut încă o dată de râs, în Parlamentul European, de unde a fost dată afară ca urmare a comportamentului neadecvat, incident remarcat și de presa din Rusia....
#mita electorala pedepse, #vot ilegal pedepse, #alegeri parlamentare pedepse , #mita electorala
  1. Vasile Dîncu nu-l vede pe Klaus Iohannis comisar european: "Ar fi o cădere pe scara demnităților sociale și politice"
  2. Ce scrie presa din Rusia după ce Diana Șoșoacă și-a pus botniță în Parlamentul European: ”Îndrăzneață!”
  3. Premierul României anunță "o vară provocatoare” privind asigurarea necesarului de energie. Întrunire de urgență pentru găsirea soluțiilor
  4. UPDATE Subprefectul PSD de Călărași a demisionat din funcție după apariția imaginilor compromițătoare. El a fost fotografiat în chiloți, beat și pictat pe față VIDEO FOTO
  5. Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
  6. Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
  7. Vasile Bănescu, despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în PE: "Icoana nu este o armă, ci o fereastră prin care privești și ești privit" VIDEO
  8. Adina Vălean, un europarlamentar care merită urmărit. Portretul făcut româncei de o renumita publicație americană
  9. Ce câștiguri a obținut ministrul Alexandru Rafila la bursă. Creșterile acțiunilor la două companii i-au umflat conturile
  10. Sebastian Burduja, pus la punct de către Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Tânăra generație de politicieni trebuie să oprească furtul generației bătrâne"