Aberatia zilei: Romania, invinsa de Republica Moldova

Marti, 03 Februarie 2015, ora 18:25
7768 citiri
Aberatia zilei: Romania, invinsa de Republica Moldova
Foto: Pagina Europeana

Romania are informaticieni destepti, hackeri care au facut valva mult peste granitele tarii, firme de soft de le pierzi numarul si afaceri in domeniu cu profituri sanatoase, dar inca mai numara voturile cu "creionul pe hartie". Mai isteti decat noi (si mai onesti?), fratii moldoveni si-au informatizat deja sectiile de votare.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat luni rezultatele verificarilor facute pentru alegerile europarlamentare din mai 2014. Dupa aproape opt luni in care, conform legii, a incarcat intr-o baza de date 18.267.155 de inregistrari preluate de pe listele permanente si 727.118 inregistrari preluate de pe listele suplimentare, AEP a descoperit mai multe nereguli, printre care 4.641 cazuri de vot multiplu si 2.600 de semnaturi identice.

Cate voturi multiple si alte nereguli a gasit AEP la alegerile europarlamentare

Sigur, vinovatii vor fi dati pe mana Parchetului sau a DNA si, probabil, vor plati, asa cum au platit si in alte situatii similare. Dar nu e absurd faptul ca noi aflam daca un scrutin electoral a fost fraudat masiv sau nu abia dupa luni de zile, timp in care el isi produce deja efectele?

In cazul de fata vorbim doar despre cateva mii de voturi multiple, dar ce ne faceam daca aflam de la AEP ca numarul a fost mult mai mare si ca, de exemplu, un europarlamentar nu avea dreptul sa ajunga la Bruxelles?

Problema se pune la fel de serios in cazul alegerilor locale, parlamentare sau chiar prezidentiale, daca ne amintim doar ca Traian Basescu a castigat al doilea mandat de presedinte "la mustata", in fata lui Mircea Geoana. Ce s-ar fi intamplat daca, dupa 6 luni, AEP ar fi anuntat ca au fost fraudate circa 80.000 de voturi, cate-un pic din fiecare judet?

Sa nu se inteleaga gresit, nu Autoritatea Electorala Permanenta este de vina pentru ca Romania socoteste voturile cu "abac"-ul in era tehnologiei, ci partidele politice si in special guvernele din ultimii ani.

AEP a propus inca din 2011 o reforma electorala si informatizarea sectiilor de votare, ba, mai mult, in ultimii ani proiectul a fost implementat pe cateva sectii pilot, la alegeri partiale, si a functionat foarte bine.

Ana Maria Patru (AEP): Trebuie sa informatizam sectiile de votare Interviu

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

Insa la nivel politic nu s-a vrut, situatie care poate da nastere la speculatii. Nu au vrut alegeri corecte, nu au vrut sa scape din mana electoratul captiv, caruia ii place sa se plimbe in ziua votului cu microbuzele de partid? Pai, cum ar mai fi fost completate procesele verbale cu cateva voturi in plus scoase din burta, sa dea bine in fata sefului de judet?

Dincolo de Prut, lucrurile s-au miscat foarte repede, iar alegerile parlamentare de la finalul anului trecut au fost organizate cu ajutorul unui sistem informatic care a costat doar doua milioane de euro si a fost creat de programatorii institutiei omoloage AEP, Comisia Electorala Centrala.

Astfel, in fiecare sectie de votare a existat cel putin un computer. Alegatorul trebuia sa prezinte CNP-ul operatorului, iar acesta, dupa ce inregistra datele, afla pe loc daca persoana se mai prezentase si la o alta sectie de votare. Simplu si eficace - turistul electoral era prins pe loc si dat pe mana politiei. Sigur, au existat si anumite deficiente, dar ele pot fi si vor fi remediate.

Nu, nu vorbim despre Statele Unite, Germania sau Marea Britanie, vorbim despre Republica Moldova, pe care multi romani aroganti o trateaza ca pe o ruda saraca. Iata ca ruda saraca ne-a dat peste nas, de data asta.

Modificarea legilor electorale, extrema urgenta - Ce propune AEP

Sa afli dupa luni de zile cate voturi multiple s-au inregistrat la un tur de alegeri este aberant. Daca tot vrem sa asanam clasa politica si sa traim in "Romania lucrului bine facut", atunci sa informatizam odata sectiile de votare, iar batalia electorala sa se duca cinstit, in campanie, nu in ziua votului.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#informatizare sectii vot, #vot multiplu Autoritatea Electorala, #rezultatele alegeri europarlamentare 2014 , #rezultate alegeri europarlamentare 2014