Cum arata noul Parlament European - vezi rezultatele pentru fiecare tara UPDATE

Luni, 26 Mai 2014, ora 00:30
16667 citiri
Cum arata noul Parlament European - vezi rezultatele pentru fiecare tara UPDATE

Alegerile pentru Parlamentul European s-au incheiat, iar estimarile oficiale privind rezultatele nu au intarziat sa apara, dupa miezul noptii.

Marii castigatori ai scrutinului incheiat duminica sunt conservatorii, adica Partidul Popular European (PPE), care si-a asigurat 212 fotolii in PE, cu 28,23% din voturile cetatenilor europeni, conform estimarilor oficiale. (UPDATE)

Alegeri europarlamentare: Noi rezultate oficiale - PSD&co, sub 40%, Diaconu se apropie de 7%

Alegeri europarlamentare: Primele rezultate oficiale - PSD&co, sub 40%, Diaconu - peste UDMR si PMP

Acestia sunt urmati de socialisti, mai exact de Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), cu 186 de locuri, asigurate prin atragerea a 24,77% din voturi.

Liberalii europeni (ALDE) au reusit sa obtina doar 70 de locuri in PE, cu 9,32% din voturi.

Ecologistii (Verzii/EFA) au inregistrat un scor bun (7,32%) si au obtinut 55 de locuri in Parlamentul European.

Rezultate europarlamentare: Prezenta la vot in UE: 43,09% - vezi cum s-a iesit la vot UPDATE

Stanga radicala (GUE/NGL) a reusit sa obtina 43 de posturi de europarlamentar, cu 5,73% din voturi.

Independentii au obtinut 38 de locuri, cu 5,06% din voturi.

Ziare.com va prezinta ultimele informatii despre alegerile pentru Parlamentul European si evolutiile din fiecare tara in parte:

Austria

Rata participarii la vot a fost de aproximativ 45,5%. Potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, crestin-democratii sunt castigatorii alegerilor europarlamentare.

Partidul Popular Austriac (OVP), de centru-dreapta, ar fi obtinut 27,1% din voturi, cu trei puncte procentuale mai putin decat in 2009. Pe pozitia a doua se situeaza Partidul Social-Democrat (SPO), cu 23,8%, acelasi rezultat ca in 2009.

Formatiunea eurosceptica Partidul Libertatii (FPO) a ajuns pe locul trei, cu 20,1%, inregistrand un progres de 7,4 puncte fata de 2009, in vreme ce Verzii au obtinut un rezultat mai bun cu 4,6%, ajungand la 14,6%.

Belgia

Separatistii flamanzi sunt marii castigatori. Nieuwe-Vlaamse Alliantie (N-VA) a obtinut peste 30% in Flandra. Partidul socialist francofon al premierului Elio Di Rupo a pierdut voturi in Vallonia desi ramane, per total, cel mai popular.

Prezenta la vot a fost de 90%.

Rezultatele alegerilor fac victime in toata Europa: Premierul Belgiei a demisionat

Bulgaria

Prezenta la urne la ora 18:00 a fost de 32,1%. Potrivit celor trei sondaje efectuate la iesirea de la urne, cinci partide bulgare au intrat in Parlamentul European.

GERB, de opozitie, a castigat cele mai multe voturi, cu un scor intre 27 si 28,9%. Socialistii BSP au castigat intre 19-21%, Miscarea pentru Drepturi si Libertati intre 14,5 si 15,5%, Bulgaria fara Cenzura intre 9 si 11%, iar Blocul Reformist intre 6,4 si 7,3%.

Cipru

Adunarea Democrata (dreapta) a castigat alegerile, cu 37,7% din sufragii, conform exit-poll-urilor.

Croatia

Partidul de opozitie Uniunea Croata Democrata (HDZ) a obtinut aproape 42% din voturi. Partidul Social Democrat aflat la guvernare a obtinut 29,83%, urmat de Dezvoltarea Durabila a Croatiei (OraH), 9,39%. Alianta pentru Croatia a produs surpriza alegerilor, cu 6,91% din voturi.

Prezenta la urne a fost de 25,06%.

Danemarca

Partidul Popular danez (anti-imigratie) castiga alegerile, cu 23% din voturi, conform rezultatelor unui sondaj exit-poll al televiziunii publice.

Procentajul obtinut ii va aduce 3 locuri din cele 13 disponibile pentru danezi in PE. Popularii sunt urmati de social-democrati, cu 20,2% din sufragii.

Prezenta la vot a fost de 56,4% in Danemarca.

Estonia

Tara trimite primul cetatean vorbitor nativ de rusa in Parlamentul European, Yana Toom, membru al Partidului de Centru. Castigatorul alegerilor a fost partidul premierului Taavi Roivas, Partidul Reformei, cu 35% din voturi. Independentul Indrek Tarand, a obtinut 13% din voturi si si-a pastrat mandatul in PE.

Prezenta la vot a fost de 36,44%.

Finlanda

Partidul Coalitia Nationala, aflat la guvernare, se lupta umar la umar cu Opozitia pentru primul loc, fiecare avand circa 21% din voturi.

Euroscepticii finlandezi castiga teren la alegerile pentru PE

Social-democratii, aflati si ei la guvernare, au doar 12,6%, in timp ce euroscepticii Adevaratii Finlandezi, care promoveaza politici anti-imigrare, au obtinut un scor record de 13,2%.

Franta

Frontul National din Franta, partid de extrema dreapta, a obtinut un scor istoric de 25% si conduce scrutinul pentru alegerile europarlamentare.

Pe locul al doilea se situeaza partidul de centru-dreapta Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), cu 20,6%, urmata de Alianta Partidul Socialist - Partidul Radical de Stanga (PS-PRS), cu 14,8%, Uniunea Democratilor si Independentilor (UDI), cu 9,4%, Miscarea Democrata (Modem), cu 9,1%, si Frontul Stangii, cu 6,2%.

Cutremur la europarlamentarele din Franta: Victorie zdrobitoare a extremei drepte

Germania

Conservatorii cancelarului Angela Merkel (CDU) au castigat alegerile europene, cu 36%. Social-democratii (SPD), aliatii lui Merkel, ar fi obtinut 27,5%, potrivit unui exit poll.

Partidul eurosceptic Alternative fuer Deutschland (AfD) intra in premiera in PE, urmand sa obtina sase din cele 96 de locuri ale Germaniei.

Rezultate europarlamentare Victorie istorica in Germania - Neo-nazistii NPD intra in PE

Grecia

Exit poll-urile arata ca partidul de extrema-stanga Syriza are un avans fata de formatiunea de dreapta Noua Democratie a premierului Antonis Samaras. Syriza a obtinut intre 26% si 30% din voturi, iar ND, intre 23% si 27%.

Irlanda

Laburistii, aflati la guvernare, s-au parbusit la doar 7% si au ramas fara europarlamentari. Sin Fein urma sa ocupe unul din cele 11 mandate ale tarii.

Prezenta la vot a fost de 51,6%.

Italia

Partidul Democrat (PD), condus de premierul Matteo Renzi, pare sa se indrepte spre o victorie impresionanta, desi pronosticurile nu-i erau deloc favorabile.

Institutul IPR anunta ca PD, de centru-stanga, are 41,4% din voturi, urmat la mare distanta de Miscarea 5 Stele (M5S), condusa de comediantul Beppe Grillo, in vreme ce partidul Forza Italia, al fostului premier Silvio Berlusconi, are doar 15,7% din voturi.

Letonia

Partidul Unitate a depasit asteptarile si a obtinut 46,49% din voturi, Toti pentru Letonia 14,34%, Armonia 13,16%, Verzii 8,35%, Uniunea Letona a Rusilor 6,44%.

Prezenta la vot a fost de 30,04%.

Lituania

Au votat 44,91% dintre lituanieni.

Luxemburg

La urne s-au prezentat 90% dintre alegatori, cel mai mare procent de participare din UE, alaturi de Belgia.

Malta

Partidul laburist, aflat la guvernare, a obtinut aproape 54% din voturi. Malta are sase mandate in PE si rezultatele finale si alocarea lor vor fi anuntate luni.

La vot s-au prezentat 74,81% dintre alegatori.

Olanda

Extrema dreapta a suferit un esec rasunator, in ciuda rezultatelor din sondaje, pe fondul absenteismului record inregistrat.

Partidul controversatului Geert Wilders a obtinut doar 12,2% din voturi, fata de 17% in 2009. Primul loc pare sa revina Frontului National.

La vot s-au prezentat doar 37% dintre cetatenii cu drept de vot.

Alegeri europarlamentare 2014: Geert Wilders, penalizat de olandezi

Polonia

Partidul de centru-dreapta Platforma Civica (PO), al premierului Donald Tusk, se afla pe primul loc, cu 32,8% din voturi si 19 locuri in PE. Urmeaza partidul Drept si Justitie (PiS), condus de Iaroslav Kachinski, cu 31,8% din sufragii si tot atatea locuri.

Social-democratii SLD sunt pe locul 3, cu 9,6% din voturi si 5 scaune in Parlamentul European.

Surpriza vine de la Congresul Noii Drepte (KNP), un mic partid eurofob, care intra in premiera in PE cu patru europarlamentari, gratie unui scor de 7,2%. Urmeaza PLS, cu 7% din voturi si tot atatea locuri.

Participarea la vot in Polonia, tara care trimite in Parlamentul European 51 de alesi, a fost de numai 22,7%, fata de 25% in 2009.

Portugalia

Coalitia de centru-dreapta aflata la putere a fost depasita cu mult de opozitia socialista, din cauza masurilor de austeritate pe care a fost nevoita sa le impuna.

Astfel, coalitia formata de PSD (social-democrati) si CDS (conservatori) ar avea intre 25 si 29%, in timp ce Opozitia poate miza pe 30-36%, conform diferitelor exit-poll-uri din Portugalia.

Regatul Unit al Marii Britanii

Partidul UKIP va castiga alegerile europarlamentare din Marea Britanie, a dat asigurari liderul acestuia, Nigel Farage, duminica seara, tinand cont de rezultatele bune obtinute in circa o treime din regiuni.

UKIP da o lovitura istorica in Marea Britanie - victorie cum nu s-a mai vazut in 100 de ani

Alegeri europarlamentare 2014: Partidul lui Nigel Farage, invingator in Marea Britanie

Daca s-ar intampla acest lucru, ar fi pentru prima data din 1906 cand un scrutin national nu este castigat nici de conservatori, nici de laburisti.

Primele estimari arata ca UKIP ar avea circa 28% din voturi, in vreme ce laburistii aduna numai 25,7% si conservatorii 24,5% din sufragii.

Marea Britanie trimite 73 de europarlamentari in PE.

Republica Ceha

Miscarea centrista ANO a ministrului de Finante Andrej Babis a obtinut 16,13% din voturi, partidul de opozitie de centru-dreapta TOP09 15,95% si social-democratii premierului Bohuslav Sobotka 14,17%.

ROMANIA

Ultimele estimari ale Parlamentului European:

PSD-UNPR-PC: 42,4% = 18 locuri in PE

PNL: 13,3% = 5 locuri in PE

PDL: 11,5% = 4 locuri in PE

PMP: 6,3% = 2 locuri in PE

UMDR: 6,2% = 2 locuri in PE

Mircea Diaconu: 4,3% = 1 loc in PE

_____________________________________

PP-DD: 4,2%

Forta Civica: 3,3%

PRM: 2,9%

PNTCD: 0,6%

Alte partide: 5%

Rezultate europarlamentare 2014: PSD ia peste 41%, PNL cade sub 15%, Mircea Diaconu castiga un mandat

Rezultate europarlamentare Topul UE privind absenteismul la vot - pe ce loc e Romania

Slovacia

Partidul Social-Democrat ocupa prima pozitie in Slovacia, cu 24% din voturi, care-i aduc patru locuri in Parlamentul European. In 2009, acestia aveau 32% din sufragii si cinci oameni in PE.

Nici ultranationalistii SNS nu s-au descurcat mai bine si au ratat intrarea in Parlamentul European.

Pentru cele 13 locuri din PE s-au luptat 29 de formatiuni politice din Slovacia. Populatia nu a fost insa interesata de aceste alegeri, de aici si cea mai slaba rata a prezentei la vot din UE - numai 13%.

Slovenia

La vot s-au prezentat 20,96% dintre alegatori.

Spania

Cele doua mari partide traditionale din Spania, Partidul Popular (PP), de dreapta, aflat la putere din 2011, si Partidul Socialist (PSOE), de opozitie, au suferit infrangeri catastrofale in fata micilor partide.

Dintr-un total de 54 de locuri, PP a reusit sa obtina doar 16, din 24 cate avea, in timp ce PSOE a castigat 14 locuri, desi pana acum ocupa 23.

Asta in timp ce micul partid Podemos, nascut din "miscarea indignatilor", intra in premiera in Parlamentul European cu 5 locuri.

Suedia

Formatiunea Democratii Suedezi, anti-imigratie si eurosceptica, va castiga primul sau loc in PE, obtinand 7% din voturi. Partidul radical Initiativa Feminista a obtinut un loc din cele 20 rezervate Suediei, cu 7% din voturi.

Partidul Social Democrat, de opozitie, a castigat cele mai multe voturi, 23,7%. Partidul Moderat, formatiune conservatoare a premierului Fredrik Reinfeldt, se situeaza pe pozitia a treia, cu 13%.

La vot s-au prezentat 48,8% din alegatori.

Ungaria

Partidul Fidesz, aflat la guvernare, a castigat alegerile europene, cu 51,5% din voturi, care-i aduc 12 din cele 21 de locuri in PE.

Partidul de extrema-dreapta Jobbik a reusit sa adune 14,7% din voturi, la fel ca in 2009, dar performanta este considerata a fi una slaba, avand in vedere succesul extremistilor la alegerile parlamentare din aprilie.

Rezultate europarlamentare Maghiarii, fericiti de scor: Un succes pentru care am lucrat enorm

Europarlamentar Jobbik, anchetat pentru spionarea UE in favoarea Rusiei (Video)

Premierul Viktor Orban a declarat cu aceasta ocazie ca va trimite la Bruxelles oameni care sa apere interesele Ungariei.

"Europa este casa noastra, dar Ungaria este patria noastra", a spus Orban.

Prezenta la vot in Ungaria a fost de 28,92%.

Viktor Orban crede ca un confict cu Bruxelles-ul e inevitabil. Printre motive... palinca

Presa europeana, in stare de "soc" dupa "cutremurul" de la europarlamentare

Alegeri europarlamentare 2014: Cand si cum voteaza celelalte tari din Uniunea Europeana

Alegerile din Uniunea Europeana sunt un adevarat tur de forta. In urma scrutinului de saptamana aceasta, vor fi alesi 751 de europarlamentari. Presedintele Comisiei Europene depinde de noua configuratie a Parlamentului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#rezultate europarlamentare Europa, #alegeri europarlamentare 2014 rezultate, #alegeri Parlamentul European rezultate , #rezultate alegeri europarlamentare 2014