Pomana electorala - fara alcool si mancare, in valoare de cel mult 10 lei - afla sanctiunile

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 13:21
3607 citiri
Pomana electorala - fara alcool si mancare, in valoare de cel mult 10 lei - afla sanctiunile

Premierul Ponta intentioneaza sa reglementeze, prin ordonanta de urgenta, conditiile in care candidatii la alegerile parlamentare din 9 decembrie isi vor face campanie electorala si suma maxima pe care o poate atinge mita sau pomana electorala.

Astfel, candidatii nu au voie sa ofere oamenilor alimente, bauturi sau bani.

"Este permisa oferirea de obiecte in enumerare stricta - pixuri, brichete, afise, sepci - cu obligativitatea de a fi inscriptionate cu numele candidatului sau a formatiunii", a spus Ponta, in sedinta de guvern.

"Ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe sa ia toate masurile necesare pentru ca alegerile sa se desfasoare in conditii ireprosabile", a cerut premierul, mentionand ca mita electorala nu poate depasi suma de 10 lei de persoana.

Conform lui Ponta, reglementarile, care vor fi insotite de sanctiuni, au ca obiectiv principal impiedicarea abuzurilor in perioada campaniei electorale.

Cei care nu vor respecta aceste prevederi risca de la 6 luni la opt ani de inchisoare, potrivit lui Ponta.

Campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie va incepe vineri.

La alegerile locale, Ministerul de Interne a demarat o campanie pentru a aminti sanctiunile in vigoare, in cazul votului ilegal sau al mitei electorale.

Ce inseamna mita electorala si vot ilegal?

Potrivit MAI, mita reprezinta promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati.

Mita electorala se pedepseste cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani.

Nu numai cel ce da mita, dar si cel care primeste este pasibil de pedeapsa in campania electorala.

De asemenea, aminteau reprezentantii MAI, si tentativa de mita se pedepseste.

De asemenea, reprezentantii MAI au facut, in luna iunie, si precizari legate de votul ilegal.

Vorbim de acesta atunci cand alegatorul voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor (votul multiplu), alegatorul isi exercita dreptul la vot in alta zona (comuna, orasul, municipiul) decat cea in care isi are domiciliul, cetateanul voteaza fara a avea drept de vot.

Potrivit MAI, cetateanul trebuie sa voteze cu document valabil (cf. art. 126): cetatenii romani - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (1 luna-1 an), buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic sau de serviciu, aflata/aflat in termenul de valabilitate la data alegerilor; elevii din scolile militare - carnetul de serviciu militar; cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul la vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.

Votul ilegal se pedepseste, de asemenea, cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....